Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleistä

CPI Aragon GP -07 ja CPI Oliver -03

Tämä artikkeli käsittelee CPI-skoottereiden malleja Oliver, Popcorn, Aragon S/GP, Formula R ja Hussar, sekä Keeway skoottereita Focus/F-Act, Flash ja Matrix, koska ovat tekniikaltaan, ja joissain malleissa myös ulkokuoreltaan samoja laitteita. Artikkeli ei käsittele CPI GTR:ää, eikä Keewayn 4-tahti malleja.

Vantaalla sijaitseva Moposport maahantuo CPI-skoottereita. CPI:t suunnitellaan Itävallassa ja tehtaita sillä on Unkarissa, Taiwanissa ja Euroopassa.

Nykyään Popcornia, Oliveria eikä Hussaria enää valmisteta. Oliverista tuli markkinoille vuonna 2006 kaksi uutta mallia, Sport ja City, mutta niitäkään ei enää valmisteta. Vuonna 2007, CPI:ltä tuli kolme uutta mallia, Aragon GP ja S sekä Formula R, jotka eroavat aikaisemmista malleista lähinnä ulkonäöltään. Aragon S-mallissa on samanlainen katalysaattorilla varustettu pakoputki kuin vanhemmissakin malleissa, mutta GP-mallissa on ns. teharilook-vakioputki, josta kyllä siitäkin löytyy katalysaattorikenno. GP-mallista löytyy myös digitaalimittaristo. Formula R on sama vehje kuin Oliver Sport, mutta eri värityksellä.

Hinnat lähentelevät 1500€ - 1800€. CPI:n valikoimaan pääset tutustumaan mopo.fi/cpi täältä

Keewayta maahantuo Keeway Motor Finland, jonka tämänhetkisen skootterivalikoiman näet tästä. Keewayt suunnitellaabn Unkarissa ja valmistetaan Taiwanissa.

Keewayt eivät ole vuosien saatossa paljoa muuttuneet. Focus vaihtui vuonna -07 F-Actiksi. -07 malleissa on yhtälailla CPI:den kanssa "teharilook" vakioputki, joskin erinäköinen kuin CPI:ssä.

Skoottereiden hinta-laatusuhde on varsinkin uudemmissa malleissa todella hyvä. Tekniikka on yleensäkin melko luotettava, ulkonäkö ei ole perus kiina-skootteri-rumilus(esimerkkinä fudet ym baotianit) ja mallista riippuen löytyy kivoja ominaisuuksia jota ei monessakaan 2x kalliimmassa merkkimopossa ole.

Tekniikka

Skootterit on varustettu 2-tahti ilmajäähdytteisellä, vaakasylinterisellä moottorilla. Se on lähes identtinen aidon vaaka-Minarellin skootterikoneen kanssa(Yamaha/MBK), mutta vm. 03 eteenpäin merkittävimpiä eroja ovat 12mm männäntappi ja muutenkin erilainen kampiakseli.

Voitelujärjestelmä

CPI/Keeway skootterit ovat varustettu tuorevoitelulla, jolloin öljyä ei tarvitse bensan sekaan lisätä. Öljypumppu on sama kuin vaaka-Minarelleissa. Tuorevoiteluöljynä kannattaa käyttää täyssynteettisiä valmisteita (esimerkiksi Mobil Racing 2-t tai Teboil 2-t Bike) moottorin parhaan kestoiän ja voitelun saavuttamiseksi.

Kaasutin

Bensan syötöstä vastaa -06 ja sitä vanhemmissa malleissa, sekä myös Aragon S:ssä 14mm Mikuni QJ kaasari, tosin joistakin Keewayn malleissa se on saattanut olla 16mm.

Uudemmissa(-07) malleissa kaasuttimena toimii Dellorton 16mm PHVA (ei Aragon S -malleissa). Keeway on kuitenkin pysynyt edelleen Mikunissa. Skoottereissa on myös automaattirikastin, joka pysyy käynnistyksen jälkeen päällä noin minuutin. Ainakin vanhempien mallien kaasuttimesta (Mikuni QJ) löytyy luistin jäätymisen esto. Tämä on toteutettu pienellä "lämpövastuksella" joka on sijoitettu luistin läheisyyteen.

Ohje suuttimen vaihtoon: ota kaasarin letkut, sähköryypyn johto ja luisti irti, ilmanputsarin 2 varikopassa olevaa ruuvia irti ja löysää imukaulan kiristysruuvi. Nyt nitkuta ja vedä kaasari-ilmanputsari paketti irti imukaulasta ja keplottele se alakautta ulos moposta. Nyt kun sekä ilmanputsari ja kaasari ovat kädessäsi, on kaasari paljon helpompi irroittaa putsarista ja laittaa takaisin. Irrota kaasari putsarista, sitten avaa tankinkorkki ja kaada kaasutin ylösalaisin ja valuta bensat tankkiin niin eivät mene hukkaan. Sitten avaa kohokammion 4 ruuvia ja vaihda suutin. Kasaa käänteisessä järjestyksessä. Käynnistymistä voit nopeuttaa siten että imet alipaineletkusta jolloin bensahana avautuu ja kaasari täyttyy bensalla.

Joissakin malleissa (ainakin keewayn 16mm mikuni QJ:t) kohokammion tiiviste on kumirengas jonka joku suunnittelija on piruuttaan keksinyt tehdä sellaiseksi, että jos se irtoaa se on lähes mahdoton saada takaisin ellei sitä lämmitä kuumailmapuhaltimella jolloin se kutistuu ja sillon sen saa sinne. Ruuvimeisselillä sorkkimalla sen saa myös takaisin mutta tämä vaatii taitoa.

Runkolaakeri

20x47x14mm (sama kuin "aidossa" Minarellissa, kuten Yamaha Aeroxissa.

Neulalaakeri

->02 10X14X13mm. 03-> 12X16X13mm.

Voimasiirto

CPI/Keeway -skootterit ovat varustettu automaattisella vaihteistolla (=variaattorilla), kuten myös muutkin skootterit. Vakiohihnan mitat ovat 788x17x28, on ollut myös puhetta että n.800-805 pituinen hihna toisi lisää vauhtia koska vakiohihnalla hihna ei nouse ihan ylös etuvarissa.

Muuta

Vakiotulppa on NGK:n BR7ES.

Peräöljyä vaihteisto tarvitsee 1.1 desilitraa.

Polttoainesäiliöiden tilavuudet

4,8 litraa: -07 Keeway F-Act sekä Matrix

5,2 litraa: -06 ja vanhemmat CPI:t ja Keewayt sekä CPI Formula R

5 litraa: Keeway Flash 2-T

6 litraa: Keeway F-Act Racing

8 litraa: CPI Aragon S/GP

Tuorevoiteluöljyn säiliö on kaikissa sama 1,5 litraa.

Öljynkulutus ei ole hirvittävä, täydellä säiliöllä ajaa n. 2500km jos öljypumppu on vakiosäädöissään. Bensaa CPI/Keeway -skootterit vievät vakiona maantieajossa noin 2-3 litraa sadalla kilometrillä.

Ominaisuudet

Skoottereissa on hyvä mittaristo, josta löytyy kaikki tarvittava. Kuten nopeus-, bensa-, ja matkamittari. Mittaristosta löytyy myös merkkivalot vilkuille, kaukovaloille ja öljylle. Mittaristosta löytyy myös digitaalikello. Analogiset mittarit ovat jostain syystä aika epätarkkoja, nopeusmittarissa asteikko tihenee 45km/h jälkeen ja ei enää pidä paikkaansa. Myöskään bensamittari ei täysin pidä paikkaansa. Joistakin uudemmista malleista löytyy yllättävän helppolukuinen kokonaan digitaalinen mittaristo josta löytyy nopeus, moottorin kierrosluku, akun varaustila, matkamittari ja bensamittari. Lisäksi on vilkkujen merkkivalot, pitkien valojen merkkivalo ja ainutlaatuisena lisäominaisuutena löytyy kännykän muotoinen merkkivalo joka alkaa vilkkua kun ajaessa kännykkä soi taskussa. Bensamittarin toiminta on hieman epämääräistä, mittarin näyttämä vähenee yhdellä pykälällä vasta 40-50 kilometrin jälkeen ja tämän jälkeen alkaa nopeasti laskea.

Skoottereissa on myös lukittava kypäräboxi ja rattilukko. Kypäräboxiin saa mahtumaan enintään xl-kokoisen umpikypärän. Lisävarusteena saa tavaratelineeseen erillisen kuljetusboxin. Jossain Keewayn skoottereissa on myös vakiovarusteena kaukokäynnistin ja varashälytin, mutta tätä ominaisuutta ei CPI:n malleista löydy.

Skoottereissa on 12-tuuman renkaat alumiinivanteilla ja ne on varustettu katukuvioisilla renkailla, tosin renkaiden valmistajat vaihtelevat radikaalisti. Joissain se on ollut Maxxis, joissain HengShin ja uudemmissa Keewayssa Kenda.

Edestä löytyy 190mm levyjarru yksimäntäisellä puristimella ja takana perinteinen rumpujarru. Skoottereissa takajarrut ovat aika onnettomat, mutta edessä tehokkaat. Takajarrusta saa kunnollisen vaihtamalla jarrukengät parempiin.

Ajovalot skoottereissa on melko hyvät, mutta kuitenkin valotehoa saisi olla jonkin verran enemmän. Etuvalossa on normaali 35w/35w "pallopoltin", mutta sen saa helposti vaihdettua H4-polttimoon, mutta siinäkin piilee oma riskinsä. Ajovalossa on myös valokeilan säätöruuvi, josta valokeilaa saa säädettyä näyttämään kauemmaksi tai lähemmäksi.

Bolt-on vai häh?

Monet ovat kyselleet foorumilla että mitkä osat menevät Keeway:hin/CPI:hin ihan ruuvaamalla kiinni ja mitkä eivät. Kuten tiedetään, niin Keewayssa/CPIssä on Vaakaminarellin ilmajäähykoneen kopiokone, joka on samankaltainen, kuten esim. Yamaha Aeroxin / MBK Nitron moottori.

Moottorinosien sopivuus:

Imupuolen osat

Vaaka-Minarellin, kuten Yamaha Aeroxin imukaulat, läppäventtiilit ja teholäpät menevät suoraan. Kaasuttimista menevät vakioimukaulaan suoraaan Dellorton 12-17,5mm. PHVA/PHBN ja 19-21mm. PHBG. Myös vaaka-Minarellin vakioilmansuodatin sopii suoraan.

Sylinterit

Ilmajäähdytteiset vaaka-Minarellin sylinterit käyvät, joskin niihin täytyy ostaa 10mm männäntapillisen tilalle 12mm männäntapilla oleva mäntäsarja. Suoraan näihin tarkoitettuja sylinterisarjoja missä on oikeanlainen mäntä löytyy kyllä myös hyvin sekä suomen että ulkomaiden mopokaupoista. Hyviä 50cc sarjoja vakion tilalle tekee mm. Naraku, RMS, TNT ja Airsal. 70cc pyttysarjoja löytyy ainakin Malossilta, Stage6:selta ja Motoforcelta.

Pakoputket

Vaakaminarellin, kuten Yamaha Aeroxin tehoputket menevät kaikki melkein suoraan kiinni n. 1cm sovituskiinnikkeiden kanssa, jotka tulevat putken ja lohkojen väliin, mutta virityssylinterin kanssa kyseiset tehoputket menevät suoraan kiinni pakoaukon kulmasta johtuen.

Variaattorit

Mikään Minarellin, kuten Yamaha Aeroxin viritysvariaattorit eivät sovi Keeway/CPI -skoottereihin, mutta Derbi Predatorin Malossin Multivariaattori menee kunhan laittaa 3mm paksun prikan rullakupin taakse. Vakiota vastaavaa etuvariaattorisarjaa löytyy ainakin Narakulta.

Suoraan sopivia viritysvariaattoreita löytyy ainakin Malossin Multivar ja Stage6 Sport Pro ja tietysti joitain halvempia merkkejä.

Minarellin tarkoitetut vastapainejouset menevät suoraan. Kytkin on 110mm joten Minarellin kytkinjouset eivät sovi mutta huhujen mukaan Moriniin tarkoitetut kytkinjouset sopivat. Ainakin Malossilta löytyy myös suoraan sopiva kytkinjousisarja.

Männät

Vakiokoko on 40.00mm, mäntä on muuten samanlainen kuin vaakaminarellin mutta 03-> malleista eteenpäin erona on 12mm männäntappi. Sopivaa mäntää tekee ainakin Italkit, Naraku, Airsal ja joku nimetön merkki, näitä kaikkia neljää saa ainakin Sparewheelistä. Myös Piaggion/Gileran/Derbin skoottereihin sopivat männät, jotka ovat 12mm. -mäntätapilla, sopivat Keeway/CPI -skoottereihin, mutta kummastakin männän helmasta täytyy lyhentää 4mm.

Muita sopvia/ei-sopivia koneenosia

Vaaka-Minarellin kampiakselit eivät sovi, mutta kampiakselin runkolaakerit sopivat. Myös Vaakaminarellin koneenlohkot käyvät pienellä muokkaamisella kiinni.

Aeroxin undertray

Tuning-osien sopivuus:

Yamaha Aeroxin ja BW'ssän/Boosterin crossistonga-adapterit menevät suoraan. Boosterin adapteri on paremman näköinen, Roxin on vähän turhan pitkä. Yamaha Aeroxin tuning-takavalot (lexus, led jne.) menevät bolttiksena AINAKIN Keeway Focus:een/F-Act:iin ja CPI Oliver:iin, Popcorn:iin ja Hussar:iin, ainakaan Keeway Matrix:iin ne eivät mene bolttiksena.

Yamaha Aeroxin undertrayt, "underit", menevät myös pienellä muokkaamisella (iskarin aukon suurentamisella sekä uudet kiinnikkeet). Keeway F-Act:iin/Focus:een ja CPI Oliver:iin ja Hussar:iin. Minarelliin sopivat iskunvaimentajat, kuten Yamaha Aeroxiin sopivat iskarit menevät suoraan kiinni.

Tuossa taisikin olla melkein kaikki joka menee bolttiksena tai ainakin melkein bolttiksena kiinni, mutta järkeä saa käyttää, kaiken saa kiinni näihin peleihin kunhan löytyy taitoa, rahaa ja resursseja.

"Tyyppivikoja", huoltoa & ohjeita

Näissä Taiwanilaisissa ja itävaltalaisissa skoottereissa tuppaa aina välillä olemaan jotain ns. "tyyppivikoja", eli vikoja, joita aika monella saman mallin omistajalla on. Omistajat on vaa vitun pahoja vammasia. Tässä kappaleessa käsittelemme kaikkein yleisimpiä "tyyppivikoja" ja niiden korjausta, sun muita yleisiä ongelmia.

Sytytystulpan hattu

Useimmilla on ollu ongelmia sytytystulpan hatun kanssa, eli ongelmat ovat yleensä ilmenneet, jos mopo välillä pätkii ja yskii ja sammuilee yhtäkkiä, tämä saattaa olla _huonon_ vakio tulpanhatun syytä.

Tähän ensisijainen ratkaisu on tietenkin säätöjen tarkistus jos jotain on juuri vaihdettu/muutettu, mutta _kannattaa_ ainakin kokeilla vaihtaa surkea vakio tulpanhattu johonkin täyssilikoniseen tai muuhun laadukkaampaan häiriönpoistajaan. Hyväksi vaihtoehdoksi on todettu Championin punainen täyssilikoinisoitu sytystulpan hattu, itseläni ainakin ratkesivat sillä ongelmat sytytyksen kanssa, kun vakio tulpanhattu ei tahtonu aina antaa kipinää, ja pätki muutenkin. Tulpanhattu vaihdetaan irroittamalla tulpanhattu ensin sytytystulpasta ja sitten pyörittämällä sitä johdosta kiinni pitäen normaalisti vastapäivään, ja uusi tulpanhattu vaan kiinni.

Keewayn vakio tulpanhattu (vasemmalla) vs. Championin täyssilikonisoitu tulpanhattu (oikealla)

Piristyssarja-ongelmia

Ostin piristyssarjan ja asensin kaikki sen osat ja nyt mopo nykii ja röpöttää, sekä lähtee huonosti liikkeelle, mikä vikana?

Kaasuttimen säädöt ovat perseelteen, eli piristyssarjan mukana tuleva suutin on liian suuri, eli kone käy liian rikkaalla. Tähän on helppo ratkaisu: Vaihda vakiopääsuutin (50, suurempi tai pienempi joissain malleissa), ja kokeile miten moposi toimii, tai jos se ei toimi hyvin, niin kokeile eri kokoisia suuttimia, kunnes löydät oikean koon. 54 kokoinen suutin on aika lähellä sopivaa.

Oikean suuttimen löytämiseen vielä pari vinkkiä: Suutin on liian suuri kun mopo nykii, lähtee huonosti liikkeelle ja röpöttää täydellä kaasulla. Suutin on liian pieni kun mopo tuntuu tukahtuvan yli puolella kaasulla, eli jos vaikka ajat kaasu pohjassa kuuluu "boooooooooo", eli moottori tukahtuu. Vähäsen liian pienellä suuttimella booausta ei yleensä kuulu mutta kiihtyvyys huononee kaasu pohjassa ja tuntuu kulkevan osakaasulla paremmin. Liian pienellä suuttimella ajaminen voi pahimmillaan johtaa moottorin kiinnileikkaamiseen, joka on sitten vähän pahempi juttu.

Apua kaasuttimen säätöön löytyy lisää täältä.

Piristyssarjan asennuksesta ja suuttimen vaihdosta enemmän tietoa: Keeway_skoottereiden_piristyssarjan_asennus täällä

Kaasuvaijeri

Annoit mopon seistä yön yli pakkasessa ja kun aamulla koitat, niin kaasukahva on löysä, eikä anna yhtään kaasua?

Etumaskin alla on musta pieni "jakorasia", johon menee 2 johtoa ja tulee ulos yksi johto. Ratkaisu löytyy todennäköisemmin sieltä, ellei joku manne ole yöllä katkaissut kaasuvaijeriasi. Boksin on kiinni yhdellä ruuvilla, ja kun sen avaat näet heti, jos boksin ylälaidassa oleva hopeakärkinen nippa on löysähtänyt ja tippunut alas boksiin, jolloinka se estää "kaasukerää", liikkumasta kunnolla. Kaasuvaijerin pidikkeen nipan kuuluu olla boksin päällä olevassa pienessä muovirenkaassa, joka on kiristettävissä talttapää-ruuvarilla. Elikkäs vedät vaijerin ylös muovirenkaan sisään niin, että hopeista kantaa ei enään näy yhtään ja tunget kaikki tiivisteet ja pidikkeet siihen kiinni ja kiristät muovirenkaan talttapää-ruuvarilla sen kiristyskohdasta.

Yleensä pelkästään "jakorasian" avaamalla ja sisään katsomalla maalaisjärjellä jo voi päätellä mikä on löysällä tai irrallaan.

Muuta

Vielä voisi mainita että katteiden kiinikkeet ovat aivan älyttömän heikot, eli katteita irti ruuvatessa muista aina kattoa että mistä kaikkialta kate on kiinni ja irroittaa kaikki ruuvit ennenkun rupeat kiskomaan katetta väkivalloin. Myös etenkin pakoputkiston pultit ovat huonolaatusia ja ne kannattaa vaihtaa kunnollisiin teräspultteihin.

Foorumilla on tullut useita tapauksia missä pakoputki on tukkeutunut koska sisältä on irronnut joku osa (yleensä katalysaattori) ja seurauksena on käyntiongelmia, saattaa kulkea satunnaisesti hyvin tai joskus ei ollenkaan taikka ruveta hyytymään kun kone lämpeää. Korjauksena uus putki tai putken avaus ja romujen poisotto. Muista kaasarin säätö aina kun olet tehnyt pakoputkelle jotain.

Joillakin kaasutin on änkyröinyt sillä tavalla että se valuttaa itsensä tyhjäksi kun mopon pysäköi ja laittaa sivujalalle. Tätä on ilmennyt etenkin silloin kun tankki on aivan täysi. Tämä ei juuri haittaa koska kaasuttimesta ei valu varmaan edes desiä bensaa, mutta jos se valuttaa kannattaa kuitenkin seurata että valuttaako se vain vähän vaiko koko tankin tyhjäksi.

Ulkonäkö

CPI Tuning. Jamppa-:n galleriasta.

Skoottereiden ulkonäkö on melko hyvä jo alkuperäisenä. Pienillä muutoksilla skoottereista saa vieläkin hienomman, kuten takakuraläpän- ja tavaratelineen poistolla ja korotuspalan asennuksella saa jo ihmeitä aikaan. Skoottereihin löytyy kiitettävästi tuning-osaa, parhaiden nettikauppojen linkit ovat sivun lopussa.

Kuristukset, Viritykset ja Osien saanti

Kuristukset

Skoottereissa kuristukset löytyvät variaattorista ja pakoputkesta. Vanhojen (alle -07) ja uusien mallejen välillä on kuitenkin aika paljon eroja pakoputkessa, mutta yhtä kaikki ne ovat sisältä kuristettuja.

Variaattorissa on nopeuden rajoittajana perinteinen prikka jonka poistaa helposti.

Pahin tehon kuristin on vakiosylinteri jonka pakoaukko on jätetty tehtaalta melko pieneksi, muuten vakiopytty on melko hyvä. Tämän takia tehoputkikaan ei näissä auta niin paljoa kuin aidossa minarellissa. Kuitenkaan vastoin yleistä huhua pakoaukon avartaminen ympyräksi pelkästä putken kiinnityskohdasta ei auta mitään, vaan sylinteri pitää irroittaa ja koko kanava avartaa oikein jotta lisätehoja tulee. Tästä lisää alempana.

Ilmanputsarin yläpäässä on kuminen snorkkeli joka pienentää imuäänet ja huhujen mukaan kuristaa ilman saantia. Testien perusteella sen poistaminen ei kuitenkaan vaikuta tehoihin yhtään mitenkään, imuäänet vain suurenevat ja kaasariin joutuu vaihtamaan isomman suuttimen ja bensankulutus nousee. Jollain kireämmällä 70cc setupilla saattaa kuristuksen poistosta olla hyötyäkin.

Maahantuojalta on saatavana piristyssarja, jolla skootterit saa kulkemaan hieman rivakammin. Samalla kannattaa poistaa variaattorista prikka. Piristyssarjasta enemmän tietoa täällä.

Juttua vakioputkista

07 eteenpäin Keewayn "teharilook" -pakoputkella varustetuissa malleissa kuristuksia ovat pakoputkessa: hukkaputki, paisariosan ja alkukäyrän liitoksessa pillikuri, paisarin keskellä 2 reikälevyä sekä putkisokkelo.

Jos käytössä on rälläkkä, hitsivehkeet ja taitoa niin Keewayn teharilook putkesta saa tällä tavalla hyvän: katkaise putki keskeltä oikeanpuoleisesta saumasta (putken paksuimmassa kohdassa). Siellä pitäisi olla reikälevy, jonka lievää väkivaltaa ja työkaluja käyttämällä pakotat poistumaan sieltä. Nyt hitsaa putki takaisin kasaan ja siisti sauma rälläkällä ja maalaa putki ettei polizei huomaa.

Sitten alkukäyrän ja paisariosan liitoksesta poista pillikuri poraamalla 3 hitsitäplää pois ja siisti purseet viilalla tai dremelillä. Sitten laita isompi suutin kaasariin, sopiva löytyy luultavasti 55-60 väliltä. Itselläni on tuon putken muokkauksen lisäksi ilmanputsariin tehty uusi kuri jossa on 13mm reikä ja 62 suutin on sopiva. Sitten vielä variaattoriin n. 5,2g rullat. Näillä oma laitos kiihtyy yhtä hyvin kuin uudemmanmalliset Aeroxit eli hyvin, ja kulkee ilman prikkaa vajaa 65. Sopivan paksuisella prikalla kulkee sopivasti 55-60kmh.

Putkea ei kannata tyhjentää täysin tyhjäksi sillä silloin siitä tulee toimiva paisuntakammio, joka sattuu olemaan niin lyhyt että väännöt katoavat joka kierrosalueelta ja moposta tulee onneton ajettava.

Jos käytössä ei ole hitsivehkeitä tai ei haluta alkaa silpomaan vakio-osia, Motoforce valmistaa huhujen mukaan erittäin hyvää vakioputkilook "teharia" joka ei edes maksa paljoa. Löytyy mm. sparewheelistä: [1] Putki on hiljainen ja ei houkuta poliiseja, ja oikein säädettynä kuulemma kiihtyy todella hyvin ja kulkee prikan kanssa sen 60. Tuolle putkelle sopiva suutin löytynee 55-60 väliltä ja rullat 5-5,5g.

Muuta viritystä

Sitten tulevat tietysti 70cc, teharit ynnämuut osat. 2003 vuoden jälkeisiin menokkeihin löytyy nykyään omaa pyttyä, mutta myös ilmajäähdytteiset vaaka-Minarellin sylinterit käyvät, joskin niihin täytyy ostaa 10mm männäntapillisen tilalle 12mm tapilla oleva mäntäsarja. On myös olemassa ns. adapterineulalaakereita, mutta niissäkin piilee omat riskinsä.

Tecnigas RS70. Klasun galleriasta.

Ensimmäisenä virityksenä jokaisella on tietysti mielessä tehoputki, mutta näissä vakiosylinteri on sen verran tuhnu ettei pelkkä tehari auta paljoakaan. Ratkaisuja on kaksi: osta uusi pyttysarja missä on isompi pakoaukko(ainakin TNT:n pyttysarjoissa on, eikä ole kalliitakaan) tai sitten viilaa vakiosylinterin pakoaukko isommaksi.

Viilaus ei kuitenkaan ole mikään puolen tunnin homma, vaan pytty pitää irroittaa, viilata ja puhdistaa huolella ja asentaa takaisin. Ohje: viilaa pakoaukkoa sylinteriputken puolelta hieman leveämmäksi sekä korota n. 3mm ja avarra pakokanava portaattomaksi. Foorumilta kannattaa lukea ja kysyä lisää viilauksesta.

Hyviä perustehareita 50cc tekniikalle ovat ainakin Giannelli Extra ja Technigas Next-R. Nämä ovat keskikierrosputkia joissa paras teho on 7000-9000rpm nurkilla jolloin vari on helppo saada säätöihin, kone ei huuda kuolemaa ja kulutus pysyy aisoissa. Kuuluisa Stage6 Pro Replica on hieman korkeakiertoisempi ja oikeissa säädöissä tehokkaampi, mutta sille pitää olla vähintään tuo viilattu pytty että kaiken hyödyn saa irti.

Kampiakseli on itse asiassa vahvempi kuin aidossa minarellissa koska isommasta männäntapista johtuen myös kiertokanki on järeämpi. Hyvin pidettynä alakerta kestää hyvin ainakin sen 20 000km, eikä 70cc sport pytyilläkään tarvi uusia ellei ole jo loppuun ajettu.

Viritysvariaattori on hyvä hankinta, vakiovari on melko huono ja alkaa ottaa vastaan jo teharin kanssa. Hyviä virivareja ovat Malossin Multivar ja Stage6 SportPro variaattori.

Vakiovariaattori vs. Malossin multivariaattori. Klasun galleriasta.

Vakio CDI on rajoitettu 10 000 kierrokseen, mutta perus teharivireillä siitä ei juuri ole haittaa. Vanhanmallin Aeroxin CDI on rajoittamaton ja sen saa muokattua kiinni(ohjeet tulossa joskus).

Foorumilla on myös tullut kysymyksiä kuten: "Jos ostan powerfilterin ja 5g rullat vakiomopooni, paljoko kulkisi?" Vastaus: Ei yhtään paremmin, koska tämäntyyppiset virit eivät vakiomopossa mitään auta. Todennäköisesti vaikutus on noilla osilla seuraava: bensankulutus lisääntyy puolella, imuäänet ovat hirveät ja kone vain huutaa. Suosiolla vain piristyssarjaa kehiin.

Virittäessä tulee lähes aina säätää kaasutin, johon löytyy apua täältä.

CPI/Keeway -skoottereiden viritysosia hankittaessa kannattaa katsoa osvittaa artikkelista Minarellin Viritysasteet (Vaaka), muista kuitenkin, että kaikki Vaakaminarellin osat eivät sovi näihin!

Osien saatavuus näihin on melko hyvä. Useimmista suomalaisista kaupoista löytyy(mm. Sparewheel) sekä ulkomailta(Easyparts(halpaa) ja Scooter-Attack(kaikki viriosat).

Piristyssarjat

Seuraava pätee siis vanhempiin alle 07 malleihin (ei-teharilook putkella olevat). Pirisarjoja on kyllä niihinkin, mutta niissä se ei auta niin paljon.

Piristyssarja on oiva keino hieman piristää vakiona _laiskaa_ skootteria. Tämän mukanahan tulee siis kuristamaton (lyhyempi) alkukäyrä, pakoputken tiivisteet, kevyemmät rullat ja isompi suutin. Kiihtyvyys nopeutuu 45km/h tietämille entiestä ~45 sekunnista noin kymmeneen sekuntiin. Huippunopeus on se 60-65, joka onkin sanottu artikkelissa hieman alempana. Asennusapu - artikkeliin löytyy linkki Kuristukset, Viritykset ja Osien saanti -kappaleen alusta.

Foorumilla on tullut paljon kyselyitä siitä, mikä sarja sopii mihinkin vuosimalliin ja pakoputkeen. Nyt tutustumme asiaan hieman tarkemmin:

Piristyssarjoja myyvät Suomessa Moposport ja MC-Scatter, joiden linkit ovatkin artikkelin lopussa. Käytettynäkin näitä liikkuu paljon, mutta silloin kannattaa tarkistaa myyjältä sopivuus omaan malliin. Joihinkin malleihin sarja voi maksaa niin paljon, että on kannattavempaa ostaa suoraan tehoputki.
CPI piristysalkukäyrä asennettuna

"kiuas" äänenvaimentimella varustetut -05 ja vanhemmat mallit:

MC-scatter

-06 mallit:

-Oliver Sport: Moposport, tuotenumero EU2-45-58-06. Tähän on siksi eri sarja, koska äänenvaimentimen kulma on suurempi vanhempiin malleihin verrattuna. Tämä sopii myös Keeway Matrix/Focus -06 malleihin. Käy myös Formula R.

-Oliver City: Moposport, tuotenumero EU2-A-45-58-07-MIK.

-07 mallit

-Keewayt "teharilook" putkella: MC-scatter

-CPI Aragon GP: Moposport, tuotenumero EU2-GP-45-66-07-DEL

-CPI Aragon S: Sama sarja Kuin CPI Oliver City -06.

-CPI Formula R: Moposport, tuotenumero EU2-A-45-58-07-DEL. Tähän käy myös sama piristyssarja kuin Aragon S/Oliver City -06 vaikka äänenvaimentimen kulma onkin hiukan eri.

Katso myös: Keeway_skoottereiden_piristyssarjan_asennus täällä

Huom! En ota mitään vastuuta jos sarja ei jostain syystä sovikaan skoootteriisi.


Sylinterinkansi

Vakiokannen palotila on melkoisen iso joka tekee puristussuhteesta pienen. Vaihtamalla aidon vaaka-Minarellin ilmajäähykannen puristussuhde nousee parempiin lukemiin jolloin käynnistyvyys, vääntö ja teho paranee joka alueella ja bensankulutuskin voi laskea matka-ajossa. Tosin tällöin täytyy sytytystulppa vaihtaa BR8HS tyyppiseen.

Vakiokantta voi myös laskea varovasti rälläkällä ja sitten lasilevyn päälle laitetun vesihiomapaperin päällä hioa tasaiseksi. Kantta saa laskea huoletta sen 3mm että puristussuhde alkaa olla hyvissä lukemissa mutta sitten täytyy myös dremelillä huolellisesti avartaa palotilan reunaa hieman ettei se osu mäntään ja männän ja palotilan reunan väliin täytyy jäädä minimissään 0,5mm välys (voi mitata tinalangalla).

Keeway/CPI laskettu sylinterinkansi

Kuparisen vakio kannentiivisteen voi myös ottaa pois ja korvata kuumakesto tiivistemassalla (ainakin permatex ultra copper toimii) joka sekin parantaa puristuksia. Kun tiivistepinnat ovat suorat ja kannenpultit oikeassa momentissa niin kannen pitäisi pitää yhtä hyvin.

Itselläni tuon lasketun kannen kanssa vääntö parani selvästi mikä näkyi parhaiten paikaltaan lähdössä, kulutus pieneni n. 0,5l satasella ja kone ottaa enemmän kierroksia jopa vakioputkella.

Hieman virittelyyn liittyvistä säädöistä

Rullien painot

Vakiot: 6,3 grammaa.

Piristyssarjan mukana: 5,8 grammaa.

Kurittomaan: 5-5,5 grammaa.

Pelkän tehoputken kanssa: 3-3,8 grammaa.

Tehoputki & viritysvariaattori: 4,5-6 grammaa.

Isommille pytyille/kaasttimille sopivat löytyy sitten itse kokeilemalla.

Rullien koot

Vakiorullat: 15x12

Malossi Multivar / Stage6 Sport Pro / Polini SpeedControl: 16x13

Hebo Next Generation: 17x12

Suuttimet

Vakio 47,5 tai 50, PHVA:lla varustetuissa: 50

Tyhjäkäyntisuutin: Ainakin Keewayn 16mm Mikuneissa se on Mikuni VM22/210 tyyppiä ja koko 22.5 .

Piristyssarjan kanssa 54 tai 56, PHVA:lla varustetuissa: 58

Vakio ilmanputsari & Teharin kanssa: 60, PHVA:lla varustetuissa: 62

Tehoputki ja ilmanputsarin kuri pois: ~75~80

Tehoputki & vapaavirtaussuodatin: ~80~90

17,5mm -kaasuttimilla pätee lähes samat suutinkoot.

Ja suuremmilla vireillä löytyy oikea kokeilemalla, tietysti jotain osviittaa voi foorumilla kysyä. Vakiosuuttimen kierteen koko on 6mm.

Takavariaattorin säädöt

Kun virität mopoasi, tulee eteen myös takavariaattorin säätäminen, joka tapahtuu vaihtamalla vastapainejousi ja kytkinjouset. No, mitäkö nämä sitten vaikuttavat? Katso lisää aiheesta, kuten kytkin- ja vastapainejousten vaihdoista ja säätämisestä: Variaattorin ja kytkimen säätäminen sekä Variaattorin tekniset toimenpiteet.

Vastapainejousi

CPI/Keeway -skoottereiden takavariaattoriin sopivat kaikki Minarellin, kuten Yamaha Aeroxin vastapainejouset.

Malossin jousien sopivuudet:

 • M297047.W0 (Valkoinen): +7%
 • M297045.Y0 (Keltainen): +15%
 • M297046.R0 (Punainen): +50%

Vakiojousi vs. Malossin keltainen. Klasun galleriasta.

Metrakitin oranssi vp-jousi kytkinpakassa.

Kytkin

Kytkin on kolmikenkäinen ja halkaisijaltaan 112mm, johon käy Malossin kytkinjousista sarjat 297715 ja 2913851, jotka sisältää seuraavanlaiset jouset:

297715

 • Keltainen: Ø1,8 (3000-5000rpm.)
 • Valkoinen: Ø1,9 (4000-6000rpm.)
 • Vihreä: Ø2,0 (5000-7000rpm.)

2913851

 • Musta: Ø1,6
 • Valkoinen: Ø1,7
 • Keltainen: Ø1,8

Malossin kaikki kytkinjouset.PNG

Suomesta kyseisiä kytkinjousia saa mm. Moposportista:

Välitykset

Vakiona 1:13,52 (ensiö 13/52 [4.00], toisio 13/44 [3.38])

 • Malossi ensiö 1:10,14 (ensiö 14/42 [3.00], toisio 13/44 [3.38])
 • Stage6 ensiö 1:11,27 (ensiö 15/50 [3.33], toisio 13/44 [3.38])
 • Stage6 toisio 1:11,20 (ensiö 13/52 [4.00], toisio 15/42 [2.80])

Huippunopeuksia

Vakio: 40-45 km/h.

Prikka pois: tasasella 45-50, alamäkeen n. 55km/h.

Piristyssarja ja prikka pois: 60-65km/h.

Piristyssarja & Multivar: tasaisella 65km/h, alamäkeen vähän päälle 70km/h.

Pelkkä tehari&säädöt: 65-70km/h.

Perusviilattu vakio tai tarvikepyttysarja ja laskettu kansi & Tehari & Multivar: n. 75 km/h

Oikein viilattu vakio- tai tarvike 50cc, laskettu kansi, proreplica, multivar, rajoittamaton cdi: 85-90 km/h

Malossi Sport 70cc, Multivar, Pro Replica, rajoittamaton CDI, 19mm PHBG 93km/h (mitattu bolt-on setti)

Nopeudet mitattu GPS:llä, vakiomittareissa on eroja suuntaan ja toiseen.

Hyvä perusviri-setup

Tässä on lueteltu 50cc vakiopytylle hyvin sopivat perus viripalikat joilla kiihtyvyys on erittäin hyvä, 0-50 optimisäädöillä 6-7 sekuntia, matka-ajon bensankulutus vakion luokkaa ja huippuja variaattorin valinnasta riippuen n. 70-80km/h ilman prikkaa. Tuoreöljyvoitelu riittää vielä kunhan käyttää täyssynteettistä öljyä.

 • Tehoputki: Giannelli Extra, Tecnigas Next-R, Leovince TT, Leovince ZX-R
 • Viilattu vakiopytty tai esim. TNT:n 50cc pyttysarja jossa isompi pakoaukko
 • Aidon vaakaminarellin sylinterinkansi, BR8HS tulppa
 • Vakiovariaattorilla rullat n. 3,5g, ja huippuja 70.
 • Virivariaattorilla (Malossi Multivar tai Stage6 Sport Pro) rullat 5-6g väliltä ja huippuja parhaimmillaan vajaa 80km/h.
 • Kytkinjouset Malossin 29 7715 setistä vihreät jouset ja Malossin punainen vastapainejousi.
 • Ilmanputsari vakio, suutin n. 60-65.

Hyvät ja huonot puolet

+ Vakaa ajettava

+ Selkeä mittaristo

+ Valot

+ Erinomainen hinta/laatusuhde

+ Varaosat(pääosin moposport ja scatter[maahantuoja, kaikki löytyy],sekä purkuosia paljon)

+ Luotettava, ei oikeinhuollettuna jätä tienpäälle


- Suuri bensan kulutus joissakin malleissa.

- Kova penkki (varauksin, mitä enemmän ajaa, sitä pehmeämpi penkistä tulee)

- Helposti murtuvat katteiden kiinikkeet

- Hankala viritettävä merkkimopoihin verrattuna

- Pienehkö jalkatila ja matala istuinkorkeus / jalkatilakorkeus

Hyödyllisiä sivustoja

Nettikauppoja: Mopo- ja skootteriaiheisia linkkejä

Keeway Sivusto Keeway/Cpi skoottereista.

Keeway-Kuvagalleria

CPI-Kuvagalleria

Tietoa Keewaystä

Loppusanat

Loppuun voisin vielä mainita, että viritetyllä mopolla ei sitten saisi ajella yleisillä teillä, eikä edes pitää sellaista rekisterissä. Mutta siitä ei puhuta. Emme ota mistään vastuuta, jos näitä ohjeita noudattamalla on hajonnut jotain.