/ @ Moottoriurheilu

pekka ja aatu maailmanmestarit

Keravalainen, jonka kyydissä taiteilee sveitsiläinen Adolf Hänni (58), varmisti tittelin kohtalon kaasuttelemalla kolmanneksi kauden päätösosakilpailussa Ranskan Le Mansissa.

Viimeisen kilpailun voittoon ajoi britannialainen veljespari Ben ja Tom Birchall sijoittuen sarjassa hopealle. MM-pronssia saa Le Mansin kuuluisalla Bugatti-radalla kakkoseksi päräyttänyt saksalais-englantilainen kaksikko Jörg Steinhausen/Ashley Hawes.

Päivärinta/Hänni duon menestyksen salaisuus tällä kaudella oli tasaisuus. Suomalaispilotti sijoittui kaikissa kymmenessä osakilpailussa kolmen joukkoon. Voittoja tililtä löytyy kaksi ja kakkostiloja kuusi ja kahdesti tiimi oli kolmas.

Le Mansissa Päivärinnan ei tarvinnut laittaa kaikkea peliin ja se näkyi radalla. Kolmannesta lähtöruudusta kilpailuun startannut keravalainen piti paikkansa startissa, kolkutteli aikansa edellä menneen Steinhausenin kantoja, mutta tyytyi lopulta varmistelemaan maaliin pääsyn.

– ”Saatiin me Steinhausen kiinni, mutta se pakeni suorilla. Päätin olla hulluttelematta ja ajaa varmasti maaliin”, summasi tuore Maailmanmestari kilpailunsa.

– ”Aika hyvin classic-pyörällä”, vitsaili Päivärinta viitaten siihen, että hänen ajamansa LCR-Suzukin moottori on vuosimallia 2007.

Pekka Päivärinta kruunattiin ensimmäistä kertaa Maailmanmestariksi vuonna 2008. Tuolloin miehen menoa tasapainoitti Timo Karttiala. Vuosina 2010 ja -11 Päivärinnan kyydissä mestaruuteen taituroi Adolf Hänni. Mestaruuksien lisäksi Päivärinnan palkintokaappia komistaa kolme MM-hopeaa vuosilta 2006, 2007 ja 2009. Viime vuonna hän sijoittui MM-sarjassa neljänneksi.

Ratamoottoripyöräily Luokka Sivuvaunut 8/8 MM-osakilpailu viikonloppu Le Mans Ranska tulokset:

1. Ben Birchall/Tom Birchall Iso-Britannia LCR-Suzuki 30:59.620, 2. Jörg Steinhausen/Ashley Hawes Saksa/Iso-Britannia LCR-BMW – 14.963, 3. Pekka Päivärinta/Adolf Hänni Suomi/Sveitsi LCR-Suzuki -21.175, 4. Sebastian Delannoy/Sebastien Lavorel Ranska LCR-Suzuki -37.228, 5. Kurt Hock/Enrico Becker Saksa LCR-Suzuki -41.508, 6. Petri Makkula/Timo Kartiala Suomi LCR-BMW -48.892.

MM-sarjan lopulliset pisteet:

1. Päivärinta/Hänni 202, 2. Birchall/Birchall 191, 3. Steinhausen/Hawes 178, 4. Scott Lawrie/James Neave Iso-Britannia 108, 5. Hock/Becker 104,…7. Makkula/Karttiala 78.

Makkula sivuvaunuluokan MM-loppupisteissä seitsemäs

Kaksikko Petri Makkula – Timo Karttiala on sijoittunut ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan MM-sarjassa seitsemänneksi. Päätösosakilpailussa Ranskassa pari sijoittui kuudenneksi, vaikka menoa vaikeutti vanteen ja jarrujen väliin jäänyt nyrkin kokoinen kuminpala.

18 kierroksen kilpailussa Makkulalla ja Karttialalla oli vielä mahdollisuus nousta MM-sarjassa kuudennelle tilalle. Tähtäin asetettiin kuitenkin palkintopallille. Kuudennesta lähtöruudusta startannut kaksikko koki draamaa kuitenkin jo avauskierroksen alussa.

– Pyörä lähti viivalta hyvin, mutta kun piti heittää kakkonen sisään, tuli välivapaa ja jäimme lähtösuoralla hännille, Karttiala kertaa.

Ohitukset ulkokautta

Hämeenlinnalainen Makkula ja Vantaalla asuva vuoden 2008 maailmanmestari Karttiala näyttivät ajotaitonsa heti ensimmäisessä nopeassa mutkassa ja nousivat ulkokaarteessa ohitellen jo seitsemännelle tilalle ja kaksi kierrosta myöhemmin kuudenneksi.

– Olimme Hockin ja Delannoyn kannassa ja kaikki näytti ihan hyvältä. Teimme viidennellä kierroksella nopeimman kierrosajan, vaikka vaihdelaatikon kanssa oli ongelmia joka toisella suoralla, Karttiala kertoo.

Kuudennella kierroksella legendaarisen Le Mans’n radan Dunlop-sillan alta kääntyvässä pitkässä ja jyrkässä mutkassa matkaan tuli ylimääräisiä kiemuroita, kun yhtäkkiä koko sivuvaunu alkoi täristä.

– Tuntui, että koko pyörä hajoaa siihen, varsinkin oikealle kääntyvissä mutkissa tärisi ihan hulluna. Nyrkin kokoinen kuminpala oli mennyt pyörimään takavanteen ja jarrun väliin. Parin kierroksen jälkeen se irtosi, mutta edellä ajavat olivat jo suoranmitan päässä.

Yllättävältä kuulostava ongelma on Makkulan ja Karttialan mukaan sivuvaunuluokassa melko yleinen, vaikka yleensä katteiden sisäpuolelle radan pinnasta ja renkaista kertyvät kumipaakut putoavat pikemminkin eturenkaan tietämille.

– Kisoissa radalla olevia kumipalloja täytyy vähän seurata ja katsella, ettei aja niiden päälle. Nyt en kuitenkaan ymmärtänyt mistä on kyse, Petri Makkula taustoittaa.

Uran paras kausi, vaikka potentiaalia oli parempaan

Harri Asumaniemen kanssa viime kaudella MM-sarjassa kahdeksanneksi kurvaillut Makkula kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että suorituskyky on ollut selvästi edellisvuotta parempaa, vaikka keskeytykset ja epäonnistuneet startit verottivat vauhtia niin, että sijoitus pistetaulukossa parani vain yhdellä pykälällä edellisvuoteen nähden.

Parhaimmillaan Makkula ja Karttiala ajoivat MM-osakilpailuissa neljänneksi. Suomessa ja Virossa ajetuissa kansallisten sarjojen kilpailuissa kaksikko sen sijaan otti voiton kotiin joka kerta, kun he radalla vierailivat.

– Miehestäkin täytyy löytää lisää rypistystä ja ensi kesänä treenata paljon, ainoastaan sillä mennään eteenpäin. Ensi kaudella täytyy olla palkintopallilla useampaan kertaan, muuten mennään väärään suuntaan.

 

Aiheeseen liittyen

  1. Pekka Päivärinta jatkaa voittokulkuaan 23.4.2012
  2. Pekka Päivärinta uusi Saksan mestaruutensa 3.9.2012
  3. Päivärinta kakkonen ja Makkula yhdeksäs sivuvaunujen MM-avauksessa 15.4.2013
  4. Päivärinta ja Hänni voittivat IDM-osakilpailun, MM-sarja alkaa 14.5.2011
  5. Päivärinta ja Hänni maailmanmestareita 28.8.2011