/ @ Moottoriurheilu

Juha_Salminen_2012

Juha Salminen käynnisti enduron MM-sarjan komealla voitolla Chilen helteisessä Talcassa. Husqvarnalla kilpaileva Salminen voitti enduro 2-luokan 18,44 sekunnin erolla espanjalaiseen GasGas-kuljettajaan Ivan Cervantesiin.

– Eihän tämä kausi olisi voinut paljonkaan paremmin alkaa. Kieltämättä, vähän itseäkin ihmetytti, kun urakka oli ohi. Ajoin tasaisen hyvän päivän, tasaisen hyviä aikoja ja sen minkä rahkeista löytyi. Kaiken kaikkiaan hyvää ja virheetöntä tekemistä. Siinä se oli ilman mainittavia ongelmia, iloitsi Salminen.

Salminen iski endurotestillä

E1-luokan mestaruutta viime vuonna juhlinut Salminen ratkaisi pelin kolmanneksi viimeisellä maastokokeella, jonne hän lähti takaa-ajajana.

Kokenut Salminen loisti jo etukäteen ratkaisun paikaksi arvioidulla endurotestillä kääntäen Cervantesin lähes 17 sekunnin johdon niukasti edukseen. Kaksi pykälää kertaheitolla noussut ja kärkipaikan 4,50 sekunnin turvan napannut Salminen sivalsi samalla ranskalaisen KTM-pilotti Johnny Aubertin ohi.

– Pitkä, lähes 11 minuutin endurotesti on erittäin haastava ja siellä pitää olla todella varovainen. Pätkä on pirun hidas ja kapea. En tiedä tarkalleen mitä muille siellä kävi, mutta ehkä minä sitten vain selviydyin siitä parhaiten, tuumi Salminen.

Pölyistä reittiä kiertää peräti 150 kuljettajaa. Tasoerot ovat kärjen takana melkoiset.

– Olin päivän ensimmäisellä enskatestillä ihmeissäni, kun siellä näkyi olevan isäntämaan kuljettajia pitkin ja poikin. Mielessä kävi, että mitenköhän heidän ohittamisensa onnistuu. No, hyvinhän se sitten meni, hymähti Salminen.

– Kaksi muuta pätkää ovat tuntuvasti helpompia. Tosi nopealla crossitestillä mennä loikotellaan ylämäessä ja pellolla. Extreme-testi ei ole toisaalta nimensä veroinen. Se ajetaan crossiradalla, jonne on tuotu muutamia tukkeja ja renkaita, kuvaili Salminen.

Salminen ainoa podiumille yltänyt suomalaiskuljettaja

Yleiskilpailussa kolmanneksi yltänyt Salminen oli lauantain nopein suomalaiskuljettaja kaikki luokat mukaan lukien. Lisäksi Salminen ajoi Suomelle ainoan palkintokorokesijoituksen Chilessä kautta aikojen ensimmäisen kerran järjestetyssä enduron MM-osakilpailussa.

Osakilpailuvoitto oli kolmella eri vuosikymmenellä 13 henkilökohtaista maailmanmestaruutta tähän mennessä saavuttaneelle Salmiselle 93:s. Molemmat lukemat ovat täysin omaa luokkaansa lajin historiassa.

MM-sarjan muista suomalaiskuljettajista KTM:llä kilpaileva Eero Remes oli viides, Husqvarnan Matti Seistola kuudes ja TM:n Antti Hellsten 13:s 1-luokassa. Marko Tarkkala sijoittui Beta-pyörällään seitsemänneksi 3-luokassa.

Pienimmän luokan ylivoimaisen voiton ja myös yleiskilpailun ykkössijan vei Remeksen ranskalainen tiimikaveri Antoine Meo. Seistolan 23 sekunnilla kukistanut Remes jäi Meosta reilut 1.45 minuuttia. Hellstenin ero voittajaan venyi yli viiteen minuuttiin.

Ison luokan voittoon KTM:llä karautti Ranskan Christophe Nambotin. Tarkkala tuli 2.19 minuuttia Nambotinin takana. Nambotin oli yleiskilpailussa kakkonen 16 sekuntia Salmista kiireisempänä.

Kauden toinen osakilpailu ajetaan Talcassa sunnuntaina ennen siirtymistä jo seuraavaksi viikonvaihteeksi Argentiinan San Juaniin.

Aiheeseen liittyen

  1. Salminen takoi täyden MM-potin Pontsissa 7.4.2011
  2. Mestari Salminen päätti MM-kauden tyylikkäästi 2.10.2011
  3. Salmisen endurokausi käyntiin voitolla Italiassa 13.3.2011
  4. Espanjalaiskuljettaja pilasi Salmisen saumat voittotaisteluun Chilessä 18.3.2013
  5. Salminen mitaliasetelmista MM-sarjan pitkälle tauolle 15.5.2012