/ @ Kevytmoottoripyörä, Moottoripyörä, Mopo

kevytmp_190541_2014

Moottoripyörille ja veneille suunniteltu ja mahdollisesti jo vuodenvaihteen jälkeen valmistuva vero ei alustavien linjausten mukaan tule koskettamaan mopoja ja kevytmoottoripyöriä.

– Asia on vielä kesken ja valmistelussa, mutta alustavia linjauksia on tehty, että pienempi pää, mopot ja kevytmoottoripyörät jäisivät ulkopuolelle ja siitä ylöspäin tulee vero, Sipilä sanoi Ylelle keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Torniossa sunnuntaina.

Suomen motoristit ry (SMOTO) on ottanut kantaa uuteen veroon. SMOTO pitää juridisesti arvelluttavana sitä, että toisin kuin ajoneuvovero, moottoripyörävero perustuu pelkkään moottoripyörän omistamiseen. Veron perusteena ei ole moottoripyörän käyttö eikä myöskään sen päästöt. Vuotuinen arviolta 150 euron vero perittäisi riippumatta pyörästä ja sen liikennekäytöstä poistosta.

SMOTO tarjoaa ratkaisuksi moottoripyörien verotuksen reipasta alentamista. Se kiihdyttäisi uusien moottoripyörien myyntiä, toisi lisää töitä ja sitä kautta alan verokertymät kasvaisivat luonnollisella tavalla suuremmiksi kuin mikä ajoneuvoveron tavoite on.

Korjaus: Smoton tieto liikennekäytöstä poistosta on vaikuttaa virheelliseltä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että verolta voi välttyä jos pyörä on poistettu liikenteestä (eli on ”seisonnassa”). Verolta välttyminen ei edellytä moottoripyörän lopullista rekisteristä poistoa ja kilpien palautusta.

Lähde: Yle uutiset, SMOTO

Aiheeseen liittyen

  1. Tienkäyttömaksut koskisivat moottoripyöriä, mutta ei mopoja 22.1.2017
  2. Uusien moottoripyörien ja mopojen myynti laski edelleen 2.1.2012
  3. SMOTO: Lauantaina mielenilmaus määräaikaiskatsastusta vastaan 21.9.2012
  4. Motokuumetta viikonloppuna 22.8.2012
  5. Suomen myydyimmät moottoripyörämallit olivat 125-kuutioisia 14.2.2012