Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Honda moottoripyörät logo

Yleistä

Honda Motor Co., Ltd. on japanilainen, vuonna 1948 perustettu maailman suurin moottorien valmistaja. Honda valmistaa moottoripyöriä, skoottereita, autoja, mönkiöitä, perämoottoreita, pienkoneita ym., nykyään jopa pientä suihkuliikekonetta. Perustaja Soichiro Honda oli alusta asti tarkka tuotteidensa korkeasta laadusta, ja niissä käytettiin jo ensi koemalleista lähtien innovatiivista tekniikkaa. Mallisto on laaja, josta jokainen löytää omansa. Muun muassa Honda CBR 125-kevytmoottoripyörä on ollut jokaisena valmistusvuotenaan Suomen myydyin kevytmoottoripyörämalli.

Historia

Perustaja Soichiro Honda (17.11.1906 - 5.8.1991) syntyi Tenryű:ssa (Shizuoka-provinssi) lähellä Hamamatsua ja Fuji-vuorta. Hän auttoi jo nuoresta pitäen seppä-isäänsä Giheitä tämän pajalla, ja oli hyvin kiinnostunut silloin uudesta ja ihmeellisestä tekniikasta: hän kertoo jo lapsena ihastuneensa kylän läpi ajaneen automobiilin päästämän pakokaasun tuoksusta, ja hieroneensa ällistyneena sormissaan sen tielle tiputtelemaa öljytippaa. Koulun vaadittua todistuksiin vanhempien kuittausmerkinnän Soichiro keksi tehdä leimasimen polkupyöräpolkimen kumista: juttu toimi mainiosti siihen asti, kunnes hän alkoi tehdä samanlaisia luokkatovereilleen ymmärtämättä, että leiman piti olla peilikuva. Omassa tapauksessaan tämä ei ollut paljastunut tarvittujen merkkien ollessa symmetrisiä (本田), mutta kevereiden osalta näin ei tietenkään ollut. Koulut saivatkin jäädä Soichiro-sanin täyttäessä 15 vuotta, jolloin hän lähti oppipojaksi tokiolaiseen pieneen ART Shokai-autokorjaamoon. Töitä tai opetusta ei aluksi ollut, sillä korjaamolla oli vallan riittävästi henkilökuntaa. Tilanne muuttui äkisti 1.9.1923, kun alueelle iski Suuri Kantǒ-maajäristys: pajan henkilökunta palasi perheitänsä ja sukuaan auttamaan, ja vain nuori Soichiro sekä vanhempi harjoittelija jäivät avustamaan korjaustöissä. Näin hän sai pajan omistajalta perusteellisen koulutuksen työhönsä. Ura korjaamolla kesti kuusi vuotta, kunnes Honda 22-vuotiaana perusti Hamamatsussa oman autokorjaamonsa vuonna 1928. Vahva kilpailuvietti sai hänet virittämään kilpa-autoja vapaa-ajallaan, ja vuonna 1936 hän osallistui viritetyllä FORD:illaan Tamagawa-radalla pidettyyn "All-Japan Speed Rally"-kilpailuun: hän kellottikin sillä ennätyksellisen lähes 100 mph keskinopeuden - Honda oli kuuluisan "race on sunday, sell on monday"-periaatteen vankka kannattaja. Kilpailun aikana hän kuitenkin vammautti toisen silmänsä, mikä lopetti Soichiron oman kilpakuljettaja-uran lyhyeen.

Honda suuntasi uransa uudelleen vuonna 1937, kehitti uudentyyppisen männänrenkaan, ja perusti uuden yrityksensä Tōkai Seiki:n myymään niitä. Vaikean alun jälkeen hän alkoi toimittaa männänrenkaita ensin Toyotalle, ja sitten sodan sytyttyä puolustusvoimille. Toiminta toi vaurautta, mutta sotaonnen käännyttyä toimitilat vaurioituivat ensin 1944 USA:n teollisuuskeskuksiin suuntaamissa ankarissa pommituksissa, ja viimein tammikuun 1945 Mikawa-maanjäristys tuhosi tilat lopullisesti. Toisen maailmansodan jälkeen Japani oli rahan ja polttoaineen puutteessa, joten Honda aloitti varoillaan Hamamatsussa Hondan Teknillisen Instituutin lokakuussa 1946. Tuolloin hän osti puolustusvoimien ylijäämistä 500kpl erän pieniä 2-tahtisia paikallismoottoreita, ja ymppäsi ne polkupyörien runkoon: tarkasti valmistettuina ne kestivät ja saavuttivat asiakaskunnan suosion. Tuon erän loputtua 1947 seurasi ensimmäinen Hondan nimeä kantava "Type A" 50-kuutioisella innovatiivisella luistiohjatulla kaksitahtimoottorilla. "Bata-bata"-nimen moottorin pitämän äänen vuoksi saaneen kulkupelin menekin turvin raha riitti miljoonan Jenin osakepääoman keräämiseen, ja oman yhtiön perustamiseen 1948. Honda Motor Company jatkoi apumoottorinsa kehittämistä B- ja C-tyypeiksi, ja sen ensimmäinen oikea moottoripyörä oli 98-kuutioisella kaksitahtimoottorilla ja prässätyllä rungolla varustettu "Dream" eli Type D. Itse enemmän yhtiön tuotteiden tekniikasta kiinnostunut Soichiro-san pestasi kaltaisensa intuitiiviluonne Takeo Fujisawan (10.11.1910-30.12.1988) johtamaan liiketoimia: yli 200 mp-valmistajan kilpailussa Honda haki etua laadukkaasti valmistetuilla, kestävillä tuotteilla, ja kekseliäällä tekniikalla eli liiketoimien johdon eriyttäminen salli omistajan keskittyä pajaansa ja sen tuotteisiin, erityisesti moottoripyörän "sydämeen" eli moottoriin.

Honda ryhtyi rakentamaan tulevaisuuttaan sijoittamalla uusiin, varta vasten moottoripyörien valmistukseen tiloiltaan suunniteltuihin tuotantolaitoksiin vuodesta 1951 lähtien samalla, kun hän hankki niihin tarvittavaa uudenaikaisinta koneistoa maailmalta, muun muassa Euroopasta. Tästä mahdollisimman laadukkaisiin työkaluihin, koneisiin ja laadukkaan työn mahdollistaviin toimitiloihin sijoittamisesta, mutta myös paitsi henkilöstön osaamiseen myös hyvinvointiin panostamisesta tulisi keskeinen toimintaperiaate, mikä mahdollistaisi Hondan toteuttaa taloudellisesti sarjatuotantotekniikalla tuotteita, joiden tekninen edistyksellisyys ja laatu olivat kilpailevien suurvalmistajien saavuttamattomissa niiden yhä käyttäessä vanhanaikaisia kuluneita tuotantolaitteita, ja toimiessa vanhanaikaisissa tehdastiloissa. Mallisto kehittyi E- ja vuoden 1952 F-tyypin eli "Cub":in edistyksellisillä OHV-nelitahtimoottoreilla, H-tyypin paikallismoottorilla ja 1953 "Benly" J-tyypillä (Benly lausuttiin samoin kuin japanilainen sana benli (convenient = miellyttävä), ja se on "Cub"- tai "Dream"-mallinimien tavoin säilynyt aina nykypäiviin saakka). Menestyksen pohjaa loi myös Soichiro Hondan oivallus valjastaa harvalukuisten mp-kauppiaiden sijaan paljon laajempi polkupyöräkauppiaiden verkosto myymään Honda-tuotteita: kun mp-kauppiaita oli Japanissa tuolloin noin 400, sai Honda ratkaisullaan heti alkajaisiksi käyttöönsä 1.500 kiinnostunutta jakelijaa. Toimenpiteet johtivat räjähdysmäiseen kasvuun vuosien 1948-1954 aikana. Myynti (10 miljoonissa Jeneissä) harppoi: 1.430 (1948) - 3.460 (1949) - 8.280 (1950) - 33.000 (1951) - 243.800 (1952) - 772.900 (1953). Lopulta enää TOHATSU oli myynnissä Hondan edellä, lukemattomien muiden japanilaisten mp-valmistajien jäätyä taakse. Toimintansa vakiinnuttanut Honda listautui tammikuussa 1954 Tokion pörssiin, toki tällöin vasta keskisuurena teollisuusyrityksenä: samalla Honda-Hamamatsu muuttui nimeltään Honda Japaniksi.

Vuosi 1954, Korean sodan loppuminen ja Yhdysvaltain tärkeäksi liittolaiseksi 1950-luvun alussa muuttuneen Japanin taloutta suojanneiden erillisjärjestelyjen (Special Procurement Rule) poistuminen, suisti myös Japanin talouden lamaan. Raskaasti investoinut ja nopeasti laajentunut Honda oli samaan aikaan paitsi ottanut paljon lainaa myös kerryttänyt kauppiasverkostossaan raskaita ostovelkoja: yhtiö joutui kriisiin, ja käynnisti huhtikuussa 1954 hätäohjelman yhdessä henkilöstönsä ja ammattiliittojen kanssa. Soichiro Hondan yhtiön toiminnan johtajaksi 1949 pestaama Takeo Fujisawa pyysi ja sai yhtiön pääpankki MITSUBISHI:n Kyobashi-konttorilta 100 miljoonan jenin lainan jolla yhtiö selviäisi kriisin yli. Tuotepaletissaan taas Honda tarttui tomerasti havaittuihin puutteisiin mitkä olivat supistaneet eri mallien myyntiä, ja valtasi näin menetettyä markkinaosuutta takaisin. Esimerkiksi 225-kuutioiseksi laajennetun tärkeän "Dream E-type":n suorituskyvyn puute korjautui uudella kaasuttimella, jonka Honda-insinöörit kuuluvat luoneen sitkeällä työllä vain viikossa. Pahin kriisi saatiin näin oikaistua kuukaudessa, sen opit auttaisivat tulevista vaikeista kausista selviämistä, ja vuonna 1955 Honda oli noussut Japanin suurimmaksi mp-valmistajaksi.

Uusia tuoteideoita kehittääkseen Soichiro Honda ja Takeo Fujisawa kiersivät Eurooppaa 1950-luvun alussa vertaillen oman Type D:nsä prässättyä runkoa muun muassa NSU:n vastaavaan, sekä keräämällä vaikutteita eurooppalaisesta moottorinrakennustaidosta. Tuloksena olivat 1956 esitellyt "Dream C70" (250 kuutiota) sekä isompi "Dream C75" (305 kuutiota) nelitahtisilla twin-moottoreilla, joista tulisikin Hondalle tunnusomaisia vuosikymmeniksi. Twin-moottoreiden sarja laajeni pian eri käyttötarkoituksiin saaden mallimerkintän lisäkirjaimen, ja 1958 esiteltiin aikalaisekseen ällistyttävän tehokas 125-kuutioinen CB92, ensimmäinen pitkästä sarjasta piikki-twinejä, jonka viimeisin edustaja oli 1998 CA125 Rebel, ks. Honda_CB.

Kaksikko alkoi 1956 myös tutkia kilpailijoiden ratkaisuja kun Honda halusi kehittää edullisen, helppokäyttöisen ja kestävän jokamiehen kulkupelin. Muun muassa Lambretta-skoottereita ja kestävää Kreidler K50-mopedia tutkittuaan he laativat suunnitelman yksinkertaisesta 4-tahtisella moottorilla varustetusta kuljettajaa suojaavasta kaksipyöräisestä, mikä tuli markkinoille uudistettuna 1958 "Cub"- (pentu) mallina - ensimmäinen Cub oli lanseerattu Japanissa vuonna 1952. Honda otti huikean riskin rakentamalla Suzukaan jättimäisen tehtaan Cub-mallin valmistamista varten. Yhtiö etabloitui kesäkuussa 1959 myös USA:n markkinoilla kun se hankki päämajalleen tilat Los Angelesista, vaikkakin Japanin valtiovarainministeriö oli Toyotan vuoden 1957 epäonnistuneesta "Toyopet Crown":in ("pet" juontui japanilaisten markkinatutkijoiden käsityksestä, että auto oli amerikkalaiselle ikään kuin "lemmikkieläin") lanseerauksesta USA:ssa säikähtäneenä sallinut Hondalle vain kymmenesosan budjetista, 250.000$, ja siitäkin vain 110.000$ ulkomaille vietäväksi. Toimitilan, entisen valokuvausliikkeen hankinta vei tästä 100.000$, eli Honda joutui pärjäämään erittäin niukalla käyttöpääomalla. Honda ja Fujisawa olivat kuitenkin päättäneet, että yhtiön piti sijoittua kauppiaidensa lähelle valvoakseen toimintaa ja hoitaakseen varaosahuollon moitteettomasti - esimerkiksi Yamaha taas oli jäänyt Japaniin ja riskeerannut näin suuren etäisyyden kauppiaisiin mukanaan tuomat ongelmat. Ensimmäiset diilerit löytyivät lehti-ilmoitusten avulla, joita Honda USA oli julkaissut alan lehdistössä.

Valloituksen oli ajateltu alkavan C70- ja C72 Dream-malleilla ja noin 40 kauppiaan myyntiverkostolla: Dream`eissa oli kuitenkin vikoja, ne jouduttiin palauttamaan Japaniin korjaustoimenpiteitä varten, ja niiden sijaan Honda tarjosi kauppiaille pientä Cub:iaan. Sen asemointi- sekä markkinointikampanjat ovat liiketalouden klassikko: kuuluisaksi tullut, ja moottoripyörät yleishyväksyttäviksi ajoneuvoiksi Yhdysvalloissa muuttanut "You meet the nicest people on a Honda"-slogan oli itse asiassa nuoren UCLA:n mainontaopiskelijan keksimä, mutta etabloitumista johtanut Kihachiro Kawashima valitsi sen rohkeasti vastoin epäilijöiden varoituksia. Cub 50 oli ollut valtaisa menestys Hondan kotikentillä - sen sanotaan nostaneen Aasian pyörille paljolti samalla tavoin kuin Ford T oli tehnyt aiemmin Yhdysvalloissa - ja se aiheutti myös Yhdysvalloissa mp-markkinoiden suuren muutoksen, mikä hyödytti paitsi Hondaa itseään myynnin noustessa muutamassa vuodessa satoihin tuhansiin kappaleisiin, myös muita mp-valmistajia joiden myynti nousi: aluksi rokkarinuorison vuoksi epäilyttävästä maineesta kärsineet moottoripyörät tulivat näet Hondan taitavan mainoskampanjan myötä salonkikelpoisiksi ensin kulkuvälineinä, ja pian merkittävänä paradigman muutoksena myös harrastusvälineinä. Käyttötarkoituksen laajeneminen toi "baby boomer"-sukupolven ostajakunnaksi ensin Yhdysvalloissa, ja pian myös mm. Euroopassa. "Cub":in eri versioita valmistetaan yhä, kappalemäärä lähestyy 100 miljoonan rajaa, ja makaavalla sylinterillä oleva ikikestoinen kompakti moottori on kappalemäärissä vieläkin suositumpi eri versioissaan.

Vuosi 1959 toi mukanaan Hondan ensi visiitin Mansaaren TT-ajoissa. Suurin odotuksin paikalle tullut, ja tuotteidensa mittaamista kilpailijoihin optimistisesti odottanut, Kyoshi Kawashiman johtama joukkue joutui pettymään: Hondat eivät pystyneetkään kärjen vauhtiin, vaikkakin saavuttivat sijat 6,7 ja 11 piikkiluokassa sekä valmistajapalkinnon. Onneksi Soichiro Honda näki pettymyksen opetuksena miten seuraavalla kerralla ei epäonnistuttaisi: tiimi palasi vuonna 1961, ja vei viisi kärkisijaa luokissa (125 ja 250) joihin se osallistui. Menestys jatkui mm. Jim Redmanin ajamilla MM-tittelisarjoilla pienissä luokissa: sen sijaan Honda ei kovasta yrityksestä huolimatta saavuttanut vielä 1960-luvulla WGP:n 500-kuutioisten kuninkuusluokan kruunua - Mike Hailwoodin ja Giacomo Agostinin eeppisistä kaksintaisteluista huolimatta, vaikkakin Hailwood vei Senior-TT:n voitot 1966 ja eeppisen kaksintaistelun jälkeen 1967 (Hailwoodin tuolloin saavuttama kierrosaikaennätys lyötäisiin vasta 8 vuotta myöhemmin - 750ksm-pyörällä, ja radan muututtua helpommaksi). Tiimi vetäytyi kaudella 1968 lyhytaikaiseksi ajatellulle tauolle - esimerkiksi Hailwood jäi yhtiön palkkalistoille - vaikkakin paluu kilparadoille venyi lopulta suunniteltua pidemmäksi.

Jo 1960-luvulla Honda oli haalinut itselleen maailmanmarkkinoiden suurimman osan. 1970-luvulla se nousi maailman suurimmaksi moottoripyörien valmistajaksi, ensin vuonna 1965 huomiota herättäneen CB450-twinin ja sitten 1968 jättimenestys CB750-"Tuutin" puristettua lyhyessä ajassa Iso-Britannian markkinoita siihen asti hallinneet mp-valmistajat ahdinkoon. Honda oli myös jo 1960-luvulla aloittanut autonvalmistuksen Japanin markkinoiden tyypillisillä "Kei"-autoilla (enintään 660 kuutiota, tarkasti rajatut ulkomitat pysäköintitilan vähyyden vuoksi), joista kuuluisin lie pieni mutta pippurinen S600-avoauto. Yhdysvaltain markkinoille Honda pääsi 1970-luvulla uudella Honda Civicillä, joka oli keskiverto amerikkalaisautoa pienempi, ja jossa oli CVCC-laihaseosmoottori. Katalysaattorin lisäyksen jälkeen hyvin suunniteltu Civic selvitti tiukat päästömääritykset, ja 1973 Öljykriisissä pienikulutuksinen Civic löi toden teolla läpi. Sen seuraksi tuli 1976 isompi ja liukkaasti muotoiltu Accord-coupé, mikä hullaannutti niin Yhdysvaltain kuin Euroopankin markkinat. Honda Motor Company on sittemmin laajentanut tuotantoaan ympäri maailman niin, että Honda-tehtaita löytyy nyt kaikilta merkittäviltä markkina-alueilta. Soichiro Honda ja Takeo Fujisawa siirtyivät kumpikin eläkkeelle samana päivänä vuonna 1973, joskin kumpikin jatkoi yhtiössä neuvonantajan rooleissa. Terveiden liiketoiminnan periaatteiden taitaja Soichiro Honda oli eläkeläisenäkin arvostettu juhlapuhuja ja ajattelija, alan "grand old man".

Mopojen saralla Honda ymppäsi Cub:in 50-kuutioisen moottorin jo vuonna 1960 pienikokoiseen CZ-sarjan varikkomopoon. Oman kilpailuosaston käyttöön tarkoitettu hilpeä kulkupeli herätti hysteerisen kiinnostuksen, ja Honda alkoikin valmistaa sitä Z-sarjana. Eurooppaan tullessaan tuo ajopeli hämmästytti nuorison Z50-mallistona, joka on ollut Suomessa supersuosittu aina vuoden 1973 koekappaleista tähän päivään asti. Malliston valmistus lopetettiin vuonna 1999, mutta niin Monkey kuin siitä kehitettu ST-sarjan Dax ovat edelleen suosittuja kiinalaisina kopioina. Moottoria käytettiin lisäksi 1960- ja 1970-luvulla perus/scrambler-asuisessa CT-sarjassa sekä samankaltaisella prässätyllä rungolla varustetuissa tehokkaissa SS-urheilumalleissa mm. Euroopan 50-kuutioisessa kevytmoottoripyöräluokassa, ja tuoreimpana jatkokehityksenä 2013 Honda MSX 125:ssa).

Hondan Motor Companyn pääkonttori sijaitsee Tokiossa.

Moottoripyörämallit

Hondan kaikki moottoripyörämallit, skootterimallit ja mopomallit listattuna

  • Honda CBX (Mk.I) 1978
    Honda A-sarja
  • Honda C-sarja
  • Honda CA-sarja
  • Honda CB-sarja
  • Honda CBF-sarja
  • Honda CBR-sarja
  • Honda CBX
  • Honda CD-sarja
  • Honda CE
  • Honda CF
  • Honda CG
  • Honda CH-sarja
  • Honda CHF-sarja
  • Honda CJ-sarja
  • Honda CL-sarja
  • Honda CM-sarja
  • Honda CN
  • Honda CR-sarja
  • Honda CRF-F-sarja
  • Honda CRF-R-sarja
  • Honda CS-sarja
  • Honda CT-sarja
  • Honda CX-sarja
  • Honda EZ
  • Honda FES
  • Honda FT
  • Honda FX
  • Honda GB-sarja
  • Honda GL-sarja
  • Honda H
  • Honda MB-sarja
  • Honda MBX-sarja
  • Honda MR-sarja
  • Honda MT-sarja
  • Honda MTX-sarja
  • Honda MBTX
  • Honda NA
  • Honda NB
  • Honda NC
  • Honda NH-sarja
  • Honda NN
  • Honda NPS
  • Honda NQ
  • Honda NR
  • Honda NRX
  • Honda NS-sarja
  • Honda NSR-sarja
  • Honda NSS
  • Honda NT-sarja
  • Honda NU-sarja
  • Honda NX-sarja
  • Honda P
  • Honda PA
  • Honda PC-sarja
  • Honda PS
  • Honda QA
  • Honda QR
  • Honda RC-sarja
  • Honda RS-sarja
  • Honda RVF-sarja
  • Honda RVT
  • Honda S-sarja
  • Honda SA
  • Honda SB
  • Honda SCV
  • Honda SH-sarja
  • Honda SL-sarja
  • Honda SS-sarja
  • Honda ST-sarja
  • Honda TA
  • Honda TL-sarja
  • Honda TLR
  • Honda TR
  • Honda V-sarja
  • Honda VF-sarja
  • Honda VFR-sarja
  • Honda VLX-sarja
  • Honda VT-sarja
  • Honda VTR-sarja
  • Honda XBR
  • Honda CL-sarja
  • Honda XR-sarja
  • Honda XRM
  • Honda XRV
  • Honda Z-sarja
  • Honda ZB

Vintage-osakauppiaita

  • CMS (NL): etusivu
  • David Silver Spares (UK) (myös USA-liike): etusivu
  • Honda Restauration (USA): etusivu
  • Ohio Cycle (USA, Motorcycle Classic`in kehuma): etusivu
  • Western Hills Honda (USA): etusivu


Linkkejä

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista