Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Variaattori, jossa on kisakytkin. Kytkinkello ei ole paikoillaan.

Tämän artikkelin tarkoituksena on tiivistää ja selkeyttää tietopankissa aikaisemmin olleet erilliset artikkelit variaattorin asennus- ja osienvaihtotoimenpiteistä. Käsittelen samalla rullien, vastapainejousen ja kytkinjousien vaihdon vaihe vaiheelta.

Yhteistä kaikille tämän artikkelin kohdille on variaattorinkopan avaus. Yleisesti ottaen se onnistuu irroittamalla variaattorinkopan kaikki pultit, jolloin kopan pitäisi lähteä irti ilman väkivaltaa. Joissain tapauksissa (esim. Piaggio) kopan pulttien tiellä on esteitä, kuten ilmanputsarin koppa tai takalokasuojan pidike. Muista että käynnistyspoljinta ei tarvitse irroittaa missään mallissa! Joskus variaattorinkoppa saattaa kerjätä kumivasaraa lähteäkseen irti, joten irroittele kärsivällisesti.


Etuvariaattori

Etuvariaattorin mutterin irroittaminen

Etuvariaattorin mutterin avaus Buzzettilla.

Ongelmana tässä toimenpiteessä on se, että etuvariaattori sijaitsee suoraan kampiakselilla, ja siten pyörii vapaasti koneen mukana. Helpoin, ja samalla vaarallisin tapa avaamiseen ja sulkemiseen on käyttää pulttipyssyä, mutta silloin vaarana on kampiakselin kierteiden hajoaminen kiristettäessä. Myös pultti voi mennä väärälle kireydelle, liian löysällle tai kireälle. Toinen helppo, ja samalla paras, tapa on käyttää mallikohtaista työkalua, sillä sen avulla pultin saa oikeaan momenttiin. Työkalu ei maksa paljoa, mutta se pitää erikseen hommata.

Muita keinoja ovat muun muassa:

  • Kiilata puupalikalla etuvariaattori hammastuksesta paikoilleen.
  • Pitää etuvariaattorin lautasesta kiinni öljynsuodatinavaimella (suosittelen).
  • Laittaa tulpanreijästä esimerkiksi kengännauhaa tai muoviletkua sylinteriin, jolloin kampiakseli ei pääse pyörimään. Kannattaa jättää nauhaa/letkua pytyn ulkopuolelle, jotta sen saa myös pois sieltä. Tulppaa ei pidä laittaa operaation ajaksi takaisin. Ei suorasuihkuille!
  • Tietyissä variaattoreissa päätymutterin alla on kuusikulmainen aluslevy, josta voi pitää kiinni sopivan kokoista (tyypillisesti 32mm) kiintoavainta apuna käyttäen.

Etuvariaattoria kootessa kannattaa mutteri kiristää oikeaan momenttiin, jottei se pääse irtoamaan itsestään tai kierteet korkkaa. Piaggion moottoreissa sopiva momentti on 40-44 Nm.

Prikan poistaminen / rullien vaihto

Prikka poistettuna variaattorista.

Yleensä variaattorin rullat vaihdetaan uusiin noin 8000km välein. Samalla kannattaa vaihtaa myös uusi variaattorin hihna, jos vanha on kovin kulunut. Variaattori kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin. Variaattorin rullia myyvät useimmat mopo-osien kauppiaat. Hinnat vaihtelevat valmistajan ja rullien laadun mukaan noin 8-15 euron välillä, mutta kalleimmat alkuperäisrullat saattavat maksaa jopa yli tuplasti sarjalta.

Kun etuvariaattorin mutteri on saatu auki, prikan poistaminen ja rullien vaihto ovat kumpainenkin helppoja hommia. Variaattorin mutterin jälkeen kampiakselilla on usein prikka, mahdollisesti tuuletuslevy ja etuvariaattorin lautanen. Ota ne pois, ja pistä järjestys muistiin! Hyvä keino on latoa ne maahan irroitusjärjestyksessä.
Variaattorin rullat rullakupissa.
Seuraavaksi paljastuukin hihna ja liukuholkki, jonka päällä pahamaineinen vauhdin tappaja, kaikkien skootteristien kauhu ja poliisisetien paras ystävä, prikka, sijaitsee.

Rullien vaihto onnistuu purkamalla vielä vähän lisää, ottamalla kiinni rullakupin takaa ja vetämällä se kokonaisena pois kampiakselilta. Rullakupin takapuolella on takalevy, ota se pois niin saat rullat näkyviin. Vaihda rullat mieleisiksesi, laita takalevy takaisin rullakuppiin, ja livauta rullakuppi liukuholkkeineen takaisin akselille. Sitten vain kasaus päinvastaisessa järjestyksessä. Älä unohda hihnaa välistä! ; )

Mikä on variaattorin prikka?

Lähes kaikki moposkootterit on kuristettu pakoputkiston lisäksi voimansiirrosta. Helpoin tapa rajoittaa nopeutta on estää välityksien kasvamisen liian suureksi, eli rajoittamalla variaattorin hihnapyörien liikerataa. Tämä on toteutettu laittamalla etuvariaattorissa etulautasen ja rullakupin väliin metallinen/muovinen holkki, jota kutsutaan tunnetummin prikaksi. Se estää variaattorin kiinteää lautasta ja rullakuppia liikkumasta toisiinsa kiinni ja siten hihnan liiallisen nousemisen hihnapyörillä. Näin välityssuhde ei kasva liian suureksi ja nopeus pysyy lain sallimassa lukemassa.

Piaggion koneille kuvalliset, tarkat ohjeet vaihe vaiheelta täällä. (Voi soveltaa myös muihin merkkeihin)

Variaattorin vaihtaminen

Vakiovariaattorin vaihtaminen viritysvariaattoriin tulee ajankohtaiseksi Minarellin koneessa jo teharivireillä, Piaggion koneissa vasta 70cc virityksillä. Vastoin yleistä käsitystä viritysvariaattori auttaa myös 50cc Piaggiossa, vaikkakaan hyöty ei välttämättä vastaa variaattorin hintaa. Viritysvariaattori parantaa usein huippunopeutta sekä etenkin kiihtyvyyttä.

Voit seurata vaihtoprosessia varten rullien vaihtoon keskittyvää kappaletta, koska siinä selvitetään alkuperäisen variaattorin purkaminen. Kun kampiakseli on saatu tyhjäksi vakiokamoista, on aika alkaa kasaamaan uutta variaattoria paikoilleen. Viritysvariaattorin rakenne on useinmiten hyvin samanlainen kuin vakion, ainoastaan rullien liukuratojen design ja muutama muu pienempi seikka saattaa erota. Esimerkiksi Malossin Multivarin taakse tulee laittaa joissain skoottereissa prikka (ei rajoitinprikka) ohjekirjan mukaan. Lue siis uuden variaattorisi käyttöohje kunnolla läpi ennen asentamista, jotta vältyt osien rikkoutumiselta. Pahimmassa tapauksessa jopa kampiakseli saattaa hajota.

Useimpien viritysvariaattoreiden kanssa käytetään etuvariaattorin vakiolautasta ja muita vakio-osia liukuholkista eteenpäin. Kasaaminen onnistuu päinvastaisessa järjestyksessä kuin vakiovariaattorin purkaminen.

Hihnan vaihtaminen

Hihnan asentaminen takavariaattorin kautta etuvariaattoria aukaisematta.

Variaattorin hihna kuluu ajossa, koska se välittää voimaa moottorilta takarenkaalle. Hihna tulee vaihtaa, kun se on kulunut minimipaksuuteensa, tai kun se on rispaantunut. Hihnan vaihdon motiivi voi olla myös paremmin pitävän kisahihnan vaihto viritettyyn koneeseen. Vakioskootteriin on turha vaihtaa kevlarilla vahvistettua hihnaa.

Hihnan vaihtamiseksi tarvitse avata etuvariaattorin mutteri, sekä ottaa etulautanen pois. Joissain skootterimalleissa takavariaattoria ei tarvitse aukaista. Minarellin ja Peugeotin koneissa pitäisi säästyä takavariaattorin avaamiselta, kun taas Piaggion koneissa pitää ottaa kytkinkello irti, hihna ei muuten mahdu lohkon takia pois takavarista. Ota vanha hihna pois, ja livauta uusi hihna paikoilleen, ja kasaa sitten etuvariaattori (+ takavariaattori).

Uutta hihnaa kannattaa ajaa sisään muutama kymmenen kilometriä.

Takavariaattori

Takavariaattorin mutterin irroittaminen

Takavariaattorin avaus Buzzettin työkalulla.

Tässä pätee oikeastaan sama ongelma kuin etuvariaattorissa, nimittäin akselia on hankala lukita paikoilleen avaamisen ajaksi. Edelleen helppo mutta kokemattoman käsissä vaarallinen tapa on avata ja kiristää mutteri pulttipyssyllä. Takavariaattoriinkin myydään mallikohtaisia sekä universaaleja pitotyökaluja, esimerkiksi Buzzetti tekee näitä. Kytkinkello on mahdollista lukita myös hihnalla toimivalla öljynsuodatinavaimella.

Joidenkin mukaan avaus onnistuu pitämällä takajarrua pohjassa, mutta itse en suosittele tätä keinoa. Se saattaa nimittäin vahingoittaa perävälityksiä tai moottorin lohkoa.



Kytkimen ja vp-jousen vaihtaminen

Öljynsuodatinavain on kätevä.

Kytkinkellon takaa paljastuu kytkinpaketti. Se sisältää takalautaset, vastapainejousen ja kytkimen. Vastapainejousi jännittää kytkintä koko ajan, joten avaamisessa saa olla tarkkana ettei saa kytkintä naamalleen. Kytkinpakettia pitää kasassa iso mutteri, jonka avaaminen on taas yhdenlaista välineurheilua.

Kytkinpakka on mahdollista saada pois akselilta avaamatta etuvariaattoria, toisin kuin yleensä väitetään. Tähän on olemassa helppo kikka, joka tosin vaatii hieman sorminäppäryyttä. Ideana on puristaa itsesi puoleista takalautasta kytkintä kohti, jolloin hihna saadaan syvemmälle takapakettiin. Tällöin hihna löystyy, ja takapakan saa vetämällä pois akselilta.

Osien vaihtelua.

Seuraava probleema on kytkinpakan iso mutteri. Se on vedetty tehtaalla tiukkaan, ja saattaa olla varsinkin ensimmäisellä avauskerralla vaikea pala. Nyt amatööritkin pääsevät käyttelemään pulttipyssyä, olettaen että työkalujen joukosta löytyy sopivankokoinen hylsy. Kaveri on hyvä apu, nimittäin painamaan kytkintä alaspäin kun mutteri aukeaa ja vastapainejousi yrittää ponnauttaa itsensä ja kytkimen autotallin kattoon. Muita avaustapoja on esimerkiksi laittaa kytkinpaketti mutterista kiinni ruuvipenkkiin ja pyörittää sitä öljynsuodatinavaimella (tai käsillä, liike lähtee lantiosta). On myös mahdollista laittaa takapaketti ruuvipenkkiin kiinni kytkinrungosta (palojen yläpuolella oleva levy), ja sitten avata iso mutteri kiinto-tai jakoavaimella. Mitä tapaa sitten käytätkin, kannattaa pyrkiä vain löysäämään isoa mutteria hieman. Lopullinen avaaminen kannattaa tehdä ihan käsin pyörittelemällä, mutta varo sormiasi, kun vastapainejousi yrittää koko ajan teloa ne. Mutterin etu- ja takapinta saattavat olla erilaiset, paina mieleesi, kummin päin se kuuluu. Viimeinen keino on viedä paketti liikkeeseen avattavaksi, eivät ne siitä paljoa veloita.

Nyt voit vaihtaa kytkimen, kytkinjouset (kts. seuraava kappale) ja/tai vastapainejousen. Kasaaminen onnistuu käyttämällä samoja keinoja. Teroitan vielä että kaveri on lähes välttämätön apu kytkinpaketin kanssa pelatessa, vastapainejousi on nimittäin vaikea puristaa itse kasaan samalla kun räplää mutteria kierteille. Kierteet saattavat olla vielä hienokierteet, joten mutteri menee helposti väärille jengoille. Ole tarkkana, että voit pyörittää mutterin alkuun pelkillä sormivoimilla, silloin tiedät, että se on oikeilla kierteillä. Lisäksi mutteri ja pakan kierre ovat voineet saada siipeensä, jos vastapainejousi on päässyt avausvaiheessa repäisemään viimeisen kierteenharjan mutkalle. Kannattaa opetella ja testata mutteria kierteilleen heti siinä vaiheessa kun pakka on avattu ja jousi poistettu, jolloin ei tarvitse tapella jousivoiman kanssa.

Kytkinjousien vaihto

Tätä toimenpidettä varten kytkin kannattaa laittaa kiinni ruuvipenkkiin. Suosittelen laittamaan laudankappaleet kummallekkin puolelle itse kytkintä kytkinpalojen suojelemiseksi. Kytkinjouset ovat jännityksessä kytkimessä, ja varsinkin yli +50% kytkinjouset tuppaavat alkaa vastahakoisiksi viatonta asentajaa kohtaan. Niiden kanssa voi tapella käyttäen apuna jousikoukkua, lukkopihtejä, jousien venyttämiseen tarkoitettuja pihtejä tai papukaijapihtejä. On myös mahdollista vetää jouset pois rautalangalla, -vaijerilla tai narulla, mutta niiden avulla taas asentaminen voi olla hankalempaa yksin.

Kun jousta saa venytettyä hieman toisesta päästään, sen saa ujutettua ulos kytkimen koukusta. Sama pätee jousen asentamiseen, mutta tietenkin toisinpäin. Kannattaa varata aikaa jousien kanssa säätämiseen, hommassa nimittäin saattaa mennä tovi. Kokenut asentaja hoitaa homman muutamassa minuutissa.


Koonnut, uudelleenkirjoittanut ja parannellut jkoljo

Alkuperäiset artikkelit: ::Sylinteri::, X-Race ja Shape

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista