Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

New Imperial oli birminghamilaisen Norman Downesin 1887-1938 perustajan kuolemaan asti toiminut yritys, mikä valmisti 1912-1938 hyvin edistyksellisiä, "20 vuotta aikaansa edellä olevia" (ks. NIOC-historiikki) moottoripyöriä. Se jatkoi Arielin Jack Sangsterin, jäämistön ostajan luvalla tuotemerkin käyttöä vielä syyskuuhun1939, eli toisen maailmansodan syttymiseen asti kunnes irtaimiston Sangsterilta ostanut Solomon C. Joseph siirtyi sotateollisuusyrittäjäksi ilmailuteollisuuden alihankintatöihin.


Historiikkiia

Norman Downes perusti 1887 ensin polkupyörän osien valmistusyrityksen, mikä sittemmin teki polkupyöriä. Jo 1901 Downes kokeili onneaan moottoriajoneuvojen saralla valmistamalla moottoripolkupyörän, missä moottori sijaitsi tangon etupuolella ja vauhditti etupyörää nahkahihnan välityksellä, mutta mikä ei menestynnyt. Vuonna 1912 hän muodosti yhtiö New Imperial Motors Ltd., kun moottoripyörien valmistuksen alkoi toden teolla. New Imperial oli teknisesti edelläkävijä mm. moottorin ja vaihteiston yhteisellä lohkolla, kun ne brittipyörissä olivat yleensä erillisiä aina 1960-luvun loppupuolelle asti.

Vuoden 1914 "Light Tourist" 300-kuutioisella moottorilla oli yhtiön läpimurtomalli, minkä jämäkkä mutta kevyt runko sekä hyvin vahva moottori päihittivät kilpailijoiden 500-kuutioisia. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen alkoi sen 1920-luvun kultakausi. Vuonna 1921 Doug Prentice toi New Imperialille ensimmäisen sen kuudesta Mansaaren TT-ajojen voitosta (viisi voittoa Lightweight-TT:ssä, yksi Junior-TT:ssä), mikä olikin ainoa tapa saada näkyvyyttä ja myyntiä aikakaudella jolloin mainostus oli vielä lapsenkengissään. Se käytti aluksi JAP- tai PRECISION-mootoreita, kunnes 1925 lähtien sillä oli oma 146-498 ksm moottorisarja.

Suuri 1930-luvun lama suisti myös New Imperialin ahdinkoon, eivätkä myyntiluvut saavuttaneet enää entisiä korkeuksiaan vaikka Bob Foster toi yhtiölle 1936 Lightweight-TT:n (250ksm) voiton... se olisi samalla viimeinen brittimerkin Lightweight-luokan voitto ennen Italian ja natsi-Saksan ylivoiman alkua. Voiton kunniaksi New Imperial julkaisi 1937 496ksm-OVH "Model 76":n joko 4-vaihteisella käsivaihteella tai "de luxe"-versiossa jalkavaihteella. Perustaja Norman Downes siirtyi 1938 ikuisten suunnittelupöytien ääreen, minkä jälkeen hänen yhtiönsä asetettiin saman vuoden marraskuussa selvitystilaan.

Arielin Jack Sangster osti yhtiön joulukuun 1938 lopulla tarkoituksenaan jatkaa tuotantoa, mutta hän myi sen jo helmikuussa 1939 edelleenSolomon Clifford Joseph`in Clifford Covering and Motor Components-yhtiölle. Toisen maailmansodan sytyttyä 3.9.1939 New Imperialin koko varaosavarasto meni Sangster-perheen AMC-suurvalmistajalle (Associated Motor Cycles), ja lokakuussa New Imperial muuttui Clifford Aero & Auto Ltd.:ksi vaihtaen moottoripyöristä ilmailuteollisuuden komponenttien valmistajaksi - tarkemmin venttiilejä Rolls-Royce Merlin-lentomoottoriin, myöhemmin myös osia Avro Lancaster-pommikoneeseen (4 x Merlin-moottorit).

Sangster oli kuitenkin ilmeisesti pidättänyt "New Imperial"-nimen itsellään, ja antanut Solomon Clifford Joseph`in jatkaa vain sen käyttöä helmi-syyskuun 1939 ajan, kun hän kokosi vielä joitain New Imperial-pyöriä. Se kulkeutui ilmeisesti 1951 BSA:n haltuun Sangsterin noustua sen johtokunnan jäseneksi. BSA oli aikomuksissa, mutta hautasi viimein ajatuksen herättää kunnianarvoisa merkki taas henkiin.


Linkkejä


New Imperial Suomessa

TRAFI:n ajoneuvotilasto 11/2015 tunnistaa 6kpl New Imperial`ia Suomen rekisteristä.


Katso myös

Listaa brittivalmistajista, joille on (tai suunnitteilla) valmistajajuttunsa motot-Wikissä:Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista