/ @ Liikenne, Moottoripyörä

moottoripyora_yleiskuva_2012

Kesäkuun loppuun mennessä moottoripyöräonnettomuuksissa on kuollut ennakkotietojen mukaan 12 ja loukkaantunut 190 ihmistä. Viime vuonna onnettomuuksissa menehtyi 6 ja loukkaantui 198 henkeä samalla ajanjaksolla.

”Muutos viime vuoteen verrattuna on huolestuttava. Moottoripyöräilyyn liittyy aina riskinsä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että motoristin omilla valinnoilla on suuri vaikutus turvallisuuteen”, muistuttaa erityisasiantuntija Marita Löytty. Ajotavan sopeuttaminen muuhun liikenteeseen, tilanteiden ennakointi ja kunnolliset varusteet ovat turvallisuuden perusta.

”Edes kaupunkiajossa – vaikkapa kesäisellä jäätelönhakureissulla – ei tule unohtaa turvavarusteita, vaikka nopeudet ovatkin matalia ja kuumassa säässä kevyt asu tuntuisi mukavalta”, painottaa Löytty

”T-paita ja shortsit eivät suojaa onnettomuustilanteessa, ja seuraukset voivat olla hyvin vakavat. Vastuullinen moottoripyöräilijä käyttää aina erottuvia, suojaavia ajovarusteita ja kypärää oikein kiinnitettynä.”

Millainen moottoripyörä, sellainen ajokortti

Moottoripyöräkausi on kesällä parhaimmillaan, ja Suomen teillä viilettääkin noin 236 000 moottoripyörää. Moottoripyöräkortin luokat ja kuljettajaopetus muuttuivat alkuvuonna uuden ajokorttilain voimaan astumisen myötä. Nyt korttiluokkia on kolme: A1, A2 ja A. Moottoripyöräilyä suunnittelevan tuleekin huolehtia riittävän ajo-oikeuden hankkimisesta. Myöskään asianmukaisia turvavarusteita ei saa unohtaa kesän helteillä.

”On hyvä miettiä, minkä kokoista ja tehoista pyörää on suunnitellut ajavansa. Joissain tilanteissa A2-korttikin voi riittää”, muistuttaa erityisasiantuntija Sampsa Lindberg: ”Hyvä olisi aloitella ensin pienemmällä pyörällä ja vasta kokemuksen myötä siirtyä tehokkaampiin pyöriin.”

A1-kortilla saa ajaa kevyttä moottoripyörää, ja sen voi hankkia 16-vuotiaana. A2-kortilla pääsee teholtaan rajoitetun pyörän selkään, ja sen voi saada 18-vuotiaana. A-kortin voi ajaa 20-vuotiaana, jos taskussa on ollut A2-kortti kahden vuoden ajan ja on suorittanut vaaditun kuljettajaopetuksen. Muuten kortin ikäraja on 24 vuotta.

Trafi tutkii korttiuudistuksen vaikutuksia

Trafissa on valmisteilla tutkimus uuden ajokorttilain vaikutuksista moottoripyöräkortin hankintaan. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten lakiuudistus on vaikuttanut moottoripyöräilijöiden turvallisuuteen, heidän valmiuksiinsa toimia liikenteessä sekä kortin hankintaan.

”Vaikutuksia tarkastellaan laajasti eri toimijoiden näkökulmista. Samalla selvitetään koulutuksen ja tutkinnon sisällön tarkoituksenmukaisuutta sekä mahdollisia kehittämistarpeita. Osana tutkimusta tehdään syys-lokakuussa kysely mm. moottoripyöräkortin haltijoille”, kertoo Lindberg. Tutkimuksen on tarkoitus valmistua maaliskuussa 2014.

Aiheeseen liittyen

  1. Video: Moottoripyörä kesäkuntoon 4.4.2013
  2. Moottoripyöräkorttiuudistus karsi satunnaismotoristeja 16.5.2014
  3. Opetusluvalla mopokortin hankkineet turvallisuustietoisempia 18.3.2013
  4. Mopoilijoiden onnettomuudet vähentyneet edelleen 10.4.2014
  5. Kerro, mitä mieltä olet moottoripyöräkorttiuudistuksesta 5.11.2013