/ @ Moottoriurheilu

Juha_Salminen_7_2012

Maailman kaikkien aikojen menestynein enduromoottoripyöräilijä Juha Salminen kasvatti mittavaa mitalikokoelmaansa E2-luokan MM-pronssilla sunnuntaina Ranskan Brignolesissa ajetussa kauden päätöskilpailussa. Muilla suomalaiskuljettajilla ei ollut tänä vuonna mitaleille asiaa.

– Mitali on aina mitali ja se otettiin, mikä tällä kertaa saatavilla oli, sanoi Salminen.

Salminen ajoi sunnuntaina luokassaan toiseksi 37,33 sekuntia isäntämaan Johnny Aubertin takana. Lauantaina mestaruuden varmistanut Ranskan Pierre Renet oli kolmas ja MM-hopeaa kuitannut Espanjan Cristobal Guerrero neljäs. Salminen jäi Guerrerosta ja hopeasta seitsemän pisteen päähän.

– Ei täällä ollut hirveästi mahdollisuuksia nousta korkeammalle loppupisteissä. Se olisi vaatinut muilta epäonnistumisia.

Lauantaina kolmanneksi ajanut Salminen kipusi Brignolesin molempina kisapäivinä palkintokorokkeelle siitäkin huolimatta, että epäonni kohdistui pääosin häneen.

– Sama juttu jälkimmäisenä päivänä kuin lauantainakin: pyörä sammui viimeisen kierroksen ensimmäisellä testillä, kertoi Salminen harmissaan ja myös hieman ihmeissään.

– Tämä viikonloppu oli oikeastaan kuin kopio koko kaudesta. Ensin tehdään hirveä määrä duunia, ajo kulkee mukavasti ja sitten tapahtuu yht’äkkiä jotain aivan ihmeellistä, mitä ei voi käsittää, pyöritteli Salminen päätään.

Salminen ylsi päättyneellä kaudella silti neljään osakilpailuvoittoon. Paremmaksi E2-luokassa pisti vain mestari Renet.

– Kyllähän minulla olisi ollut hyvät ainekset parempaankin kuin tähän pronssiin, jos kausi olisi sujunut vähänkin eri tavalla, Salminen viittasi vastoinkäymisiinsä.

– Onhan tämä ollut melkoista vääntöä, mutta ajollisesti kausi on kulkenut ihan hyvin.

Husqvarnalla myös ensi vuonna kilpailevalla Salmisella on takanaan todella tiivistempoinen kausi, johon on mahtunut MM:n lisäksi myös Espanjan, Italian ja Ranskan sarjaa. Kiireet eivät hellitä jatkossakaan.

– Ajan 10. marraskuuta Saksassa GetzenRodeo-nimellä kulkevan kilpailun. Kausi on paketissa vasta sen jälkeen, kun olen ajanut hallienduron MM-sarjan Puolan osakilpailun 10. joulukuuta, avaa Salminen loppuvuoden kalenteriaan.

Kausi 2012 merkitsi Suomen pitkän kultaputken katkeamista enduron henkilökohtaisessa MM-sarjassa. Suomalaiset olivat jääneet ilman henkilökohtaista maailmanmestaruutta viimeksi vuonna 1998.
Ranska dominoi päättynyttä MM-kautta niin henkilökohtaisella kuin joukkuetasollakin.

Aiheeseen liittyen

  1. Salminen ajoi toiseksi Italiassa 6.4.2013
  2. Salminen ajoi tuplasti toiseksi Argentiinan MM-endurossa 24.3.2013
  3. Salminen päätti uransa MM-hopeaan 9.9.2013
  4. Salminen pisti vierailevana tähtenä ranskalaiskuskit ruotuun Aiglunissa 17.6.2012
  5. Juha Salminen palasi podiumille Espanjassa 7.5.2012