Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Veljekset William ja Edward perustivat 1882 englantilaisen Bristol`i Kingswoodissa Douglas Engineering Company:n. Eräs sen asiakkaista, Light Motors Ltd. korvasi valmistamansa motorisoidun polkupyörän 1904 Fée-mallilla, minkä pieni bokserimoottori epätavallisesti kampiakseli poikittain ajosuuntaan nähden käytti Douglas-yhtiön valuosia, ja on ensimmäinen moottoripyörässä käytetty bokseri. Light Motors-yhtiö meni vararikkoon 1907, mutta Douglas-veljekset ostivat Fée:n oikeudet pesältä jatkaen valmistusta omalla nimellään.

Yhtiöstä tuli ensimmäisen maailmansodan aikana 70.000 moottoripyörän määrällä eräs Iso-Britannian suurimmista valmistajista, ja jo 1920 Douglas valmisti ensimmäiset levyjarrunsa - kauan ennen kuin ne yleistyivät autoissa 1950- ja moottoripyörissä 1960-luvulla. Laatuyhtiöstä tuli 1923 Britannian kuningashuoneen hovitoimittaja, ja yhtiön kilpurit hallitsivat 1920-luvulla paitsi maaratakilpailuja myös voittivat TT-ajot neljä kertaa (9 podium-tulosta, ks. Ascot-Pullin). Se sai lisää mainetta 1932-33, kun Robert E. Fulton kiersi tiettävästi ensimmäisenä maapallon moottoripyörällä, Douglas 6 h.p.:llä. Suuri 1930-luvun lama pakottiperheen myymään yhtiönsä 1935 BAC-sijoitusyhtiölle.

BAC jatkoi Douglas-mootoripyörien valmistusta ja laajensi tuotantoa generaattoreihin. Toisen maailmansodan jälkeen, puolustusvoimien tilausten loppuessa, yhtiö joutui toiminnan supistuessa talousvaikeuksiin ja myytiin 1955 Westinghouse Brake&Signal-yhtiölle, mikä lopetti Douglas-moottoripyörien valmistuksen 1957.

Douglas oli mp-maailmassa merkittävä edelläkävijä, ja sen maineikas bokserikonstruktio poikittaisella kampiakselilla oli esikuvana "Bayernmotor"-bokserissa mitä BMW valmisti Helios-moottoripyöriin 1920-luvun vaihteessa - mistä 1923 syntyi Martin Stollen ja nerokkaan Max Friz`in jatkokehittelynä 90 astetta käännettynä l. kampiakseli pitkittäin nykyisten BMW-boksereiden kantaisä, R32-malli. Douglas-moottoripyöriä on Suomen rekisterissä 3/2015 11kpl (7 museorekisteröityjä).

Ranskalainen Midual on esitellyt Douglas-konseptia noudattavan moottorin "Type 1"-moottoripyörässään, mikä 185.400 USD hinnallaan lukeutuu nykymoottoripyörämallien hyper-eliittiin (Confederate, NCR, Vyrus ym.).


Linkkejä


Katso myös

Listaa brittivalmistajista, joille on (tai suunnitteilla) valmistajajuttunsa motot-Wikissä:


(Tynkäjuttu, tarkoitus laajentaa tuotapikaa)

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista