/ @ Kevytmoottoripyörä, Moottoripyörä, Mopo

mp_iltamaisema_2013

Euroopan parlamentti on päättänyt, että moottoripyörien katsastus säädetään pakolliseksi vuoden 2016 alusta. Mopojen ja skootterien katastuspakko alkaa vuonna 2018.

Parlamentin liikennevaliokunnan jäsenen Petri Sarvamaan (kok, EPP) mielestä parlamentin enemmistö kallistui katsastuttamisen kannalle virheellisen tiedon varassa.

– Komission esitys moottoripyörien katsastuksesta perustui alusta lähtien yhdelle argumentille: moottoripyörällä ajaminen on huomattavasti vaarallisempaa kuin autolla ajaminen. Tämä onkin tilastojen valossa totta. Mutta tähän yksimielisyys päättyi, sanoo Sarvamaa.

– Jos katsastusalan laatima tilasto väittää teknisten vikojen osuutta 25 kertaa suuremmaksi kuin muut lähteet, pitää tilaston paikkansapitävyys selvittää perusteellisesti, ennen kuin moottoripyöriltä edellytetään katsastusta, hän vaatii.

Sarvamaa korostaa, että parlamentin liikennevaliokunta päätyi edellyttämään komissiolta tarkempaa selvitystä kolmen vuoden kuluessa. Täysistunnossa liikennevaliokunnan kanta kuitenkin hävisi.

– Epäonneksemme puolueeton kanta hävisi täysistunnon ratkaisevassa äänestyksessä. Olen tästä erittäin pahoillani, Sarvamaa toteaa.

Sarvamaa keskusteli heti äänestyksen jälkeen parlamentin pääneuvottelijan, Werner Kuhnin kanssa asiasta ja pyrkii vaikuttamaan siihen, että lopullisissa neuvotteluissa Euroopan unionin neuvoston kanssa lopputulos muuttuisi vielä kertaalleen.

Aiheeseen liittyen

  1. Moottoripyörien katsastukseen joustavat EU-tason säännökset 18.12.2013
  2. Jesse James tulee MP 13 -messuille 11.9.2012
  3. Moottoripyörien ja mopojen myynti elpymässä 15.4.2014
  4. Motofest -tapahtumassa stuntajon SM-kilpailut mopoille ja piikeille 1.8.2012
  5. Takaisinkutsu KTM-moottoripyörille 4.11.2012