/ @ Moottoriurheilu

Juha_Salminen_3_2012

Voitosta vielä sunnuntaiaamuna ajaneen Juha Salmisen mahdollisuudet murenivat harmittavalla tavalla enduron MM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa sunnuntaina Chilen Talcassa.

Lauantaina E1-luokassa toiseksi Husqvarnalla ajanut Salminen sai tyytyä jälkimmäisenä kisapäivänä viidenteen sijaan. Moninkertaisen maailmanmestarin kohtaloksi koituivat toisen ja kolmannen kierroksen endurotestit, joilla hän hävisi kärjelle yli minuutin.

Endurotesti kulki avauskierroksen osalta mallikkaasti, kunnes vaikeudet alkoivat. Salminen jäi toisella endurotestillä luokkapohjista 18 ja kolmannella jo ratkaisevat 51 sekuntia.

– Jälkimmäinen meni tavallaan omaan piikkiin, kun pyörä sammui ylämäkeen, mutta kyllähän se paras fiilis hävisi jo sillä toisella kierroksella. Espanjalaiskuljettaja pilasi käytännössäni kisani, manasi Salminen.

Kyseinen kuljettaja on jo kokeneempaan kaartiin lukeutuva Cristobal Guerrero. Olkapäätään leikkauksen jäljiltä edelleen potevan Guerreron KTM-pyörä sammui ensimmäisellä kierroksella, mutta Salmisen ja monen muun ihmetykseksi mies ilmestyi vielä hetkeksi mukaan kisaan, ennen kuin hänet vedettiin sieltä pois.

– Pyörää oli korjattu jossain. Siis jossain. Yht’äkkiä kaveri vain ilmestyi jatkamaan kisaa ja toisen kierroksen enskatestin lähtöön edelleni. No, ajoin Guerreron nopeasti kiinni, mutta en ollut päästä hänestä millään ohi, sillä sankka pölyseinä peitti kaiken näkyvyyden. Ajoin Guerreron perässä välillä miltei pysähdellen ehkä tuollaiset kuusi minuuttia ja huusin hänelle koko ajan niin saa… vietävästi. Siinä sitä aikaa sitten tuhraantui ennen kuin Guerrero huomasi päästää minut ohitseen.

– Mutta se oli sitten jo siinä. Kyllähän tuosta tilanteesta nousi melkoinen äläkkä ja varikolla käydyn henkevän keskustelun jälkeen Guerrero taatusti tietää, mitä tuli tehtyä. Protestiin tai vastaavaan ei ollut sinänsä aihetta sen jälkeen, kun kaveri otettiin kisasta pois, kertoi Salminen.

Salmisen vauhti oli kilpailussa muuten ihan kohdallaan. Siis silloin, kun hän pääsi ajamaan omaa ajoaan.

– Ei mitään ongelmaa siltä osin, ei edes noilla endurotesteillä. Enemmän ehkä ihmetytti se, että crossitesteillä tuli ajoittain pataan.

Vaiherikkaan päivän voittajaksi viiletti Talcasta hallitsevana maailmanmestarina täyden pistepotin poiminut ranskalainen KTM-kuljettaja Antoine Meo. Hän kukisti Husabergia kuskaavan italialaisen Thomas Oldratin 6,54 sekunilla.

TM:n sarviin tällä kaudella tarttunut Eero Remes ja Salmisen tiimikaveri Matti Seistola kävivät tulisen taistelun kolmannesta sijasta. Se päättyi Remeksen eduksi 2,11 sekunnilla.

Remes jäi voittajaksi 37,61 sekuntia. Salmisen lopulliseksi eroksi kärkeen kirjattiin 1.14,39.

Meolla on koossa kahden kisapäivän jäljiltä 40 pistettä. Salminen ja Seistola tulevat seuraavilla sijoilla pistein 28. Remeksen 24 pistettä oikeuttavat neljänteen sijaan yhdessä Oldratin kanssa.

MM-sarjan muista suomalaiskuljettajista Marko Tarkkala ajoi Hondalla E3-luokassa yhdeksänneksi. Eroa voittajaan, eli KTM:llä kilpailevaan ranskalaiseen Christophe Nambotiniin kertyi 3.12 minuuttia.

E2-luokan ykköseksi kiirehti Salmisen viime kauden tiimikaveri, nykyään Hondalla kisaava italialainen Alex Salvini.

MM-pisteistä taistelleen seuraavan kerran jo tulevana viikonvaihteena Argentiinan San Juanissa.

Salminen ajoi lauantaina toiseksi

Juha Salminen käynnisti enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan terävästi ajamalla toiseksi Chilen helteisessä Talcassa. E1-luokan voittoon viiletti ranskalainen Antoine Meo. Hallitseva maailmanmestari kukisti Salmisen 28,82 sekunnilla.
Husqvarnalla kilpaileva Salminen nousi aamupäivällä parhaimmillaan yhden sekunnin iskuetäisyydelle KTM:ää kuskaavasta Meosta.

Ranskalainen takoi kuitenkin heti perään toisen kierroksen crossitestillä kymmenen sekunnin kaulan ja siihen Salminen ei pystynyt enää vastaamaan.

Pienen luokan suomalaismenestystä täydensi Salmisen tiimikaveri Matti Seistola, joka kiirehti kolmanneksi 1.02,39 voittajasta ja 33,57 sekuntia kakkosesta.

Neljäntenä pitkään ajanut Seistola pohjusti paikkansa palkintokorokkeella päätöskierroksen endurotestillä, jolla hän rutisti ranskalaisen Honda-kuljettajan Jeremy Jolyn ohi. Maalissa eroa oli Seistolan hyväksi 4,12 sekuntia.

Aamun avanneella endurotestillä 42 sekuntia pohja-ajasta jäänyt Eero Remes sijoittui TM:llä seitsemänneksi kaksi minuuttia kärjen takana.

Marko Tarkkala ehti Hondallaan E3-luokassa kymmenenneksi. Ison luokan ykköseksi riuhtoi ruotsalainen Joakim Ljunggren, joka peittosi Husabergillaan suomalaisen kolmella minuutilla.

Viime kaudella KTM:llä käytännössä kaiken mahdollisen nimiinsä vienyt ranskalainen Christophe Nambotin joutui tunnustamaan Ljunggrenin 5,82 sekuntia nopeammakseen.

E2-luokka jäi tällä kaudella ilman suomalaisedustusta. Keskiluokassa parhaasta vauhdista vastasi mestaruutta Husabergin sarvissa puolusta ranskalainen Pierre Renet. Hän kukisti KTM:llä etenevän maanmiehensä Johnny Aubertin 4,09 sekunnilla.