/ @ Moottoriurheilu

heinola_enduro_3_2012

Heinolassa varmistui sunnuntaina lisää kauden 2012 enduron maailmanmestareita. Toinen ajopäivä ajettiin haasteellisemmissa olosuhteissa kuin ensimmäinen, ja monilta osin ratkaisut tapahtuivat päivän päättäneellä endurotestillä.

E1-luokassa Antoine Meolla olisi mestaruuden varmistamiseen riittänyt rauhallinen ajo. Ranskalainen KTM-pilotti ei kuitenkaan rauhoittanut ajoaan, vaan lähti viimeiselle maastokokeelle luokan kärkipaikalta. Lopulta Italian Simone Albergoni Hondallaan kellotti pohja-ajan pitkälle endurotestille, ja nousi Meon ohi kilpailun voittajaksi. Kolmanneksi ajoi niin ikään Italian Thomas Oldrati KTM:llä.

Roni Nikander (KTM) oli toisena ajopäivänä E1-luokan nopein suomalainen. Nikander oli viides, ja Matti Seistola ajoi Husqvarnalla kuudenneksi. Eero Remes oli kiinni kolmannessa sijassa ennen päivän viimeistä endurotestiä, mutta jäi siellä yli puolitoista minuuttia pohjista ja putosi kahdeksanneksi. Toni Peltonen Yamahalla oli kahdestoista ja Juha-Pekka Tirkkonen (Honda) 13., Antti Hellsten TM:llä joutui keskeyttämään.

Historian kirjoihin uusi osakilpailuvoittaja

Espanjan Christobal Guerrero KTM:llä pisti lauantaina E2-luokassa voittoon ajaneen Pierre-Alexandre Renetin tiukoille, sillä ennen viimeistä maastokoetta miesten ero oli ainoastaan 1,7 sekuntia. Ranksalainen piti kuitenkin pintansa, ja ajoi Husabergilla voittoon. Juha Salminen yritti kaikkensa, mutta joutui myös sunnuntaina tyytymään kolmanteen sijaan. Luokan maailmanmestaruus ratkaistaan kauden viimeisessä osakilpailussa Ranskan Brignolesissa 20.-21.10.

Muut luokan suomalaisedustajat ajoivat tasaisen varmasti koko päivän, ainoastaan Henri Himmanen (Beta) joutui keskeyttämään. Kjell Söderstöm KTM:llä oli maalissa 12., ja kotikisaansa ajanut Riku Rouhiainen (KTM) 13., kaksikko kuittasi sunnuntailta MM-pisteitä.

Palkintojenjaossa soi Maamme-laulun tahdit, kun E3-luokassa Viron Aigar Leok ajoi uransa ensimmäiseen MM-voittoon TM:llä. Eilen ison luokan maailmanmestaruuden varmistanut Ranskan Christophe Nambotin (KTM) oli Leokin perässä toinen. Kolmanneksi tiukan taistelun päätteeksi päätyi Joakim Ljunggren Husabergilla, ruotsalainen onnistui kukistamaan Marko Tarkkalan (Beta) 2,4 sekunnilla. Jari Mattila oli päivän seitsemäs ja Toni Eriksson yhdeksäs, molemmat ajoivat KTM:llä.

Päivän säväyttäjä

Sunnuntaina myös Junioreiden maailmanmestaruuden onnistui varmistamaan Mathias Bellino. Ranskalainen KTM-pilotti oli lopputuloksissa luokan kuudes, Ison-Britannian Daniel McCanneyn voittaessa Gas-Gasilla. Lauri Pohjonen (KTM) oli EJ-luokan kahdeksas, Mika Tamminen (Beta) 15. ja Matias Savo (Kawasaki) 16., Juha Aaltonen ja Kimmo Hurri keskeyttivät.

Suomen MM-osakilpailun päätöspäivän ehdoton säväyttäjä oli Youth Cup -luokan Giacomo Redondi. 19-vuotias italialainen KTM-pilotti ajoi Heinolassa vapautuneesti varmistettuaan Cup-voiton viikko sitten Ruotsissa. Aikavertailusa Redondi olisi ollut E1-luokan lopputuloksissa toiseksi nopein, hän hävisi E1-luokan voittajaksi kirineelle Albergonille ainoastaan yhdeksän sadasosaa.

Suomalaiset miehittivät EY-luokassa sijat 7-12 seuraavassa järjestyksessä; Aleksi Jukola (KTM), Joni Kaivolainen (KTM), Kim Teikari (Yamaha), Toni Holopainen (KTM) ja Jiri Leino (TM). Heidän perässään Henry Olenius TM:llä oli 15. ja Jaakko Tikkanen (KTM) 16.

Salminen takoi tuplasti kolmanneksi Heinolassa

Juha Salmisen upean endurouran MM-osakilpailuvoitto numero 97 ei nähnyt vielä päivänvaloaan kotiyleisön edessä Heinolassa ajetussa kauden toiseksi viimeisessä osakilpailuviikonvaihteessa. Salminen ajoi Husqvarnallaan molempina päivinä kolmanneksi E2-luokassa.

– Kaaduin aamun avanneella extreme-testillä ja menetin siinä tuollaiset 15 sekuntia. Löin reiden ohjaustankoon ja kärsin nyt melkoisesta puujalasta. Ei se kuitenkaan ajamista haitannut, painotti Salminen.

Salminen oli tyytyväinen siihen, miten ratkaisut tuonut endurotesti sujui ensimmäisen kierroksen osalta.

– Ne kaksi seuraavaa kertaa enskatestillä eivät sitten enää jostain syystä sujuneet. Minulla oli päällä paikoittain varsin hyvä vauhti, mutta ei sittenkään sellaisissa paikoissa, jossa sen olisi pitänyt olla parhaimmillaan. Siinä oli se juttu. Ei vaan edennyt tahtomallani tavalla.

– Lähdin tietenkin hakemaan enemmän, mutta en näe näitä kahta kolmatta sijaa suinkaan minään katastrofina. Ei tässä ole sen suurempaa dramatiikkaa. Nyt tehdään tarkka analysointi ja katsotaan, missä pystytään parantamaan, jatkoi Salminen.

Renetilla on 24 pisteen etu kolmantena olevaan Salmiseen. Guerrero on puolestaan 13 pistettä Salmisen edellä.
– Mahdollisuudet mestaruuteen ovat teoreettiset, jos me kaikki kolme ajamme normaalilla tasolla Ranskassa. Mutta kuka sitä tietää. On tämä enduro sen verran vekkuli laji, heitti Salminen.

Seistolalla tuskaista Heinolan MM-enduron sunnuntaissa

Matti Seistola oli lähellä E1-luokan voittoa lauantaina Suomen MM-enduron avausosakilpailussa, minkä saattelemana hän lähti sunnuntaihin kauden 14:nnen osakilpailun ykkössija mielessään. Sateen kastelemassa päivästä tuli pirkkalalaiselle kuitenkin kaikkea muuta kuin tuloksellinen.

– Oli aivan mielettömän vaikeaa tänään, eikä ajostani tullut yhtään mitään. Sateen jäljiltä reitti oli vielä liukkaampi kuin lauantaina, enkä saanut pyörääni mitään luottoa. Kaksi ensimmäistä pätkää menivät vielä hyvin, mutta endurotesti meni aivan reisille. Kaaduin siellä kolme kertaa, Seistola tuskaili.

– Vaikka pitäisi keskittyä vain ajamiseen ja siihen, mitä on edessä, kyllä tuollaisten kaatumisten takia alkaa miettiä kaikenlaista. En kaatunut enää loppupäivästä, mutta ajoni oli aivan hukassa. Olin aivan varma ajavani tänään voitosta, ja sitten menikin aivan perseelleen.

Aiheeseen liittyen

  1. Lauantaina uusi maailmanmestari 1.9.2012
  2. Suomi kolmantena Six Days Endurossa ensimmäisen päivän jälkeen 24.9.2012
  3. Seistolalle uran ensimmäinen MM-osakilpailuvoitto 15.5.2011
  4. Seistola lähellä MM-osakilpailuvoittoa Italiassa 1.7.2012
  5. Salminen ajoi tuplasti toiseksi Argentiinan MM-endurossa 24.3.2013