/ @ Moottoriurheilu

Antti Pyrhönen 2011

Antti Pyrhönen, 32, on juuri palannut pitkältä hiihtolenkiltä ja istuu rauhallisena takkatulen ääressä mökillään Hyvinkään laitamalla ja myhäilee tyytyväisyyttä. Uusi vuosi on pyörähtänyt käyntiin ja se tietää hyvinkääläisen paluuta motocrossin MX3-luokan MM-sarjaan vuoden tauon jälkeen.

Kaudella 2009 Pyrhönen nappasi uransa ensimmäisen henkilökohtaisen MM-mitalin motocrossista, mutta vain muutamaa viikkoa myöhemmin MM-mitalin varmistumisesta Pyrhönen loukkaantui vakavasti Italiassa ajetussa maajoukkueiden MM-kisassa. Edessä oli pitkä toipuminen. Aluksi paluu motocrosspyörän selkään näytti lähes mahdottomalta ajatukselta: vasemman jalan sääri ja pohjeluu olivat kappaleina, sekä kantapää murskana. Töölön sairaalassa maatessaan Pyrhönen uskoi itsekin motocross-uran olevan ohi. Miehen sisällä roihusi kuitenkin sisäinen palo uran jatkamisesta, ja mitä pidemmälle toipuminen edistyi, sitä suuremmaksi sisäinen roihu kävi.

– Ortopedi Antti Helminen leikkasi jalkaani kaikkiaan kuusi kertaa. Hän on tehnyt kerta kaikkiaan loistavaa työtä. Nyt jalka on niin hyvässä kunnossa, kuin se pystyy ikinä tulemaan. Viime kesänä sain Helmiseltä luvan täysipainoitteiseen ajoharjoitteluun ja sen jälkeen olen harjoitellut, harjoitellut ja harjoitellut. Täysillä on kaikki tehty, mitä on tehty, niin ajo- kuin kuntoharjoittelussakin, vakuuttaa Pyrhönen takkatulen ääressä.

Pyrhösen paluu tulevaisuuteen alkaa Chilen matkalla.
– Lennän sunnuntaina (9.1.) Chileen viideksi viikoksi harjoittelemaan. Etelä-Amerikassa on nyt kesä parhaimmillaan ja siellä on hyvät ajoharjoittelumahdollisuudet. Ajan myös pari Chilen mestaruussarjan osakilpailua. On hyvä saada mahdollisimman paljon kisastartteja alle ennen kuin MM-sarja pyörähtää käyntiin huhtikuussa (17.4.Bulgaria), kertoo Pyrhönen, joka on vieraillut Chilessä viime vuoden lopulla jo pariinkin otteeseen harjoittelemassa ja pari hyvin sujunutta kisaakin on jo takana.

Pyrhösen Chilen matkojen takana on hänen tiimissään viime kaudella ajanut chileläinen Alejandro Noemi, jonka perheen luona Pyrhönen on pystynyt asumaan. Sitä kautta on myös järjestynyt Chilen Hondan maahantuojalta pyörät hänen käyttönsä Chilen reissujen ajaksi. Noemi ajanee Pyrhösen tiimissä myös tällä kaudella ainakin muutaman alkukauden MX3-luokan MM-osakilpailun.
Pyrhönen odottaa alkavaa kautta vesi kielellä.

– Olen kahdesta asiasta erittäin tyytyväinen. Siitä, että olen nyt hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa ja siitä, että olen pystynyt kasaamaan oman tiimin ympärille sellaiset yhteistyökumppanit, että täysipainoisen MM-sarjan läpivieminen on taloudellisesti mahdollista.

– Minulla on vielä palava halu kirkastaa 2009 vuoden MM-pronssia ja uskon, että siihen on myös realistiset mahdollisuudet. Haluan taistella mestaruudesta. Nyt kun olen jo saavuttanut MM-mitalin, ovat mitalipaineet pois hartioilta ja pystyn suhtautumaan ajamiseen rennommin, miettii Pyrhönen.

Kun Pyrhönen palaa helmikuun 14. Chilestä suomeen, odottaa häntä täällä mekaanikko Jussi Heikkonen ajokaluston kanssa ja edessä on siirtyminen Keski-Eurooppaan harjoittelemaan ja testaamaan pyöriä.
– Ennen MM-sarjan alkua ajan myös Euroopassa muutaman kisan, ehkä Hollannin mestaruussarjaa ja muutaman kansainvälisen kisan Belgiassa. Ne palvelevat hyvin niin harjoittelua kuin pyörien testaustakin, kertoo Hondan 450ksm:n nelitahtisella pyörällä uraansa jatkava Pyrhönen.

Aiheeseen liittyen

  1. Antti Pyrhönen ajoi voittoon Chilessä 15.2.2011
  2. Antti Pyrhönen lopettaa motocrossuransa 13.9.2012
  3. Antti Pyrhönen yhdeksäs Hollannissa 15.3.2011
  4. Antti Pyrhönen Bulgarian MM-kisan kuudes 25.4.2011
  5. Antti Pyrhönen puristi kuudenneksi Bulgariassa 15.5.2012