/ @ Moottoriurheilu

Motocross_Herlings_2013

Maailmanmestarit ottivat uuden radan haltuunsa sunnuntaina, kun historian ensimmäinen Suomen MX1- ja MX2-luokkien MM-osakilpailu ajettiin Hyvinkään Vauhtipuistossa. Antonio Cairoli vei nimiinsä MX1-luokan ja Jeffrey Herlings voitti MX2-luokan osakilpailun katsojamääränylittäessä kaikki odotukset.

Motocrossin MX1- ja MX2-luokkien Suomen MM-osakilpailu tarjosi näyttävyyttä koko rahan edestä. Helteinen keli ja vaativa rata imivät mehut kuljettajista, jotka joutuivat puristamaan täysillä kestääkseen kaksi 35 minuutin erää. Maailmankärkikuljettajat näyttivät, että he heiluttavat tahtipuikkoa myös ennestääntuntemattomalla radalla. Lajin kuusinkertainen maailmanmestari Italian Antonio Cairoli vei nimiinsä MX1-luokan belgialaisduo Clement Desallen ja Kevin Strijbosin viedessä podiumin toisen ja kolmannen paikan. Hollantilainen maailmanmestari Jeffrey Herlings taas voitti MX2-luokan Australian Dean Ferrisin sijoittuessa toiseksi ja Ranskan Jordi Tixierin kolmanneksi.

Suomalaisista parhaan sijoituksen kirjasi nimiinsä KTM-Motorsportin Harri Kullas, joka oli MX2-luokan yhteistuloksissa kuudes. Miika Oinonen oli luokan 28., Joonas Heimonen 29., Tommi Metsola 31., Valtteri Malin 32. ja Jami Numminen 34. MX1-luokassa paras suomalainen oli Ludde Söderberg joka saavutti luokasta ensimmäiset MM-pisteensä ollen ensimmäisessä erässä 18. Yhteispisteissä mies oli 21. Toni Eriksson oli 25., Teemu Lehtinen 26. ja Marko Kovalainen 27. Kaksi suomalaisista joutui jättämään leikin kesken. Jami Numminen mursi mahdollisesti veneluunsa ja Jani Koskirannalla epäillään kämmenluun murtumaa.

Pyrhönen ja Räikkönen tyytyväisiä

Kimi Räikkösen omistaman ja motocrossin MM-mitalisti Antti Pyrhösen johtaman Ice1Racing Teamin ranskalainen ajaja Xavier Boog loukkasi polvensa lauantain karsintaerässä rajun kaatumisen seurauksena eikä voinut osallistua itse kilpailuun. Sen sijaan tallin portugalilaiskuljettajan Rui Gonqalvesin seitsemäs sija tyydytti niin Pyrhöstä kuin myös paikan päälle saapunutta Räikköstä, joka nautti Hyvinkään ilmapiiristä.

– Rui ajoi hienosti, kyllä tähän saa olla tyytyväinen. Teimme hyvää työtä koko viikonlopun ajan, Pyrhönen iloitsi.

Katsojatavoite ylittyi reilusti – Suomi isännöi kisoja myös ensi vuonna

Kauden 12. MM-osakilpailu saatiin yllättäen Suomeen, kun Venäjän osakilpailu peruttiin. Näin ollen valmistautumisaika oli ennätyksellisen lyhyt – vain neljä kuukautta. Siitä huolimatta kilpailuviikonloppu ylitti kaikki odotukset. Ennakkoon ilmoitettu 8 000 katsojan tavoite lähes kolminkertaistui, kun viikonlopun aikana kansainvälisestä MM-sirkuksesta nautti sarjan promoottori Youthstreamin ilmoittaman virallisen tiedon mukaan yhteensä huimat 23 000 ihmistä.

– Mieleeni tuli eräs suuren suomalaisen sanonta ”Leave me alone, I know what I am doing”, mutta unohtaen ensimmäisen osan. Täällä kaikki tiesivät, mitä tekivät ja mehaluamme tulla Suomeen uudestaan ja uudestaan ja mehän tulemme, Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n motocrosskomission johtaja Wolfgang Srb totesi. Tämä siis tarkoittaa sitä, että Suomi tulee isännöimään maailman kovatasoisinta motocrossia myös ensi vuonna!
Niinikään Youthstream oli erittäin tyytyväinen. Presidentti Giuseppe Luongo teki harvinaisen eleen saapumalla tuomariston kokoukseen kiittämään henkilökohtaisesti järjestäjiä.

– Teimme hienoa yhteistyötä Suomen Moottoriliiton ja Hyvinkään Moottorikerhonkanssa. En ole koskaan nähnyt henkilökuntaani niin iloisina työskentelemässä. Tämä tulee sydämestä, kun sanon: tämä kilpailu oli todellinen menestys. Haluammejatkaa yhteistyötä Suomen kanssa!

MX1-luokan kilpailun 10 parasta

Ajaja                           Maa     Pyörä             ERÄ1  ERÄ2  Total

1          Cairoli, Antonio          ITA      KTM                25       25       50

2          Desalle, Clement        BEL     Suzuki             22       20       42

3          Strijbos, Kevin           BEL     Suzuki             16       22       38

4          de Dycker, Ken          BEL     KTM                20       15       35

5          van Horebeek, Jeremy BEL Kawasaki        18       16       34

6          Paulin, Gautier           FRA     Kawasaki        15       18       33

7          Goncalves, Rui            POR     KTM                13       14       27

8          Bobryshev, Evgeny   RUS     Honda             14       13       27

9          Nagl, Maximilian        GER     Honda             12       12       24

10       Roelants, Joel BEL     FMB    Yamaha          11       11       22

MX2-luokan kilpailun 10 parasta

Ajaja                           Maa     Pyörä             ERÄ 1 ERÄ 2 Total
1          Herlings, Jeffrey        NED    KTM                25       25       50
2          Ferris, Dean               AUS     Yamaha          20       20       40
3          Tixier, Jordi                FRA     KTM                16       22       38
4          Butron, Jose               ESP     KTM                12       18       30
5          Tonkov, Aleksandr    RUS     Honda             11       15       26
6          Kullas, Harri               FIN      KTM                14       11       25
7          Petrov, Petar              BUL     Yamaha          15       10       25
8          Anstie, Max                GBR     Suzuki             10       14       24
9          Coldenhoff, Glenn     NED    KTM                22       0          22
10       Charlier, Christophe FRA     Yamaha          13       8          21

Aiheeseen liittyen

  1. Aito prätkähenki löytyy Lahdesta ensi vuonna 27.2.2014
  2. MM-sirkus täydessä käynnissä Hyvinkäällä 13.7.2013
  3. Supermoto: Kingelin ja Lehto hallitsivat Oulussa 9.7.2013
  4. Motocrossin SM-kausi käynnistyy Hyvinkäällä tuplakisalla 1.5.2013
  5. Päivärinta ja Hänni myös Saksan mestareiksi 18.9.2011