/ @ Moottoriurheilu

sm_roadracing_parnu_2013

Ratamoottoripyöräilyn tämänvuotinen SM-sarja hyvästeltiin viron Pärnussa, jossa kilpailtiin Räyskälän perutun kilpailun korvaava osakilpailu.

Kilpailun hahmoksi kipusi jo ennen päätöskilpailua kahden luokan Suomen mestaruuden varmistanut Vesa Kallio. Valkeakoskelainen tykitti selvään voittoon sekä Superstock 600-luokassa, että Nordic Superbikeissa. Konkari takoi molemmissa luokissa taululle uudet rataennätyslukemat.

Superstock kuussatasissa Kallion voitto heltisi 11 sekunnin erolla kakkoseksi kaasutelleesen tamperelaispilotti Jani Käkelään. Ensimmäisen podium sijoituksensa saalistanut Käkelä kukisti kotiradallaaan ajaneet Martin Pärtelpeogin kymmenyksellä. Neljänneksi päräytti pronssimitalisti Juha Kalliolta lainatulla Suzukilla Mika Koivuniemi.

Myös Superbikessa Vesa Kallio oli lopulta ylivoimainen. Perjantain aika-ajossa hurjaan menoon äitynyt Sami Penna kukistui lopulta 7 sekunnilla. Penna varmisti kakkostilallaan itselleen SM-hopean yhden pisteen turvin. Joskin hän tarvitsi siihen tiimikaverinsa Erno Kostamon apua. Kostamo nimittäin kukisti viimeisen kierroksen ohituksella Kari Vehniäisen, joka olisi kolmannella sijalla ottanut hopean.

– ”Olihan taas tiukka vääntö. Pyörä oli paremmassa iskussa kuin eilen”, kommentoi voittaja.

– ”Ei tolla Vesalle mitään voi”, tunnusti Sami Penna.
– ”Vesa löysi yhteen mutkaan sellaisen linjan, että siinä se pakeni. Alussa meillä oli tiukkaa kisaa, kyynärpäät vaan kolisi yhteen”, kuvaili nokialainen kilpailun alkuhetkiä.

– ”Startti meni pipariksi, niin kuin ennenkin. Olin jo Ernosta ohi ja se jäi. Tuudittauduin hyvään oloon liian aikaisin ja pääsi pirulainen kuittaamaan viimesellä kierroksella”, noitui Vehniäinen kisan jälkeen.

Aki Valkila varmisteli Suomen Cup voittonsa Superstock 600 B-luokan kilpailussa. Helsinki Racing Clubin kasvatti kiilasi 15 kierroksen kisassa toiseksi kahdeksan sekuntia latvialaisvoittaja Janis Eglitisin jäljessä. Henry Junkkarinen kaasutteli kuussatasten B-luokssa kolmanneksi ja otti Cupissa hopeaa.

Superbike B-luokassa Cup voittonsa jo varmistanut Mika Hautala otti voiton mestarin ottein. Joni Leino ajoi kakkoseksi 13 sekunnin tappio niskassaan ja varmisti itselleen Cup-hopean.

Sivuvaunujen voittoon ajoi Petri Makkula/Timo Karttilala ilman kunnon vastusta. Eestiläispari Eero Pärm/Peeter Kuut oli toinen lähes 40 sekuntia suomalaisparin perässä, mutta varmisti itselleen Suomen mestaruuden. Tapio Mustonen/Kim Friman kaksikko oli kisan kolmonen. Sama paikka kuuluu heille myös sarjassa. SM-hopaa lohkesi Pärnussa neloseksi jätetylle Markku Artiola/Joonas Salu parille. Makkula/Kartiala oli sarjassa neljäs.

Aiheeseen liittyen

  1. Vesa Kallio voittamaton SM-avauksessa 10.6.2013
  2. Vesa Kallio jatkoi SM-sarjan hallintaa Alastarolla 17.6.2013
  3. Vesa Kallion ensimmäinen mestaruus varmistui lauantaina 24.8.2013
  4. Vesa Kallion voittoputki katkesi Kemorassa 30.6.2013
  5. Vesa Kallion toinen 25.8.2013