/ @ Liikenne

ecoist_2_2011

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on aloittanut tutkimushankkeen, jossa testataan uusimman teknologian hyödyllisyyttä turvallisen ja ympäristöystävällisen moottoripyöräilyn tukena. EcoIST-hanke on kolmevuotinen.

Älykkäiden ratkaisujen käytön tavoitteena on vähentää moottoripyöräonnettomuuksia. Samalla pyritään vähentämään ympäristöhaittoja ajoneuvovalinnan lisäksi reitin valinnalla, ajotavan seurannalla ja tarjoamalla kuljettajalle tietoa omasta ajosuorituksestaan. Tutkittavia älyliikenteen palveluita voidaan tulevaisuudessa käyttää myös autoissa.

EcoIST-hanke ja -tutkimusajoneuvo ovat esillä MP11 -moottoripyörämessuilla Helsingin Messukeskuksessa 3.-6.2.2011 Trafin osastolla 6g1.

Hanke etenee vaiheittain

Tutkimusajoneuvo varustetaan langattomalla tiedonsiirto- ja paikannusjärjestelmällä. Ensimmäisenä palveluna toteutetaan kuljettajan ajotavan seuranta. Moottoripyörän liikkeitä ja nopeuden muutoksia mittaava, rekisteröivä ja välittävä laitteisto on asennettu moottoripyörän tavaratilaan.

Myöhemmin ajoneuvoon asennetaan eurooppalaisen yleisen hätäpuhelu- ja -viestipalvelun eli 112 eCall’in edellyttämä laitteisto. Automaattinen 112 eCall -palvelu perustuu moottoripyörän ja kuljettajan äkillisiä liikkeitä rekisteröivään ja analysoivaan ratkaisuun, joka muodostaa onnettomuuden sattuessa joko automaattisesti tai manuaalisesti suoran puhe- ja viestiyhteyden hätäkeskukseen.

Ympäristöystävällistä ajotapaa seurataan ja opastetaan laitteistolla, joka on kytketty suoraan moottoripyörän järjestelmiin. Tulokset näytetään kuljettajalle ajantasaisella navigaattorisovelluksella.

Tutkimusajoneuvo varustetaan myös liikenteen suoriteperusteisen maksamisen edellyttämillä laitteistoilla. Tällöin on mahdollista olla yhteydessä useisiin pilotointivaiheessa oleviin liikenteeseen liittyviin palveluihin.

EcoIST-hankkeessa tutkimusajoneuvoina käytetään sarjavalmisteisia, päästöiltään, kulutukseltaan ja suorituskyvyltään edistyksellisiä Piaggio MP3 hybridi-moottoripyöriä.

Älyä myös kuljettajan varusteisiin

EcoIST-hankkeessa kehitetään myös kuljettajan älykkäitä turvavarusteita. Kuljettajan ajopuku varustetaan turvalaitteilla, jotka aistivat kuljettajan asentoa ja sen äkkinäisiä muutoksia ja toimivat osana 112 eCall -palvelua. Kypärä varustetaan älykkäällä kommunikaatioratkaisulla, joka välittää kuljettajalle esimerkiksi navigointi- ja ajo-ohjeita.

EcoIST on yhteishanke

EcoIST on Trafin tutkimushanke, mutta siihen osallistuu useita yrityksiä. Projektin hallinnasta vastaa Ramboll Finland Oy. Laitteita ja sovelluksia pyörään tuottavat Taipale Telematics Oy, Infotripla Oy, Garmin Suomi Oy ja Navteq Europe. Integraattorina on T:mi KH-Drive. Kuljettajan ajopuvut tulevat Rukka Oy:ltä ja kypärät ovat NZi Helmet’in. MP69 edustaa käyttäjiä ja moottoripyöräkouluttajia.

www.trafi.fi/ecoist

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi vastaa liikennejärjestelmän sääntely- ja valvontatehtävistä, kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta ja edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä.

Aiheeseen liittyen

  1. Trafi varoittaa: Viritetty mopo on turvallisuusriski 29.4.2011
  2. Pohjoismaiset motoristit ottivat yhdessä kantaa moottoripyöräilijöiden liikenneturvallisuuden puolesta 4.12.2012
  3. Mopoilijoiden onnettomuudet vähentyneet edelleen 10.4.2014
  4. Kerro, mitä mieltä olet moottoripyöräkorttiuudistuksesta 5.11.2013
  5. Opetusluvalla mopokortin hankkineet turvallisuustietoisempia 18.3.2013