/ @ Moottoriurheilu

sm_supermoto_2013

Turun Moottorikerhon isännöimän, moottoripyörien SM-viikonlopun toisena päivänä sunnuntaina nähtiin hienoa kilvanajoa useammassakin luokassa. Pääluokkana ajetun supermoton SM-avauksen vahvin oli Karhulan Moottorikerhon Kalle Toronen. Supercrossissa puolestaan Vantaan Moottorikerhon Miro Sihvonen jatkoi täydellistä menoaan MXJ-luokan (14-18-vuotiaiden) Suomen Cupissa.

Supermoton ensimmäisen erän vahvin oli Konneveden Moottorikerhon Ville Jauhiainen, joka kukisti Torosen vajaalla kahdella sekunnilla. Toisessa erässä kaksikon roolit vaihtuivat ja Toronen pääsi pokkaamaan erävoiton 0,8 sekunnin marginaalilla koko ajan takana hiillostaneeseen Jauhiaiseen nähden. Näin Toronen otti kauden avauksen voiton ja Jauhiainen oli toinen. Kolmanneksi ajoi kummassakin erässä kolmantena ollut Matti Lantta.

– Kisa oli todella tiukka eikä ole kovin mukavaa, kun joku ajaa koko ajan aivan kannoilla. Täytyy vain yrittää pitää pää kylmänä, vaikkei se olekaan aina helppoa. Radan asvalttiosuus oli liukas, mutta hiekkaosuus erinomainen ja haastava, Toronen kuvaili.

Supermoton avoimessa luokassa kilpailtiin Suomen Cup -avaus, jonka ykkönen oli kummatkin erät voittanut Imatran Moottorikerhon (MK) Perttu Martikainen. Isäntäseuran lietolainen Jere Lipponen ajoi uransa ensimmäisessä supermotokilpailussa kaksi toista sijaa, mitkä takasivat yhteistuloksen kakkospaikan. Kolmossija meni IMK:n Jani Karttialalle, joka oli kummassakin erässä kolmas.

Turun Seudun Moottoriurheilijoiden (TSMU) veteraanikuljettaja, turkulainen (Oriketo) Harri Loponen urakoi päivän kummassakin supermotoluokassa. SM-luokassa hän oli 18:s ja Suomen Cupissa seitsemäs. Saman seuran naantalilaiskuljettaja Miska Vuori ajoi elämänsä ensimmäisessä supermotokilpailussa 12:ksi.

Supercrossissa sunnuntain päälähtö oli 14-18-vuotiaiden, MXJ-luokan kauden toinen Suomen Cup -osakilpailu. Vantaan Moottorikerhon Miro Sihvosen startti ei mennyt aivan nappiin, mutta hän nousi hienolla ajolla ykköseksi ja ajoi jälleen voittoon. Sihvonen johtaakin sarjaa maksimipistein.

Myös Espoon Moottorikerhon Emil Silander oli hienossa vauhdissa, vaikkei pystynytkään aivan vastaamaan Sihvosen menoon. Silander otti turvallisella erolla kakkospaikan ennen ensimmäisen palkintosijansa Suomen Cupissa ajanutta Karhulan MK:n Elias Vanhalakkaa.

– Koko päivä meni erinomaisesti, vaikka lähtöjen kanssa oli taas tekemistä. Nousin alkuerässäni aika kaukaa voittoon ja finaalissa hieman paremman startin jälkeen jälleen ykköseksi. Finaalin ensimmäisessä starttiyrityksessä ajoin kyllä aika lujaa lähtöpuomia päin, ja myös sen yli. Kaikkien kuskien puomit taisivat kääntyä sen takia ympäri ja lähtö otettiin uusiksi, Sihvonen kertasi.

Supercrossin kahdesta kansallisesta luokasta suurempi osanotto oli niin sanotussa aikuisharrastajien MXB-luokassa, missä supermoton Suomen Cup -osakilpailussa mukana ollut Jere Lipponen oli ylivoimainen. Toiseksi ajoi IMK:n Niko Parkkinen, jolla oli selvä ero sekä eteen että taakse. Isäntäseuraa Lipposen tavoin edustanut turkulainen (Jäkärlä) Marko Vihriä ajoi kolmanneksi.

– Vein finaalin startin ja muutaman mutkan jälkeen oikein ihmettelin, mihin muut jäivät. Finaalin jälkeen sain kuulla, että takanani oli ollut jonkinlainen kolari, minkä takia muut jäivät heti minusta, Lipponen kertasi.

– Ajoni kulki koko päivän hyvin, myös supermotossa. Hyppyni osuivat todella hyvin kohdalleen supercrossradalla ja ajorytmini pysyi erinomaisesti kasassa. Voitto tuli siinä mielessä jopa helposti.

Yksi MXB-luokan ennakkosuosikeista oli TSMU:n Olli-Pekka Hörkkö, joka kuitenkin kaatui jo finaalin toisessa mutkassa. Raisiolaisen kiri joukon hänniltä riitti kuudenteen sijaan. Turun Moottorikerhon (TMK) naantalilainen Teemu Puolusmäki ehti myös kaatui, ja maaliin hän ajoi kymmenentenä. Kaarina Motocrossin turkulainen (Kupittaa) Lari Valkama saapui ruutulipulle 14:tenä.

MX125-luokan ykkönen oli Nurmijärven Moottorikerhon Robin Selenius, joka otti voiton selvällä erolla ennen kerran kaatunutta Tuusulan Moottorikerhon Toni Holopaista. Saman seuran Seppo Manninen oli kolmas.

– Oli ihan mukava ajaa, vaikka kilpailenkin vain harrastusmielessä. Uskon, että olisin voinut taistella kovaa vauhtia ajaneen Holopaisen kanssa, mutta totta kai hänen kaatumisensa auttoi minua, Selenius pohti.

TMK:n kaarinalainen Kasper Keskinen ajoi kuudenneksi ja TSMU:n nousiaislainen Niko Telkkinen seitsemänneksi sekä turkulainen Oskar Siren kymmenenneksi. Turun Moottorikerhon maskulainen Tobias Kallio ei pystynyt osallistumaan uransa ensimmäisessä kilpailussa finaalierään.

Kullas ylivoimainen SM-supercrossissa lauantaina

Motocrossin MM-sarjassa ammatikseen kilpaileva Harri Kullas vieraili pitkästä aikaa kotimaisella kilpailutantereella, kun hän otti lauantaina Turussa osaa supercrosskauden kolmanteen SM-osakilpailuun. Kullas kesti ennakkosuosikin paineet ja ajoi suvereeniin voittoon. SM-sarjan johtopaikka säilyi puolestaan Toni Erikssonilla, joka oli lauantaina toinen. Kolmanneksi ajoi Riku Viljakainen. 11-15-vuotiaiden MXC/A-luokan kuljettajien Suomen Cupissa Joel Kolehmainen oli ylitse muiden.

Haastavasta MM-kaudestaan huolimatta Siilinjärven Vesaa edustava helsinkiläinen Kullas pystyi osoittamaan, että ammattilainen ajaa eri tasolla kuin pääasiassa Suomessa kilpailevat kuljettajat. Tampereen Motocrossin Teemu Lehtinen oli vielä finaalin starttisuoralla Kullasta nopeampi, mutta ykkössija vaihtui jo ensimmäiseen mutkaan mentäessä. Sen jälkeen Kullas puristi pari nopeaa kierrosta ja ajoi loppuerän riskejä vältellen voittoon.

– Minua jännitti jonkin verran ennen kisaa, koska rata oli erittäin tekninen ja virheitä olisi helppo tehdä. Jouduin puristamaan finaalin startissa Lehtisestä ohi, mutta koko erä kulki loistavasti. En ottanut riskejä ja tein ohitukset kierroksella jääneistä varman päälle, Turusta suoraan Italiaan Gariboldi Honda -tiiminsä luo testaamaan matkannut Kullas kuvaili.

Helsingin Moottorikerhon Toni Eriksson osasi iloita kakkossijasta, sillä hän kasvatti sen ansiosta etumatkaansa SM-sarjan kärjessä. Kolmanneksi Turussa ajanut, saman seuran Riku Viljakainen on sarjassa toisena, 13 pistettä Erikssonista.

– Starttini oli huono, mutta sain hyvän ajorytmin päälle ja pääsin nousemaan sijoja. Viljakaisen ja (Orimattilan Moottorikerhon) Niko Koskelan kaatumiset auttoivat minua, ja Kullaksen vauhtiin minulla ei ollut mahdollisuuksia, Eriksson muistutti.

– SM-pistetilanteen kannalta tulokseni oli erinomainen, ja olen tyytyväinen vetooni tänään. Ajoin virheitä vältellen.

Viljakainen ajoi kauden toisessa SM-osakilpailussa Helsingin Messukeskuksessa helmikuussa uransa ensimmäisen SM-palkintosijan ja nyt Turussa sarjan toisen perättäisen kolmossijansa.

– Starttini onnistui, mikä on harvinaista. Ajoimme kisaa Koskelan kanssa, mutta ”jätin oven auki” mutkassa. Tuli kontakti ja minä kaaduin ja Koskela pääsi edelleni. Seuraavalla kierroksella Koskela kuitenkin kaatui rajusti, ja toivottavasti hän ei loukannut itseään. Sen jälkeen oma ajoni sekosi, mutta sain pidettyä kolmospaikan, Viljakainen kertoi tyytyväisenä.

SM-luokan finaalissa neljänneksi ajoi Tuusulan Moottorikerhon Miika Oinonen ennen Lehtistä.

Turun alueen kuljettajista isäntäseura Turun Moottorikerhon naantalilaiskuljettaja Miska Aaltonen oli supercrossissa mukana elokuista veteraanien MM-kilpailua silmällä pitäen. Aaltonen oli myös Turun alueen paras kuljettaja ajaen yhdeksänneksi huolimatta yhdestä kaatumisesta. Saman seuran raisiolainen Miro Lehto ajoi 11:ksi. 20 finalistin joukossa Turun Seudun Moottoriurheilijoiden raisiolaisista Patrik Raittala oli 14:s ja Ville-Tapani Hörkkö oli 15.

Kilpailupäivän aikana nähtiin myös muutama harmittava kaatuminen. Jo alkuerän tutustumiskierroksella pelistä jäi pois hallitseva Suomen mestari Marko Kovalainen. Hänen pyöränsä moottori sammui juuri kolmoishyppyrin lähtörinteessä ja mies paiskautui rajusti tangon yli maahan. Kovalainen käveli itse pois radalta, mutta päätti jättää loppupäivän ajamatta valittaen jomotusta koko vartalossa.

Vahvan päivän ajanut Koskela keskeytti siis finaalissa, kuten myös kilpailun toinen MM-sarjan kuljettaja, Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen. Hän teki finaalin toisella kierroksella harmittavan näköisen virheen ja joutui hyppäämään pyöränsä selästä. Mies ja pyörä pysyivät pystyssä, mutta maahan laskeutuessaan Tiainen väänsi jo aiemmin kauden aikana loukkaamaansa vasenta polveaan. Tuskainen Tiainen vetäytyi itse radan sivuun ja siitä avun saattelemana varikolle.

Turussa ajettiin myös MXC/A-luokan, eli 11-15-vuotiaiden Suomen Cup -kauden toinen osakilpailu. Finaalierä oli Kangasalan Moottorikerhon Joel Kolehmaisen näytöstä. Tampereen Motocrossin Jere Haavisto onnistui kuitenkin pitämään sarjan kärkipaikan hallussaan kahden pisteen erolla Kolehmaiseen oltuaan Turussa toinen. Tampereen Motocrossin Niko Silmola ajoi ensimmäistä kertaa urallaan palkintokorokesijalle ollen kolmas. Sarjassa hän on 11:tena.

– Ajoni meni hyvin ja vedin koko erä omaa ajoani. Lopussa kuitenkin varmistelin, Kolehmainen kertoi.

– Rata oli hyvä. Se sopi minulle, koska se oli tekninen ja sillä oli nopea tempo. Alussa hieman ”pelotti”, miten hypyt menevät, mutta sitten kun alkoi kulkea, ajoni kulki vaivatta. On hienoa, kun saadaan meille vähän pienemmillekin kuljettajille kunnon supercrossia.

Suomen Cupissa kolmantena oleva Kuhmoisten Moottorikerhon Juho Kaitanen ajoi finaalissa neljänneksi ja Espoon Moottorikerhon Joni Numminen viidenneksi. Turun Moottorikerhon Axel Hellström oli finaalissa 13.

Turun SM-viikonloppu jatkuu sunnuntaina, kuten samalla Artukaisten alueella järjestettävä esteratsukilpailu Turun Maljakin. Supercrossin merkeissä ajetaan MXJ-luokan (14-18-vuotiaat) kauden toinen Suomen Cup -osakilpailun, minkä lisäksi radalla nähdään kansalliset lähdöt MX125- ja MXB-luokissa. Päivän kohokohtana ajetaan supermoton SM-sarjan sekä Suomen Cup -sarjan avaukset.

Aiheeseen liittyen

  1. Kullas suvereeni supercrossin SM-avauksessa 8.5.2011
  2. Turussa SM-supercrossia ja SM-supermotoa kesäkuussa 23.2.2012
  3. Kullas jatkoi tasaista MM-kauttaan 25.5.2011
  4. Kullas voittoon Hollannissa 13.3.2011
  5. Harri Kullas brittien haastavalla radalla kokonaistulosten 12:s 25.8.2013