Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Honda CBR125R

Honda CBR 125R on Honda NSR:n seuraaja, joka ilmestyi markkinoille vuonna 2004 uudella nestejäähdytteisellä 4-tahtimoottorilla. Pyörästä tuli heti erittäin suosittu ja se on komeillut parina viime vuotena Suomen myydyimpien moottoripyörien kärjessä. CBR:ssä ei ole mitään erityistä luksusta, mutta parin edellisen vuoden aikana moottori on osoittanut luotettavuutensa. Tyyppivikojakaan ei oikeastaan ole yhtään ja yksittäisiäkin vikoja on ilmennyt todella vähän. CBR valmistetaan Thaimaassa.

CBR 125R

Moottorina on Hondan Japanissa valmistama nestejäähdytteinen nelitahtikone. Siinä on yksi kannen yläpuolinen nokka-akseli ja kaksi venttiiliä. Soppatykkinä kaasutin tai ruisku. Hondan moottori on toimiva kokonaisuus, jossa ei käytännössä ilmene vikoja. Teho CBR:n koneessa painottuu yläkierroksille, mutta keskikierroksillakin ajo on sujuvaa.

Kytkin toimii täsmällisesti ja se ei vaadi suuria sormivoimia. Vakiona kuutosvaihteelle ei tunnu löytyvän potkua tarpeeksi. Cbr vaatii kiihdyttäjältään uskallusta huudattaa konetta, sillä kuutosvaihdetta ei pistetä missään satasen nopeudessa silmään, vaan viimeisemmät vaihteet pitää kierrättää huolellisesti punarajalle (10800-11000 rpm) ennen seuraavan kytkemistä. Vaihteiston ykkönen on erittäin lyhyt, mutta kakkonen taas ykköseen nähden todella pitkä, joten kierrokset tippuvat ikävän alas vaihdettaessa kakkoselle. Joskus tuleekin hitaassa ajossa tilanne, että ykkösellä tuntuu huutavan hieman ja kakkosella kierrokset ovat liian alhaiset.

Iskunvaimennus on hondassa melko heikko esitys, etu- ja takajousitus ovat löysät, etujousituksen saa käsinkin voimakkaasti työntämällä ainakin lähes pohjaan. Lisäksi eritoten takajousen vaimennus on tehoton ja varsinkin kaksi päällä töyssyn jälkeen perä monesti pomppii hetken. Jarrut ovat pyörän tehoihin nähden varsin riittävät, etujarrua saa puristaa kunnolla, mutta teho on todella hyvin säännösteltävissä ja tarvittaessa pyörä pysähtyy nopeasti. Myös takarenkaan saa ilmaan. Takajarrun tuntuma on kohtuullinen, mutta sen teho voisi olla hieman parempi.

Ajettavuus cbr:ssä on yksinään ajettaessa hyvä, pyörä on ketterä käsitellä ja todella helppo ajaa. Mutkapätkilläkin kanttailu onnistuu hyvin, mutta löysä etuiskunvaimennus on hieman ikävä jarrutuksissa ja kovissa mutkissa. Pyörä jättää kiihdytyksessä lähes jokaisen muun 4-tahti piikin ja vauhtia pystyy keräämään pystyasennossa hyvissä olosuhteissa 110km/h ja kyyryssä 120km/h ja jonkin verran ylikin.

Kaksistaan takapää valahtaa usein todella alas joka muuttaa pyörän käsiteltävyyttä selvästi ja ajoasento muuttuu turhankin paljon. Kiihtyvyys ja käsiteltävyys on kuitenkin vielä kohtuullista, kun päällä on kaksi normaalipainoista ihmistä. Yli satasen vauhteihin päästään myös kaverin kanssa, tuulettomalla säällä ilman kyyristymistäkin.

Kaasarimallin viritys

Honda CBR Devil magnum -pakoputkistolla

Kun kevarista on kyse niin moni haluaa yleensä aika pian jotain pientä tehonlisäystä pyöräänsä. CBR on siitä hyvä valinta nelarivirittäjälle, että se on suosittu, joten osiakin löytyy runsaasti. Yksi melko yleinen virityskeino on poistella vakioäänenvaimentimesta jotain ritilöitä ja ottaa ilmanputsarin imutötsä pois + laittaa isompi pääsuutin.

CBR:ään saa myös useita erilaisia bolt-on äänenvaimentimia ja kokopakoputkistoja. Kun putki vaihtuu, niin ääni muuttuu vakiokehräyksestä matalaksi pörinäksi. Tässä videossa CBR devil magnum -kokoputkistolla varustettuna. Äänenvaimentimia saa mm. Micronilta ja Remukselta, kokoputkistoja saa mm. Devililtä, Giannelliltä ja Arrowilta. Arrowia saa Nakkilan pyörästä ja moposta, Deviliä motoringistä. Pakoputkistojen hinta menee yli 300€, vaimentimia voi saada alle 300€, mutta halpoja nekään eivät ole.

Lisäksi saksasta (esim. motorrad-bach.de) saa 166cc ja 150cc sylintereitä. Myös virinokka-akselia saa saksasta, mutta ainakin motorrad-bachin nokka on lähes vakio, eroa tuntuu lähinnä alakierrosten väännössä. Motorrad-bachissa malossin 166cc sylinterin hinta 289€, 150cc sylinteri kannella 399€ ja nokka-akseli 89€. Lisäksi on saatavilla vapaammin virtaava K&N suodatin vakioelementin tilalle. Tällä on hintaa hieman alle 50 euroa.

Ja nykyisin saa suomestakin isompaa pyttyä menohalujen mukaan. 166cc 170cc Vuosimallista riipuen.

Pitää muistaa, että jos vaihtaa putkiston, suodattimen tai muun hengittävyyttä parantavan osan, niin pääsuutinta pitää suurentaa. Suutinta saa suuremmaksi poralla tai rahalla, Dynojetin suutinsarja on kallis, noin 70e

Tuning-osat

Cebarin suuren suosion vuoksi useilta tunnetuiltakin tuning-osien valmistajilta on saatavissa erilaisia tuning osia. Suomesta saa yleisosien lisäksi esimerkiksi ducktailia, undertraytä ja huggeria. Edellä mainittuja myy ainakin Storm. Motorrad-bach myy myös katepeilejä, jarru- ja kytkinkahvoja, jarrunestesäiliön kansia ym. Motorrad-bachin osat cebariin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

K:Miten saan itselleni kilventelineen?

V:CBR:ssä roiskeläppä on undertrayssä, joten sitä ei voi suoraan poistaa. Roiskeläppä on kuitenkin sellainen, että siitä on mahdollista sahata tietty alue pois, jolloin jäljelle jää pienehkö peltinen läpyskä, johon voi kiinnittää kilven ja vilkut. tässä kuvassa Cbr sahatulla kilpitelineellä.


K:Voinko vaihtaa cebariini leveämmät renkaat ja mikä olisi hyvä leveys?

V:Periaatteessahan leveämpää rengasta ei kannattaisi vaihtaa, mutta hieman leveämmällä takarenkaalla saa hieman vakaammaksi pyörää. Hyvinä renkaanmittoina voisi pitää eteen 90/80-17 ja taakse 120/80-17. Tätä leveämmät renkaat muuttuvat jo aika palloiksi ja edessä voi tulla ongelmia lokasuojan kanssa. Tosin kyseinen takarengas nostaa pyörän perää hieman, mutta itse en ole kokenut tätä haitalliseksi. Hyväksi renkaiksi olen todennut itse Bridgestone battlax bt-45 taakse ja Bridgestone battlax bt-39 eteen. Hintaa yhteensä noin 250€. Myös muita hyviä vaihtoehtoja toki löytyy.


K:Paljon cebari kulkee vakiona, miten kiihtyy ym.?

V:Kulkee noin 120km/h todellista nopeutta muna-asennossa hyvissä olosuhteissa vakiona (ei edellytä myötätuulta). Kiihtyvyys on a1-tehoisista ja nelareista parhaimmasta päästä. Bensaa menee satasella 2,5:n ja 4:n litran väliltä, vaihtelevassa ajossa noin 3...3,5 litraa.

Kumiflärpäke

K:Miten saan ns. kumiflärpäkkeen pois ja missä se sijaitsee?

V:Kumiflärpäke sijaitsee ilmanputsarin kannessa. Irroita ensiksi tankki kokonaan ja näät kaksireikäisen flärpäkkeen siinä ilmansuodatinkotelon etuosasassa suunnattuna pyörän takaosaan. Flärpäkkeen saa irti vaikka puukolla tai isohkolla ruuvarilla avittamalla ja sen saa tarvittaessa takaisin melko helposti. Kuvassa sinisellä ympyröitynä kumiflärpäke. Punaisella ympyröitynä neljä letkua, jotka pitää irroittaa saadakseen tankin irti. Lisäksi irroitettava bensamittarin anturin johto, jonka liitin löytyy johtoa tankista poispäin seuraamalla. Ruiskumallissa jos et tiedä miten kotikonstein saa säädettyä rikkaammalle suosittelen jättämään tekemättä.


K:Minkälaiset välitykset kannattaa vaihtaa?

V:14-44 -välityksillä monien mielestä pyörä kiihtyy hieman paremmin, sekä jaksaa myös kulkea kohtalaisen hyvin. 15-45 -välitykset ovat hieman pidemmät kuin 14-44, jolloin pyörä saattaa kulkea hieman paremmin, mutta kiihtyvyys heikkenee. Molempien välityksien kanssa käy vakioketju, mutta 15-45 -välityksillä löysäämisvaraa ei ketjuun kovin paljoa jää. Monet ovat tosin todenneet vakiovälit parhaaksi ratkaisuksi.


K: Mitä tarvitsen uusiessani vilkut?

V: Jos laitat LED-tekniikalla toimivat niin tarvitset vilkut ja LED-vilkkureleen ja mahdollisesti vastukset. Jos taas päätät ostaa polttimolliset vilkut niin et tarvitse mitään jos uusissa vilkuissasi on 21W polttimot(sama w-määrä kuin vakioissa) jos taas ne on jtn muuta watti arvoltaan niin tarvitset uuden releen (suositellaan elektronista). Ja liitoksiin suosittelen tekemään juottamalla eli tarvitset kolvin, tinaa ja kutistesukkaa liittimien suojaksi. Liittimet sijaitsee takalampun takana ja edessä mittariston vasemmalla puolella sen mattamustan katteen takana ja oikealla siellä kumilla suojatussa pussissa on oikean puolen liitin.


K: Ryyppynuppi ei pysy ylhäällä/nousee itsekseen ylös, missä vika?

V: Ryyppynupissa on säädettävä kitkatoiminen "jarru", joka pitää ryypyn ylhäällä/alhaalla itsestään. Ajan myötä jarru tuntuu löystyvän ja sitä pitää itse kiristää. Kiristääksesi jarrua vedä ryyppyvipu ylös, rullaa kauluksessa oleva kiristinrinkula ylös, rullaa kumi ryyppynupin kauluksen päältä pois ja kiristä alla olevaa kiekkoa. Kiristä kiekkoa sen verran, että ryyppy tulee helposti vetämällä ylös ja menee helposti painamalla alas, mutta pysyy itsestään paikallaan. Tämän jälkeen rullaa ryyppyvivun kumi ja kiristinrinkula takaisin kiekon päälle.


K: Mikä on kaasarimallin suuttimen koko?

V: Kaasarimallisessa CBR'ssä suutin on 7mm kierteellä ja vakio kokoisena 118.

Huolloista

CBR:n huoltoväli on 4000 kilometriä. Huoltotoimenpiteet on helpohkoa tehdä myös itse ja näin suosittelenkin tekemään, jos takuuta ei ole jäljellä, sillä huoltoliikeen hinnat tuppaavat olemaan todella korkeita. Huoltotaulukko menee kutakuinkin seuraavasti(perushuoltokohteet):

4000km välein: ilmansuodattimen puhdistus, sytytystulpan tarkistus, venttiilinvälysten tarkistus

8000km välein: ilmansuodattimen puhdistus, sytytystulpan vaihto, venttiilinvälysten tarkistus, moottoriöljyn vaihto

12000km välein: ilmansuodattimen vaihto, sytytystulpan tarkistus, venttiilinvälysten tarkistus, moottoriöljyn verkkosuodattimen puhdistus

Moottoriöljy kannattaa vaihtaa useammin, kuin huoltotaulukossa suositellaan, esimerkiksi 4000km on hyvä väli. Lisäksi huoltoihin kuuluu erinäisten asioiden tarkistusta, kuten jäähdytysjärjestelmän, jarrupalojen kuluneisuuden ym. Jarrunesteiden ja jäähdytinneisten vaihtoa suositellaan kahden vuoden välein.

Katso alla olevista teknisistä tiedoista huoltoon liittyviä tietoja kohdasta "huoltoon liittyvät" (kuten venttiilinvälykset).

Moottoriöljyn verkkosuodatin löytyy Kytkinkopan takaa, ennen kopan irroitusta kannattaa päästää jäähdytysnesteet järjestelmästä pois. Nesteet saa pois, kun avaa vesipumpun kopan kolmesta pultista alimman, joka on osoitettu nuolella. Kopan pois saadakseen pitää ottaa myös vesipumpun kopan ylimmäinen pultti. Jos nesteitä ei halua päästää pois, niin tiivisteen vaihto on liki mahdotonta, sillä vanha jämähtää tehokkaasti kiinni kytkinkoppaan. Tällöin on järkevää laittaa hieman tiivisteliimaa tiivistepinnalle, jotta vältytään mahdollisilta vuodoilta. Verkkosuodatin löytyy öljypumpun alapuolelta oikealta alhaalta. Ota verkkosuodatin pois ja puhdista se mielellään paineilmalla huolellisesti virtaussuunnan vastaisesti. Virtaussuunta on suodatin lohkossa kiinni ollessaan ylhäältä alaspäin.

Venttiilienvälysten säätö sujuu esim. seuraavalla kaavalla: 1. Irrota alakate 2. Irrota molempien puolien sivukatteet(eli ne alakatteen yläpuoliset) 3. Irrota tulpanhaattu 4. Ota pyörän oikealta puolelta kaksi syylaria pitävää pulttia irti, yksi ylhäällä sivulle sojottamassa, yksi alhaalla eteenpäin osoittamassa. 5. Taiteile syylari pois kiinnikkeistään ja siirrä sitä niin sivuun kuin letkut antavat myöten. 6. Ota kannen suojakopasta kaksi pulttia(muistaakseni 6mm kannalla olevat kuusiokolot) irti. 7. Vääntele ja kääntele suojakoppa pois venttiilien päältä, vaatii melkoista tappelua yksin tehtäessä, mutta se tulee sieltä kyllä kun saa syylarin tarpeeksi paljon tieltä. 8. Laita 6. vaihde päälle, käännä siitä moottoria niin, että nokkarattaassa oleva viiva on tiivistepinnan suuntaisesti niin lähellä kuin mahd. Eli siis jos se on niiden pulttien yläpuolella, niin käännä konetta vielä 360 astetta takarenkaasta. 9. Tarkista ja tarvittaessa säädä venttiilienvälykset. (IMU: 0.06mm, PAKO:0.27mm. Molemmissa sallittu heitto +-0.02mm. Käytännössä hyvä jos imuvenassa 0.05mm liuska on napakka ja pakovenassa 0.25mm liuska on napakka.) 10. Kokoa pyörä takaisin päinvastaisessa järjestyksessä.

Jälleen cebarin suuren suosion takia siihen on saatavilla erittäin runsaasti tarvikeosia. Monissa tapauksissa näitä tarvikeosia kannattaa vertailla alkuperäisosien hintoihin, sillä näin voi säästää suuria summia. Esimerkiksi tarvike etujarrupalat maksavat noin puolet alkuperäisten noin 40:stä eurosta.

Ohjeita ja jotain muuta löytyy täältä

Huoltojen hinnoista

1000km huolto: 79€ (ei öljyn vaihtoa, pesu)

4000km huolto: 111€

8000km huolto: 158€

Em. hinnat antavat vain viitettä siitä, mitä huollot liikkeessä saattaisivat maksaa. Em. hinnat olen itse maksanut Oulun EMC:llä huollossa käytettyäni.

Hinnat by mstr

Tekniset tiedot(vm. 2004-2006)

Moottori: Nestejäähdytteinen, yksisylinterinen nelitahtimoottori, yksi kannen yläpuolinen nokka-akseli, kaksi venttiiliä

Kuutiotilavuus: 124,7 cc

Sylinterimitat: 58 mm x 47,2 mm

Puristussuhde: 11:1

Maksimiteho: 9,7 kw/10 000 rpm

Maksimivääntö: 10,1 Nm/8 000 rpm

Sytytysjärjestelmä: CDI

Kaasutin: CV VK6AB 28mm

Pääsuutin: 118

Jäähdytysjärjestelmän tilavuus: 0,72 litraa + paisuntasäiliö 0.28 litraa

Käynnistys: Sähkö

Vaihteisto: 6-nopeuksinen

Toisioveto: O-rengasketju, ketjujako 428, ketjun pituus 124 lenkkiä

Vakiorattaat: Etu:15 Taka:42

Vaihteiston välityssuhteet:

                 Ensiövälitys: 3.350 
                 1.vaihde: 3.455
                 2.vaihde: 1.941
                 3.vaihde: 1.450
                 4.vaihde: 1.174
                 5.vaihde: 1.041
                 6.vaihde: 0.923
                 Toisiovälitys: 2.800 (15/42)

Sytytystulppa: NGK CR8E, jatkuvaan kovaan ajoon NGK CR9E

Tyhjäkäynnin kierrosluku: 1400rpm +-100

Pituus: 1920 mm

Leveys: 675 mm

Korkeus: 1020 mm

Akseliväli: 1294 mm

Istuinkorkeus: 776 mm

Maavara: 172 mm

Ohjauskulma: 25°

Etujättö: 88mm

Akku: 12V-5Ah

Etujarru: 276 mm x 4 mm levyjarru, Nissin -kaksimäntäpuristin

Takajarru: 220 mm x 4 mm levyjarru, Nissin -yksimäntäpuristin

Etujousitus: 31 mm teleskooppihaarukka, joustomatka 109 mm

Takajousitus: Yksi iskunvaimennin, joustomatka 120 mm

Eturengas: 80/90-17

Takarengas: 100/80-17

Renkaiden ilmanpaineet:

                Eturengas: 2,0 bar. 
                Takarengas: 2,25 bar. 
                Matkustajan kanssa paineet ovat samat.

Polttoainesäiliö: 10 litraa

Kuivapaino: 116 kg

Suositushinta: 3990€

Huoltoon liittyvät

Venttiilinvälykset(KYLMÄ):

                IMU: 0.06mm(+-0.02mm)
                PAKO: 0.27mm(+-0.02mm)

Ketjun välys: 25-35mm

Moottottorin öljytilavuus: Vaihdon yhteydessä 1 litra, kokonaistilavuus 1.3 litraa

Sylinterin puristukset: 195psi (13,7bar) @ 530rpm

Termostaatin aukeamislämpötila: 74.5-77.5 astetta, täysin auki 85 asteessa

Etuiskareiden öljyn määrä: 206+-2,5cc/131mm (korkeus lasketaan putken yläpinnasta öljyn yläpintaan niin, että jousta ei ole asennettu ja liukuputki on painettu pohjaan)

Öljypropun kiristysmomentti: 25Nm

Tekniset tiedot ruiskumalli vm. 2007-2010

Malli: Honda CBR 125R

Vuodet: 2007-2010

Sylinteritilavuus: 124.70 cm3

Moottorityyppi: Yksisylinterinen nelitahtimoottori

Teho: 13.41 hv (9.8 kW) @ 10000 RPM

Vääntö: 10.60 Nm @ 8250 RPM

Puristussuhde: 11.0:1

Sylinterimitat (poraus x isku): 58.0 x 47.2 mm

Polttoaineensyöttö: Ruiskutus

Sytytys: ECU

Jäähdytystapa: Neste

Vaihteisto: 6-nopeuksinen

Toisioveto: Ketju


Runko, jarrut, iskunvaimennus ja renkaat


Etuiskunvaimennus: 31mm teleskooppihaarukka, 109mm joustomatka

Takaiskunvaimennus: Monoiskari, 120 mm joustomatka

Etujarrut: Yksi levyjarru, 2-mäntäinen Nissin-jarrusatula

Etujarrun halkaisija: 276 mm

Takajarrut: Yksi levyjarru

Takajarrun halkaisija: 220 mm


Fyysiset mitat ja kantavuus


Kuivapaino: 127.3 kg

Tehopainosuhde: 0.1053 hv/kg

Istuinkorkeus: 776 mm

Kokonaispituus: 1,920 mm

Maavara: 172 mm

Akseliväli: 1,294 mm

Bensatankki: 10.00 litraa

Käsikirjat

Omistajan käsikirjat ovat saatavilla myös Hondan nettisivuilta PDF-muodossa.

Vm. 2004-5 käsikirja

Vm. 2004-6 huoltokortti

Vm. 2006 käsikirja

Vm. 2007 käsikirja

Cbr:ään on saatavilla myös Haynesin korjauskäsikirjoja, joista löytyy kaikkeen mahdolliseen tarkat ohjeet. Manuaalin numero (Mk.I) on 2001 ja hintaa sillä on noin 35€. Haynes-oppaissa on yleensä mukana hyvä tieto-osa työkaluista ja töiden yleisistä suoritustavoista (mm. siisteys, turvallisuusseikat).

Hondan tehdas-korjausopas CBR125R 4/5/6 kaasarimalleille löytyy ainakin saksankielisenä versiona 64-KPP-00 zsf-motorrad.de hintaan 89.95€+kulut (2/2015), mutta mahdollisesti jostain myös englanninkielisenä 62-KPP-00. Tehdasopas on kattava ja laadukas, eli myös huomattavasti Haynes`ia kalliimpi. Muiden CBR-versioiden tehdasoppaita ei ZSF:ltä löytynyt, mutta varaosanumero koostuu useimmiten kielikoodista (62=enkku, 63=ranska, 64=saksa, 69=italia jne.) + PCN-tunnus (Product Code Number) + nollanolla. Mallisukupolvien kehitysversioille Honda julkaisee "Addendum"-lisäosia, joihin muutokset perusversioon nähden on merkitty, mutta lisäosissa ei ole töiden selostusta. Ruiskumalleille Mk.II ja Mk.III on varmaankin omat pääteoksensa. Pääteokset ovat kirjamallisia, hienoa ohutta paperia, ja runsain kuvin varustettuja. Korjaustöiden yleisestä suoritustavasta ohjeet löytyvät erillisestä mp-/atv-mallien "Common Service Manual":ista (CMS), minkä suht tuoreita 2000-luvun painoksiakin on näkynyt olevan saatavilla ilmaisina downloadeina.

Saksalaiseen Motorbuch-suurkustantamoon kuuluva Bucheli on laatinut CBR-korjausoppaan -2010 malleille asti, ISBN 978-3-7168-2090-2. Bucheli-teoksia sanotaan käsikirjan ja korjausoppaan välimuodoiksi, eli tavanomaiset huoltotyöt on selostettu mutta moottoriremonttiin se ei anna neuvoja. Ei tietoa onko kirjaan sisällytetty vain G/G2-maaversiot (Germany) vai myös ED-version (European Direct Sales) jollaisia Suomen CBR:t ovat. Hinta (2/2015) 29,90€ + kulut esimerkiksi POLO Motorrad-verkkokaupassa. Bucheli-oppaita (mm. Rebel 125) on moitittu epätarkkuuksista.

Ranskalaisella ETAI:lla on oppaat CBR:n kahdelle eri sukupolvelle, RMT 137.1 kaasutinmallille Mk.I sekä 152.1 ruiskumallille Mk.II (kustantajan verkkokaupassa 30,50€+kulut). Tuoreen Mk.III:n oppaan tietoja ei löytynyt, mutta pitäisi olla olemassa. ETAI-oppaan mallisivu on nähtävillä vaikkapa Suzuki_VL125_Intruder-Wikijutun korjausopas-kohdassa. Ranskalaiskustantamo on lisensoinut valmistajan leikkaus. ja räjäytyskuvia (samat kuin varaosakuvissa) ynnä muuta alkuperäisaineistoa jota ei löydy HAYNES-oppaista. Edellisistä kirjamallisista teoksista poiketen ETAI-opas on vihkomallinen (A4-vaaka) eli helpompi käsitellä työn aikana. Kielen saa murrettua sanakirjan avulla, ellei ranskankieli satu olemaan hallussa.

Katso myös

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista