Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

James Albert Redman, MBE (syntynyt 8. marraskuuta 1931 Hampsteadissa (Lontoo), Englannissa) on rhodesialaisella lisenssillä kilpaa ajanut, Hondan tehdastallissa 1962-65 kuusi moottoripyörien WGP-sarjan mestaruutta 250- ja 350-kuutioisissa saavuttanut, ja samoin Mansaaren TT-ajot kuusi kertaa Lightweight- (250) ja Junior-TT:ssä (350) 1963-65 voittanut mp-kilpakuljettaja, myös "Gentleman Jim":iksi kutsuttu.

Ura

Jim Redman muutti 1952 nuorena miehenä Englannista silloin vielä Yhdistyneen kuningaskunnan siirtomaana tunnettuun Etelä-Rhodesiaan (sittemmin Zimbabwe). Tavattuaan siellä moottoriurheilija John Love`n joka oli juuri vaihtamassa moottoripyöräilystä autokilpailuihin hän toimi Love`n 500-kuutioisella Manx Norton-moottorilla varustetun Cooper 500 F3-auton mekaanikkona, ja sai vastineeksi kerätä ensi kilpakokemuksensa Love`n Triumph GP-moottoripyörällä - mukaan lukien ensi kilpailussa Love`n ajovarusteet ja kypärän. Redman kehittyi pian taitavaksi kuljettajaksi joka pärjäsi hyvin myös monia talvikausiaan eteläisen Afrikan kilparadoilla viettäviä suurnimiä vastaan (mm. Geoff Duke, Gary Hocking sekä nuori Mike Hailwood). Menestys huipentui Rhodesian mestaruuden voittoon (1957?) 350-kuutioisten luokassa.

Uusia haasteita etsivä Jim Redman palasi 1958 takaisin Iso-Britanniaan kilpaillakseen Geoff Duken "Scuderia Duke":ssa sittemmin 9-kertaiseksi WGP-mestariksi nousseen Mike Hailwoodin rinnalla. Tiimissä hän muutti ajotyyliään Euroopan ratojen olosuhteisiin paremmin sopivaksi, ja saavuttikin jonkin verran menestystä, mutta ajanjakso oli vaikea Norton-kalustoa käyttävän Duke-tallin kärsiessä valmistajan AMC-kauden ongelmista. Kauden 1959 epätyydyttävien tulosten takia Redman harkitsi jo paluuta takaisin Rhodesiaan, mikäli kausi 1960 ei toisi muutosta.

Hänen toiveenaan oli päästä Walter Kaaden`in (muinoin Henschel-tehtaan radio-ohjatun HS-293 ohjusaseen kehityksessa Peenemündessä toiminut insinööri) luotsaamaan MZ-tehdastiimiin, jonka moottoreihin oli Kaadenin mullistavan työn ansiosta painesykäyksiä paremmin hyväksi käyttäen saatu lisätehoa kilpailijoihin nähden. Paikka kuitenkin avautui yllättäen Hondalla, missä Redman saisi kauden 1960 aikana tuurata Tom Phillisiä erinäisissä kilpailuissa tämän jouduttua toipumislomalla pahan loukkaantumisen takia (Phillis menehtyisi TT-ajoissa 1962, minkä vuoksi hänen hyvä ystävänsä Gary Hocking lopettaisi MV Agustan kilpatallissa ja siirtyisi autourheilun pariin - vain kuollakseen itse traagisesti joukukuussa 1962 F1-auton ratissa). Hyvien otteidensa vuoksi - kaksi podiumsijaa 250-luokassa, hyviä kilpailuja myös 125-luokassa - Redman nousi kaudelle 1961 Hondan tehdastiimin jäseneksi.

Tuloksena olivat jo 1961 WGP:n nelossija 125-luokassa sekä sarjapronssi 250-luokassa (8 podiumia, 2 voittoa). Menestys jatkui WGP-sarjan hopeasijalla 125-luokassa 1962, mestaruuksilla 250-luokassa 1962 ja 1963 sekä hopeasijalla 1964. 350-luokassa WGP-mestaruudet tulivat vuosina 1962, 1963, 1964 ja 1965. Hän voitti myös Mansaaren TT-ajot kuusi kertaa 1963-1965 luokissa Lightweight-TT (250) ja Junior-TT (350) - tämä tupla-"hattrick" oli ensimmäinen koskaan TT:ssä saavutettu. Redman osallistui 135 kilpailuun WGP-uransa aikana: hän oli podiumilla 98 kertaa ja saavutti 45 voittoa, sekä ajoi nopeimmat kierrokset 35 kertaa. Redman on myös ensimmäinen samassa osakilpailussa kolme GP-voittoa ajanut kuljettaja vuonna 1964, kun erheellisesti saavutus merkitään usein Mike Hailwoodille - joka teki saman tempun vasta 1967.

Redman voitti myös kauden 1966 kaksi ensimmäistä kilpailua noustuaan Hondan 500-luokan kuljettajaksi, mutta loukkaantui näitä seuranneessa Belgian GP:ssä 500-luokan nurinajossa, ja lopetti sen vuoksi aktiiviuransa. Tuon vuoden 250-luokassa taas alkukaudesta ennen onnettomuutta saavutetut 4 podiumia riittivät sarjapronssiin. Moottoriurheilun saralla keräämiensä ansioiden vuoksi hänet lyötiin Order of the British Empire-ritarikunnan MBE-jäseneksi usean muun Iso-Britannian WGP-monimestarin tavoin. Jim Redman asuu nykyään Durbanissa, Etelä-Afrikassa, mutta on edelleen usein nähty kunniavieras eri klassisten kilpamoottoripyöräilyn tapahtumissa.


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista