Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Johdanto

Jokaisessa mopossa käytetään ainakin kaasua ja kytkintä vaijerin välityksellä. Tämän lisäksi voivat vaijerikäyttöisiä olla myös molemmat jarrut, ryyppy ja mittari.

Syyt ja seuraukset

Vaijerissa voi esiintyä monia vikoja kuten sisäistä ruostumista, kuoren litistymistä, taipumista liian jyrkälle mutkalle tai vaijerin säikeiden katkeamista. Kaikki nämä estävät vaijerin normaalin toiminnan hyvin tehokkaasti, ja aiheuttavat sitä kautta kaasun, jarrun tai kytkimen takertelua ja jäykkäkäyttöisyyttä. Vaijerin katkeaminen saa yleensä aikaan matkanteon loppumisen tai ainakin sen vaikeutumisen, ja siksi vaijerit kannattaakin tarkistaa/voidella säännöllisesti.

Vaijerien voitelu

Vaijerin voiteleminen ei ole niin helppoa kuin luullaan, sillä öljyä on vaikea saada menemään vaijerin ja sen kuoren väliin koko pituudelta. Voitelua varten on saatavana erityinen laite, jota varten vaijerinkuoreen tehdään pieni reikä. Laite asennetaan tämän jälkeen paikalleen, jolloin se levittää kuoren kierteitä sen verran, että öljy tunkeutuu vaijerin sisään laitteen mäntää painettaessa. Ellei voitelualaitetta haluta/voida hankkia, on vaijerin voiteluun olemassa yksinkertaisempi keino. Esimerkiksi muovipussi teipataan tiiviisti kiinni vaijerin kuoreen, jottei öljy pääse valumaan muovin ja kuoren välistä. Tämän jälkeen kaadetaan pussiin öljyä ja odotetaan, kunnes öljyä alkaa valua vaijerin toisesta päästä. Tällöin voidaan olla varmoja, että vaijeri on voideltu koko matkaltaan. Usein kuitenkin vaijerin voitelu sujuu helposti niin, että laittaa vaijeriin öljyä ohuesta pillistä, samaan aikaan pumpaten vaijeria edestakaisin, jolloin öljy leviää koko vaijeriin.

Uudet vaijerit

Vaijeria uusittaessa on helpoin ja paras ratkaisu hankkia merkkikohtainen alkuperäisvaijeri, mutta se on valitettavasti myös kallein vaihtoehto. Polku- ja moottoripyöräliikkeistä on saatavissa vaijereita ja vaijerin kuoria myös metritavarana. Näistäkin saa kätevä heppu valmistettua sopivan vaijerin lähes kohteeseen kuin kohteeseen, mutta hieman opettelua se vaatii!

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista