Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

AMC oli H.Collier & Sons-yhtiön 1937 perustama Amalgamated Motor Cycles Ltd.-kattoyritys, jonka alaisuuteen Collier-veljekset järjestivät 1937 omistukseensa tulleen Sunbeamin (polkupyörät, moottoripyörät, autot), 1931 hankkimansa AJS:n (moottoripyöriä, busseja) sekä oman Matchless:insa (moottoripyöriä, moottoreita). Jo 1938 nimi muuttui Associated Motor Cycles (AMC):ksi. AMC itse ei valmistanut moottoripyöriä, vaan oli aluksi kattoyhtiö. Myöhemmin se tosin valmisti AMC-nimisiä moottoreita kattoyhtiöiden alla toimineille monille omille mp-merkeilleen. Vierasmoottoreita korvannut AMC-moottorimallisto ei kaikilta osiltaan toiminut tyydyttävästi, ja lie ollut osasyy asiakkaiden siirtymiseen muiden brittivalmistajien tai japanilaistuotteiden ostajiksi.

Yhtiöryhmää johtaneen kilpa-ajaja Charles Collier`in (mm. 1907 ensimmäisen Mansaaren TT:n voittaja) kuolema vuonna 1954 jätti hajanaisen ja sekavasta mallipolitiikasta kärsineen yhtymän tuuliajolle. Samaan aikaan asiakaskunta alkoi niin Iso-Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa vaihtaa kiihtyvään tahtiin moottoripyöristä henkilöautoihin, mikä ajoi suuren määrän mp-valmistajia ahdinkoon. Myös AMC:n tuloksentekokyky heikkeni, eikä yhtymällä ollut varaa uusia tuotantokoneitaan tai tuotantotilojaan Plumstead`issa (Lontoo). Mallipolitiikan suunnattomuus ja epäonnistuneet investoinnit skootterimalleihin, joissa menekkilama iski hieman moottoripyöriä myöhemmin, tiesivät hukkainvestointeja ja taloustilanteen nopeaa kurjistumista. Vuonna 1966 AMC joutui hakeutumaan vararikkoon.

Pienen mutta varakkaan Manganese Bronze-yhtiön alaisuuteen 1966 perustettu Norton-Villiers, ja 1972 talousvaikeuksiin joutunut BSA-Triumph yhdistyivät Iso-Britannian valtion kätilöimänä 1973 Norton-Villiers-Triumph`iksi. Valitettavasti NVT:n tarina päättyi valtion tukipolitiikan kömmähdysten, japanilaisvalmistajien kovan kilpailupaineen, ja viimein Triumphin erkanemisen jälkeen sekin vuonna 1974. Collier-yhtymään kuuluneista yhtiöistä AJS kauppaa nykyisin Kiinassa valmistuttamiaan mopedeja ja kevyitä moottoripyöriä, ja Norton on retro-villityksen jatkuessa ollut virkoamassa uusien omistajien alaisuudessa. Itsenäistynyt Triumph taas on vahvistunut hyvien myyntitulostensa vuoksi merkittävästi, ja se on yli 100.000 kpl vuosimyynnillään BMW:n ohella eräs menestyvimmistä Euroopan isojen moottoripyörien valmistajista.

Moottoripyörä-AMC:lla ei ole yhteyksiä autonvalmistaja American Motors Corporationiin (AMC), eikä ranskalaiseen 1942-1957 mp-moottoreita valmistaneeseen [[AMC [F)]]-yhtiöön eli "Ateliers de Mecanique du Centre":en.


AMC:n alayhtiöt

Matchless (1899-1966)

Matchless, "vertaansa vailla", oli Collier-suvun kantayhtiö. Se asemoitui markkoinoiden laadukkaampaan päähän, ja monet muutkin laatuyhtiöt käyttivät Matchless-moottoreita: mm. Brough Superior ja Morgan (3-pyöräisessä Threewheeler`issä).

AJS (1931-1966)

Collier-veljekset hankkivat vuonna 1931 BSA:n nenän edestä omistukseensa AJS:n konkurssipesän yhtiön tuuperruttua suuren 1930-luvun talouslaman alkuvaiheessa. Matchless`in edullisempana ja urheilullisena rinnakkaismerkkinä toiminut AJS toi vuonna 1949 ensimmäisen uudenaikaisen moottoripyörien GP-sarjan (WGP) MM-tittelin. Yhtiö jatkoi vuoden 1966 romahduksen jälkeen erillisenä Fluff Brownin omistuksessa.

Sunbeam (1937-1943)

Collier-veljekset ostivat perinnemerkki Sunbeam:in ICI-kemiajätiltä vuonna 1937. AMC kuitenkin divestoi sen jo 1943 BSA:lle.

Francis-Barnett (1947-1966)

Edullisia ajoneuvoja valmistanut Francis-Barnett liittyi AMC-yhtiöryhmään 1947. Merkki siirtyi historiankirjojen sivuille 1966 AMC-vararikon jälkeen, kun uusi omistaja Manganese Bronze tiivisti tuotepalettia.

James (1951-1966)

James liittyi AMC-yhtymään 1951. AMC:n vararikon jälkeen uusi omistaja Manganese Bronze ei jatkanut sen toimintaa.

Norton (1952-1966)

AMC laajeni suurimmilleen hankittuaan Nortonin omistukseensa 1952. Yhtiötä luotsanneen Ike Hatch`in kuolema 1954 tiesi vakavaa takaiskua niin Nortonille kuin AMC:llekin, ja niiden omien kilpatallien loppua. Kun vuonna 1960 myös suunnittelijanero Bert Hopwood loikkasi turhautuneena Triumph:in palvelukseen AMC:n taloustilanteen kiristyttyä, joutui emoyhtiö ajamaan alas Nortonin Birmingham-tehtaan vuonna 1962 ja yhdistämään Matchless-Nortonin tuotannon. Sekavan vaiheen jälkeen Norton on 2010-luvulla asettunut Donington Park-radan tuntumaan, ja jatkaa toimintaansa uuden rahoituksen turvin.Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista