/ @ Moottoriurheilu

Suomi_sixi_mm_2_2011

Viime viikonloppuna saatu Enduron joukkuemaailmanmestaruus ei ollut uutta Suomelle. Sen sijaan kotikisassa loistaneet miehet saivat tällä kertaa seuraa myös Suomen naisjoukkueesta, joka nappasi itselleen hienosti MM-hopeaa. Mutta, mistä johtuu, että vain reilun viiden miljoonan asukkaan Suomi dominoi MM-kenttiä niin ylivoimaisesti?

Nita Korhosen kansainväliselle moottoriliitto FIM:lle ja Jyväskylän yliopistolle tekemä, juuri valmistunut Pro gradu -tutkielma “What Makes a Champion” valottaa paitsi moottoripyörämaailmanmestareiden menestyksen saloja, mutta tuo ilmi myös etenkin suomalaisittain merkittävän seikan: Suomi on asukaslukuun suhteutettuna ylivoimaisesti maailman menestynein moottoripyöräurheilumaa.

Laskettaessa yhteen maailmanmestaruudet moottoripyöräurheilun päälajeista Road Racingista, Motocrossista, Trialista, Endurosta ja Speedwaysta maailman kuusi menestyneintä maata ovat Italia, Iso-Britannia, Espanja, Belgia, Ruotsi ja Suomi. Kun maiden maailmanmestarit suhteutetaan asukaslukuun, loistaa Suomi suhdeluvulla 7,4. Perässä tulevat Ruotsi (suhdeluku 5,5), Belgia (suhdeluku 5,1) ja Uusi-Seelanti (suhdeluku 4,1), joiden jälkeen seuraavien maiden suhdeluvut putoavat huomattavasti.

– Yhteiskunnallisesti merkittävä tekijä Suomen menestyksessä on tietenkin se, että asumme hyvinvointivaltiossa, jossa perheillä on varaa tarjota lapsilleen mahdollisuus aloittaa moottoripyöräharrastus jo nuorena. Toinen erittäin tärkeä tekijä on maastomme, joka antaa mahtavat puitteet etenkin Off Road-lajeille. Eri maiden harjoittelumahdollisuudet näkyvätkin suoraan menestyksessä; Italian ja Espanjan lukuisat MotoGP-radat ja pitkä kesäkausi tuottavat runsaasti Road Racing – mestareita kun taas Suomi dominoi etenkin Endurossa, Nita Korhonen toteaa.

Korhonen, joka on myös Suomen Moottoriliiton hallituksen jäsen ja kansainvälisen moottoriliitto FIM:n CFM-komissionjäsen, havaitsi haastateltuaan 54 maailmanmestaria myös sen, että menestys ruokkii menestystä.

– Kun saadaan mestari yhteen lajiin, on hänen maanmiehillään paremmat mahdollisuudet menestyä. Esimerkiksi Kari Tiainen toimi tienraivaajana ja imagonkasvattajana muun muassa nykyisille Enduro-mestareillemme.

Tutkimuksessa selvisi myös muutama yllättävä seikka menestyksen saloista.

– Tärkeimmät henkilökohtaiset tekijät ovat, että kuljettaja on erittäin kilpailuhenkinen, motivoitunut ja intohimoinen lajia kohtaan. Uutta oli kuitenkin se, että maailmanmestareiden veriryhmä poikkeaa muusta kantaväestöstä, sillä suurimmalla osalla heistä on A-tyypin veriryhmä. Tämä voi olla sattumaa, mutta kyllä tämän suuruinen otanta antaa kuitenkin mielenkiintoisen lähtökohdan mahdollisille jatkotutkimuksille. Etenkin, kun kaikki haastatellut suomalaismestarit, jotka tiesivät veriryhmänsä, kuuluivat juuri A+ -ryhmää, Korhonen toteaa.

Suomen Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist on helpottunut hyvin sujuneen ISDE-urakan jälkeen. Suomalaismenestys on aina tervetullutta.

– Suomesta tulee uskoakseni paljon menestyjiä siksi, koska me asumme melko karuissa olosuhteissa, joissa tarvitaan pitkäjännitteisyyttä ja monipuolisia ”selviytymistaitoja”. Pimeät talvet, liukas maaperä, suuret etäisyydet ja hyvät perinteet moottoripyörä ja moottorikelkka -lajeissa ovat varmaan osaltaan vaikuttamassa. Myös hyvä määrä harrastepaikkoja on eduksi, tosin Road Racingin puolella on siinä vielä petrattavaa, Ljungqvist toteaa.

Aiheeseen liittyen

  1. Suomi kolmantena Six Days Endurossa ensimmäisen päivän jälkeen 24.9.2012
  2. Suomi putosi Six Days Endurossa neljänneksi 25.9.2012
  3. Supermoto: Kingelin ja Lehto hallitsivat Oulussa 9.7.2013
  4. Suomeen motocrossmaailmanmestareiden puisto 12.7.2013
  5. Supermoton mestaruudet Kotkaan 16.9.2013