Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vinkkejä yksisylinterisen kaksitahtisen moottorin kaasuttimen säätöön.

Kaasuttimen säätö

18mm Mikuni kaasutin

Kaasuttimessa on useita eri piirejä, joita pitkin polttoaine(useimmiten bensiini) virtaa alipaineen imemänä imuilman sekaan. Polttoainepiirejä on pääpiirteittäin kolme, tyhjäkäyntipiiri, pääsuutin ja ryyppy. Tyhjäkäyntipiiri toimii pienillä kaasun asennoilla, ja noin puolesta kaasusta ylöspäin alkaa polttoaine virrata myös pääsuuttimen kautta. Kuten tiedetään, on polttoaineen ja ilman seossuhde saatava moottorille oikeaksi jokaiselle kierrosalueelle ja kuormitukselle. Jokaisessa kaasuttimen polttoainepiirissä on vaihdettava suutin, jonka keskellä on tarkasti mitoitettu reikä. Vaihtamalla eri kokoisen reijän omaavan suuttimen, voidaan siis säätää seossuhdetta tämän polttoainepiirin vaikutusalueella.

Kun kaasuttimen kohokammion irroittaa, ensimmäisenä voi nähdä messinkisen ruuvin, joka on siis pääsuutin. Pääsuutin on kiinni neulasuuttimessa, joka on sivuista rei'itetty putki ja johon kaasuttimen luistissa oleva neula työntyy. Puolesta kaasusta ylöspäin bensiini virtaa siis ensin pääsuuttimen läpi ja sitten neulasuuttimen läpi, sivureijistä ennen kuin sekoittuu imuilmaan.

Kaasuvaijerin alapäähän on kiinnitetty kaasuluisti, jossa on jatkeena pitkänomainen neula, joka työntyy neulasuuttimeen. Tämän neulan paikkaa voidaan säätää yleensä 3-5 pykälällä, siirtämällä pientä sokkaa neulan yläpäässä kaasuluistin sisällä. Neulaa alaspäin laskettaessa (neulan sokkaa nostettaessa ylöspäin) pääsee neulasuuttimen läpi vähemmän bensiiniä, seos siis laihenee. Vastaavasti kun neulan sokkaa lasketaan pääsee neulasuuttimen läpi enemmän bensiiniä, jolloin seos rikastuu. Muistisääntö: neulansokka ylimmässä lovessaan - seos on laihin, sokka alimmassa lovessa - seos on rikkain (laihat asuu ylhäällä, rikkaat alhaalla). Neulasuuttimen vaikutusalue pääosin on luistin (kaasukahvan) avaumien 1/4-3/4 välillä. Yleensä neulan perusasetus on keskimmäisessä lovessa.

Pääsuuttimen reiän on oltava sen suuruinen, että siitä pääsee bensiiniä tarvittava määrä koneen käydessä täydellä teholla. Kaasua pienennettäessä laskeutuu neula luistin mukana alemmas neulasuuttimeen, tukkien suuttimen aukkoa, täten myös pääsuuttimen läpi virtaava bensiinimäärä pienenee. Kaasua suurennettaessa täysille neula nousee pois neulasuuttimesta ja pääsuutin voi syöttää koko mitallaan bensiiniä kaasuttimen kurkkuun, jossa se sekoittuu imuilmaan. Silloin pääsuutin sätää yksinomaan bensiinimäärää.

Huomaa, jos neulasuutin on liian pienireikäinen ei pääsuuttimen suurentamisella saavuteta mitään etua, koska neulasuutin kuristaa bensiinimäärän. Tällöin on myös neulasuutin vaihdettava isommaksi. Useassa tapauksessa 125cc moottorit on kuristettu pienentämällä pääsuutinta, mutta neulasuutin on jätetty vaihtamatta, jolloin pelkkä pääsuuttimen suurennus riittää.

Tyhjäkäyntipiiriä säädetään vaihtamalla tyhjäkäyntisuutinta ja säätämällä seosruuvia, joskus sanotaan myös ilmaruuviksi. On huomattava, että tyhjäkäyntisuutin vaikuttaa seossuhteeseen joka kaasun asennolla koska mikään ei estä sen virtaamista kaasun asennosta riippumatta, mutta eniten se vaikuttaa 0-1/4 kaasulla, ja tästä ylöspäin ei säätöjä tyhjäkäyntisuuttimella tehdä. Kun tyhjäkäyntisuutin on suurin piirtein sopiva, hienosäätö suoritetaan seosruuvilla. Jos seosruuvin joutuu ruuvaamaan aivan kiinni tai yli 2,5 kierrosta auki, on tyhjäkäyntisuutin epäsopiva.

Kaasuttimen toimintaan vaikuttavat myös kaasuluistin leikkaus, yllämainittu neulasuuttimen koko ja sen kärjen muoto. Näiden säätö tai hankinta on kuitenkin melko hankalaa, joskin mahdollista. Niiden avulla suoritetut kaasuttimen säädöt olen jättänyt pois.

Keskitytään nyt niihin säätöihin, jotka jokainen voi tehdä omaan vakio tai virityskaasuttimeensa ilman mitään varsinaisia mittalaitteita. Huomaa, jos olet ostanut suuremman kaasuttimen on imukurkkua myös suurennettava vastaavaan mittaan, muutoin se toimii kuristimena.

Tärkeimmät tekijät, jotka säätävät polttoaineen ja ilman seoksen

Piirros säätöjen vaikutuksista
Kaasun asento Seokseen vaikuttavat tekijät
1/8 (tyhjäkäynti): tyhjäkäyntisuutin, seosruuvi, kaasuluistin leikkaus
1/8-1/4: tyhjäkäyntisuutin, seosruuvi, neulasuutin, kuinka korkealla neula on
1/4-3/4: kaasuluistin leikkaus, kuinka korkealla neula on
3/4-täysi kaasu: pääsuutin, tehosuutin, kuinka korkealla neula on
täysikaasu: pääsuutin, tehosuutin

Tehosuutinta ei kaikissa kaasuttimissa ole, yleensä se on merkitty Power Jet -nimikkeellä. Sen puuttuessa pääsuutin tekee siis senkin edestä työtä, jolloin sen on oltava vastaavasti isompi.

Tyhjäkäynnin säätö

Ruuvaa aluksi kaasuttimen seosruuvi täysin kiinni, jonka jälkeen kierrä sitä 1½ kierrosta aukipäin moottorin ollessa sammutettuna.

Tämän jälkeen käynnistä moottori ja säädä tyhjäkäynti alustavasti kohdilleen, niin että moottori pysyy käynnissä koskematta kaasuun.

Korvat hörölle!

Kääntele nyt rauhallisesti seosruuvia kumpaankin suuntaan samalla kokoajan kuunnellen, muuttuuko käynti parempaan vai huonompaan suuntaan ja etsi kohta missä moottori käy nopeimmin ja kevyimmin.

Kun olet löytänyt sopivan kohdan seosruuville, säädä lopuksi tyhjäkäynti sopivaksi tyhjäkäyntiruuvista. Sopiva tyhjäkäyntinopeus on noin 1000-2000rpm, riippuen kuitenkin pyöräsi mallista ja muista osista.

Eikö tahdo onnistua?

 • Kokeile aloittaa säätäminen ruuvi avattuna 2½ kierrosta.
 • Kokeile antaa hiukan kaasua ja kuuntele miten kierrokset palautuu. Jos moottori sammuu kun kierrokset laskee, kokeile avata ruuvia kierros ja kokeile kaasua uudelleen. Jos kierrokset jäävät leijumaan, sulje ruuvia.
 • Kun säätö on auttavasti kohdillaan, pienennä tyhjäkäynnin nopeutta niin pieneksi että moottori hädintuskin pysyy käynnissä, ja kokeile kiertää ruuvia molempiin suuntiin. Jos moottori sammuu toiseen suuntaan kierrettäessä, kierrä ruuvia toiseen suuntaan ja testaa pystyykö tyhjäkäyntiä pienentämään entisestään.
 • Tyhjäkäyntisuuttimen vaihto isompaan on tarpeellista jos moottori käy parhaiten ruuvin ollessa alle ½ kierrosta avattuna.
 • Tyhjäkäyntisuuttimen vaihto pienempään on tarpeellista jos moottori käy parhaiten ruuvin ollessa lähes irtoamispisteeseen avattuna.

Neulan asento, missä lovessa?

 • Kokeile kiihdytystä kaasulla 1/2-3/4 (ei siis täydellä kaasulla).
 • Laita ensin neulan sokka ylimpään loveen (neula on siis alimmassa asennossaan, eli seos on laihimmillaan).
 • Kiihdytä 1/2-3/4 kaasulla ja sulje ilmaläppää painamalla ryyppyä: jos kiihtyvyys paranee on neula liian alhaalla. Siirrä sokkaa yksi lovi alemmaksi.
 • Jatka näin kunnes ryyppy ei enää lisää kiihtyvyyttä tai suorastaan heikentää sitä vähän. Silloin on neula oikeassa lovessaan.
 • Homma on aika työläs, koska joudut purkamaan kaasaria joka kerta, mutta opithan sitten jotain viimeisen päälle.

Mikäli neulan sokka on tiukasti neulassa kiinni kannattaa sokkaa irroittaa jotakin pihtejä apuna käyttäen, eikä repiä sormin jolloin se saattaa helposti livetä sormista ja hukkua, nimimerkillä: pari sokkaa hukanneena.

Jos neulan säätövara ei riitä, eli seos on liian laihalla tai rikkaalla, on neulan vaihto paikallaan. Jos seos on laihalla, valitaan profiililtaan ohuempi neula. Jos seos on rikkaalla, valitaan profiililtaan paksumpi neula.

Miten voin itse kokeilla antaisiko isompi pääsuutin lisää tehoja?

Asian voi kokeilla helposti ja yksinkertaisesti:

 • Aja kone lämpimäksi, noin 10-15 kilometriä.
 • Etsi sopiva pitkähkö 300-500m ylämäki.
 • Lähde ajamaan mäkeä ylöspäin suurimmalla vaihteella, älä kuitenkaan täydellä vauhdilla, käännä sitten kaasu täysille, aja hetki, paina sitten ryyppyä päälle.

Mitä tapahtuu?

 • Jos et havaitse mitään muutosta, on pääsuutin liian pieni.
 • Jos kone alkaa vetämään paremmin, kiihtyy ripeämmin, on pääsuutin liian pieni.
 • Jos kiihtyminen heikkenee ja veto heikkenee, on pääsuutin jo sopivan kokoinen.
 • Jos kone alkaa savuttaa tai alhaisilta kierroksilta kiihdyttäessä kierrokset jumiutuvat ja kone rupeaa röpöttämään, on pääsuutin liian iso.

Sytytystulppa apuna

Myös sytytystulpasta voi nähdä viitteitä onko kaasarin säätämisessä menty aivan metsään tai jopa parempaan suuntaan. Tumma väri tarkoittaa rikasta seosta ja valkoinen puolestaan laihaa seosta, paras väri ja sitäkautta paras seos löytyy näiden välistä. Jotta näkisit oikean värin tulpasta kuuluu kone ajaa lämpimäksi vähintään 10km lenkillä mahdollisimman suurella nopeudella ja korkeita kierroksia käyttäen. Oheisella sivulla lisää informaatiota asiasta: linkki

Yksinkertaistettuna:

 • seos on suurin piirtein kohdillaan kun tulppa on maitokahvin värinen
 • tumma väri tarkoittaa rikasta seosta, valkoinen taas laihaa(kiinnileikkaamisvaara)
 • musta tulppa voi olla myös lämpöarvoltaan liian kylmä

Tulpan väristä ei kuitenkaan kannata tehdä varmoja johtopäätöksiä. Jos tulppa näyttää hyvältä kuormittavan ajon jälkeen, saattaa kuitenkin olla että moottori käy laihalla pienellä kaasulla. Nelitahtisessa tulpan voi saada valkoiseksikin, mutta 2-tahtisessa se on käytännössä aina tumma/vaalean ruskea, silloin kun seos on kunnossa.

Muita vinkkejä

Ensinnäkin huomioi koneen lämpötilan aiheuttama vaikutus ja mahdollisen sähköryypyn vaikutus. Kylmänä kone yleensä röpöttää muutenkin ja sähköryyppy aiheuttaa myös röpötystä jos se ei ole ehtinyt mennä pois päältä.

Liian ison pääsuuttimen aiheuttamia oireita:

 • kone röpöttää ja ei ota täysiä kierroksia
 • savuttaa(lähinnä 4T, 2T savuttaa muutenkin)
 • toiminta huononee koneen lämmitessä

Liian pienen pääsuuttimen aiheuttamia oireita:

 • vähäsen liian pienellä suuttimella ajokki tuntuu yleisesti laiskalta, 3/4-täyskaasulla ei tunnu olevan juurikaan eroa
 • reilusti liian pienellä suuttimella moottori tuntuu epäröivän ennen kuin lähtee vetämään ja sitä pitää "houkutella", tai kaasua painettaessa kone booaa ja sammuu kokonaan

Neula liian laihalla:

 • pieniltä kierroksilta nopeasti kaasua painaessa "stumppaa" ja meinaa sammua(ilmenee usein talvella)

Neula liian rikkaalla:

 • puolella kaasulla röpöttää
 • kevyen ajelun jälkeen tulppa on musta

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista