Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yamaha Aerox, jossa tehopakoputki ja ulkonäköä muutettu.

Yleistä

Yamaha Aerox on suosittu moposkootteri. Aeroxin muotoilu on sporttisen näköinen ja linjakkaasti muotoiltu. Aerox onkin hieno jo vakioina ja siitä on saatavilla pienin muutoksin, kuten takalipan poistolla vieläkin hienompi. Variaattorivedon ansiosta Aeroxilla ja muillakin skoottereilla on todella helppo ajaa, eikä vaihteista tai kytkimestä tarvitse huolehtia. Suomeen tuotavat Yamaha Aeroxit valmistetaan MBK:n tehtaalla Ranskassa, joten Yamaha Aerox ja MBK Nitro ovat käytännössä sama asia, vain tarrat eroavat toisistaan. Eli Aeroxin osat käyvät aivan yhtä lailla Nitroon ja toisinpäin.

Aeroxia on valmistettu vuodesta 1998 saakka ja se on pysynyt lähes samana tähän päivään saakka, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Esimerkiksi vuodesta 1998 alkaen 105 mm -halkasijalla oleva kaksikenkäinen kytkin muuttui kolmikenkäiseksi 107 mm halkasijalla olevaksi. Tosin 105mm-kytkimen voi helposti korvata hankkimalla 107mm kytkimen ja sen lisäksi 107mm -kytkinkellon. Vuodesta 2003 mallit kokivat pienen muutokset: Sähköt uudistuivat hieman, vaijeriryypyllinen Dellorton kaasutin vaihtui sähköryypylliseksi Gurtnerin kaasuttimeksi (Vuosimalleissa 2003-2005 saattaa tosin vielä olla joissakin malleissa Dellorton kaasutin. Eli jos sinulla on ryypylle vipu, niin sinulla on Dellorton kaasutin ja jos ei ole, niin sitten sinulla on Gurtner. Vuonna 2013 EICMA-moottoripyörämessuilla Yamaha julkisti uuden, nelitahtisen mallin Yamaha Aeroxista. Mopossa on sama ulkonäkö kuin 2t-mallissa, ja polttoaineen ruiskutuksella varustettu moottori.

Muita muutoksia: keulan T-pala muuttui siten, että vanhan mallin T-pala ei sovi suoraan uudemmanmalliseen sekä toisinpäin. Vuonna 2006 mallit saivat uuden pakoputkiston, joten suorituskyky kasvoi hieman. Lisäksi Aeroxiin on tullut muita pienempiä muutoksia joistakin vuosimalleista eteenpäin, kuten vuodesta 2009 asti vanteet ovat hieman leveämmät ja isommat eivätkä ole vanhempien tapaan Grimecan valmistamat.


Moottori

Moottorina Yamaha Aeroxissa on nestejäähdytteinen tuorevoitelulla varustettu kaksitahtinen vaaka-Minarelli. Aerox on hyvin luotettava ja kestävä, niin kuin sen moottorikin, jossa männänvaihto on aiheellista vasta noin 15-tuhannen kilometrin kuluttua ja vakio alakertakin eli kampiakseli+laakerit kestää noin 20-30 tuhatta kilometriä huoletta ja se kestää myös jopa matalaviritteiset 70cc-viritykset. Katso artikkelista Kampiakselin vaihtaminen lisätietoa kampiakselin vaihtamiseen. Kaasutinta säädettäessä katso artikkeli 2t kaasuttimen säätäminen.

Kaikissa skoottereissa, joissa on Minarellin moottori, kuten juuri Yamaha Aerox, käyvät variaattorin osat toisiinsa. Pokkeuksena kuitenkin CPI/Keeway-skootterit, joissa on ns. kopiominarelli; niiden variaattorin osat eivät mene Minarellin moottorilla varustettuihin skoottereihin, poikkeuksena kuitenkin takalautaset menevät. Esimerkiksi pysty-Minarellilla varustetun MBK Boosterin variaattorin osat käyvät aivan yhtä hyvin Yamaha Aeroxiin.

Jarrut

Yamaha Aeroxissa/MBK Nitrossa on takana ja edessä tehokkaat kaksimäntäisillä jarrusatuloilla varustetut levyjarrut. Jarrut ovat Brembon valmistamat. Etujarrusatula on samanlainen, kuin joissakin Yamaha BW'S/MBK Booster -skoottereissa (esim. NextGeneration -mallissa) ja Yamaha Neosissa/MBK Ovetossa. Vakion etujarrulevyn tilalle saa myöskin ns. Oversize jarrulevyjä, jotka ovat tyylikkäitä sekä jarrutehoa parantavia, mutta usein melko kalliita. Muun muassa Stage6 ja DMP valmistavat niitä.

Yleisiä huolto-ohjeita

Laakereiden kokoja

Katso lisää infoa mm. laakereiden mallimerkinnöistä artikkelista "Laakerit".

Laakeri Koko ja merkinnät
Moottorin kannattimen laakerit 6003 2RSR (35x17x10mm)
Kampiakselin runkolaakerit 6204 C3
Taka-akselin laakeri 6203 2RSR (40x17x12mm)
Kiertokangen yläpään neulalaakeri 10x14x13mm
Etupyörän laakerit 6300 2RSR
perävälitysten keskimmäisen rattaan akselin laakeri 6200 avoin (30x10x9mm)
kytkimen akselin laakeri 6203 avoin (40x17x12mm)

Kuristukset

Kuristuksina Aeroxissa toimii hukkaputki ja variaattorin prikka, uudemmissa malleissa lisäksi kuristettu sylinteri. Lisäksi vanhoissa malleissa olevassa "Stage2" -putkessa on kuristus mutkassa hiukan ennen äänenvaimenninta. Ilmansuodatinkotelossa on ilmansaatia rajottava kuminen "tötterö". Katso myös tietopankin artikkeli kuristuksista ja niiden poistosta.

Viritys/tuning

Tuning

Yamaha Aeroxiin on saatavilla paljon erilaista ulkonäköön vaikuttavia tuning-osia, kuten tuning-katteita, underita yms. Virirtys/Tuning löytyy erityisesti ulkomailta, kuten [Easyparts.nl] ja [Scooter-Attack] sekä monesta muusta paikasta. Ulkomailta saa Aeroxiin myös erilaisia erikoisosia kuten tuning-vanteita. Myös Suomesta saa tähän erilaista tuning- ja viritysosaa, kuten [Tmi Jani Kaasalinen] ja [Scootzstore]

Viritys

(Nestejäähdytteisen) vaaka-Minarelliin tarkoitetut viritysosat käyvät tähän. Lisätietoa Minarellin viritysasteista löytyykin täältä.

Ensinnäkin kannattaa aloittaa variaattorin prikan poistosta, josta lisäinfoa artikkelista Variaattorin prikan poistaminen. Prikan poisto säästää konetta ja kulkee sen jälkeen noin 55-60 km/h, joka on sopivasti alle verorajan. Pakoputken hukkaputken ja ilmanputsarin kuristuksen pois oton jälkeen olisi syytä suurentaa pääsuutinta, jottei moottori kävisi liian kuumana, josta voi seurata moottorin kiinnileikkaaminen.

Tehoputken kanssa olisi hyvä vaihtaa noin 5-10 numeroa isompi kaasuttimen pääsuutin, 15-22% jäykempi vastapainejousi, sekä astetta kireämmät kytkinjouset; noin 15-30% jäykemät. Kuitenkin Stage6 Pro Replicalla ja Giannelli Extralla Malossin punaiset tai vastaavat (+50%) ovat suositeltavat vastapaine- ja kytkinjouset. Variaatori kannataa vaihtaa viritysvariaattoriin (kuten Malossin Multivariin tai Stage6:n SportPro:hon) jo tehoputken kanssa, sillä Minarellin vakiovariaattori syö tehoja ja ei kestä virittämistä kovin hyvin. Variaattorin osien vaihdosta löytyy lisäinfoa artikkelista Variaattorin tekniset toimenpiteet, sekä sen säätämisestä artikkelista Variaattorin ja kytkimen säätäminen.

Muista että se kallein putki ei ole se paras, eli mitään High-end putkea ei muuten vakioon ei kannata laittaa, vaan omalle "virityksille" suunniteltu kannattaa. Kannattaakin myös vertailla erilaisia virityssettejä artikkelsta Minarellin Viritysasteet, jos mielii lisää tehoa.

Yamaha Aeroxissa on hieman muita Minarelli-koneellisia skoottereita pidemmät perävälitykset, joten niiden vaihto ei ole tarpeelista vielä perus-70cc:n kanssakaan ja siksi Aeroxilla on saavuteetavissa hieman korkeammat huiput kuin muissa Minarelli-koneellisissa skoottereissa. Perävälityksistä lisää artikkelissa Skootterin perävälitykset.

Variaattorin osien vaihdosta löytyy lisäinfoa artikkelista Variaattorin tekniset toimenpiteet, sekä sen säätämisestä artikkelista Variaattorin ja kytkimen säätäminen. Alla olevasta listasta näet Aeroxiin sopivat yleisimmät kytkinjouset ja Malossin vastapainejouset.

Aeroxiin/Nitroon sopivat vastapaine- ja kytkinjouset

Malossin vastapainejouset

Jäykkyys ja väri Jousen tuotekoodi
+7% (Valkoinen) M297047.W0
+15% (Keltainen) M297045.Y0
+50% (Punainen) M297046.R0

Kytkinjouset

Mallit vuoteen 1998 asti, joissa 105mm kytkin.

Merkki Jousten tuotekoodi
Malossi 297714
Motoforce MF86.105
Polini U245.010

Mallit vuodesta 1998 alkaen, joissa 107mm kytkin.

Merkki Jousten tuotekoodi
Malossi M299605
Motoforce MF86.107
Polini U245.012
Stage6 S6-5316620

Kaikkien jousien jäkkyydet näet artikkelista Variaattorin ja kytkimen säätäminen.

Huom!

Muutokset, jotka nostavat mopon huippunopeuden yli 45 km/h tai tekevät siitä muuten lainvastaisen, ovat tietenkin lailla kiellettyjä, joten en ota mitään vastuuta, mikäli jollekin koituu jotain hankaluuksia mopon virittelyn seurauksena. Jokainen omalla vastuullaan. Kilvellisen mopon virittäminen on kiellettyä, ajettiin sillä yleisellä tiellä tai ei ollenkaan. En siis takaa toimenpiteiden turvallisuutta millään tavalla, joten jokainen käsittelee mopoaan vain ja ainoastaan omalla vastuullaan.


Kierrosrajoittimen kytkentä

Jos asennat sähköistä kierrosrajoitinta, niin impulssikäämin johto, johon rajoitin kytketään, kulkee CDI:n ja impulssikäämin välillä. Vanhemmissa malleissa (vm. päättyyen 2002-2005) johto on puna-valkoinen ja uudemmissa malleissa (vm. alkaen 2003-2006) valko-sininen (enemmän valkoista). Kytke rajoitin tähän johtoon. CDI-boksi löytyy takasivukatteen alta (Musta boxi). Jos et tidä, onko sinulla vanhemman vai uudemman mallin sähköt, niin vanhemman mallin sähköissä CDI on tulitikkuaskin kokoinen ja siihen menee viisi johtoa ja uudemmissa sähköissä korttipakan kokoinen ja siihen menee kuusi johtoa.


Hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

 • Saa suhteellisen helposti kulkemaan (vanhemmat mallit)
 • Muotoilu / ulkonäkö jo vakiona
 • Moottori kestää vielä yli 15 000 ajokilometrin jälkeen
 • 2-mäntäset Brembon jarrut pysäyttävät hyvin
 • Selkeä mittaristo
 • Isohko tavaratila
 • Tankatessa ei tarvitse avata boxia
 • Suuri valikoima viri- / vara- / tuning-osia laajasti saatavilla

Huonot puolet

 • Erittäin laiska vakiona, 2006 malleissa uusi putkisto, joten ovat tehokkaampia
 • Pieni jalkatila
 • Matkustajan istuin pieni ja kovahko, ei kyytiläisen jalkatappeja (jalat voi laittaa astinlautakatteen takaosassa oleville korotuksille)
 • Uudempien mallien (2003->) vakiokaasarin (Gurtner) osien saatavuus ja hinta
 • Huonot valot, paranee polttimon vaihdolla
 • Minarellin vakiovariaattori

Tekniset tiedot Yamaha Aerox

Moottori 1 syl, 2-t, nestejäähdytteinen vaaka-Minarelli
Iskutilavuus 49,0cm^3
Teho 2.0kW uusissa, vanhemmissa 2.8kW
Puristussuhde 7.44:1
Halk. + isku 40 x 39.5 mm
Kaasutin (1998-2002) 12-mm Dellorto PHBN
Kaasutin (2003-2005) 12-mm Dellorto PHBN tai Gurtner PY-12
Kaasutin (2006->) Gurtner PY-12
Pääsuutin (Dellorton kaasuttimissa) 80, 6mm kierre
Pääsuutin (Gurtnerin kaasuttimissa) 62, 6mm kierre
Rikastin (ryyppy) Dellorto: käsikäyttöinen, Gurtner: sähköinen
Variaattorin rullat koko: 12X15, paino 5.5g.
Sytytys C.D.I
Sytytystulppa NGK BR8HS
Käynnistys Sähkö ja poljin
Tankki 7,0 l
Öljysäiliö 1,3 l
Peräöljyt Luokitus: SAE 10W-30, määrä: 1,1dl
Vakioperävälitykset Ensiövälitykset: 13/52 (1:4,00), toisiovälitykset: 14/43 (1:3,07)
Kuivapaino 92kg
Mitat 1743mm X 690mm X 1170mm
Jarrut Brembon 190 mm. levyjarrut edessä ja takana
Joustot Edessä: Paiolin nestehaarukka, takana: Paiolin monojousi

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista