Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
MBK Booster Tuning

Yleistä

Yamaha BW'S/MBK Booster Next Generation (lyhennettynä NG) on eräs Yamahan/MBK:n "enduro" skoottereista. Mallissa on näin ollen korkeahko maavara ja lyhyt akseliväli. Yamahan pyörä on täysin vastaava, kuin MBK:n koska ne valmistetaan MBK:n tehtaalla Ranskassa.

Vuonna 2003 mallit kokivat pieniä muutoksia: 12mm. Dellorton kaasutin muuttui TeiKein kaasuttimeksi ja sähköjärjestelmä muuttui hieman erilaiseksi, esimerkiksi CDI ja virtalukko ovat uudemmassa mallissa erilaiset.

Pyörässä on luotettava Minarellin pystysylinterinen, joka on kurittomana mukavan pirteä ja alhaalta vääntävä, mutta vakiona melko laiskahko. Polttoaineenkulutus ei päätä huimaa vakiona/kurittomana. Moottori on kestävä ja männänvaihto on aiheellista vasta 10-15 tuhannen kilometrin kuluttua. Vakioalakertakin (eli kampiakseli + laakerit) kestävät jopa matalaviritteiset 70cc -sporttiviritykset ja sillä ajaa noin 25-30 tuhatta kilometriä huoletta.

Jarrut

Takana luotettava rumpujarru missä on tuntumaa kivasti ja se ei mene liian nopeasti lukkoon, mutta on hieman tehoton keuliessa joidenkin mielestä. Kuitenkin skootterit pysäytetään lähinnä etujarrun avulla, niin rumpujarru on aivan riittävä. Edessä on taas laadukas Brembon levyjarru, jollainen löytyy myös muistakin Yamahan/MBK:n skoottereista. Jarrutehoa riittää etujarrussa, eikä se menetä jarrutehoaan.

Valot

Yamaha BW'S:sä/MBK Boosterissa on melko onneton valoteho varsinkin vakiopolttimolla. Vaihtamalla H4-polttimon, valotehoa saadaan lisää, mutta valokuvio on leveä mutta ei silti valaise kovin isoa aluetta. Joten kokonaan uusi etuvalo olisi hyvä hankinta.

Yleisiä huolto-ohjeita

Laakereiden kokoja

Katso lisää infoa mm. laakereiden mallimerkinnöistä artikkelista "Laakerit".

Laakeri Koko ja merkinnät
Moottorin kannattimen laakerit 6003 2RSR (35x17x10mm)
Kampiakselin runkolaakerit 6204 C3
Taka-akselin laakeri 6203 2RSR (40x17x12mm)
Kiertokangen yläpään neulalaakeri 10x14x13mm
Etupyörän laakerit 6300 2RSR
perävälitysten keskimmäisen rattaan akselin laakeri 6200 avoin (30x10x9mm)
kytkimen akselin laakeri 6203 avoin (40x17x12mm)

Ajo-ominaisuuksia

Yamaha BW'S/MBK Booster NG. on pienen kokonsa ansiosta ketterä ja hauska ajettava, mutta katuajoon jousitus tahtoo olla hieman liian pehmeä. Skootteri on myös hyvin pienen kokoinen, eikä kovinkaan iso kuljettaja mahdu ajamaan skootterilla ilman, että jalat harottavat ulospäin. Jalkatilaa ei ole runsaammin ja varsinkin koropalalla varustetussa pyörässä tahtoo penkiltä valua kokoajan eteepäin ja saa olla nostamassa itseään aina takaisin. Kaksipäällä ajaessa pyörä ei ole mikään hyvä. Tilaa on juuri ja juuri kahdelle keskikokoiselle ihmiselle, joten varsinainen kyydityskootteri tämä ei ole.

Kuristukset

Kuristuksina tässä skootterissa toimii variaattorin prikka, ilmanottoa kuristava yhdellä ruuvilla kiinnioleva putki ilmanputsarikotelossa, pakoputken alkukäyrässä oleva hukkaputki sekä kuristettu pakoaukko sylinterissä.

Viritys/tuning

Tuning

Yamaha BW'S:ään/MBK Boosteriin on saatavilla paljonkin erilaista ulkonäköön vaikuttavia tuning-osia. Viritys/tuning -osia löytyy erityisesti ulkomailta, kuten easyparts.nl, ja Scooter-Attack, Suomesta myös saa joitakin tuning- ja varaosia, etenkin Tmi jani Kaasalainen ja Scootzstore. Mutta tuning katteita ei ole kovin paljon saatavilla, ja kokonaisia katesarjoja ei juurikaan löydy Suomesta, mutta joistakin ulkomaisista nettikaupoista voi löytyä. Ainakin Scootfastilta löytyy tähän joitakin katesarjoja sekä tuning-katteita.

Jos haluaa laitaa crossitangon, tähän on helposti saatavilla crossitangon kiinnityksen mahdollistavia adapterita. Kannattaa laittaa suoraan Yamaha BW'S:n/MBK Boosterin tankoadapteri, sillä Yamaha Aeroxin tankoadapteri käy myös, mutta johtojen ja letkujen pituus ei välttämättä riitä ja tanko voi tulla liian korkealle, joka myös näyttää paremmalle.

Aeroxin keula ja etupumput menevät suoraan BW'S:ään/Boosteriin. Keulan voi myös madaltaa.

Eri vanteiden sovitus

(NG.-mallin) BW'S:ään/Boosteriin on mahollista vaihtaa muidenkin skoottereiden vanteet oheisen taulukon mukaisesti suht helposti ilman erityistä modaamista, kuten jarrusatulan tekoa tai lohkojen vaihtoa. Taulukossa mainittua vanneadapteria saa mm. Easypartsilta

Malli Sovitus eteen Sovitus taakse
Aerox/Nitro / kaikki Aeroxin erikoisvanteet (Stage6, Gyronetics jne.) Suoraan (alkuperäistä mittarinpyöritintä voidaan käyttää) Vanneadapterilla
Ovetto/Neos Uudet hokit/prikkoja vanteen keskittämiseen, jarrusatulaa ei tarvitse siirtää Suoraan
Jog R Uudet hokit/prikkoja vanteen keskittämiseen, jarrusatulaa voi joutua siirtämään Suoraan
Aprilia SR (Minarellin kone, rumpujarru takana) Uudet hokit/prikkoja vanteen keskittämiseen + etuakselin välin tulevalla 10->12mm holkilla Suoraan
Aprilia SR (levyjarru takana, kolmipulttijaollisilla vanteilla) Uudet hokit/prikkoja vanteen keskittämiseen + etuakselin välin tulevalla 10->12mm holkilla Vanneadapterilla
Slider/Stunt Suoraan (alkuperäistä mittarinpyöritintä voidaan käyttää) Suoraan

Viritys

Kaikki Pystyminarellin viritysosat käyvät tähän. Lisätietoa Minarellin viritysasteista löytyykin täältä. Kuitenkin kaikkien Minarelli-koneisten skoottereiden variaattoripuolen osat käyvät toisiinsa, myös tähän.

Ensinnäkin kannattaa aloittaa variaattorin prikan poistosta, josta lisäinfoa artikkelista Variaattorin prikan poistaminen. Prikan poisto säästää konetta ja kulkee sen jälkeen noin 55-60 km/h, joka on sopivasti alle verorajan. Pakoputken hukkaputken ja ilmanputsarin kuristuksen pois oton jälkeen olisi syytä suurentaa pääsuutinta, jottei moottori kävisi liian kuumana, josta voi seurata moottorin kiinnileikkaaminen.


Tehoputken kanssa olisi hyvä vaihtaa noin 5-10 numeroa isompi kaasuttimen pääsuutin, 15-22% jäykempi vastapainejousi, sekä astetta kireämmät kytkinjouset; noin 15-30% jäykemät. Kuitenkin Stage6 Pro Replicalla ja Giannelli Extralla Malossin punaiset tai vastaavat (+50%) ovat suositeltavat vastapaine- ja kytkinjouset. Variaatori kannataa vaihtaa viritysvariaattoriin (kuten Malossin Multivariin tai Stage6:n SportPro:hon) jo tehoputken kanssa, sillä Minarellin vakiovariaattori syö tehoja ja ei kestä virittämistä kovin hyvin. Variaattorin osien vaihdosta löytyy lisäinfoa artikkelista Variaattorin tekniset toimenpiteet, sekä sen säätämisestä artikkelista Variaattorin ja kytkimen säätäminen.

Muista että se kallein putki ei ole se paras, eli mitään High-end putkea ei muuten vakioon ei kannata laittaa, vaan omalle "virityksille" suunniteltu kannattaa. Kannattaakin myös vertailla erilaisia virityssettejä artikkelsta Minarellin Viritysasteet, jos mielii lisää tehoa. Muista kuitenkin, että pysykoneessa on melko lyhyet perävälit, joten parempien huippujen saamiseksi kannattaa vaihtaa vaikka Aeroxin vastaavat.

Alla olevasta listasta voit tarkistaa mitkä kytkin- ja vastapainejouset menevät Yamaha BW'S:ään / MBK Boosteriin. .

BW'S:ään/Boosteriin sopivat vastapaine- ja kytkinjouset

Malossin vastapainejouset

Jäykkyys ja väri Jousen tuotekoodi
+7% (Valkoinen) M297047.W0
+15% (Keltainen) M297045.Y0
+50% (Punainen) M297046.R0

Kytkinjouset

Mallit vuoteen 1998 asti, joissa 105mm kytkin.

Merkki Jousten tuotekoodi
Malossi 297714
Motoforce MF86.105
Polini U245.010

Mallit vuodesta 1998 alkaen, joissa 107mm kytkin.

Merkki Jousten tuotekoodi
Malossi M299605
Motoforce MF86.107
Polini U245.012
Stage6 S6-5316620

Kaikkien jousien jäykkyydet näet artikkelista Variaattorin ja kytkimen säätäminen.


Huom!

Muutokset, jotka nostavat mopon huippunopeuden yli 45 km/h tai tekevät siitä muuten lainvastaisen, ovat tietenkin lailla kiellettyjä, joten en ota mitään vastuuta, mikäli jollekin koituu jotain hankaluuksia mopon virittelyn seurauksena. Jokainen omalla vastuullaan. Kilvellisen mopon virittäminen on kiellettyä, ajettiin sillä yleisellä tiellä tai ei ollenkaan. En siis takaa toimenpiteiden turvallisuutta millään tavalla, joten jokainen käsittelee mopoaan vain ja ainoastaan omalla vastuullaan.

Kierrostenrajoittimen kytkentä

Jos asennat sähköistä kierrosrajoitinta, niin impulssikäämin johto, johon rajoitin kytketään, kulkee CDI:n ja impulssikäämin välillä. Vanhemmissa malleissa (-> 2002) johto on puna-valkoinen ja uudemmissa malleissa (2003->) valko-sininen (enemmän valkoista). Kytke rajoitin tähän johtoon. CDI-boksi löytyy takasivukatteen alta (Musta boxi).

Hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

 • Kevyt käsitellä
 • Jousitus
 • Vääntävä moottori
 • Hyvä temppuilla
 • Viritys- / tuning-osien helppo saatavuus

Huonot puolet

 • Pieni jalkatila
 • Melko tehottomat ajovalot
 • Suorituskyky vakiona
 • Huono boxin muotoilu (kypärää ajatellen)
 • Ulkonäkö jakaa mielipiteitä (varauksin)
 • Minarellin vakiovariaattori

Tekniset tiedot

Tiedot ovat uuteen sekä vanhempaan malliin.

Moottori 1-syl, 2-t, pysty-Minarelli
Iskutilavuus 49,0cm^3
Teho 2.7Kw tai 3.4Kw (vuosimallista riippuen)
Moottorin puristussuhde 11.2 ± 0.5:1
Sylinterin halk. + iskunpituus 40 x 39,2 mm.
Kaasutin vanhemmat mallit (->02) 12mm. Dellorto PHBN
Kaasutin uudemmat mallit (03->) 12mm. TeiKei
Pääsuutin Dellorto: 90, 6mm. kierre, TeiKei: 80, 6mm kierre.
Variaattorin rullat paino: 6.5g, koko 15x12mm.
Käynnistys Sähkö & poljin
Sytytys C.D.I.
Jäähdytys ilmajäähdytys
Peräöljyt määrä: 1,1dl, viskositeetti: 10W-30
Vakioperävälitykset Ensiövälitykset: 13/52 (1:4,00), toisiovälitykset: 13/43 (1:3,31)
Tankki 6.5l.
Öljysäiliö 1,3l.
Kuivapaino 77kg.
Mitat 1.746 mm. x 675 mm. x 1.120 mm.
Jarrut Edessä Brembon 190 mm. levyjarru ja takana 110 mm. rumpujarru
Eturengas 120/90-10
Takarengas 130/90-10
Jousitus edessä Paiolin nestehaarukka, jousto 80 mm.
Jousitus takana Paiolin monojousi
Valmistusmaa Ranska