Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Francis-Barnett oli 1920-1966 viimeisiä vuosia lukuun ottamatta Coventryssa toiminut englantilainen, pääasiassa kevyiden laadukkaiden moottoripyörien valmistaja. Sen perustivat vuonna 1919 Gordon Francis (jonka isä Graham Francis oli ollut toinen automerkki Lea-Francis:in perustajista) sekä hänen appiukkonsa Arthur Barnett, jonka yritys A.Barnett&Co. valmisti moottoripyöriä. Sattumaisin ensimmäinen Francis-Barnett syntyi samassa työpajassa kuin ensimmäinen englantilainen moottoripyörä, Bayliss-Thomas Excelsior. "Fanny B"-lempinimellä tunnettu Francis-Barnett oli aluksi vain eri tarroilla varustettu "Invicta"-moottoripyörä (Arthur Barnettin yrityksen tuotenimi 1913-1925... Invicta-merkkisiä moottoripyöriä on ollut 1903-1906 sekä myöhemmin 1950-luvulla Italiassa). Vuodesta 1925 perustajat keskittyivät Francis-Barnett-yritykseen, sillä perustajat olivat mullistavalla ruuvatulla putkirungolla pystyneet laskemaan tuotteensa hintaa aiemmasta lähes sadasta punnasta sen ajan kansalaisille paljon helpommin kerättävään 25 puntaan. Moni asiakas ajoikin työmatkansa luotettavan ja laadukkaan maineen omaavalla Francis-Barnett`illa aina 1950-luvulle asti, ja yhtiö tarjosi malleihinsa myös erilaisia lisävarusteita kulloiseenkin käyttötarpeeseen.

Aluksi musta väritys sai 1930-luvulla väistyä silloin muodikkaiden kermann sävyjen tieltä, päätyen kuitenkin sodan jälkeen usein vihreään, "Arden Green":iin. Francis-Barnett tuli 1947 osaksi Collier-veljesten AMC-yhtymää, ja sai aluksi jatkaa toimintaansa entisellään, kunnes 1957 Charles Collierin kuoleman jälkeen (1954) uusi AMC-johto pakotti omistamansa James- sekä Francis-Barnett-yhtiöt yhteen. Aiempien luotettavien Villiers- tai JAP-moottoreiden sijaan Francis-Barnett oli pakotettu käyttämään AMC-konsernin omia huonompia moottoreita. Markkinoiden vaatimuksesta yhtiö palasi 1960-luvun alussa osittain Villiers-moottoreihin, ja se olikin Nortonin ohella toinen silloin vielä voittoa tuottanut valmistaja AMC-yhtymässä. Associated Motor Cycles Ltd.:n taloustilanne heikkeni 1960-luvun alkuvuosina nopeasti liikkeenjohdon lukuisten huonojen ratkaisujen takia, ja lokakuussa 1966 kriisiin ajautunut-AMC-konserni pakkoyhdistettiin Manganese Bronze Holdings-yhtiön alaiseen Norton-Villiers`iiin. Tämä yhdistäminen tarkoitti niin James`in kuin Francis-Barnett`in merkkien siirtymistä historian sivuille.

Mallihistoriaa 1920-1966

  • Invicta
    • 1920 Invicta jatkoi 269ksm kaksitahtisella Villiers-moottorilla, jonka rinnalla yritykset alkovat tarjota 346- ja 678-kuutioisia sivuventtiili-JAP:eja, sekä 499 kuution Abingdon-moottoria. Isossa mallissa oli ketjuveto.
    • 1923 Moottoripaletti supistui 247-kuutioiseen Villiers`iin, sekä 292- ja 346-kuutioisiin nelitahtimoottoreihin.
    • 1924 enää nelitahtimoottorit jäivät valikoimaan.
    • 1925 Nelitahtimoottoreiden rinnalle palasi kaksitahtivaihtoehto, 147-kuutioinen Aza. Tämä oli Invictan viimeinen tuotantovuosi.
  • Francis-Barnett
    • 1920 ensi mallissa 292ksm JAP-moottori; alumiinikotelolla suojattu ketjuveto 2-vaihteiseen vaihteistoon ja toisioveto hihnalla. Mallissa oli myös jalkalevyt varvassuojilla, ja jousitettu haarukka.
    • 1921 toinenkin malli 269-kuutioisella Villiers-moottorilla esiteltiin.
    • 1922 tuli ulos malli 346-kuutioisella JAP-moottorilla, veto järjestetty ketjuilla.
    • 1923 Francis -Barnettin tunnusomainen runkokonsepti, "rakennettu kuin silta" ('built-like-a-bridge') esiteltiin Gordon Francisin suunnittelun pohjalta. Seitsemästä putkiparista (kaikki paitsi yksi suoria) on liitetty ruuvein millä muodostui kolmioitu, helposti ja halvalla valmistettava ja koottava runko. Ratkaisu salli myös moottoripyörän purkamisen kuljetusta varten, ja valmistaja mainosti sen olevan kasattavissa 20 minuutissa (tosiasia mikä kuvattiin filmille). Se käytti 147-kuutioista Villiers-moottoria, ja tuloksena oli halpa erittäin suosittu malli. Rungolla oli ikuinen murtumattomuustakuu.
    • 1924-1926 erilaisia Sports- ja Touring-versioita lisättiin mallistoon. JAP-moottoreiden iskutilavuudet olivat 147, 172, 175 ja 346 kuutiota. 175-kuutioista mallia myytiin Aza-nimellä.
    • 1927 oli tarjolla vain kaksitahtimalleja, sekä valmistusmäärältään rajoitettu Pullman missä sylinterit ja kampiakseli olivat rungon suuntaiset välittäen voiman 3 vaihteen vaihteistoon yhteislohkossa, mistä kierrevetoinen akseli vetorattaalla. Pullman käytti 344-kuutioista Villiers-vertikaalitwiniä mitä valmistettiin ainoastaan Francis-Barnett`ille, tuotantomäärän jäädessä rajalliseksi.
    • 1928 mallistossa ei ollut muutoksia
    • 1929 luovuttiin Pullman`ista, mutta mallistoon tuli 196- ja 247-kuutioiset mallit.
    • 1930s uusi vuosikymmen tarkoitti uusia malleja, erityisesti Cruiser`ia. Siinä oli uudenlainen runkomalli sekä koteloitu moottori, vaihteisto ja toisiovetoketju. Pellitys jätti vain sylinterin näkyville. Käyttäjän ei tarvinnut pukeutua erityisemmin ajojensa ajaksi, ja malliin sai lisäksi jalkasuojan. Vuosikymmenen loppuun asti yhtiö valmisti pääasiassa kaksitahtisia malleja joiden nimiä olivat Merlin, Kestrel, Lapwing ja Plover.
    • 1935 mukaan tuli erikoinen 247-kuutioinen Blackburne-moottori jonka työnötangot menivät ristiin. Tämä Stag-malli pysyi luetteloissa kolmen vuoden ajan.
    • 1940 maailmansodan sytyttyä yhtiö valmisti vain kahta mallia Powerbike ja Merlin.
    • 1947 Francis-Barnettilla oli 100%-tytäryhtiö Clarendon Pressing & Welding Co.
    • 1947 se tuli osaksi AMC-yhtiöryhmään, millä ei ensi alkuun ollut todellista vaikutusta sen arkitoimintaan.
    • 1949 mallisto laajeni, ja seuraavien muutaman vuoden aikana mallit saivat teleskooppihaarukat.
    • 1952 kääntöpisteillä toimiva takajousitus teki ensiesiintymisensä, ja yhtiö julkaisi ensimmäiset kilpamallinsa.
    • 1954 vanha Cruiser-nimi herätettiin jälleen henkiin 224-kuutioisessa mallissa, jonka rungossa oli puristettuja osia, mutta mikä ei ollut enää koteloitu.
    • 1957 AMC pakotti Francis-Barnettin (ja myös Jamesin) sovittamaan uuden 249-kuutioisen AMC-moottorin Cruiser`iin. Tämän moottorin rakenne ei ollut yhtä luotettava kuin Villiers`eissä, ja moottorin murheet vaikuttivat mallin suosioon. Vaiheittain kaikki Villiers-moottorit korvautuivat Francis-Barnett`in malleissa AMC-moottoreilla.
    • 1959 uudenlainen Cruiser tuli markkinoille: pyörän peräosa oli täysin katettu, ja jopa matkustajan tapit kääntyivät piiloon tuon katteen sisään. Kurapelti tuli vakiovarusteeksi.
    • 1961 yhtiö työllisti 260 henkilöä, ja oli Nortonin ohella ainoa tuottava valmistaja AMC-ryhmässä.
    • 1961 tuotanto siirtyi yhtiön Coventryn tehtaalta Lightweight Motor Cycle-valmistajalle, tämän merkkeinä "Francis-Barnett" ja "Fanbar" - jotka tarroja/väritystä lukuun ottamatta olivat samat kuin "James":eissa. 260 työntekijää.
    • 1962 Villiers-moottorit tulivat jälleen käyttöön joissain malleissa. "Cruiser Twin":issä ja uudelleen muotoillussa "Fulmar":issa oli keskirankarunko, svingihaarukka, prässätty kori ja AMC:n 149-kuutioinen moottori.
    • 1964 sama AMC-moottori engine yksiputkirangalla, josta syntyi uudelleen muotoiltu Plover.
    • 1966 Plover korvattiin simppelillä perusmallilla. Emoyhtiö AMC oli joutunut pahoihin talousvaikeuksiin, mitkä johtivat tuon vuoden lokakuussa niin Francis-Barnett`ien kuin James? ien tuotannon päättymiseen.

TRAFI:n ajoneuvotilasto tuntee Suomen mp-rekisterissä useita Francis-Barnett`eja.

Katso myös

Ohessa listaa Iso-Britannian entisistä/nykyisistä merkittävistä mp-valmistajista, joille on oma wiki-juttunsa tai sellainen on työn alla, ja joita on myös Suomen rekisterissä:

Linkit/lähteet

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista