/ @ Moottoriurheilu

heinola_enduro_2_2012

Heinolassa ajettavan MM-enduron ensimmäisen ajopäivän loputtua päästiin juhlimaan uutta maailmanmestaria. Ratkaisut tapahtuivat erittäin haastavalla endurotestillä, kuten ennakkoon povattiin.

Koko kauden E3-luokkaa hallinnut Ranskan Christophe Nambotin ajoi Suomen MM-osakilpailun avauspäivänä vakuuttavaan voittoon. KTM-pilotti ei jättänyt selittelyille sijaa, vaan kellotti lauantaina seitsemän pohja-aikaa yhdeksästä mahdollisesta.

Nambotin on voittanut tähän mennessä yhtä lukuunottamatta kaikki kauden ajopäivät. Mestaruus matkasi siis oikeaan osoitteeseen, ja samalla ranskalainen saavutti ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruutensa.

Ruotsin Joakim Ljunggren piiskasi itsensä Husabergilla toiseksi, ja samalla paranteli asetelmiaan MM-mitalitaistossa. Suomalaisittain päivä kolmosluokassa olisi myös ollut onnistunut, mutta Beta-tehdaskuljettaja Marko Tarkkala sai aikasakkoa ja putosi tuloksissa seitsemänneksi. Päivän alussa kärjen vauhdissa pysytellyn Jari Mattila (KTM) joutui taipumaan lopulta kuudenneksi, Toni Eriksson niin ikään KTM:llä oli yhdeksäs.

Ranskalaiset putsasivat palkintopöydän

E1-luokassa Rodrig Thain Hondallaan ajoi aamusta lähtien riskejä kaihtamatta. Matti Seistola (Husqvarna) nousi päivän puolivälissä ranskalaisen ohi, ja piti hallussaan johtopaikkaa ennen viimeistä endurotestiä. Siellä kuitenkin MM-pistejohdossa Heinolaan startannut Antoine Meo (KTM) kellotti pohja-ajan, ja nousi Seistolan ohi 3,2 sekunnilla Thainin ollessa lopulta kolmas.

Luokan muista suomalaisista Roni Nikander (KTM) onnistui parhaiten, ja oli lopputuloksissa seitsemäs. Antti Hellsten ajoi TM:llä yhdenneksitoista, Juha-Pekka Tirkkosen (Honda) ollessa 13. ja Toni Peltosen (Yamaha) 14.

E2-luokassa nähtiin myös ranskalainen voittaja, kun Husabergin Pierre-Alexandre Renet ajoi voittoon vankistaen samalla MM-johtoaan. Espanjan Cristobal Guerrero (KTM) ahdisteli ranskalaista pitkään, mutta oli lopulta toinen 4,5 sekunnin erolla. Juha Salminen Husqvarnalla joutui taipumaan lopulta kolmanneksi.

Henri Himmanen (Beta), Riku Rouhiainen (KTM) ja Kjell Söderström (KTM) nautiskelivat MM-maastoista. Kolmikko saapui maalin Himmasem ollessa 12., Rouhiainen 13., Söderström 15.

Sunnuntaina uusi yritys

Enduro Junior -luokan voittoon ajoi eilen kilpailun nopeimman ajan Supertestille tehnyt Ranskan Mathias Bellino Husabergilla. Lauri Pohjonen oli KTM:llä luokan 11., Matias Savo (Kawasaki) 17., Kimmo Hurri (KTM) 19., Mika Tamminen (Beta) 20. ja Juha Aaltonen (Sherco) 21.

Youth Cup -luokan nopein oli italialainen Giacomo Redondi (KTM). Nuoret suomalaiset sijoittuivat seuraavasti; Aleksi Jukola 8., Toni Holopainen (KTM) 9., Kim Teikari (Yamaha) 10., Jiri Leino (TM) 12., Henry Olenius 13. (TM), Joni Kaivolainen (KTM) 15.

Heinolan osakilpailuun E1-luokan MM-pisteissä toiselta sijalta lähtenyt KTM-tehdaskuljettaja Eero Remes joutui heittämään pyyhkeen kehään eilisen Supertestin jälkeisellä siirtymällä. Häntä ei siis ensimmäisen ajopäivän lopputuloksista löytynyt.

Sunnuntaina suomalaisilla on revanssin mahdollisuus, kun Heinolassa ajetaan Suomen MM-enduron toinen ajopäivä. Reitille startataan kaupungin keskustasta Maaherranpuistosta kello 09:00, ja maaliin kilpailijoita odotetaan iltapäivällä kello 15:00.

Aiheeseen liittyen

  1. Maailmanmestari Samuli Arosta tallipäällikkö 1.2.2012
  2. Toronen ja Sihvonen juhlivat Turussa sunnuntaina, Kullas oli ylivoimainen lauantaina 27.5.2013
  3. Viikonloppu päättyi mestaruusjuhliin 2.9.2012
  4. Suomen MM-enduro käynnistyi 1.9.2012
  5. Suomen maajoukkue kahdeksanneksi Supermoton MM-kilpailussa 8.10.2013