Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Birmingham Small Arms Company (BSA) on vuonna 1861 perustettu brittiläinen yritys. Yritys valmisti moottoripyöriä, polkupyöriä ja autoja sekä aseita ja sotilastarvikkeita. Nykyään BSA valmistaa urheilun ilma-aseita.

1950-luvulla BSA oli maailman suurin moottoripyörien valmistaja, mutta myyntitappiot ja huonot investoinnit uusiin tuotteisiin yhtiön moottoripyöräyksikössä aiheutti koko yhtiöille taloudellisia ongelmia.

Historia

Neljätoista aseseppää perusti yrityksen Birminghamissa vuonna 1861. Krimin sota oli ohi ja aseiden kysyntä oli vähentynyt, joten BSA haki muita tuotantoaloja. Yritys aloitti polkupyörien tuotannon 1880-luvulla ja valmisti moottoripyörän prototyypin vuonna 1903. BSA:n ensimmäinen auto valmistettiin vuonna 1907 ja seuraavana vuonna yhtiö myi 150 autoa. Vuonna 1910 BSA osti Daimler Motor Companyn.

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana yhtiö palasi aseiden tuotantoon ja valmistus laajeni merkittävästi. BSA tuotti muun muassa kiväärejä ja panoksia, sekä moottoripyöriä ja muita ajoneuvoja sotiin.

Vuonna 1951 BSA osti Triumph Motorcycles -yhtiön ja nousi maailman suurimmaksi moottoripyörien valmistajaksi. Vuonna 1957 Raleigh osti BSA:n polkupyörävalmistuksen, mutta TI Cycles of India valmistaa vielä BSA-nimisiä polkupyöriä. Vuonna 1960 BSA myi Daimlerin Jaguarille.

1970-luvulla japanilaiset moottoripyörävalmistajat valtasivat suuren osan markkinoista ja vuonna 1973 BSA/Triumph joutui äkilliseen taloudelliseen kriisiin. Yhtiö lopetti BSA-merkkisten moottoripyörien valmistuksen, mutta jatkoi Triumphin nimellä muutaman vuoden.

Moottoriurheilun puolella menestyneiden BSA mallien osavarasto siirtyi uudelle yrittäjälle, joka 1970-luvun mittaan rakensi CCM merkkisiä, menestyksekkäitä moottoripyöriä.

Suomessa BSA moottoripyörät olivat varsin suosittuja ennen toista maailmansotaa. Vuonna 1939 BSA oli kolmanneksi yleisin mp-merkki, ja maailmansodan jälkeen vuonna 1947 BSA oli vielä Suomen neljänneksi yleisin. Tuontisäännöstelyn vuoksi BSA:n ja muiden englantilaispyörien osuus väheni 1950-luvulla. Tuonnin vapauduttua 1964 BSA ei enää ehtinyt mainittavasti yleistymään. BSA pyörillä menestyttiin melkoisen hyvin motocross kilpailuissa.

Vuonna 1986 yhtiö lopetettiin. Sen varat otettiin talteen ja BSA Guns (UK) Ltd -yritys perustettiin. Yritys valmistaa yhä ilma-aseita Birminghamissa.


Katso myös

Ohessa listaa Iso-Britannian entisistä/nykyisistä merkittävistä mp-valmistajista, joille on oma wiki-juttunsa tai sellainen on työn alla, ja joita on myös Suomen rekisterissä:


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista