/ @ Moottoriurheilu

Juha_Salminen_4_2012

Juha Salminen pyyhki enduron Espanjan MM-osakilpailun avauspäivän pettymykset pikaisesti mielestään. Salminen palasi E2-luokan podiumille ajamalla Husqvarnallaan sunnuntaina kolmanneksi.

– Ihan ok ja realistinen sijoitus näissä olosuhteissa. Ranskalaiset olivat kovia jo avauspäivänä tällaisella nurmipinnalla ja sitä he olivat myös tänään. Pistin kaiken peliin, mutta enempää ei tällä kertaa yksinkertaisesti irronnut, totesi Salminen.

Ranskalainen Husaberg-kuljettaja Pierre Renet poimi Munitibarista täydet pisteet siirtyen samalla MM-kärkeen. Salminen jäi hänestä jälkimmäisenä ajopäivänä 33 sekuntia. Kaksi voittoa tällä kaudella ajanut Salminen on kuuden osakilpailun jälkeen luokassaan neljäntenä 19 pistettä Renetin takana.

– Pakka sekoittui sopivasti, kun MM-johdossa kotikisaansa tullut Cervantes (Ivan) joutui tyytymään hänelle vaatimattomiin pisteisiin. Kautta on paljon jäljellä ja tilanne on avoin, muistutti Salminen.

Munitibarissa satoi lauantai-iltana. Se ei ollut Salmisen mieleen.

– Mutta kuinkas sitten kävikään: aamu alkoi tosi mallikkaasti ja hyvällä ajalla crossitestillä. Miten siinä sitten kettuna löysinkin niin hyvät linjat, ihmetteli Salminen vielä urakkansa jälkeenkin.
Salminen ajoi loppupäivän varmasti ja vankalla kokemuksella vaikeissa olosuhteissa.

– En tehnyt omia virheitä. Se oli kuitenkin enemmänkin sellaista tasaista puurtamista. Kaikki ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa.

MM-sarja saavuttaa puolivälinsä jo ensi viikonvaihteena, jolloin pisteistä ajetaan Portugalin Torres Vedrasissa.

– Espanja saa nyt jäädä taakse ja Portugalissa aloitetaan taas puhtaalta pöydältä, painotti Salminen.

Lauantaina suditeltiin savessa

Juha Salmisen ja hänen Husqvarna-pyöränsä paras terä tylstyi niljakkaan liukkaassa savimaassa enduron MM-sarjan Espanjan osakilpailun avauspäivänä Munitibarissa. Kaksi osakilpailuvoittoa tällä kaudella ajanut Salminen suditteli 310-kuutioisella pyörällään E2-luokassa viidenneksi minuutti ja 20 sekuntia kärjestä.

– Kyllähän tällainen pinta imee voimat pyörästä, kun koko ajan mennään vielä ylös tai alas ilman tasaisia osuuksia. Olosuhteet poikkeavat todellakin paljon siitä, mihin Espanjassa on totuttu. Nyt Espanjassa ajetaan käytännössä Ranskan osakilpailu, Salminen viittasi reitin nurmipintaan.

”Ranskan poika on aika kuha nurtsilla!”

– Ranskan poika on aika kuha nurtsilla. Kyllä ne osaa hommat tällaisella alustalla, jatkoi Salminen.

Sen myös kello vahvisti. Luokan ykköseksi Husabergillaan ajoi ranskalainen Pierre Renet ja kakkoseksi hänen maanmiehensä, KTM:ää kuskaava Johnny Aubert.

Myös E1- ja E3-luokkien voitot menivät Ranskaan täysosumatyötä viidessä ensimmäisessä osakilpailussa tehneiden KTM-kuljettajien Antoine Meon ja Christophe Nambotinin toimesta.

– Pelin henki oli se, että koko päivä kulki osaltani vähän silleen. Olisin voinut yltää tällä kertaa maksimisuorituksella neljänneksi. Nyt tuo sija meni omaan ja vähän myös koko porukan tussailuun.

– Kaikenlaisia ongelmia tosiaankin riitti. Kaaduin esimerkiksi viimeistä maastokoetta edeltävällä siirtymällä kuralätäkköön sillä seurauksella, että en saanut enää sen jälkeen kunnon otetta tahmeaan kaasukapulaan, Salminen kuvaili selviytymistaistelunsa luonnetta.

Salminen kamppaili kuitenkin loppuun asti tiukasti sijoista 4-6. Neljäs sija lipesi vain 1,37 sekunnin erolla Yamahalla kilpailevalle ranskalaiselle Jeremy Tarrouxille. Salminen pystyi puolestaan pitämään sarjaa johtavan espanjalaisen Ivan Cervantesin 1,24 sekunnin turvin takanaan.

GasGas-pyörän sarvissa ensimmäistä kertaa podiumin ulkopuolella jääneellä Cervantesilla on koossa 79 pistettä. Salminen jatkaa sarjassa neljäntenä pistein 62.

Suomalaiskuljettajista korkeimmalle Munitibarin ensimmäisenä ajopäivänä ylsi E1-luokkaa maksimipistein johtavan Meon tiimikaveri Eero Remes. Hän ajoi luokassaan kolmanneksi minuutin Meosta jääneenä.

Matti Seistola oli Husqvarnalla pikkuluokan kahdeksas ja Antti Hellsten TM:llä 12:s.
Betan tehdaskuljettaja Marko Tarkkala joutui tyytymän E3-luokassa hänelle vaatimattomaan 13. sijaan yli kuusi minuuttia Nambotinille hyytyneenä.

Päivän nopein kuljettaja Nambotin oli tosin täysin ylivoimainen luokassaan. Hän kukisti toiseksi KTM:llä tulleen britti David Knightin tylysti lähemmäs kahdella minuutilla.

Paavo Honkanen avasi Husqvarnalla pelin nuorten cupissa. Hän ajoi 11:nneksi kuusi minuuttia voittajasta, eli italialaisesta KTM-kuljettajasta Giacomo Redondista.

Aiheeseen liittyen

  1. Salminen palasi podiumille Espanjan MM-endurossa 13.5.2013
  2. Salminen palasi pikaisesti podiumille Argentiinassa 24.3.2013
  3. Salminen ajoi MM-pronssia 22.10.2012
  4. Juha Salminen hukkasi kolme MM-pistettä risusavotassa 1.7.2012
  5. Juha Salminen tuplasi toisen sijansa Italiassa 7.4.2013