/ @ Mopo

Skootteri_2011

Viritetty mopo on aina turvallisuusriski. Lähes joka kolmannessa kuolemaan johtaneessa mopo-onnettomuudessa mopo on ollut viritetty. Mopon nopeuden lisäys kasvattaa jarrutusmatkaa huimasti: nopeuden kaksinkertaistuessa jarrutusmatka nelinkertaistuu.

Vauhdin huumasta haaveillessa kannattaa muistaa, että kiinnijäämisen lisäksi pelissä voi olla myös oma elämä.

Virityksestä voi tulla kallis lasku

Viritetyllä mopolla liikenteessä ajaminen on laitonta. Vuonna 2010 Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi verotti noin tuhat viritettyä mopoa moottoripyöränä. Verotettavat mopot tulevat ilmi poliisin suorittamassa liikenteen valvonnassa. Moottoripyöräksi luokiteltavasta viritetystä moposta on maksettava autovero ja mopoa kohden veroa pantiin maksuun keskimäärin 231 euroa.

Esimerkki tyypillisistä viritetyn mopon tuottamista seuraamuksista:

  • autovero 231 €
  • sakot noin 100 €
  • muutoskustannukset takaisin mopoksi
  • korotettu liikennevakuutusmaksu (jopa yhdeksänkertainen)
  • katsastus noin 50 €
  • ajokielto
  • ajokortin lykkääntyminen
  • mahdollinen luottotietojen menetys, jos veroa tai vakuutusmaksua ei maksa

Maksamaton liikennevakuutusmaksu menee ulosottoon

Mopoilla on oltava liikennevakuutus. Se kattaa myös mopoilijan omat henkilövahingot. Vakuutuksen alaikäinen voi ottaa itse, jos hänellä on ajo-oikeus mopoon. Vakuutusyhtiöt eivät välttämättä edellytä alaikäiseltä vanhempien suostumista liikennevakuutuksen ottamiseksi. Vanhempien olisi kuitenkin hyvä vahtia vakuutusmaksujen maksamista, sillä maksuhäiriömerkintä hankaloittaa nuoren elämää pitkään.

Vuoden alussa 340 alaikäistä oli ulosotossa maksamattomien liikennevakuutusmaksujen tai liikennevakuutuksen hyvikemaksujen vuoksi. Keskimääräinen ulosotossa oleva summa on 40-50 euroa

Tarkista, ettei käytettynä ostettu mopo ole viritetty

Ostettaessa käytettyä mopoa on syytä olla tarkkana. Nykyaikaisten mopojen virittäminen ei ole vaikeaa ja vero maksuunpannaan yleensä ajoneuvon omistajalle. Liikennevakuutusmaksun tavoin vero on ulosottokelpoinen eikä sitä palauteta, vaikka ajoneuvo myöhemmin muutettaisiin takaisin tavalliseksi mopoksi.

Mopo muuttuu moottoripyöräksi, jos sen moottorin tilavuutta suurennetaan yli 50 cm3:n tai mopon rakennetta muutetaan niin, että ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus ylittää 45 km/h. Tämän seurauksena kyseiseen ajoneuvoon sovelletaan moottoripyöristä annettuja säännöksiä.

Vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneiltä mopon kuljettajilta vaaditaan ajokortti. Mopokortin suorittamiseen on tulossa muutoksia.

Aiheeseen liittyen

  1. Mopo-onnettomuuksien määrä kasvanut – liikennekasvatukselta kaivataan apua 19.4.2012
  2. Mopokorttiuudistusta edelsi tutkintoryntäys 16.6.2011
  3. Mopokortin voi suorittaa myös keskellä talvea – kartingradalla 20.11.2013
  4. Mopokortti uudistuu kesäkuussa 29.4.2011
  5. Trafi testaa älykkäitä ratkaisuja parantamaan moottoripyöräilijöiden turvallisuutta 3.2.2011