/ @ Liikenne, Moottoripyörä, Tapahtuma

miitti_letka_2012

Suomen motoristit ry (SMOTO) järjestää mielenilmauksen moottoripyörien määräaikaiskatsastusta vastaan. Motoristit kokoontuvat huomenna 22.9. klo 12:00 kulkueeksi Helsingissä Hernesaarenkadulla.

Letka kulkee reittiä Hernesaarenkatu → Laivakatu → Telakkakatu → Hietalahdenranta → Mechelininkatu → Rautatienkatu ja Eduskuntatalo. Mukaan letkaan voi liittyä myös Bulevardilta, Runeberginkadulta tai ajaa suoraan Eduskuntatalolle.

Aktiivisimmat voivat kokoontua jo aikaisemmin, klo 11:00 jälkeen, Hernesaaren katsastusaseman pihalle (os. Hernematalankatu 3). Myös katsastusasemilla on iso rooli, kuinka lakialoitetta tullaan käsittelemään. Eduskuntatalolla tulee olemaan paikalla kansanedustajien ja median edustajia.

Mielenilmauksen järjestävänä tahona Suomessa on SMOTO ja kaikki me motoristit yhdessä, joten tulethan paikalle yhteisen asian puolesta.

Mielenilmauksia myös muualla Euroopassa

Samaan aikaan suomalaisen mielenilmauksen kanssa järjestetään eri puolilla Eurooppaa vastaavanlaisia tapahtumia, sekä yhteiseurooppalainen mielenosoitus Brysselissä, jonne kokoontuu kymmeniätuhansia motoristeja.

Lähde: Eeva Liesilinna, SMOTO

SMOTO: Moottoripyörien määräaikaiskatsastus ei ole aiheellinen

Kuljettajakoulutus, tieto ja muutoskatsastus ovat parempia toimenpiteitä

Moottoripyörien määräaikaiskatsastuksilla ei Suomessa saavuteta merkittäviä hyötyjä liikenneturvallisuus- ja ympäristötavoitteiden tai varkauksien estämisen ja verovalvonnan näkökulmasta. Pakollisen määräaikaiskatsastuksen sijaan pitää kehittää kuljettajakoulutusta, tiedonjakelua ja muutoskatsastusjärjestelmää niin, että ne tukevat paremmin sekä liikenneturvallisuutta että harrastustoimintaa yleisesti.

Katsastuspakko ei edistä liikenneturvallisuustavoitteiden saavuttamista

Tutkimusten mukaan moottoripyörän tekniset ominaisuudet ovat syynä tai osasyynä onnettomuuksiin hyvin harvoin. Moottoripyörien tekniset viat tai puutteet ovat helposti havaittavissa ja vaikuttavat pyörän hallittavuuteen niin, että ne yleensä korjataan ongelman ilmettyä. Tutkimusten mukaan kuljettajan ajotaidot ja liikennekäyttäytyminen selittävät pääosan moottoripyöräonnettomuuksista. Katsastaminen ei vaikuta kuljettajan liikennekäyttäytymiseen.

Katsastuspakko ei edistä ympäristötavoitteiden saavuttamista

Moottoripyörien osuus tieliikenteen päästöistä on päästölajista riippumatta korkeintaan muutama prosentti. Moottoripyörien käytönaikainen päästötaso ei olennaisesti muutu käyttöiän aikana. Moottoripyörien päästöjen määräaikaisella kontrolloimisella ei saavuteta merkittäviä hyötyjä.

Katsastuspakko ei ole vastaus ajoneuvon omistusoikeus-, identiteetti- ja verovalvontaan

Poliisi jo valvoo ajoneuvojen omaisuusrikoksia tehokkaasti. Moottoripyörien rakenteen muuttamista taas valvotaan muutoskatsastuksella, jonka yhteydessä toteutuu myös ajoneuvon identiteettiin liittyvä verovalvonta.

Katsastuspakko on vain tarpeeton tulonsiirto

SMOTOn kanta on, että moottoripyörien määräaikaiskatsastuksesta seuraa ainoastaan tulonsiirto harrastajilta katsastustoimelle. Väärin kohdennettuun uuteen sääntelyyn liittyvä tarpeeton byrokratia johtaa harrastuksen vähenemiseen, joka puolestaan vähentää moottoripyöräalan elinkeinojen liikevaihtoa, kannattavuutta ja työpaikkoja. MP -kerhojen harjoittama vapaaehtoinen kuljettajakoulutus on tehokas tapa parantaa moottoripyöräilyn turvallisuutta.

Lähde: SMOTO

Aiheeseen liittyen

  1. Moottoripyörävero ei tule koskemaan mopoja ja kevytmoottoripyöriä 27.11.2016
  2. Smoto: Edustaako Euroopan parlamentti EU-kansalaisia vai suuryritysten tarpeita? 19.3.2013
  3. Motoristit kokevat vaarallisimmiksi tilanteiksi autoilijoiden huomiointivirheet 23.4.2015
  4. Pohjoismaiset motoristit ottivat yhdessä kantaa moottoripyöräilijöiden liikenneturvallisuuden puolesta 4.12.2012
  5. Nuorten motoristien ajotaitokisa YROY käynnistyy 9.5.2011