/ @ Liikenne, Mopo

mopokuva_2013

Kevät on tuonut kaksipyöräiset teille. Yhä useampi mopokortin saanut lähteekin entistä paremmin eväin matkaan, sillä vuonna 2011 voimaan tullut mopokorttiuudistus on vaikuttanut myönteisesti mopoilijoiden turvallisuuteen ja onnettomuuksia on sattunut aikaisempaa vähemmän. Trafi painottaakin koulutuksen merkitystä turvallisen mopoilun oppimisessa.

”Mopokorttiuudistuksen myötä aloittelevien mopoilijoiden taidot ovat parantuneet, kun pelkän teoriakokeen lisäksi täytyy myös treenata mopolla ajoa ja suorittaa käsittelykoe”, sanoo erityisasiantuntija Elina Uusitalo: ”Kuitenkin on hyvä muistaa, että juuri kortin saanut mopoilija on vasta ajouransa alussa ja on tärkeää harjoitella turvallista liikkumista yhdessä esim. vanhempien kanssa.”

Mopokorttiuudistuksen jälkeen mopoilijoille tapahtuneet kuolemaan tai loukkaantumiseen johtaneet onnettomuudet ovat vähentyneet merkittävästi ja myönteinen kehitys näyttää jatkuvan edelleen. Osa onnettomuuksien vähenemisestä selittynee myös mopoinnon laantumisella.

Mopoilijoiden tyypillisin vahinkotyyppi mopolla on peräänajo edellä liikkuvaan tai jarruttavaan ajoneuvoon selviää Liikennevakuutuskeskuksen tiedoista. Siksi onkin tärkeää, että mopoilija opettelee ennakoivan ajotavan jo heti alussa oman ja muiden turvallisuuden vuoksi.

”Älä yllätä muita tai tule itse yllätetyksi. Muista valita nopeus tilanteen mukaan ja tarkkaile aina kokonaistilannetta sekä seuraa taustaa ja pidä turvaväli muihin tiellä liikkujiin”, neuvoo Uusitalo mopoilijoita.

Mopo tai moottoripyörä vasta haaveissa? Tutustu Trafin uusiin videoihin

Monella nuorella on vielä mopokortti haaveissa ja käsittelykokeen kiemuroihin voikin tutustua Trafin uuden videon avulla.

Videossa mopokorttikokelas osallistuu käsittelykokeeseen ja käy kaikki tehtävät läpi hidasajosta portteihin ja jarrutustehtävään. Mopotutkinnon vastaanottaja kertoo samalla, mitä missäkin tehtävässä on tärkeää ottaa huomioon ja miten mopoilija kehittyy turvalliseksi kuljettajaksi sekä antaa erityisvinkkejä, mm. jarruttamisen harjoittelun tärkeydestä.

Trafi on julkaissut vastaavan videon myös moottoripyöräkorttikokeeseen meneville:

Moposta haaveilevan kannattaa myös muistaa, että kun kortti on taskussa, niin lyhyitä matkoja kannattaa tehdä edelleen kävellen tai pyörällä sekä oman hyvinvointinsa kuin ympäristönkin tähden. Kokonsa nähden haitalliset päästöt mopoissa ovat jopa suuremmat kuin henkilöautossa.

Aiheeseen liittyen

  1. Opetusluvalla mopokortin hankkineet turvallisuustietoisempia 18.3.2013
  2. Uusien moottoripyörien ja mopojen myynti laski edelleen 2.1.2012
  3. Mopokortti 15 vuotta 9.7.2015
  4. Mopo-onnettomuuksien määrä kasvanut – liikennekasvatukselta kaivataan apua 19.4.2012
  5. Kaksipyöräisten rekisteröinnit laskivat edelleen 4.1.2011