/ @ Moottoriurheilu

Juha_Salminen_2_2012

Juha Salminen ajoi enduro 2-luokassa kuudenneksi, kun 16 kisapäivää kattava MM-sarja saavutti sunnuntaina kauden puolivälin Portugalin Torres Vedrasissa. Sarjan ensimmäisellä puoliskolla kaksi voittoa Chilessä ja Argentiinassa viimeistellyt Salminen on MM-pisteissä kolmannella sijalla. Sarjan seuraava osakilpailu ajetaan vasta heinäkuun vaihteessa Italiassa ja Castiglion Fiorentinon maisemissa.

– Ei tässä mitään. Kaikki on edelleen mahdollista ja turha tätä on jäädä murehtimaan. Olin tänään nimenomaan ajamalla kuudes, totesi Salminen.

Salminen takoi sunnuntaina luokkapohjia extreme-testille, mutta käytännössä samanlaisilla crossi- ja enduropätkillä hänellä ei ollut asiaa kärkeen.

– Sunnuntai oli minulle aika pitkälti lauantain toisinto. En vain jostain syystä saanut crossi- ja endurotesteille riittävin kovia aikoja. Ei siitäkään huolimatta, että päivä oli taas virheetön, ajaminen tuntui hyvältä ja se kuulemma näyttikin ihan mallikkaalta. Lisäksi tällaiset kivikovat maastot ovat yleensä sopineet minulle, kertoi Salminen.

– Saattaa olla, että olisin pystynyt pistämään paremmin kampoihin, jos täällä olisi ajettu todellinen enskatesti. Mutta turha näitä on selitellä.

Luokkavoiton vei nimiinsä neljästä viimeisestä osakilpailusta kolme ykkössijaa poiminut ranskalainen Husaberg-kuljettaja Pierre Renet. Salmisen ero kärkeen oli 50,89 sekuntia.

Renetillä on koossa 133 MM-pistettä. Toisena majaileva espanjalainen KTM-kuljettaja Cristobal Guerrero tulee 15 pisteen päässä. Salmisella pisteitä on pyöreät 100.

Seuraavana rallikisa

Salminen ei suinkaan lepää laakereilla puolentoista kuukauden mittaisella MM-tauollakaan.

– Ensi viikonvaihde on vapaa endurosta ja silloin ajan vuorostaan rallia F-ryhmän autollani. Kyseessä on Rengossa vedettävä pienoisralli.

– MM-tauolla ohjelmaani sisältyy edelleen kaksi endurokilpailua Ranskassa Niistä ensimmäinen on kolmen päivän klassikkokisa Menden seudulla ja jälkimmäinen puolestaan Ranskan sarjan kisa. Tuossa kolmen päivän pyörityksessä on tarkoitus jatkaa uuden moottorimme kehittämistä, vahvistaa Salminen.

Salmisen tiimikaveri Seistola ajoi pikkuluokassa toiseksi

Matti Seistola, Eero Remes ja ranskalainen Rodrig Thain väänsivät tiukasti E1-luokan toisesta sijasta.

Koko päivän jatkunut taistelu päättyi Salmisen Husqvarna-tiimikavreihin lukeutuva Seistolan eduksi ja samalla hänen kauden tähän mennessä parhaaseen sijoitukseen. Hondaa kuskaava Thain taipui Seistolalle niukasti 0,73 sekuntia. Remes oli KTM:llä neljäs 6,55 sekuntia Thainista.

Remeksen ranskalainen tiimikaveri Antoine Meo palasi luokan ykköseksi lauantain keskeytyksen jälkeen. Sarjaa johtava Meo kukisti Seistolan 21,21 sekunnilla. Antti Hellsten ehti TM:llä kymmenes 2.27 minuuttia kärjestä.

Remeksen 93 pistettä oikeuttavat jo pikkuluokan kolmanteen sijaan. Seistola on neljäntenä 83:lla ja Hellsten 12:ntena 31 pisteellä.

E3-luokan kärjessä jatkui tuttu, välittömästi kauden ensimmäisestä osakilpailusta vallalla ollut tahti. Ranskalalainen KTM-kuljettaja Christophe Nambotin jatkoi ylivoimaista voittokulkuaan. Hän nuiji toiseksi Husabergilla tulleen espanjalaisen Oriol Mena yli minuutilla..

Markko Tarkkala oli Betalla isossa luokassa seitsemäs 1.52 minuuttia Nambotinista. Pisteissä Tarkkala on samalla sijalla saldolla 64.

Rannettaan poteva Paavo Honkanen päätti jättää suosiolla jälkimmäisen kisapäivän ajamatta. Honkanen kilpailee Husqvarnalla nuorten cupissa.

Lauantaina nousu MM-pisteissä kolmanneksi

Juha Salminen taistelee tällä kaudella tiukasti jo uransa 14:nnestä henkilökohtaisesta maailmanmestaruudesta. Salminen nousi enduro 2-luokan pisteissä kolmanneksi Portugalin osakilpailuviikonvaihteen avauspäivänä Torres Vedrasissa.

– Kautta on vielä paljon jäljellä. Ei tässä mitään. Ihan hyvä saldo, kuittasi Salminen.

Husqvarnalla kilpaileva Salminen oli lauantain nopein suomalaiskuljettaja ajalla 55.11,95. Se riitti E2-luokan jännitysnäytelmässä neljänteen sijaan. Kärkeen karautti ranskalainen KTM-kuljettaja Johnny Aubert vajaat 32 sekuntia Salmisen edellä.

Salminen järjesti huikean trillerin taistelusta kolmannesta sijasta yhdessä ranskalaisen Jeremy Tarrouxin ja espanjalaisen Cristobal Guerreron kanssa. Tarroux veti KTM:llään trion pisimmän korren kukistaen Salmisen 1,40 sekunnilla. Salminen puolestaan piti KTM:n Guerreron äärimmäisen niukasti 0,02 sekunnin turvin takanaan.

Maksimisuoritus

– Maksimisuoritus meikäläiseltä. Kaikki toimi, ajo kulki ilman virheitä, vauhtikin oli hyvällä tasolla, mutta tällä kertaa suoritus ei riittänyt korkeammalle. Kyllähän tuo 310-kuutioinen pyörä lauloi koko päivän hoosiannaa, heitti Salminen.

Torres Vedrasissa otetaan miehistä ja pyöristä kaikki irti kovassa helteessä ja kovapintaisella maaperällä.

– Huh, huh: oli kuin saunassa. Lisäksi ek:t ovat törkeän nopeita ja pinnaltaan kuin betonia, kuvaili Salminen vaativia olosuhteita.

Salmisen niukasti kukistanut Tarroux on tekemässä lopullista läpimurtoaan eliittiin.

– Tarroux tosiaankin ajoi armottoman kovia aikoja crossi- ja endurotesteille, jotka ovat täällä käytännössä samanlaisia. Tänään en vain mahtanut hänelle mitään, tunnusti Salminen rehdisti.

Lauantaina toiseksi ajanut ranskalainen Husaberg-kuljettaja Pierre Renet johtaa sarjaa pistein 113. Guerrerolla on koossa 103 ja Salmisella 89 pistettä.

Suomalaispanos oli vahva Portugalin osakilpailun avauspäivänä. Eero Remes ajoi KTM:llä kauden tähän mennessä parhaan sijoituksensa E1-luokassa. MM-sarjassa neljäntenä oleva Remes jäi luokkavoiton Hondalla napanneesta ranskalaiskuljettaja Rodrig Thainista 5,92 sekuntia.

Matti Seistola pisti hänkin Husqvarnallaan toistaiseksi parastaan: kauden ensimmäisen podiumsijoitus 19,02 sekuntia Remeksestä. Seistola on pisteissä seitsemäntenä.

E1-luokan kolmas suomalaiskuljettaja, TM:llä etenevä Antti Hellsten oli kymmenes lähes kaksi minuuttia kärjestä. Pisteissä hän on 12:ntena.

Isossa, eli E3-luokassa Betaa käskyttävä Marko Tarkkala sijoittui yhdeksänneksi.

Hän hävisi voittajalle ja yleiskilpailun kärkimiehelle, kauden alusta lähtien pelkkkiä ykkössijoja takoneelle ranskalaiselle KTM-kuljettaja Christophe Nambotinille 2.33 minuuttia. Tarkkala on pisteissä seitsemäntenä.

Husqvarnaa käskyttävä Paavo Honkanen päätyi nuorten cupissa sijalle 12.

Aiheeseen liittyen

  1. Salminen ajoi tuplasti toiseksi Argentiinan MM-endurossa 24.3.2013
  2. Seistola MM-sarjan avausviikonlopun kakkonen 7.4.2011
  3. Salminen takoi täyden MM-potin Pontsissa 7.4.2011
  4. Salminen palasi pikaisesti podiumille Argentiinassa 24.3.2013
  5. Remes palasi voittajaksi 1.7.2012