/ @ Liikenne, Mopo

mopokuva_2013

Autokoulujen on omalta osaltaan huolehdittava siitä, että ajokortin hankkiminen opetuslupaopetuksella on mielekästä, painottaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

”Autokoulujen tulee edistää opetustapojen monimuotoisuutta”, korostaa osastonjohtaja Janne Huhtamäki: ”Samalla on pidettävä huolta siitä, etteivät kuljettajaopetuksen kulut karkaa liian suuriksi hankittiin kortti sitten autokoulussa tai opetusluvalla.”

Tammikuussa voimaan tulleen uuden ajokorttilain myötä henkilöautokortin suorittamisesta tuli kolmivaiheinen. Uudistuksen tarkoituksena on uusien kuljettajien turvallisuuden parantaminen mm. ajotuntien ja oman harjoittelun lisäämisen avulla, mikä nosti ajokortin hintaa sekä autokoulussa että opetusluvalla korttia hankittaessa.

Trafi seuraa kuljettajaopetuksen uudistamisen vaikutuksia. Positiivisia tuloksia on jo saatu kesäkuussa 2011 voimaan tulleen mopokorttiopetuksen myötä, jolloin mopokorttiopetukseen tehtiin samankaltaisia muutoksia kuin nyt henkilöautokortin saamiseen tähtäävään opetukseen.

Opetusluvalla mopokortin hankkineet turvallisuustietoisempia

Opetusluvalla mopokortin hankkineet näyttivät omaksuneen turvallisen mopoilun perusteet autokoulussa kortin hankkineita paremmin. Trafin tuoreen tutkimuksen mukaan opetuslupaopetus onkin tuloksiltaan ainakin yhtä hyvä tai jopa parempi vaihtoehto kuin autokouluopetus. Opetusluvalla opiskelleet harjoittelevat enemmän liikenteessä ja saavat opettajina toimivilta vanhemmiltaan tukea osaamisensa kehittämiseen.

Vanhemmat voivat kuitenkin tukea lastensa mopo-opiskelua opetusmuodosta huolimatta. Tutkimuksen mukaan vanhempien kiinnostuksella on selkeä rooli nuorten turvallisuuskäyttäytymiseen ja riskinoton vähentämiseen.

”Autokoulujen tulisikin pohtia, miten kehittää autokouluopetusta siihen suuntaan, että oppilaat kokisivat annetun liikenneturvallisuusopetuksen innostavaksi ja omakohtaiseksi”, summaa Huhtamäki: ”Opetusluvalla omia lapsiaan opettavilla on luonnollisesti hyvin henkilökohtainen tarve saada lapsensa käyttäytymään turvallisesti liikenteessä. Luotamme kuitenkin, että liikenneturvallisuusopetuksen ammattilaisina autokoulut pystyvät vastaamaan tähän haasteeseen.”

Mopokorttiuudistus vähentänyt onnettomuuksia

Mopokorttiuudistuksen myötä mopo-onnettomuudet ovat vähentyneet merkittävästi. Vuonna 2012 15-17-vuotiaille mopoilijoille tapahtui 37 % vähemmän kuolemaan tai loukkaantumiseen johtaneita onnettomuuksia kuin vuotta aikaisemmin.

Tutkimuksen mukaan aloittelevien mopoilijoiden taidot ovat parantuneet uudistuksen myötä. Osa onnettomuuksien vähenemisestä selittyy myös sillä, että mopokortteja on suoritettu aikaisempaa vähemmän.

”Onnettomuuksien vähentyminen ja taitojen parantuminen ovat erittäin tärkeitä tuloksia, sillä mopokorttiuudistuksella tavoiteltiin ennen kaikkea mopoilijoiden turvallisuuden parantamista”, korostaa tutkimusta ohjannut ylitarkastaja Elina Uusitalo.

Mopokorttiuudistuksen vaikutukset –tutkimus perustuu mopokortin haltijoille ja heidän vanhemmilleen, opetuslupaopettajille, autokouluille ja tutkinnon vastaanottajille tehtyihin kyselyihin. Tutkimuksen toteutti Linea Konsultit Oy ja se on julkaistu kokonaisuudessaan Trafin nettisivuilla www.trafi.fi/julkaisut2013

Kuva: http://www.motot.net/galleria/kuva148500/

Aiheeseen liittyen

  1. Kerro, mitä mieltä olet moottoripyöräkorttiuudistuksesta 5.11.2013
  2. Mopoilijoiden onnettomuudet vähentyneet edelleen 10.4.2014
  3. Mopokortti 15 vuotta 9.7.2015
  4. Ajokorttisäännökset uuteen tarkasteluun 12.9.2013
  5. Moottoripyöräkuolemat tänä kesänä +100% 25.7.2013