/ @ Liikenne

honda_cbr_ajokuva_maza_2011

Moottoripyöräilijöiden liikenneturvallisuus on parantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Onnettomuusriskien minimoimisessa ensisijaista on motoristin oma toiminta. Liikenneturva järjestää tämän talven aikana kahdeksan maksutonta iltakoulutustilaisuutta motoristeille ympäri Suomen.

Moottoripyöräilijöiden liikennekuolemien määrä on lähes puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Loukkaantuneiden määrä on laskenut viidenneksellä. Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunta (VALT) tutkii Suomessa kaikki kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet. Raporteista selviää, että liian suuri nopeus on usein moottoripyöräonnettomuuksien taustalla. Moottoripyörän hallinta menetetään joko väärän tilannenopeuden vuoksi tai sen vuoksi, että ajetaan liian suurta nopeutta kuljettajan taitoihin nähden.

”Moottoripyörän kuljettajan omalla toiminnalla on suuri merkitys onnettomuuksien lopputulokseen myös niissä onnettomuuksissa, joissa motoristi ei ole ollut pääaiheuttaja. Oikeanlaisten ajovarusteiden ja sopivan moottoripyörän hankkiminen ovat valintoja, jotka ovat tapahtuneet jo paljon ennen liikenteeseen lähtöä. Turvallisuus on paljon muutakin kuin pyörän hallintataitoa, mutta kokeneellekin motoristille pyörän käsittelyn kertaus on paikallaan ennen ajokauden alkua”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo kertoo.

Keski-ikäisten moottoripyöräharrastus näkyy vahingoissa

Moottoripyöräonnettomuuksissa kuolleiden ikäjakauma on muuttunut huomattavasti 90-lukuun verrattuna. Nuorimpien ikäryhmien onnettomuudet ovat suhteellisesti vähentyneet ja yli 40-vuotiaiden lisääntyneet. Viime vuosina yli puolet moottoripyöräonnettomuuksissa kuolleista motoristeista on ollut yli 35-vuotias. Valtaosa motoristien kuolonkolareista sattuu miehille.

Aiheesta lisää Liikenneturvan tilastokatsauksesta.

Ilmoittaudu maksuttomaan koulutukseen MP15-messuilla

Liikenneturva on mukana 30.1.–1.2.2015 järjestettävillä moottoripyörämessuilla Messukeskuksessa. Messuilla esittelemme moottoripyöräilijöille suunnattua uusittua jatkokoulutusta ja siihen liittyvää koulutusmateriaalia. Jatkokoulutukset perustuvat Liikenneturvan Mitä moottoripyöräilijöiden kuolemankolareista voidaan oppia? -koulutusmalliin.

Liikenneturva järjestää tämän talven aikana kahdeksan maksutonta iltakoulutustilaisuutta motoristeille ympäri Suomen. Koulutukset toteutetaan keskustelevina luokkaopetuksina, ja ne ovat avoimia kaikille. Motoristit voivat ilmoittautua koulutuksiin messuilla. Osallistuminen vahvistetaan lähempänä koulutusta.

Koulutuksia järjestetään seuraavasti: 23.2. Vantaa, 26.2. Oulu, 6.3. Järvenpää, 12.3. Kuopio, 17.3. Porvoo, 25.3. Kaarina, 27.3. Rovaniemi, 1.4. Tampere.

Liikenneturvan löydät osastolta 6e114. 

MP15 messukuvat Motot.net galleriassa

MP messut Motot.net tietopankissa

Messujen viralliset kotisivut

Aiheeseen liittyen

  1. Kysy Juha Salmiselta moottoripyöräilystä 11.4.2012
  2. Mopo-onnettomuuksien määrä kasvanut – liikennekasvatukselta kaivataan apua 19.4.2012
  3. Huomaa motoristi liikenteessä päivä näkyy ja kuuluu ympäri Suomea 23.4.2013
  4. Koulut alkaa, kevennä kaasukättä 13.8.2012
  5. Äänestä paras talvikuva ja voita Motot.net-tarroja! 2.1.2014