/ @ Moottoriurheilu

makkula_karttiala_sivuvaunu_2013

Sivuvaunumoottoripyöräilijä Pekka Päivärinta parinaan sveitsiläinen Adolf Hänni avasi tämänvuotisen MM-sarjan kakkostilalla. Viime kaudella neljänneksi ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa sijoittunut kolminkertainen Maailmanmestari kruunasi mainion viikonloppunsa Espanjan Aragonissa kamppailemalla kilpailun voitosta aina kalkkiviivoille. Saksalainen Jörg Steinhausen oli lopulta 0,146 sekuntia keravalaista kiireisempi. Brittipari Ben ja Tom Birchall täydensivät podiumin jo lähes minuutin kärkiparin takana.

Päivärinta johti kilpailua ensimmäiset 10 kierrosta, mutta eturenkaan hiipuminen kostautui ja Steinhausen pääsi pujahtamaan suomalaisen ohi pääsuoralla. Nopeakulkuista BMW-moottorista pyörää ajanut saksalainen karkasi parhaimmillaan jo yli sekunnin päähän, mutta pienet virheet jättivät Päivärinnalle mahdollisuuden. Ruutulippu kuitenkin armahti, eikä suomalais-sveitsiläinen duo päässyt yrittämään ohitusta.

Kauden avauskilpailu oli raskas varsinkin purkkiorja Hännille, joka kisasi äkäisen sairaalabakteerin peruina toipilaana.

-”Aatulle kisa oli rankka, ei kaveri enää pystynyt antamaan kaikkeaan lopussa”, arveli Päivärinta summaten kilpailunsa.

-”Eturengas loppui ennen aikojaan, enkä pystynyt vastaamaan Steinhausenin menoon. Lopussa kaveri kuitenkin vissiin väsyi, kun ne alkoi tehdä virheitä ja päästiin imuun. kaiken kaikkiaan hyvä kauden avaus”, tuumasi väsynyt pilotti.

Makkula viimeiseltä sijalta yhdeksänneksi sivuvaunujen MM-avauksessa

Vaikka onnetar ei suosinut Petri Makkulaa ja Timo Karttialaa Espanjan Aragonissa, taisteli kaksikko itsensä lopulta sijalle yhdeksän. Parivaljakon jokaiselle kierrokselle riitti pulmia: vauhtia hillitsivät reistailevat kytkin ja vaihteisto sekä Karttialan käden puutuminen.

Kilpailun voittoon ajoi paalupaikalta lähtenyt saksalainen Jörg Steinhausen ranskalaisparinsa Grégory Cluzen kanssa. Tiukan vastuksen voittajalle antoi toiseksi ajanut Pekka Päivärinta kyyditettävänään sveitsiläiskonkari Adolf Hänni.

Lähtöruudusta seitsemän startanneet suomalaiset saivat ensimmäiset haasteensa heti startissa, kun kytkinongelmat jättivät kaksikon koko joukon viimeiseksi.

– Lipsuttelemalla päästiin liikkeelle, mutta nousimme kymmenen sakkiin jo ensimmäisellä kierroksella. Ohitukset onnistuivat yllättävänkin helposti, Timo Karttiala kertaa tapahtumia.

Toisella kierroksella miesten sijoitus oli jo seitsemäs ja edelläajavat olivat jo tähtäimessä. Sekä testeissä että Aragonin osakilpailun harjoituksissa vaivannut vaihdekeppi sotki kuitenkin suunnitelmat, eikä toistuvasti ja tahattomasti vapaalle vaihteelle pomppinut Makkulan LCR-BMW-sivuvaunu päässyt purkamaan täysiä tehojaan radan pintaan.

– Viidenteen sijaan olisi ollut mahdollisuudet. Teimme lauantaina katteeseen reiän, jotta vaihdekeppi olisi päässyt liikkumaan paremmin, mutta se ei auttanut, koska välyksiä oli liikaa, Makkula harmittelee.

Koputus selkään

Lopullinen niitti hyvää sijoitusta ajatellen tuli muutama kierros ennen loppua, jolloin lähes viisi vuotta ajotaukoa pitänyt Karttiala joutui koputtamaan sivuvaunua kuljettaneen Makkulan selkään merkiksi siitä, että vauhtia pitää hiljentää.

– Jouduin ajamaan käytännössä yhdellä kädellä, koska vasen käsi rupesi puutumaan todella pahasti. Yhdessä vaiheessa tulin koko kehon painolla käden päälle, minkä jälkeen se meni aivan tunnottomaksi. Onneksi lääkärin mukaan käsi ei kuitenkaan ole murtunut.

Viime vuonna MM-tulokaskaudellaan sarjan pistetaulukossa kahdeksanneksi sijoittunut Makkula ehti vaikeuksista huolimatta näyttää potentiaalinsa uuden ’purkkiorjansa’ kanssa. Sekä Makkula että Karttiala uskovat vakaasti vauhdin kasvavan jatkossa.

– Ajo tuntui ihan hyvältä, pitää vaan saada treeniä alle ja laitteet kuntoon. Kaluston puolesta vauhti riittää kärkikahinoihin, kertoo Makkula.

– Loppukaudesta meillä tulee olemaan vauhtia aivan eri tavalla. Itse tarvitsen enemmän treeniä, että keho tottuu ajamiseen, vaikka keskittyminen ajamiseen onnistui hyvin heti lähdöstä saakka.

Seuraavat kilpailut Virossa ja Suomessa

MM-sarja jatkuu vasta kesäkuun puolivälissä Kroatian Rijekassa, mutta sitä ennenkin Makkula ja Karttiala nähdään lähtöviivalla: toukokuussa on vuorossa Viron kansallisen sarjan osakilpailu Audruringin radalla, ja kesäkuun alussa jaetaan SM-pisteitä Virtasalmen Motorparkissa. Petri Makkula on voittanut urallaan Viron mestaruuden kolmasti ja ajanut Suomen Cup -voittoon neljä kertaa peräkkäin.

Kuva: Tuomo Seppänen

Aiheeseen liittyen

  1. Pekka Päivärinta: Nelinkertainen Maailmanmestari 24.9.2013
  2. Päivärinta ja Hänni voittivat Schleizissa 15.5.2011
  3. Pekka Päivärinta jatkaa voittokulkuaan 23.4.2012
  4. Päivärinta ja Hänni maailmanmestareita 28.8.2011
  5. Päivärinta ja Hänni myös Saksan mestareiksi 18.9.2011