Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uusi Parmakitin kisakampiakseli
Uusi setti laakereita ja stefoja

Kampiakselin vaihto tulee ajankohtaiseksi kun koneella on ajettu mallista riippuen päälle 15 000 - 25 000 km, tai kun kiertokangen alapään laakerissa alkaa tuntua klappia. Muita syitä tämän ohjeen seuraamiselle, siis lohkojen avaamiselle ja kasaamiselle voivat olla vuotavien stefojen uusiminen, lohkojen viilaus, sekä kampiakselin petilaakereiden vaihto. Petarien kunnon voi todeta kokeilemalla heiluttaa kampiakselia magneeton (tai mahdollisen variaattorin) puolelta ylös-alas. Jos kampiakseli antaa periksi yli puoli milliä, on petilaakereiden vaihto aiheellista. Petilaakerit saattavat myös pitää rahisevaa tai ulisevaa ääntä tullessaan tiensä päähän.


Tarvitset

  • Hyvän setin perustyökaluja, hylsyjä jne.
  • Kumivasaran ja normaalin vasaran
  • Uudet laakerit ja stefat
  • Uuden kampiakselin
  • Kuumailmapuhaltimen
  • Kaveri ei ole pahitteeksi (+ toinen kuumailmapuhallin)
  • Magneeton ulosvetäjän
  • Pakastimen
  • Hyvät, suhteellisen puhtaat tilat
  • CRC:tä tai WD40:tä
  • Uudet tiivisteet koneeseen


Purkaminen

Pohjustamista

Moottori irti

Homma alkaa luonnollisesti koneen irroittamisella rungosta. Kun kone on irti, kannattaa se putsata perinpohjaisesti tulevan projektin mukavoittamiseksi sekä koneen toimivuuden takaamiseksi. Puhdistuksen jälkeen pitää raivata sylinterit sun muut imukaulat ja variaattorit pois tieltä, kunnes päästään itse lohkojen kimppuun.

Ainoa yleisesti hankalana pidetty kohta koneen purkamisessa (ennen lohkoja) on magneeton purkaminen, tarkemmin vauhtipyörän irroittaminen. Vauhtipyörän saa irti monilla keinoilla, mutta ehdottomasti järkevin ja väkivallattomin vauhtipyörän kannalta on kunnollisen ulkokierre-ulosvetäjän käyttäminen. Näitä valmistaa esimerkiksi Buzzetti, kannattaa kysellä paikallisesta mopoliikkeestä tai tsekata netistä.

Lohkojen irroittaminen

Hupi alkaa, kun päästään itse lohkojen kimppuun. Kampiakseli on kiinni laakereissa, ja laakerit lohkoissa, lämpösovitteella. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkot eivät suostu irtoamaan ihan noin vain, vaan ne pitää pakottaa irti toisistaan kumivasaran avulla.

Irroita lohkoja yhdessä pitävät pultit, ne sijaitsevat magneeton puolella. Jos pultit ovat eripituisia, huomioi järjestys tulevaisuutta ajatellen. Aseta lohkot puhtaalle alustalle, ja ala naputtelemaan niitä irti toisistaan kumivasaralla. Itse tykkään pitää kiinni variaattorin lohkosta ja naputtelen magneeton lohkoa irti. Joudut todennäköisesti käyttämään lievää (tai hieman kovempaakin) väkivaltaa vasaran kanssa. Lohkot kyllä kestävät, samoin kampiakseli, kunhan muistat lyödä lohkoja tasaisesti eri puolilta. Kampiakseli ei tosin kestä hakkaamista sivuttaissuunnassa, se menee kieroon.

Kun lohkot ovat irti, kampiakseli on vielä kiinni toisessa lohkossa. Sen saa irti laittamalla kampuran lohkon ulkopuolisten kierteiden päähän mutterin ja naputtelemalla normaalilla vasaralla siihen. Tässäkin tarvitaan jonkin verran voimaa, näet itse miten se alkaa lähteä. Irroita myös stefat lohkoista, ne lähtevät kampeamalla ruuvimeisselillä, varo vahingoittamasta lohkoa meisselillä! Paina mieleesi magneetonpuolen stefan asennussyvyys! Itse säälin joskus lohkoa ja kikkailin isosta ruuvipenkistä ja muutamasta laudankappaleesta prässintapaisen, jolla sitten pakotin kampuran irti puristamalla sitä ulos lohkosta. ”Oikeaa” tapaa ei ole, mutta useimmat käyttävät vasaraa.

Laakereiden irroittaminen

Bilteman ulosvetotyökalu laakereille

Viimeinen asia koneen purkamisessa on laakereiden irroittaminen lohkoista ja/tai kampurasta. Jos käy hyvä tuuri, molemmat laakerit jäävät lohkoihin. Laakereiden irroittaminen kampiakselista on hieman vaikeampaa kuin lohkosta. Laakerin irroittaminen lohkosta onnistuu naputtelemalla laakeria hylsyn avulla ulkoapäin ihan normaalilla vasaralla. Laakerin irroittamiseen kampiakselista on muutama keino, joita kannattaa kokeilla mahdollisuuksien puitteissa:

  • Laakerin lämmittäminen kaasupolttimella + kampeaminen/kiilaaminen pois
  • Laakerin lyöminen mahdollisten kampiakselin reikien läpi sopivan välikappaleen avulla
  • Laakeriin hitsitippa + kampeaminen pois, vähän sama kuin lämmittäminen kaasupolttimella, mutta tuntuu tehoavan paremmin
  • Laakerin kiilaaminen
  • Laakerin irroittaminen ulosvetolevyllä + ulosvetäjällä, näitä saa ainakin Biltemasta (20-353 + 20-352)
  • Kampuran vieminen mopoliikkeeseen, irroitus maksaa jonkun 10e riippuen liikkeestä


Hox hox! Tue kampiakseli laakeria irroitettaessa siten, että siihen ei kohdistu suuria voimia sivuttaissuunnassa, muuten on mahdollista että se menee kieroon.

Purkamisen viimeistely

Onneksi olkoon, nyt koneesi on purettu. Heitä kampura ja uudet laakerit pakastimeen vähintään 24 tunnin ajaksi. Jos aiot asentaa vanhan kampuran uudestaan takaisin, kannattaa viedä se varmuuden vuoksi suoristettavaksi/kellotettavaksi koneistamoon tai mopoliikkeeseen. Tällä varmistetaan, että kampiakseli on suorassa, jolloin alakerta kestää paremmin ja kone ei tärise.

Puhdista lohkojen tiivistepinnat ja kierteet jarrujenpuhdistusaineella, crc:llä tai vastaavalla.

Kasaaminen

Valintoja

Kasausruljanssi alkaa laakereiden asentamisesta. Jotkut tykkäävät asentaa laakerit kampuraan, jotkut lohkoon. Käsittelen asennusprosessin lohkoihin asentamisen kannalta, koska pidän sitä helpompana. Asian ydin on lämpölaajeneminen, joka mahdollistaa muuten yhteensopimattomien osien mahtumisen yhteen, ja sitten lämpötilojen tasaantuessa tiukan sovitteen osien välillä.

Samankaltainen valinta voidaan tehdä stefojen asennuksessa, jotkut asentavat ne lohkoon laakereiden asentamisen jälkeen, jotkut taas kampuraan asentamisen jälkeen. Käsittelen asennusprosessin jälkimmäisen vaihtoehdon kannalta, koska - taas - pidän sitä helpompana.

Laakereiden asennus

Laakeri paikoillaan

Kuten jo aikaisemmassa kappaleessa totesin, aloitetaan laakereista. Lämmitä jompaakumpaa lohkoa kuumailmapuhaltimella. Lohko on tarpeeksi kuuma kun et voi koskea siihen sormella vakavalla naamalla. Lohkon ollessa kuuma, hae laakeri pakastimesta (kaveri auttaa). Sivele jäädytetyn laakerin ulkopinnalle asennuksen helpottamiseksi ohutta öljyä, tai anna sille suihkaus CRC:tä tai WD40:tä. Älä käytä kaksitahtiöljyä, se on liian paksua.

Aseta laakeri lohkoon käsin, ja paina sitä niin pitkälle kun se menee. Omat laakerini menivät suoraan sisään, joskus voi tarvita vasaran ja hylsyn apua. Jos joudut naputtelemaan laakeria, pidä mielessä että hylsyn pitää koskettaa laakerin ulkokehää, ei sisäkehää. (Laakerin sisäiset kuulaurat voivat mennä pilalle!). Laakerista kuuluu metallinen kolahdus kun se osuu pesänsä pohjaan.

Tiivisteestä

Suosittelisin ottamaan tarvittavat työkalut valmiiksi esille, ettei niitä sitten tarvitse alkaa etsimään kun kampura lämpenee ja lohkot jäähtyvät... Nimimerkillä kokemusta on.

Aloitetaan variaattorinpuoleisesta lohkosta. Laita lohkojen välissä olleet holkit siihen paikoilleen. Jos koneessa ei ollut avatessa tiivistettä, vaan vain tiivistemassa, selviät kasatessakin pelkällä massalla. Koneisiin joissa oli tiiviste, se kannattaa laittaa. Tiivistemassan laittaminen tiivisteellisiin ei ole ollenkaan pahasta, se kannattaa tehdä parhaan mahdollisen tiiveyden takaamiseksi. Eli lisää ohut kerros tiivistemassaa lohkon pinnalle, sitten tiiviste perään ja vielä tiivisteen päälle massaa ohut kerros.

Lohkojen kasaus

Petilaakerin lämmitys

Jos laakereissa ei ollut valmiiksi vaseliinia, laita niihin sitä tai 2T öljyä. Ala lämmittämään kummankin lohkon laakeria kuumailmapuhaltimella (tai kaasupolttimella, varo mahdollista tiivistettä). Molempien lohkojen pitää olla kuumia kun konetta aletaan kasaamaan, joten kannattaa pyytää kaveri avuksi. Kun lohkot ovat kuumat, hae kylmä kampura pakkasesta ja tee sen laakeripinnoille sama temppu kuin laakereiden ulkopinnoille aikaisemmin. Pidä huoli että laakereiden ja kampiakselin välinen lämpötilaero on tarpeeksi suuri asennuksen helpoittamiseksi.

Kylmä kampiakseli toisessa lohkossa

Tökkää kylmä kampiakseli lohkoon, ja työnnä se niin pitkälle kun se menee. Jos se menee pohjaan asti, onnittele itseäsi ja varmista että kampiakselin ja lohkon välissä on minimissään 0.5 - 1 mm rako. Jos taas rako on alle 0.5 cm luokkaa, siirry toisen lohkon kimppuun. Jos rako on suurempi, naputtele kampiakselia hieman toisesta päästään kumivasaran kanssa.

Ota toinen lohko ja työnnä se kampiakselille niin pitkälle kuin se menee. Tarkoitus on saada lohkot alle 1.5 cm päähän toisistaan, jotta voit jatkaa asennustyötä pultteja kiristämällä. Kumivasara auttaa tarvittaessa, naputtele tasaisesti lohkoa eri puolilta. Laita lohkon pultit paikoillensa ja ala kiristämään tasaisesti jokaista. Kuulet lohkojen/laakereiden ikäänkuin poksuvan työn edistyessä. Jos kampiakseli sattuu asettumaan suoraan lohkojen keskelle (tai edes suunnilleen keskelle), suorita loppukiristys ja leikkaa mahdollisesta tiivisteestä ylimääräiset pois. Jossei kampiakseli ole keskellä, suorita seuraavassa kappaleessa kuvatut toimenpiteet.

Kampiakselin keskitys

Kampiakseli asennettuna ja keskellä

Jossei kampura mennyt keskelle, paukuttele lohkoja auki noin 0.5 cm. Laita kampuran molempiin päihin mutterit, jotta voit tarvittaessa lyödä vasaralla päihin. Jos kampiakseli näyttäisi olevan enemmän toisella reunalla kuin toisella, napauttele varovasti vasaralla sille puolellle kampiakselin päätä, missä rako on pienempi samalla lohkosta kiinni pitäen. Jatka lohkojen kiristämistä samalla kampiakselia keskittäen. Toista tarvittaessa.




Stefojen asennus ja viimeistely

Stefa paikoillaan

Jos kampiakseli on vaikea pyörittää, napauta kumivasaralla tai vasaralla mutterin kanssa kampiakselin kumpaankin päähän terävästi jotta kampiakseli vapautuu asennuksessa syntyneestä jännityksestä. Älä hakkaa. Useimmat ihmiset jättävät tämän vaiheen tekemättä, ja siten joutuvat vaihtamaan petilaakerit hyvinkin nopeasti niiden väljistyessä. Jännityksessä oleva kampiakseli tuhoaa petilaakereiden kuulaurat. Toista napautukset tarvittaessa.

Lohkojen asennuksessa on jäljellä enää stefojen asennus, öljyä niiden ulko- ja sisäkehät ja paina ne sisään suljettu puoli ulospäin. Variaattorin puolella stefan tulee olla tasassa itse lohkon kanssa, magneeton puolella tämä on mallikohtaista. Jossei stefa mene paikoilleen ihan sormilla painamalla, ota avuksi esimerkiksi lyöntituurna tai hylsy. Ainoastaan stefan ulkokehälle saa kohdistaa voimaa, sisäpuolella on pelkkää kumia!

Lopuksi sitten kasataan kaikki muut hilppeet koneeseen kiinni, pistetään pyörä tulille ja ajetaan laakereita sisään 50 km huudattamatta konetta; normaalia ajoa siis. Onnittele itseäsi onnistuneesta kampiakselin vaihdosta!


Kirjoittanut jkoljo, laita parannusehdotuksia YV:llä tai muokkaa itse jos koet sen tarpeelliseksi. Kiitokset Shapelle hyvistä kuvista ja avusta artikkelin teossa. Muutama kuva on otettu Scootertuning.de:stä[1]

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista