/ @ Moottoriurheilu

Marko_Tarkkala_2013

Honda-kuljettaja Marko Tarkkala päätti kautensa enduron MM-sarjassa pistesijalle yksitoista. Kauden viimeinen osakilpailuviikonloppu ajettiin Ranskan Saint Flourissa, jossa rankkasateet sekoittivat niin kuljettajien kuin kisajärjestäjienkin pasmat.

– Kaikki meni hyvin puoleen päivään asti mutta iltapäivän vesisateet tekivät reitin mahdottomaksi ajaa. Jo alkuviikosta reittiin tutustuessamme mietimme, miten reitin pääsee läpi jos sataa vettä. Kaikki erikoiskokeet oli rakennettu jyrkkiin rinteisiin, joissa oli paljon väärinpäin kallistuvia kurveja. Kun savimaa vielä kastui, oli katastrofin ainekset kasassa, Tarkkala kuvailee.

Lauantaina kaikkien luokkien kärkisijat vaihtuivat tiuhaan tahtiin kuljettajien jäädessä vuorotellen sutimaan märkiin rinteisiin. Tarkkalan kilpailupäivä päättyi lopulta keskeytykseen tekniikkamurheiden vuoksi:

– Kytkinkahvan runko meni poikki kaatuessani extrememetestillä. Erikoiskoe olisi ollut riittävän hankala toimivan kytkimenkin kanssa. Ilman kytkintä minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin keskeyttää, Tarkkala harmittelee.

Rankkasateiden vuoksi sunnuntain kilpailupäivä typistyi kahdentoista erikoiskokeen sijasta neljään. Kun kaikkien luokkien mestaruudet oli jo ratkaistu edeltävinä kilpailupäivinä, ei panoksia ollut enää kuin himmeämpien mitalien osalta. E1-luokassa uransa päättävä Juha Salminen sai MM-hopeaa ja tiimitoveri Matti Seistola MM-pronssia. Eero Remes oli samaisessa luokassa neljäs. Marko Tarkkalan sijoittuminen E3-luokan sijalle 11. ei loppilaista tyydytä:

– Epäonnistunut kausi kokonaisuudessaan. Alamäki taisi alkaa heti tammikuussa kun mursin ranteeni ennen kauden alkua. Nyt on helppoa olla jälkiviisas ja sanoa, että olisi kannattanut hoitaa käsi rauhassa kuntoon eikä kiirehtiä takaisin pyörän selkään. Jollain tavoin varominen taisi jäädä alitajuntaani koko kaudeksi. En kyennyt nostamaan vauhtiani omalle tasolleni. MM-sarjassa on niin kova taso nykyään, ettei puolivaloilla ajamisella ole mitään asiaa kärkeen.

Tarkkalalla on vielä mahdollisuudet nostaa vauhtiaan enduron SM-sarjan kahdessa osakilpailussa sekä Sardiniassa 30.9.-5.10. ajettavassa joukkuemaailmanmestaruuskilpailuissa, Six Days Endurossa.

Aiheeseen liittyen

  1. Tarkkala enduron MM-sarjan 3-luokkaan 3.12.2010
  2. Marko Tarkkala hallitsi SM-enduroa Riihimäellä 30.5.2011
  3. Salminen päätti uransa MM-hopeaan 9.9.2013
  4. Kallio avasi kautensa 10. sijalla Qatarissa 10.4.2012
  5. Tarkkalalla murheita ja onnen kyyneleitä Espanjan MM-endurossa 13.5.2013