Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Foorumin säännöt

Nämä säännöt ovat voimassa tällä keskustelufoorumilla ja ne koskevat kaikkia käyttäjiä. Sääntöjen noudattamista valvotaan ylläpidon toimesta ja niiden rikkominen johtaa seuraamuksiin. Lue säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan. Muista myös Netiketti.

Uuden viestiketjun säännöt

 • Etsi foorumin hakutoiminnolla keskustelua aiheesta.
 • Ennen uuden viestiketjun aloittamista, varmista että olet lisäämässä sen oikeaan kategoriaan(MP:t, kevytmoottoripyörät, mopot...) ja oikealle alueelle(yleinen/tekniikka/ajaminen...).
 • Lue kyseisen alueen tiedoitetopicit mikäli sellaisia on.
 • Kokeile etsiä aiheesta tietoa tietopankin puolelta.
 • Tämän jälkeen selaa vanhoja topikkeja ainakin muutaman sivun verran etsien josko aiheesta löytyisi jo keskustelua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että viestiä pitäisi väkisin mahduttaa joihinkin olemassaoleviin ketjuihin puoliksi aihetta sivuten, varsinkaan jos olemassaoleva ketju on vanha ja ollut kauan vastaamatta.
 • Jos olet varmistunut ettei aiheesta ole ennestään keskustelua, eikä se valmiisiin ketjuihin sovi, aloita ketjun luonti miettimällä aihetta kuvaava otsikko. Käytä isoa alkukirjainta mutta älä huuto- tai kysymysmerkkejä. Threadin otsikkoon ei kuulu laittaa mitään päättövälimerkkejä. Muotoilemalla otsikon tarkoin, on sinulla paljon suurempi mahdollisuus saada ketjua lukemaan asiasta kiinnostuneita ihmisiä ja siten myös asiallisia vastauksia.
 • Vaikka joku tekisikin mielestäsi turhan tai asiattoman topikin, älä huutele topikissa "lukkoon"-tyylisiä vaatimuksia vaan anna moderaattoreiden päättää topikin kohtalosta. Sen sijaan voit asiallisesti ohjata topikin tekijän oikeaan threadiin. Selkeisiin trolli- eli häirikkötopikkeihin ei pidä vastata mitään, se vain innostaa häirikköä jatkamaan.

Viestien kirjoittaminen

 • Jos viestilläsi ei ole mitään sanomaa, jätä se lähettämättä. Älä postaa pelkkää hymiötä/hymiöitä sisältävää viestiä, ne tullaan poistamaan.
 • Pyri kirjoittamaan mahdollisimman luettavaa tekstiä. Tällä tarkoitetaan mm. isojen alkukirjaimien ja välimerkkien käyttöä, sekä vähänkään pidemmissä viesteissä myös kappalejakoa. Kiinnitä huomiota myös yhdyssanoihin ja oikeinkirjoitukseen.
 • Ehdottomasti tulee välttää peräkkäisiä huuto- tai kysymysmerkkejä, sekä isoilla kirjaimilla kirjoittamista, eli HUUTAMISTA. Käytä hymiöitä maltillisesti. Ei peräkkäisiä hymiöitä, eikä hymiötä jokaisen lauseen perään. Näillä saat vain ärsytettyä kokeneempia käyttäjiä.
 • Vältä aina foorumille kirjoittaessasi loukkaavia kirjoituksia, sekä muita asiattomuuksia. Ole ystävällinen, vaikka vaikeaa olisikin.
 • Aina ennen viestisi lähettämistä, lue viesti tarkoin läpi ja korjaa virheet.
 • Mikäli kirjoitit omia mielipiteitäsi, muista aina perustella kantasi.
 • Älä liitä suuria tai montaa kuvaa viestiisi. Mikäli kuvat ovat suuria tai niitä on paljon, lisää ne linkkeinä.
 • Ei mainostusta tai linkkejä, joilla tavoitellaan kaupallista hyötyä. Edellisestä poiketen linkit mototalliin tai vastaavaan palveluun sallittuja hyvän maun rajoissa.

Lainaukset

 • Lainatessasi viestiä, varmista aluksi että olet sallinut BBCoden käytön(BBCode aina päällä -> Kyllä). Jos näin ei ole, lainaus ei näy oikein.
 • Lainausviestiä kirjoittaessasi voit muokata lainattavaa quote-tagien sisällä olevaa viestiä/viestejä.
 • Lainaa vain oleelliset osat viestistä, äläkä ainakaan lainaa useampia sisäkkäisiä viestejä samassa lainauksessa. Tiettyjen kohtien korostamiseen voit käyttää lihavointia.
 • Viestissä voi olla korkeintaan neljä sisäkkäistä, lyhyttä lainausta.
 • Kahden tai useamman sisäkkäisen lainauksen, tai pitkän yksittäisen lainauksen tapauksessa on suositeltavaa pienentää kaikkien lainauksien fontti kokoon "pieni".
 • Älä lainaa lainkaan kuvia, vaan muokkaa kuvat linkeiksi (eli poista linkkiä ympäröivät [img]-tagit).

Allekirjoitukset

 • Älä lisää lainkaan kuvia, värejä tai suuria fontteja allekirjoituksiin.
 • Älä käytä piilotekstiä allekirjoituksessasi.
 • Vältä myös listaustyylisiä, monirivisiä tai muuten pitkiä allekirjoituksia. Allekirjoituksen suositeltava maksimipituus on kaksi riviä, yli kolme allekkaista riviä on ehdottomasti liikaa. Pidemmät tekstit voit kirjoittaa käyttäjätietojen muuta-kohtaan.
 • Ei suoria lainauksia toisten käyttäjien viesteistä, tai muuten muita käyttäjiä loukkaavia tekstejä allekirjoituksiin.
 • Myöskään hymiöitä tai useita huuto- tai kysymysmerkkejä ei katsota hyvällä. Vältä allekirjoituksessa HUUTAMISTA eli pelkkien isojen kirjaimien käyttöä.
 • Ei mainostusta tai linkkejä joilla tavoitellaan kaupallista hyötyä. Edellisestä poiketen linkit mototalliin tai vastaavaan palveluun sallittuja hyvän maun rajoissa.
 • Vaikka joillakin foorumin käyttäjillä olisikin sääntöjen vastainen allekijoitus, ei se oikeuta muita rikkomaan näitä sääntöjä. Ylläpito huomauttaa asiattomista allekirjoituksista sellaisia tavatessaan.

Sääntöjen rikkominen

 • Sääntöjen vastainen toiminta johtaa ylläpidon antamaan huomautukseen.
 • Useissa tapauksissa käyttäjälle saatetaan asettaa sääntöjen rikkomisesta johtuva porttikielto ilman ennakkovaroitusta.
 • Porttikielto voi olla määräaikainen tai vakavissa tapauksissa pysyvä. Uuden tunnuksen tekeminen edellisen ollessa bannattuna johtaa pysyvään banniin kaikilla tunnuksilla.
 • Nettihäiriköinti on vastoin internetyhteyden tarjoajan sopimusehtoja ja siitä seuraa liittymän sulkeminen.
 • Toistuva foorumilla häiriköinti banneista piittaamatta on tietoliikennerikos, joka johtaa rikostutkintaan ja oikeustoimiin.

Foorumin ohjeet

Seuraavassa muutama perusohje foorumin käyttöön. Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin kysymys mihin ei löydy vastausta tästä, FAQ-osiosta tai muista ohjeista, voit kysyä sitä jossain Palauteosion topikissa.

Miten foorumia käytetään?

Motot.netin foorumisofta on useilla sivustoilla käytetystä phpBB:stä muokattu versio, jota käytetään tavalliseen tapaan. Sivuston käyttöön on laajat ohjeet FAQ-osiossa. Muotoilukomentojen eli BBCoden käyttöön taas on omat ohjeensa. Mikäli olet lukenut ohjeet ja jokin jäi silti askarruttamaan, kysy asiaa Palauteosiossa.

Miksi viestini on kadonnut jäljettömiin?

Viestit eivät katoa foorumilta ilman syytä. Yksittäisiä viestejä poistellaan suuria märiä päivittäin. Viestisi on todennäköisesti ollut asiaton, sisältänyt pelkän hymiön/hymiöitä, ollut sävyltään sääntöjen vastainen tai provosoiva tai ei muulla tavoin ole täyttänyt asiallisen viestin vaatimuksia. Lue ja noudata foorumin sääntöjä, muista selkeys äläkä kirjoita, mikäli viestisi ei liity aiheeseen. Erittäin pienellä todennäköisyydellä viestisi on joutunut vahingossa poistetuksi, mutta tämä on äärimmäisen harvinaista.

Miksi aloittamani viestiketju on lukittu tai kadonnut jäljettömiin?

Kuten viestit, viestiketjutkan eivät häviä ilman syytä vaan moderaattori on ne poistanut. Asiattomia ja sääntöjen vastaisia sekä värällä keskustelualueella olevia viestiketjuja poistellaan säännöllisesti ja ilman eri ilmoitusta. Viestiketju saattaa myös olla siirretty jollekkin sopivammalle alueelle. Mikäli aiheesta on jo keskustelua jossain muualla, moderaattori todennäköisesti lukitsee uudemman viestiketjun ja ohjaa käyttäjän aiempaan keskusteluun. Toisaalta viestiketju saattaa olla sivustolle kuulumaton, käsittelee täysin epäolennaista asiaa tai on tyyliltään provosoiva ja hyvien tapojen vastainen. Mikäli mielestäsi jokin topic on aiheettomasti lukittu, lähesty topikin sulkenutta moderaattoria asialliseen sävyyn esimerkiksi yksityisviestillä tai kysy asiaa Palauteosiossa.

Mistä löydän alueen moderaattorit?

Kunkin alueen topiclistauksen alapuolella, pikasiirtymisvalikon alla, on teksti Henkilökunta jota klikkaamalla näet kullakin aihealueella toimivat moderaattorit. Palautepuolella sekä VIP-kahvilassa moderoivat kaikki foorumin moderaattorit.

Yksityisviestit

Kun lähetät yksityisviestin, talletetaan se välittömästi palvelimelle ja se on myös vastapuolen saatavissa ilman viivettä. Viesti talletetaan lähettäjän lähtevät-kansioon ja siirretään lähetetyt-kansioon vasta sitten kun vastaanottaja on viestin lukenut. Se että viesti on lähtevät-kansiossa, ei tarkoita että sitä ei olisi vielä lähetetty, tuo on vain merkintätapa sille onko viestiä luettu.

Voit muokata yksityisviestejä tai peruuttaa viestin lähettämisen niin kauan kuin viestit ovat lähtevät-kansiossa eli vastaanottaja ei ole niitä lukenut.

Käyttäjätunnuksen vaihtaminen

Keskustelufoorumin puolelle rekisteröity nimimerkki toimii tunnuksena myös kuvagalleriassa, Mototallissa ja muilla sivuston osioilla. MotoWikiin taas tarvitaan oma tunnuksensa, joka voi tietysti olla sama kuin foorumilla käytetty. Foorumin käyttäjätunnusta on mahdollista vaihtaa. Aika ajoin tunnuksen voi vaihtaa itse, jolloin ainoa huomioitava asia on aktivoida uusi nimimierkki sähköpostilla saatujen ohjeiden mukaan. Muina aikoina nimimerkin vaihto hoituu ylläpidon kautta, ota yksityisviestitse tai sähköpostilla yhteyttä sivuston adminiin. Vältä kuitenkin tarpeetonta nickin vaihtelua ja valitse uusi nicki huolella. Huomioi myös, että nicki ei vaihdu kuvagallerian vanhoissa kommenteissa, vaikka sen vaihtaisi foorumilla. Myös vanhat kuvasi löytyvät vain vanhalla tunnuksella. Tunnuksen vaihdon jälkeen lisäämäsi kommentit tulevat kuitenkin uudella tunnuksella.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista