Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleistä

CPI Aragon GP -07 ja CPI Oliver -03

Tämä artikkeli käsittelee CPI-skoottereiden malleja Oliver, Popcorn, Aragon S/GP, Formula R ja Hussar, sekä Keeway skoottereita Focus/F-Act, Flash ja Matrix, koska ovat tekniikaltaan, ja joissain malleissa myös ulkokuoreltaan samoja laitteita. Artikkeli ei käsittele CPI GTR:ää, eikä Keewayn 4-tahti malleja. CPI-skoottereita ei enää valmisteta tai ainakaan tuoda uutena Suomeen. Uusimmat mallit ovat jostain 2010-luvun alusta. Vantaalla sijaitseva Moposport maahantoi CPI-skoottereita. CPI:t suunniteltiin Itävallassa ja tehtaita sillä on ollut Unkarissa, Taiwanissa ja Euroopassa. Keeway valmistaa edelleen skoottereita ja ainakin 4-tahti-malleja on edelleen saatavilla Suomessa. Skootterit ovat maksaneet uutena 1500€ - 1800€.

Oliverista tuli markkinoille vuonna 2006 kaksi uutta mallia, Sport ja City, mutta niitäkään ei enää valmisteta. Vuonna 2007, CPI:ltä tuli kolme uutta mallia, Aragon GP ja S sekä Formula R, jotka eroavat aikaisemmista malleista lähinnä ulkonäöltään. Aragon S-mallissa on samanlainen katalysaattorilla varustettu pakoputki kuin vanhemmissakin malleissa, mutta GP-mallissa on ns. teharilook-vakioputki, josta kyllä siitäkin löytyy katalysaattorikenno. GP-mallista löytyy myös digitaalimittaristo. Formula R on sama vehje kuin Oliver Sport, mutta eri värityksellä. Keewayt eivät ole vuosien saatossa paljoa muuttuneet. Focus vaihtui vuonna -07 F-Actiksi. -07 malleissa on yhtälailla CPI:den kanssa "teharilook" vakioputki, joskin erinäköinen kuin CPI:ssä.

Moposportilta on edelleen saatavissa runsaasti CPI:n alkuperäisiä varaosia.

Skoottereiden hinta-laatusuhde on varsinkin uudemmissa malleissa todella hyvä. Tekniikka on yleensäkin melko luotettava ja ne ovat selvästi tyylikkäämpiä kuin halvimmat kiinalaiset nelitahti-Fudet.

Tekniikka

Skoottereissa on ilmajäähdytteinen 2-tahtinen moottori jossa sylinteri on vaaka-asennossa. Moottoria kutsutaan yleisesti "kopiominarelliksi" koska se on rakenteeltaan pitkälti samanlainen kuin Yamaha/MBK skoottereissa käytetty Minarellin vaakasylinterinen moottori ja monet Minarellin osat sopivat. Kampiakseli on kuitenkin huomattavan erilainen, sekä itse lohkot variaattorin osalta ja perävälitykset. Keewayn moottorista on myös vanhempi "euro-1" versio jossa kampiakseli ja mäntä ovat samanlaiset(10mm tapilla) mutta käytännössä näitä ei ole Suomen malleissa näkynyt.

Keewayn moottorin tyyppikoodi on 1E40QMB. Moottorista on olemassa 90cc versioita joita on käytetty mönkijöissä mutta näitä ei Suomessa ole. Euro-2 mallin alakerta on suunniteltu isommalle sylinterille, joten siinä on vahvempi kampiakseli kuin Yamahan Minarellin koneessa. Useimmissa CPI/Keeway skoottereissa on siis tämä Euro-2 mallin moottori. Männäntappi on 12mm vahvuinen, kiertokanki vastaavasti isompi sekä kampiakselin variaattorin puoli vahvempi(16mm, Minarellissa 13mm). Käytännössä tämä ero ei kuitenkaan tee Keewayn koneesta sen kestävempää kun puhutaan tavanomaisista virityksistä.

CPI/Keeway skootterit on varustettu tuorevoitelulla, jolloin öljyä ei tarvitse bensan sekaan lisätä. Voitelujärjestelmä on periaatteessa osiltaan samanlainen kuin Minarellissa, mutta näissä se on hieman alkeellisempi eli pumppu on vaijerisäätöinen ja öljyn määrä säätyy kaasun asennon mukaan. Tämä tuo tietysti oman lisäriskinsä vaijerin hajoamisessa.


Tuorevoitelu on yleisesti aika epäluotettava varsinkin vaijerikäyttöisenä sekä kiinalaisena, joten sen käytöstä poistaminen olisi suositeltaa ettei moottori leikkaisi kiinni jos tuorevoitelu hajoaa. Seosbensalla ajaminen on todella paljon luotettavampaa, varsinkin viritetyllä moottorilla pumppu ei anna tarpeeksi öljyä joten kiinnileikkaaminen on entistä todennäköisempää.

Moottorin laakerit

Kampiakselin runkolaakeri on 20x47x14mm / 6204C3 (sama kuin "aidossa" Minarellissa, kuten Yamaha Aeroxissa.

Männäntapin neulalaakeri on 2002 vuoteen valmistetussa Euro 1 mallissa 10x14x13mm, mutta tämä malli on erittäin harvinainen Suomessa. 2003-> Euro 2 mallissa neulalaakeri on 12x16x13mm.

Kaasutin

Moottorissa on normaali läppäohjattu imu lohkoissa. Läppäventtiili ja imukaula ovat täysin samanlaiset kuin Minarellin vaakamoottoreissa. Bensan syötöstä vastaa -06 ja sitä vanhemmissa malleissa, sekä myös Aragon S:ssä 14mm Mikuni QJ kaasari. Kaasutin ei todennäköisesti ole aito Mikuni. Joissakin kaasuttimet ovat "aidomman" näköisiä, joistain kiinalaisuuden huomaa selvästi. Kaasuttimien perusrakenne on kuitenkin kaikissa sama.

Uudemmissa(-07) malleissa kaasuttimena toimii Dellorton 16mm PHVA (ei Aragon S -malleissa). Keeway on kuitenkin pysynyt edelleen "Mikunissa", ja koko on näissäkin kasvanut kuuteentoista. Kaasuttimissa on automaattiryyppy, joka pysyy käynnistyksen jälkeen päällä noin minuutin. Vanhempien mallien kaasuttimesta (Mikuni QJ) löytyy luistin jäätymisen esto. Tämä on toteutettu pienellä "lämpövastuksella" joka on sijoitettu luistin läheisyyteen. Uudemmissa 16mm mikuneissa tätä ominaisuutta ei ole

Voimansiirto

Skoottereissa on tyypillinen hihnavetoinen variaattori. Vakiohihnan mitat ovat 788x17x28mm. Minarellin hihna ei sovi, ja 1E40QMB:n variaattori on osiltaan yleisesti isompi kuin Minarellin. Ainoat sopivat osat ovat painorullat ja takavariaattorin vastapainejousi.

Muuta

Vakiotulppa: NGK BP7ES

Peräöljyä vaihteisto tarvitsee 1.1 desilitraa. Peräöljyksi käy auton manuaalivaihteiston 75W öljy tai tarkoitukseen tehty skootterin perävaihteistoöljy. Peräöljyä ei periaatteessa tarvitse vaihtaa sillä se ei sisällä mitään poikkeavaa tekniikkaa. Voi olla kuitenkin hyvä vaihtaa öljyt edes kerran skootterin käyttöiän aikana että mahdolliset sisäänajomurut tulevat pois.

Polttoainesäiliöiden tilavuudet

4,8 litraa: -07 Keeway F-Act sekä Matrix

5,2 litraa: -06 ja vanhemmat CPI:t ja Keewayt sekä CPI Formula R

5 litraa: Keeway Flash 2-T

6 litraa: Keeway F-Act Racing

8 litraa: CPI Aragon S/GP

Tuorevoiteluöljyn säiliö on kaikissa sama, 1,5 litraa.

Bensaa CPI/Keeway -skootterit vievät vakiona maantieajossa noin 2-3 litraa sadalla kilometrillä.

Ominaisuudet

Skoottereissa on hyvä mittaristo, josta löytyy kaikki tarvittava. Kuten nopeus-, bensa-, ja matkamittari. Mittaristosta löytyy myös merkkivalot vilkuille, kaukovaloille ja öljylle. Mittaristosta löytyy myös digitaalikello. Analogiset mittarit ovat jostain syystä aika epätarkkoja, nopeusmittarissa asteikko tihenee 45km/h jälkeen ja ei enää pidä paikkaansa. Myöskään bensamittari ei täysin pidä paikkaansa. Joissain Keewayn malleissa on kokonaan digitaalinen mittaristo josta löytyy nopeus, moottorin kierrosluku, akun varaustila, matkamittari ja bensamittari. Mittaristossa on myös kännykän muotoinen merkkivalo joka alkaa vilkkua kun ajaessa kännykkä soi taskussa. Bensamittarin toiminta on hieman epämääräistä, mittarin näyttämä vähenee yhdellä pykälällä vasta 40-50 kilometrin jälkeen ja tämän jälkeen alkaa nopeasti laskea. Digitaalinen mittaristo löytyy myös CPI Aragon GP-mallista, tässä kierroslukumittari on viisarilla.

Skoottereissa on myös rattilukko. Jossain Keewayn skoottereissa on myös vakiovarusteena kaukokäynnistin ja varashälytin, mutta tätä ominaisuutta ei CPI:n malleista löydy.

Skoottereissa on 12-tuuman renkaat alumiinivanteilla ja ne on varustettu katukuvioisilla renkailla, tosin renkaiden valmistajat vaihtelevat radikaalisti. Joissain se on ollut Maxxis, joissain HengShin ja uudemmissa Keewayssa Kenda.

Edestä löytyy 190mm levyjarru yksimäntäisellä puristimella ja takana perinteinen rumpujarru. Etujarru on yleensä riittävän tehokas mutta takajarru on huono ja alkaa helposti kirskumaan. Takajarrua voi parantaa vaihtamalla paremmat jarrukengät.

Ajovalot skoottereissa on melko hyvät, mutta kuitenkin valotehoa saisi olla jonkin verran enemmän. Joissain malleissa etuvalossa on normaali 35W BA20D kupupolttimo mutta ainakin Aragon GP-mallissa on 50W H1 polttimo. Joissain malleissa on kaksi etuvaloa, toinen pitkä ja toinen lyhyt. Ajovalossa on myös valokeilan säätöruuvi, josta valokeilaa saa säädettyä näyttämään kauemmaksi tai lähemmäksi.

Yamaha osien sopivuus:

Imupuolen osat

Vaaka-Minarellin, kuten Yamaha Aeroxin imukaulat, läppäventtiilit ja teholäpät menevät suoraan. Kaasuttimista menevät vakioimukaulaan suoraaan Dellorton 12-17,5mm. PHVA/PHBN ja 19-21mm. PHBG. Myös vaaka-Minarellin vakioilmansuodatin sopii suoraan.

Sylinterit

Ilmajäähdytteiset vaaka-Minarellin sylinterit käyvät, joskin niihin täytyy ostaa 10mm männäntapillisen tilalle 12mm männäntapilla oleva mäntäsarja. Suoraan näihin tarkoitettuja sylinterisarjoja missä on oikeanlainen mäntä löytyy kyllä myös hyvin sekä Suomen että ulkomaiden mopokaupoista. Sylintereitä on kahta mallia joissa on erilainen pakoputken laipan kulma. Yleensä oikea sylinterisarja löytyy etsimällä "Euro 2" maininta kuvauksesta koska -2002 mallin "Euro 1" moottori on todella harvinainen.

Pakoputket

Vaakaminarellin, kuten Yamaha Aeroxin tehoputket menevät kaikki melkein suoraan kiinni n. 1cm sovituskiinnikkeiden kanssa, jotka tulevat putken ja lohkojen väliin, mutta virityssylinterin kanssa kyseiset tehoputket menevät suoraan kiinni pakoaukon kulmasta johtuen.

Variaattorit

Mikään Minarellin, kuten Yamaha Aeroxin viritysvariaattorit eivät sovi Keeway/CPI -skoottereihin. Vakiota vastaavaa etuvariaattorisarjaa löytyy ainakin Narakulta.

Suoraan sopivia viritysvariaattoreita löytyy ainakin Malossin Multivar ja Stage6 Sport Pro ja Polini Hi Speed sekä tietysti joitain halvempia merkkejä.

Minarellin tarkoitetut vastapainejouset menevät suoraan. Kytkin on 112mm joten Minarellin kytkinjouset eivät sovi. Ainakin Malossilta löytyy myös suoraan sopiva kytkinjousisarja.

Männät

Vakiokoko on 40.00mm, mäntä on muuten samanlainen kuin vaakaminarellin mutta 03-> malleista eteenpäin erona on 12mm männäntappi. Myös Piaggion/Gileran/Derbin skoottereihin sopivat männät, jotka ovat 12mm. -mäntätapilla, sopivat Keeway/CPI -skoottereihin, mutta männän helmoja saattaa joutua lyhentämään jos mäntä ottaa kampiakseliin kiinni.

Muita sopivia koneen osia

  • Öljypumppu, tosin Minarellin pumppu ei tarvitse vaijeria
  • Vaakaminarellin sylinterinkansi (tulppa pitää vaihtaa lyhytkierteiseen)
  • Pakoaukon tiiviste
Aeroxin undertray

Tuning-osien sopivuus:

Yamaha Aeroxin ja BW'ssän/Boosterin crossistonga-adapterit menevät suoraan. Boosterin adapteri on paremman näköinen, Roxin on vähän turhan pitkä. Yamaha Aeroxin tuning-takavalot (lexus, led jne.) menevät bolttiksena AINAKIN Keeway Focus:een/F-Act:iin ja CPI Oliver:iin, Popcorn:iin ja Hussar:iin, ainakaan Keeway Matrix:iin ne eivät mene bolttiksena.

Yamaha Aeroxin undertrayt, "underit", menevät myös pienellä muokkaamisella (iskarin aukon suurentamisella sekä uudet kiinnikkeet). Keeway F-Act:iin/Focus:een ja CPI Oliver:iin ja Hussar:iin. Minarelliin sopivat iskunvaimentajat, kuten Yamaha Aeroxiin sopivat iskarit menevät suoraan kiinni.

Tuossa taisikin olla melkein kaikki joka menee bolttiksena tai ainakin melkein bolttiksena kiinni, mutta järkeä saa käyttää, kaiken saa kiinni näihin peleihin kunhan löytyy taitoa, rahaa ja resursseja.

"Tyyppivikoja", huoltoa & ohjeita

Näissä Taiwanilaisissa ja itävaltalaisissa skoottereissa tuppaa aina välillä olemaan jotain ns. "tyyppivikoja", eli vikoja, joita aika monella saman mallin omistajalla on. Tässä kappaleessa käsittelemme kaikkein yleisimpiä "tyyppivikoja" ja niiden korjausta, sun muita yleisiä ongelmia.

Sytytystulpan hattu

Useimmilla on ollut ongelmia sytytystulpan hatun kanssa, eli ongelmat ovat yleensä ilmenneet jos mopo välillä pätkii, yskii ja sammuilee yhtäkkiä, tämä saattaa olla huonon vakiotulpanhatun syytä.

Tähän ensisijainen ratkaisu on tietenkin säätöjen tarkistus jos jotain on juuri vaihdettu/muutettu, mutta kannattaa ainakin kokeilla vaihtaa surkea vakiotulpanhattu johonkin täyssilikoniseen tai muuhun laadukkaampaan esimerkiksi NGK:n tulpanhattuun, NGK LB05F on todella hyvä vaihtoehto, sillä ainakin ratkesivat ongelmat sytytyksen kanssa, kun vakio tulpanhattu ei tahtonu aina antaa kipinää, ja pätki muutenkin. Tulpanhattu vaihdetaan irroittamalla tulpanhattu ensin sytytystulpasta ja sitten pyörittämällä sitä johdosta kiinni pitäen normaalisti vastapäivään, ja uusi tulpanhattu vain kiinni pyörittäen normaalisti myötäpäivään.

Keewayn vakio tulpanhattu (vasemmalla) vs. Championin täyssilikonisoitu tulpanhattu (oikealla)

Piristyssarja-ongelmia

Ostin piristyssarjan ja asensin kaikki sen osat ja nyt mopo nykii ja röpöttää, sekä lähtee huonosti liikkeelle, mikä vikana?

Kaasuttimen säädöt ovat perseelteen, eli piristyssarjan mukana tuleva suutin on liian suuri, eli kone käy liian rikkaalla. Tähän on helppo ratkaisu: Vaihda vakiopääsuutin (50, suurempi tai pienempi joissain malleissa), ja kokeile miten moposi toimii, tai jos se ei toimi hyvin, niin kokeile eri kokoisia suuttimia, kunnes löydät oikean koon. 54 kokoinen suutin on aika lähellä sopivaa.

Oikean suuttimen löytämiseen vielä pari vinkkiä: Suutin on liian suuri kun mopo nykii, lähtee huonosti liikkeelle ja röpöttää täydellä kaasulla. Suutin on liian pieni kun mopo tuntuu tukahtuvan yli puolella kaasulla, eli jos vaikka ajat kaasu pohjassa kuuluu "boooooooooo", eli moottori tukahtuu. Vähäsen liian pienellä suuttimella booausta ei yleensä kuulu mutta kiihtyvyys huononee kaasu pohjassa ja tuntuu kulkevan osakaasulla paremmin. Liian pienellä suuttimella ajaminen voi pahimmillaan johtaa moottorin kiinnileikkaamiseen, joka on sitten vähän pahempi juttu.

Apua kaasuttimen säätöön löytyy lisää täältä.

Piristyssarjan asennuksesta ja suuttimen vaihdosta enemmän tietoa: Keeway_skoottereiden_piristyssarjan_asennus täällä

Suuttimen vaihto

Ota kaasarin letkut irti kaasarista sekä sähköryypyn johto ja luisti irti. Ota ilmanputsarin 2 varikopassa olevaa pulttia irti ja poista ilmanputsarin klemmari kaasuttimen ilmanoton ympäriltä pois ja irroita ilmansuodatin ja löysää imukaulan kiristysruuvi. Nyt nitkuta ja vedä kaasari irti imukaulasta ja keplottele se alakautta ulos moposta. Toimenpidettä helpottaa vielä lisää imukaulan lämmittäminen kuumailmapuhaltimella.

Nyt kun sekä ilmanputsari ja kaasari ovat kädessäsi, on kaasutin sekä ilmanputsari helpompi laittaa takaisin suuttimen vaihdon jälkeen. Avaa kohokammion 4 ruuvia ja vaihda suutin. Kasaa käänteisessä järjestyksessä. Ilmanputsarin asentamista helpottaa huomattavasti kumin lämmittäminen kuumailmapuhaltimella. Kun kaasari on kiinni niin käynnistymistä voit nopeuttaa siten että imet alipaineletkusta jolloin bensahana avautuu ja kaasari täyttyy bensalla.

Joissakin malleissa (ainakin keewayn 16mm mikuni QJ:t) kohokammion tiiviste on kumirengas jonka joku suunnittelija on piruuttaan keksinyt tehdä sellaiseksi, että jos se irtoaa se on lähes mahdoton saada takaisin ellei sitä lämmitä kuumailmapuhaltimella jolloin se kutistuu ja sillon sen saa sinne. Ruuvimeisselillä sorkkimalla sen saa myös takaisin mutta tämä vaatii taitoa.

Kaasuvaijeri

Annoit mopon seistä yön yli pakkasessa ja kun aamulla koitat, niin kaasukahva on löysä, eikä anna yhtään kaasua?

Etumaskin alla on musta pieni "jakorasia", johon menee yksi johto ja tulee ulos kaksi johtoa. Ratkaisu löytyy todennäköisemmin sieltä, ellei joku manne ole yöllä katkaissut kaasuvaijeriasi. Boksin on kiinni yhdellä ruuvilla, ja kun sen avaat näet heti, jos boksin ylälaidassa oleva hopeakärkinen nippa on löysähtänyt ja tippunut alas boksiin, jolloinka se estää "kaasukerää", liikkumasta kunnolla. Kaasuvaijerin pidikkeen nipan kuuluu olla boksin päällä olevassa pienessä muovirenkaassa, joka on kiristettävissä talttapää-ruuvarilla. Elikkäs vedät vaijerin ylös muovirenkaan sisään niin, että hopeista kantaa ei enään näy yhtään ja tunget kaikki tiivisteet ja pidikkeet siihen kiinni ja kiristät muovirenkaan talttapää-ruuvarilla sen kiristyskohdasta.

Yleensä pelkästään "jakorasian" avaamalla ja sisään katsomalla maalaisjärjellä jo voi päätellä mikä on löysällä tai irrallaan.

Muuta

Vielä voisi mainita että katteiden kiinikkeet ovat aivan älyttömän heikot, eli katteita irti ruuvatessa muista aina kattoa että mistä kaikkialta kate on kiinni ja irroittaa kaikki ruuvit ennenkun rupeat kiskomaan katetta väkivalloin. Myös etenkin pakoputkiston pultit ovat huonolaatusia ja ne kannattaa vaihtaa kunnollisiin teräspultteihin.

Pakoputkesta saattaa irrota kuristuksia sisältä joka ilmenee kolinana ja vaikuttaa moottorin käyntiin. Yleensä moottori alkaa käymään laihalla kun kaasut rupeavat virtaamaan paremmin. Tämä voi aiheuttaa hyytymistä kun moottori kuumenee ja automaattiryyppy menee pois päältä ja pahemmassa tapauksessa mäntä leikkaa kiinni. Pakoputken voi avata, poistaa irronneet kuristuslevyt ja hitsata takaisin kiinni. Tämän jälkeen pitää vaihtaa kaasuttimeen noin 10 numeroa isompi suutin. Pakoputkesta ei kannata poistaa kaikkia kuristuksia, koska putken muotoilusta riippuen se saattaa muuttua toimivaksi paisuntakammioksi ja moottori saattaa menettää kaiken alakierrosten väännön. Tämä on kyseessä ainakin Keewayn erillisellä äänenvaimentimella varustetussa "tehoputkilook"-putkessa.

Ulkonäkö

CPI Tuning. Jamppa-:n galleriasta.

Skoottereiden ulkonäkö on melko hyvä jo alkuperäisenä. Pienillä muutoksilla skoottereista saa vieläkin hienomman, kuten takakuraläpän- ja tavaratelineen poistolla ja korotuspalan asennuksella saa jo ihmeitä aikaan. Skoottereihin löytyy kiitettävästi tuning-osaa, parhaiden nettikauppojen linkit ovat sivun lopussa.

Kuristukset, Viritykset ja Osien saanti

Kuristukset

CPI/Keeway skootterien kuristukset löytyvät variaattorista ja pakoputkesta. Eri mallien välillä voi olla suuria eroja pakoputkessa mutta kaikki ovat yhtä lailla kuristettuja.

Variaattorissa on nopeuden rajoittajana perinteinen rajoitinrengas joka on helppo poistaa. On huomattava yleinen seikka että rajoitinrengas on rengas, eikä litteä prikka joksi sitä yleensä kutsutaan. Jos litteän prikan poistaa mutterin alta, variaattoripaketti ei kiristy enää oikein ja kampiakseli hajoaa.

Ilmanputsarin yläpäässä on kuminen snorkkeli joka pienentää imuääniä. Testien perusteella sen poistaminen ei kuitenkaan vaikuta tehoihin yhtään mitenkään. Imuäänet vain suurenevat, kaasariin joutuu vaihtamaan isomman suuttimen ja bensankulutus nousee. Jollain kireämmällä 70cc setupilla saattaa kuristuksen poistosta olla hyötyäkin. Vakioilmanputsaria ei ylipäänsä kannata poistaa. Vapaavirtausputsarilla ei saada mitään käytännössä tuntuvaa teholisää, ellei puhuta race-sylinterien asentamisesta.

Maahantuojalta on ollut saatavana "piristyssarja", eli paremmin virtaava alkukäyrä pakoputkeen. Piristyssarjasta enemmän tietoa täällä.

Keewayn vakioputken muokkaus

07 eteenpäin Keewayn "teharilook" -pakoputkella varustetuissa malleissa kuristuksia ovat pakoputkessa: hukkaputki, egr lähdölle putki, katalysaattori paisarissa, paisariosan ja alkukäyrän liitoksessa pillikuri, paisarin keskellä putkisokkelo joka menee paisarin loppuun asti.

Jos käytössä on rälläkkä, hitsivehkeet ja taitoa niin Keewayn teharilook putkesta saa tällä tavalla hyvän: Irrota äänenvaimennin ja paisariosa alkukäyrästä. Katkaise putki keskeltä oikeanpuoleisesta saumasta (putken paksuimmassa kohdassa), tätä kautta saa kaikki kuristukset poistettua. Sitten alkukäyrän ja paisariosan liitoksesta poista pillikuri poraamalla 3 hitsitäplää pois ja siisti purseet viilalla tai dremelillä, hukkaputken sekä egr putken saa poistettua rälläköimällä ne irti ja hitsaamalla reijät putkesta umpeen. Sitten laita isompi suutin kaasariin, sopiva löytyy luultavasti 55-60 väliltä. Sitten vielä variaattoriin n. 5,2g rullat. Näillä oma laitos kiihtyy yhtä hyvin kuin uudemmanmalliset Aeroxit eli hyvin, ja kulkee ilman prikkaa vajaa 65. Sopivan paksuisella prikalla kulkee sopivasti 55-60kmh.

Putkea ei välttämättä kannata tyhjentää täysin tyhjäksi (riippuu halutusta teholueesta), sillä silloin siitä tulee toimiva paisuntakammio, joten väännöt siirtyvät yläkieroksille tehoputken tapaan ja tehopiikki on selkeästi havaittavissa, alakierrosten väännöt huononevat jos putken tyhjentää kokonaan.

Muuta viritystä

Sitten tulevat tietysti 70cc, teharit ynnä muut osat. 2003 vuoden jälkeisiin menokkeihin löytyy nykyään omaa pyttyä, mutta myös ilmajäähdytteiset vaaka-Minarellin sylinterit käyvät, joskin niihin täytyy ostaa 10mm männäntapillisen tilalle 12mm tapilla oleva mäntäsarja. On myös olemassa ns. adapterineulalaakereita, mutta niissäkin piilee omat riskinsä. Kampiakseli on itse asiassa vahvempi kuin aidossa minarellissa koska isommasta männäntapista johtuen myös kiertokanki on järeämpi. Hyvin pidettynä alakerta kestää hyvin ainakin sen 20 000km, eikä 70cc sport pytyilläkään tarvi uusia ellei ole jo loppuun ajettu.

Tecnigas RS70. Klasun galleriasta.

Ensimmäisenä virityksenä jokaisella on tietysti mielessä tehoputki, mutta näissä vakiosylinteri on yleensä aukoiltaan sen verran vaatimaton ettei pelkkä tehari auta paljoakaan. Yleinen käsitys on että 1E40QMB ei ole pelkän tehoputken asennuksella läheskään niin tehokas kuin Yamaha/MBK vaakaminarelli. Ratkaisuja on kaksi: osta uusi sylinterisarja missä on isompi pakoaukko tai sitten viilaa vakiosylinterin pakoaukko isommaksi. Uuden sylinterisarjan ei tarvitse olla kisamalli, vaan yleensä 50cc tarvikesylinterien pakoaukko on alkuperäistä sarjaa isompi.

Viilaus ei kuitenkaan ole mikään moottorin ulkopuolelta tehtävä puolen tunnin homma, vaan pytty pitää irroittaa, viilata ja puhdistaa huolella ja asentaa takaisin. Pakoaukkoa voi viilata sylinteriputken puolelta hieman leveämmäksi sekä n. 3mm korkeammaksi. Foorumilta kannattaa lukea ja kysyä lisää viilauksesta.

Hyviä perustehareita 50cc tekniikalle ovat ainakin Giannelli Extra ja Technigas Next-R. Nämä ovat keskikierrosputkia joissa paras teho on 7000-9000rpm nurkilla jolloin vari on helppo saada säätöihin, kone ei huuda kuolemaa ja kulutus pysyy aisoissa. Kuuluisa Stage6 Pro Replica on hieman korkeakiertoisempi ja oikeissa säädöissä tehokkaampi, mutta sille pitää olla vähintään tuo viilattu pytty että kaiken hyödyn saa irti.

Viritysvariaattori on hyvä hankinta, vakiovari on melko huono ja alkaa ottaa vastaan jo teharin kanssa. Hyviä virivareja ovat Malossin Multivar ja Stage6 SportPro variaattori.

Vakiovariaattori vs. Malossin multivariaattori. Klasun galleriasta.


Vakio CDI on rajoitettu 10 000 kierrokseen, tekantilta saa rajoittamattoman cdin noin 20e hintaan

Foorumilla on myös tullut kysymyksiä kuten: "Jos ostan powerfilterin ja 5g rullat vakiomopooni, paljonko kulkisi?" Vastaus: Ei yhtään paremmin, koska tämäntyyppiset virit eivät vakiomopossa mitään auta. Todennäköisesti vaikutus on näillä osilla on seuraava: bensankulutus lisääntyy puolella, imuäänet ovat hirveät ja kone vain huutaa. Suosiolla vain piristyssarjaa kehiin.

Virittäessä tulee lähes aina säätää kaasutin, johon löytyy apua täältä.

CPI/Keeway -skoottereiden viritysosia hankittaessa kannattaa katsoa osvittaa artikkelista Minarellin Viritysasteet (Vaaka), muista kuitenkin, että kaikki vaakaminarellin osat eivät sovi näihin!

Osien saatavuus näihin on melko hyvä. Useimmista suomalaisista kaupoista löytyy (mm. Sparewheel) sekä ulkomailta (Easyparts) ja Scooter-Attack (kaikki viriosat).

Sylinterinkansi

Vakiokannen palotila on melkoisen iso joka tekee puristussuhteesta pienen. Korjattu puristussuhde on noin 7:1. Vaihtamalla aidon vaaka-Minarellin ilmajäähykannen puristussuhde nousee parempiin lukemiin jolloin käynnistyvyys, vääntö ja teho paranee joka alueella ja bensankulutuskin voi laskea matka-ajossa. Tosin tällöin täytyy sytytystulppa vaihtaa Bp8HS tyyppiseen. Vakiokantta voi myös laskea varovasti rälläkällä ja sitten lasilevyn päälle laitetun vesihiomapaperin päällä hioa tasaiseksi. Kantta voi laskea huoletta 1-2mm että puristussuhde alkaa olla hyvissä lukemissa. Laskemisen jälkeen pitää tarkistaa männän ja kannen välys jonka voi mitata 1,5-2mm vahvuisella tinalangalla kannen ollessa moottorissa paikallaan. Välyksen pitää olla minimissään 0,5mm; jos näin ei ole niin palotilan reunaa täytyy syventää esim. dremelillä.

Keeway/CPI laskettu sylinterinkansi

Kuparisen vakiokannentiivisteen voi myös ottaa pois ja korvata kuumankestotiivistemassalla (ainakin permatex ultra copper toimii) joka sekin parantaa puristuksia. Kannen ja sylinterin tiivistepinnan voi kevyesti hioa P500 vesihiomapaperilla tasaisen levyn päällä. Pultit kiristetään ristiin enintään 12Nm momenttiin.

Lasketulla kannella moottori saa huomattavasti lisää alavääntöä mikä parantaa paikaltaan kiihtyvyyttä. Bensankulutus myös yleensä laskee koska isommalla puristussuhteella polttomoottorin hyötysuhde paranee. Kannen laskemisella vaikuttaisi kuitenkin olevan yksi iso haittapuoli: jos yläkerta on vähänkään väljä niin moottori ei välttämättä käy enää tyhjäkäyntiä koska isompi puristus vastustaa moottorin pyörimistä ja väljän yläkerran ohivuoto tekee käynnistä heikkoa. Ajokierroksilla ongelmaa ei ole.


Lämpöhyytyminen

1E40QMB kärsii ongelmasta jossa paikaltaan kiihtyvyys heikkenee merkittävästi variaattorin lämmettyä. Ongelma on erityisesti tehoputkella huomattava ja Keeway jääkin Aeroxille liikennevaloissa auttamatta tehoputkesta huolimatta. Kannattaa lukea tietopankin artikkeli Variaattorin ja kytkimen säätäminen jossa on kerrottu ongelmasta enemmän. Etuvariaattorin holkin väliin voi laittaa 0,75-1,5mm shimmiprikan mikä parantaa välityssuhdetta liikkeellelähtöön. Rullat pitää valita niin että kylmänä moottori kiertää hieman ylikierroksilla mutta kuumana kierrokset ovat juuri tehoalueella. Lähes kaikissa malleissa on pieni jäähdytyspuhallin, joistain malleista taas löytyy hieman yli kolmanneksen isompi puhallin mikä parantaa jäähdytystä selvästi ja vähentää hyytymistä. Uutena on saatavissa myös noin 13e maksavia str8 puhaltimia jotka vastaavat kooltaan parempaa, suurempaa puhallinta. Suurempi puhallin sopii suoraan vanhaan koppaan, sillä jäähdytinkoppa on sama joka mallissa ja merkissä oli niissä uutena sitten ollut pienempi tai suurempi puhallin. Puhaltimen ilmanoton edessä oleva suoja haittaa myös jäähdytystä, tämän poistaminen on suositeltavaa sille se auttaa myös jäähdytykseen.

Piristyssarjat

Seuraava pätee siis vanhempiin alle 07 malleihin (ei-teharilook putkella olevat). Pirisarjoja on kyllä niihinkin, mutta niissä se ei auta niin paljon.

Piristyssarja on oiva keino hieman piristää vakiona laiskaa skootteria. Tämän mukanahan tulee siis kuristamaton (lyhyempi) alkukäyrä, pakoputken tiivisteet, kevyemmät rullat ja isompi suutin. Kiihtyvyys paranee 45km/h tietämille entiestä ~45 sekunnista noin kymmeneen sekuntiin. Huippunopeus on se 55-60. Asennusapu -artikkeliin löytyy linkki Kuristukset, Viritykset ja Osien saanti -kappaleen alusta.

Foorumilla on tullut paljon kyselyitä siitä, mikä sarja sopii mihinkin vuosimalliin ja pakoputkeen. Nyt tutustumme asiaan hieman tarkemmin:

Piristyssarjoja myyvät Suomessa Moposport ja MC-Scatter, joiden linkit ovatkin artikkelin lopussa. Käytettynäkin näitä liikkuu paljon, mutta silloin kannattaa tarkistaa myyjältä sopivuus omaan malliin. Joihinkin malleihin sarja voi maksaa niin paljon, että on kannattavempaa ostaa suoraan tehoputki.
CPI piristysalkukäyrä asennettuna

"kiuas" äänenvaimentimella varustetut -05 ja vanhemmat mallit:

MC-scatter

-06 mallit:

-Oliver Sport: Moposport, tuotenumero EU2-45-58-06. Tähän on siksi eri sarja, koska äänenvaimentimen kulma on suurempi vanhempiin malleihin verrattuna. Tämä sopii myös Keeway Matrix/Focus -06 malleihin. Käy myös Formula R.

-Oliver City: Moposport, tuotenumero EU2-A-45-58-07-MIK.

-07 mallit

-Keewayt "teharilook" putkella: MC-scatter

-CPI Aragon GP: Moposport, tuotenumero EU2-GP-45-66-07-DEL

-CPI Aragon S: Sama sarja Kuin CPI Oliver City -06.

-CPI Formula R: Moposport, tuotenumero EU2-A-45-58-07-DEL. Tähän käy myös sama piristyssarja kuin Aragon S/Oliver City -06 vaikka äänenvaimentimen kulma onkin hiukan eri.

Katso myös: Keeway_skoottereiden_piristyssarjan_asennus täällä

Huom! En ota mitään vastuuta jos sarja ei jostain syystä sovikaan skoootteriisi.

Hieman virittelyyn liittyvistä säädöistä

Rullien painot

Vakiot: 6,3 grammaa.

Piristyssarjan mukana: 5,8 grammaa.

Kurittomaan: 5-5,5 grammaa.

Pelkän tehoputken kanssa: 3-3,8 grammaa.

Tehoputki & viritysvariaattori: 4,5-6 grammaa.

Isommille pytyille/kaasuttimille sopivat löytyy itse kokeilemalla.

Rullien koot

Vakiorullat: 15x12

Malossi Multivar / Stage6 Sport Pro / Polini HiSpeed: 16x13

Suuttimet

Vakiosuuttimen kierteen koko on 6mm.

Vakio 47,5 tai 50, PHVA:lla varustetuissa: 50

Tyhjäkäyntisuutin: Ainakin Keewayn 16mm Mikuneissa Mikuni VM22/210 tyyppiä ja koko 22.5 .

Piristyssarjan kanssa 54~56, PHVA:lla varustetuissa: 58

Tehoputki & vakio ilmansuodatin: 60, PHVA:lla varustetuissa: 62

Tehoputki & vapaavirtaussuodatin: ~80~90

17,5mm -kaasuttimilla pätee lähes samat suutinkoot.

Oikean suutinkoon löytää kokeilemalla ensin varmasti liian isoa suutinta, ja pienentämällä 5 numeroa kerrallaan kunnes röpötys loppuu ja teho ei tunnu enää paranevan.

Takavariaattorin säädöt

Kun virität mopoasi, tulee eteen myös takavariaattorin säätäminen, joka tapahtuu vaihtamalla vastapainejousi ja kytkinjouset. No, mitäkö nämä sitten vaikuttavat? Katso lisää aiheesta, kuten kytkin- ja vastapainejousten vaihdoista ja säätämisestä: Variaattorin ja kytkimen säätäminen sekä Variaattorin tekniset toimenpiteet.

Vastapainejousi

CPI/Keeway -skoottereiden takavariaattoriin sopivat kaikki Minarellin, kuten Yamaha Aeroxin vastapainejouset. Vastapainejousen vaihtoon ei yleensä ole tarvetta. Jousi kannattaa vaihtaa vain silloin jos kierroksia ei saa tarpeeksi ylös rullia keventämällä. Jäykkä vastapainejousi syö tehoa ja kuluttaa hihnaa.

Malossin jousien sopivuudet:

  • M297047.W0 (Valkoinen): +7%
  • M297045.Y0 (Keltainen): +15%
  • M297046.R0 (Punainen): +50%

Vakiojousi vs. Malossin keltainen. Klasun galleriasta.

Metrakitin oranssi vp-jousi kytkinpakassa.

Kytkin

Kytkin on kolmikenkäinen ja halkaisijaltaan 112mm, johon käy Malossin kytkinjousista sarjat 297715 ja 2913851, jotka sisältää seuraavanlaiset jouset:

297715

  • Keltainen: Ø1,8 (3000-5000rpm.)
  • Valkoinen: Ø1,9 (4000-6000rpm.)
  • Vihreä: Ø2,0 (5000-7000rpm.)

2913851

  • Musta: Ø1,6
  • Valkoinen: Ø1,7
  • Keltainen: Ø1,8

Malossin kaikki kytkinjouset.PNG

Suomesta kyseisiä kytkinjousia saa mm. Moposportista:

Välitykset

Vakiona 1:13,52 (ensiö 13/52 [4.00], toisio 13/44 [3.38])

  • Malossi ensiö 1:10,14 (ensiö 14/42 [3.00], toisio 13/44 [3.38])
  • Stage6 ensiö 1:11,27 (ensiö 15/50 [3.33], toisio 13/44 [3.38])
  • Stage6 toisio 1:11,20 (ensiö 13/52 [4.00], toisio 15/42 [2.80])

Huippunopeuksia

Vakio: 40-45 km/h.

Variaattorin rajoitinrengas pois ja rajoittaman cdi poksi tasasella 45-50, alamäkeen n. 55km/h.

Piristyssarja ja rajoitinrengas pois sekä rajoittamaton cdi: 60-65km/h.

Piristyssarja & Multivar sekä rajoittamaton cdi tasaisella 65km/h, alamäkeen vähän päälle 70km/h.

Pelkkä tehari & säädöt sekä rajoittamaton cdi 65-70km/h.

Parempi 50cc sylinteri, minarellin kansi, tehari, viritysvariaattori ja rajoittamaton cdi: n. 75-80 km/h

Malossi Sport 70cc, Multivar, Pro Replica, rajoittamaton CDI, 19mm PHBG 93km/h (mitattu bolt-on setti)

Nopeudet mitattu GPS:llä, vakiomittareissa on eroja suuntaan jos toiseen.

Hyvä perusviri-setup

Tässä on lueteltu perus-50cc tekniikka joilla kiihtyvyys on erittäin hyvä, 0-50 optimisäädöillä 6-7 sekuntia, matka-ajon bensankulutus vakion luokkaa ja huippuja variaattorin valinnasta riippuen n. 70-80km/h. Tuoreöljyvoitelu riittää vielä kunhan käyttää täyssynteettistä öljyä ja säätää pumpun vaijeria isommalle.

  • Tehoputki: Giannelli Extra, Tecnigas Next-R, Leovince TT, Leovince ZX-R
  • Viilattu vakiopytty tai esim. TNT:n 50cc pyttysarja jossa isompi pakoaukko
  • Aidon vaakaminarellin sylinterinkansi, Bp8HS tulppa
  • Vakiovariaattorilla rullat n. 3,5g, ja huippuja 70.
  • Virivariaattorilla (Malossi Multivar tai Stage6 Sport Pro) rullat 5-6g väliltä ja huippuja parhaimmillaan vajaa 80km/h.
  • Kytkinjouset Malossin 29 7715 setistä vihreät jouset ja Malossin punainen vastapainejousi.
  • Ilmanputsari vakio, suutin n. 65~70.

Hyvät ja huonot puolet

+ Erinomainen hinta/laatusuhde

+ Selkeä mittaristo

+ Hyvät valot

+ Varaosat (pääosin Moposport ja Scatter Ja Tekant [maahantuoja, kaikki löytyy], sekä purkuosia paljon)


- Kova penkki (varauksin, mitä enemmän ajaa, sitä pehmeämpi penkistä tulee)

- Helposti katkeavat katteiden kiinikkeet

- Moottorista ei saa yhtä helposti tehokasta kuin Yamaha/MBK

- Pienehkö jalkatila ja matala istuinkorkeus / jalkatilakorkeus

Hyödyllisiä sivustoja

Nettikauppoja: Mopo- ja skootteriaiheisia linkkejä

Keeway Sivusto Keeway/Cpi skoottereista.

Keeway-Kuvagalleria

CPI-Kuvagalleria

Tietoa Keewaystä

Loppusanat

Loppuun voisin vielä mainita, että viritetyllä mopolla ei sitten saisi ajella yleisillä teillä, eikä edes pitää sellaista rekisterissä. Mutta siitä ei puhuta. Emme ota mistään vastuuta, jos näitä ohjeita noudattamalla on hajonnut jotain tai joku.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista