Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ennen uuden sylinterin asennusta kannattaa varmistaa, että sen virtauskanavat ovat mahdollisimman tasaisia ja että kaikki pultit mahtuvat reikiinsä. Muutenkin on hyvä tarkistaa sylinterin viimeistely. Moottorin pesu on suositeltavaa ennen sylinterin avaamista, jottei koneen sisään pääsisi roskia. Muutenkin työskentely on miellyttävämpää, kun ympäristö on puhdas.

Sylinterisarjan sisältö

Sylinterisarjat sisältävät yleisesti seuraavaa:

 • sylinteri
 • täydellinen mäntäsarja
 • kansi
 • sylinterin ja kannen tiivisteet

Paketista voi myös löytyä seuraavanlaista osaa:

 • vahvistettu männäntapinneulalaakeri
 • läpät
 • tulppa
 • pakoaukon tai imuaukon pinnapultit
 • kaasuttimen suuttimia tai neuloja
 • ohjekirja
 • tarroja

Ilmajäähdytteisen sylinterin vaihto

 1. Pura katteita sen verran kuin katsot tarpeelliseksi. Mitä vähemmän purat muita osia, sitä hankalampaa on itse sylinterin vaihto, jos taas otat koko moottorin irti, on itse pytyn vaihto nopea ja helppo operaatio.
 2. Ota tulpanhattu ja tulppa pois sekä kaikki ilmanohjaimet (tuulettimen ja sylinterin muovisuojat).
 3. Irrota pakoputki ja imukaula (ellei imukaula ole suoraan kiinni sylkässä, sitä ei luonnollisesti tarvitse irrottaa).
 4. Avaa kannen pultit (4 kpl) ja ota kansi irti. (4-t joudut irrottamaan nokkaketjun rattaan tai nokkaketjun)
 5. Vedä sylinteri varovasti pinnapulttien mukaisesti irti, kärsivällisyyttä. (4-t irrota nokkaketjun ohjuri)
 6. Ota tiiviste pois ja putsaa hiukan ympäristöä. Laita esim. puhtaita liinoja kampikammion suulle, että pääset vielä tänään ajelemaan.
 7. Irrota männäntapin lukkosokat ottamalla esim. kärkipihdeillä niistä kiinni pyörittämällä vastapäivään ja samalla vetäen.
 8. Naputa männäntappi pois talttameisselillä varovasti ja näin mäntä on kädessäsi.
 9. Vaihda kiertokangessa oleva männäntapin neulalaakeri tarvittaessa.
 10. Vaihda uudet tiivisteet sylinterille ja tarkista pinnapulttien kireys.
 11. Asenna uusi mäntä: Laita toinen männäntapin lukkosokka valmiiksi paikoilleen mäntään. Männän nuoli osoittaa pakoaukkoon päin. Naputtele männäntappi mäntään männän ollessa kiertokangen kohdalla. Laita lukkosokka kiinni kääntäen sitä myötäpäivään samalla työntäen.
 12. Ota rätit pois. Voitele sylinterin sisusta ja männän ulkopuoli esim. 2T-öljyllä.
 13. Laita männänrenkaat kohdilleen, purista niitä niin, että ne menevät loogisesti uriin, jonka jälkeen voit laittaa sylinterin paikoilleen. (4-t myös "ohjainrulla")
 14. Tiiviste kanteen, kansi paikoilleen (4-t nokkaketju/nokkaketjun ratas) ja mutterit kireälle. Uusi tiiviste mieluiten jos vanha on kulunut
 15. Laita ilmanohjaimet, tulppa ja tulpanhattu paikalleen.
 16. Laita muut irrottamasi osat paikalleen.
 17. Sisäänajoa hyvällä öljyllä ja riittävällä voiteluseoksella.

Nestejäähdytteisessä operaatio poikkeaa niin, että jäähdytysnesteet pitää päästää pois ennen pinnapulttien avaamista ja laittaa uudet nesteet(useimmiten 50/50-seos pakkasnestettä ja vettä) tilalle vaihdon jälkeen. Konetta on tämän jälkeen hyvä käyttää tyhjäkäynnillä ja varmistaa, ettei mihinkään ole jäänyt ilmakuplia. Jäähdytysnesteen määrä kannattaa tarkistaa muutaman kerran ajon jälkeen.

Tapa2: Männän voi laittaa sylinteriin männänrenkaitten kanssa kun sylinteri on kädessä.

Tarvittavat työkalut

 • hyväkuntoiset taltta- ja ristipäämeisselit
 • räikkä, hylsyjä sekä kiintoavaimia
 • tulppa-avain
 • kärkipihdit
 • rättejä
 • 2T-öljyä

Muita neuvoja

Sylinterin vaihtamiseen kannattaa käyttää reilusti aikaa, varsinkin ensimmäisellä kerralla. Kaverista on paljon apua tässä toimenpiteessä. Samalla kannattaa puhdistaa vanha sylinteri. Työskentely-ympäristön olisi syytä olla mahdollisimman kuiva ja puhdas, kaikki moottorin sisälle kulkeutuva kosteus tai lika lisää vaurioiden riskiä. Mitään ei kannata mennä väkisin tunkemaan mihinkään, tämä ei ole painiottelu. Erittäin huolellinen kannattaa olla varsinkin männäntapin lukkosokkien kanssa, että ne todella menevät täydellisesti uriinsa, ettei vaan lähde ajossa irti (moni on leivottanut pytyn juuri näin). Männäntapin neulalaakeri kannattaa aina vaihtaa uuteen, viritetyssä vahvempaan. Tiivisteet kannattaa myös uusia aina. Pakettien mukana tulleet tulpat ovat tarkoitettu niin, että muut osat ovat vakioita, viritettyyn lämpöarvoltaan kylmempää tulppaa. Esim. NGK:ssa mitä suurempi luku sitä kylmempi tulppa. Sylinterin mukana tulleet ohjekirjat ovat hyviä opuksia, varsinkin jos täytyy ottaa huomioon jotain erityistä. Ainakin Malossin manuskassa oli ohjeet sylinterin asentamisesta, miten sisäänajo suoritetaan sekä muista kestävyyteen vaikuttavista asioista. Huomaa myös, että sylinterin ja männän metallireunat voivat olla viiltävän teräviä, varo siis niitä osia käsitellessäsi.

Kun asennat männänrenkaita mäntään (ne ovat yleensä irtonaisina paketin mukana), se kannattaa tehdä huolella. Jos männänrenkaat sattuvat olemaan kartion muotoiset tulee ne laittaa oikein päin männänrengas uraan. Männänrenkaat ovat todella kovaksi karkaistua ainetta, joten niitä ei saa taivutella liikaa koska ne napsahtavat helposti poikki, joten tehkää tämä osio yhtä huolellisesti kuin kaikki muukin jotta säästytte turhilta ja harmittavilta takaiskuilta!

Pelkällä sylinterin vaihdolla ei yleensä mitään järisyttävää saada aikaan, joten täytyy säätää kaasutinta ja/tai ostaa isompi, ja skootterissa säätää variaattoria täyden hyödyn saamiseksi.

Huomaa, ettet kiristä pinnapultin muttereita liikaa. Kiristä kansi kiinni ns. ristiin. Jos kiinnityksiin on ilmoitettu momentit, noudata niitä.

Artikkelin kirjoitti alunperin Piaggio, täydensin vähän tietoja. -joni'

Viritetyllä mopolla ajaminen yleisellä tiellä on rikos. Emme ota vastuuta korjaustoimenpiteissä syntyneistä vaurioista ja vahingoista.