/ @ Moottoriurheilu

Vesa_kallio_sami_penna_2013

Kova kuin Kallio.

Vesa Kallio hallitsee suomalaista ratamoottoripyöräilyä suvereeniin tapaan. Valkeakoskelaiskonkari otti sunnuntaina jo neljännen kaksoisvoiton tämänvuotisessa SM-sarjassa. Parempaan ei ole mahdollisuuksia, sillä sarjasta on ajettu nuo neljä osaa. Kallion vauhtiveljesten vanhempi jyrää kohti Nordic Superbike- ja Nordic Superstock 600-luokkien mestaruutta maksimipistein.

Kallion ja KTM.n vauhti kasvaa kauden vanhetessa, sillä valkeakoskelaisen voittomarginaali Nordic Superbike-luokassa kipusi Alastaron sunnuntaisessa 18 kierroksen kilpailussa jo lähes kahdeksaan sekuntiin. Yamaha-kaksikko Sami Penna ja Erno Kostamo ratkaisivat tiukan keskinäisen kamppailun himmeämmistä mitaleista. Kokeneempi Penna kukisti nuorempansa lopulta selkeästi. Nokialainen tunnusti Kallion reilusti paremmuuden.

-”Vesa on kova kuin kallio, ei siitä läpi pääse edes poraamalla, naureskeli Penna.

-”Minulta meni visiiri huuruun ja sitä piti aina suorilla raottaa. Siinä oli ohjelmaa”, kuvaili Penna kilpailunsa.

Kilpailussa ensimmäisen podium paikkansa Superbike-luokassa ansainnut Kostamo harmitteli huonoa starttia.

– ”Paremmalla startilla olisin kamppaillut kakkostilasta tosissaan”.

Voittaja Kallio kiitteli tiimiään.

– ”Pojat teki taas hyvän työn illalla. Pyörä pelasi paremmin kuin lauantaina. Kaverit kyllä jäi yllättävän helpolla, mahtoivat kinastella keskenään”, ihmetteli voittaja.

Kuussatasissakin Kallion voittomarginaali kasvoi isoksi. Tässä valkeakoskelaista avitti sadekeli. Kaksiosaiseksi sateen vuoksi tuomittu kilpailu sisälsi dramatiikkaa, sillä kolme varteenotettavaa kärkiajajaa kaatui uusintastartissa. Eilinen pronssimies, Joel Vinnikainen, sarjassa kolmantena ennen Alastaron kilpailua ollut Jani Rättö ja kaikissa alkukauden starteissa kakkoseksi päräyttänyt Valter Patronen kaatuivat. Suzukia ohjaava Juha Kallio malttoi mielensä sateella ja kipusi kilpailun päätteeksi kakkospallille nousten samalla sarjakakkoseksi.

Vesa Kallio olisi mielellään nähnyt Valter Patrosen loppuun asti pysytyssä.

– ”Meilläolisi ollut varmaan tiukka vääntö Valterin kanssa. Kaveri oli jo ohi, kun sillä lipsahti. Kait se oli vähen sellaista junnumaista malttamattomuutta. Toisaalta kelikin oli sellainen, että pienikin virhe kostautui”. harmitteli valkeakoskelainen kuussatasten kilpailun jälkeen.

Maltti oli valttia Juha Kallion mielestä.

– ”Kun huomasin, että kavereita sortui radan varteen säädin vauhdin sellaiseksi, että pääsen varmasti maaliin. Olisin voinut haastaa Vesan, mutta tajusin olla hulluttelematta”, sanaili imatralainen maalissa.

Moto3-luokassa leivottiin yllätysvoittaja. Manner-Euroopassa ajettavaan Moriwaki-Cupiin keskittyvä Vili Virtanen nöyryytti muut nuorukaiset kaasuttelemalla tehottomammalla Moriwaki pyörällään sadekisan voittoon. Sarjakakkonen Sami Laaksonen joutui antautumaan päätöskierroksella. Imatralainen Sammy Ahonen kiilasi kilpailussa kolmanneksi ja kohosi sarjassa samalle sijalle. Sarjakärki Felix Nässi vierasti liukasta pintaa ja oli kilpailussa vasta kuudes.

HelRC.n Honda-pilotti Anssi Koski oli Superstock 600 B-luokan sadekelispesialisti vieden voiton sekunnin erolla kerhokaveriinsa Jukka Hintsalaan. Riihimäen Yamaha-kuljettaja Lasse Kankaanpää saavutti ruutulipun kolmantena. Isommassa B-luokassa, Rookie 1000-kategoriassa voiton vei kotiradallaan ajnut jani torniainen Yamahallaan. Jarno Toivonen oli toinen ja Mika Hautala kolmas.

Sivuvaunuissakin nähtiin uusi voittaja. Markku Artiola/Joonas Solu kukistivat virolaiskaksikko Pärm/Kuutin reilulla sekunnilla ja siirtyivät sarjajohtoon ohi kolmanneksi jätetyn Tapio Mustonen/Kim Friman parin.

Aiheeseen liittyen

  1. Vesa Kallio hallitsi myös SM-päätöstä 9.9.2013
  2. Vesa Kallion voittoputki katkesi Kemorassa 30.6.2013
  3. Vesa Kallio voittamaton SM-avauksessa 10.6.2013
  4. Vesa Kallion ensimmäinen mestaruus varmistui lauantaina 24.8.2013
  5. Vesa Kallion toinen 25.8.2013