Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tornax-logo 1929-55 (®!)
Tornax oli Ernst Wewerin 1925 perustama, 1926-1955 muun muassa moottoripyöriä Saksan Wuppertalissa valmistanut pienehkö yhtiö, mikä oli tunnettu kalliista mutta korkealaatuisista tuotteistaan.


1930 Tornax III-30
Se käytti moottoripyörissään aluksi pääasiassa englantilaisia JAP-moottoreita, alkuaikoina yli sadasta pienestä mp-valmistajasta poiketen useimmiten 600- ja viimein aina 1.000-kuutioiseen V2-moottoriin asti, kunnes 1933 lähtien tuotannossa piti natsi-Saksan aikana siirtyä kotimaisiin moottorintuottajiin (tässä tapauksessa "Columbus", ks. Horex). Tornaxit menestyivät erinomaisesti kansallisella tasolla, mm. niillä voitettiin 750ksm-luokka 1927 Nürburgringin avajaiskilpailuissa, ja Wewer sai JAP:lta erityisesti sitä varten normaalia tehokkaammiksi viritettyjä OHV-moottoreita. 1934-1935 Tornax valmisti pienen määrän (156kpl) DKW-moottorilla varustettuja pieniä "Rex"-urheiluautoja, joihin tunnettu Hebmüller valmisti korin. Tuotanto jäi näin vähäiseksi, koska DKW tuli 1936 markkinoille vastaavalla omalla tuotteellaan ("Front Luxus Sport") ja lopetti moottoreiden toimittamisen Tornaxin kanssa sovittuun 150 kappaleeseen. Näiden tultua käytetyiksi yhtiö keskittyi taas mp-tuotantoon.


Toisen maailmansodan aikana, siviilituotannon päätyttyä 1941 (vrt. BMW) Tornax-tehdas siirtyi asetuotantoon. Se tuhoutui Wuppertalin pommituksissa maaliskuussa 1945, mutta pystyi jo sodan loputtua aloittamaan Britannian miehitysvoimien luvalla erinäisen tarpeiston kuten työntökärryjen valmistamisen. Tornax myös korjasi Iso-Britannian "Reinin armeijan" moottoripyöriä sekä omia tuotteitaan, ja valmisti niihin myös yksinkertaisia tavarankuljetus-sivuvaunuja.

Tornax 250 S 1953
Moottoripyörien tuotanto pääsi 1948 uudelleen käyntiin, kun Pinnebergissä toimiva JLO aloitti taas eri moottoreidensa tuotannon. Tornax valmisti JLO:lla varustettuja 118-200 ksm kevytmoottoripyöriä, sekä "Tornax Toxy"-mopedia F P 50/II. Tuotesarjan huipennus oli malli Tornax 250 S (silloisen kuuluisan laulaja Josephine Baker`in mukaan MOTORRAD-päätoimittaja Carl Hertweck`in mustalle, muhkeat muodot omanneelle pyörälle antama lempinimi) "Musta Josephine" täysjousituksella, missä oli kaksitahtinen 15hv kaksisylinterimoottori ja edessä Saksassa suosittu Earles-haarukka (vrt. monet saman ajanjakson BMW-moottoripyörät). Vakaa ja mukava, täysnapajarruilla ja tilavalla satulalla varustettu Musta Josephine oli sodanjälkeisen Länsi-Saksan eräs merkittävä moottoripyörämalli. JLO:n 250-kuutioinen twini liikutti Tornax-moottoripyörien ohella esimerkiksi 1950-luvulla suosittuja Goggomobil-pienoisautoja.


1953-1954 Tornax otti tuotantoon Richard Küchen`in (mm. Zündapp ja Victoria) Opti-moottorilla varustetun 15hv-nelitahtimallin. Monen muun Küchen-luomuksen tavoin tämä moottori ei kuitenkaan ollut vielä täysin kypsä konstruktioltaan, ja mallin valmistus jäi vähäiseksi. Vuonna 1955 Tornax lopetti toimintansa (lähteissä on epäselvää oliko päätös vapaaehtoinen asiakkaiden siirtyessä tuolloin autoihin eli mp-menekin luhistuessa, vaiko vararikon seurausta). Yhtiön omistanut Wewer-pariskunta sekä muutama työntekijä jatkoivat kuitenkin sen kaikkiaan noin 50.000 valmistetun moottoripyörän huoltoja sekä varaosien toimittamista. He jatkoivat myös BMW:n ja BMW-Isettan piirimyyjänä.

1980-luvulla markkinoille tuli "Tornax"-nimisiä Italiassa Bolognassa Moto BM-yhtiön valmistamia kevytmopoja ja kevytmoottoripyöriä kuten TS 80 / RX 80, joilla ei ole enää mitään yhteyttä vanhaan Tornax-yhtiöön. Ne vaihtuivat sittemmin "Kosmos"-nimisiksi ennen kuin Moto BM:n toiminta loppui 1988, mutta Kosmos toimii edelleen Mayen`in kaupungissa ja tarjoaa näitä retro-malleja varaosista kasattuina tai kunnostettuina (kosmos-motorraeder.de).

Lähteenä käytetty Wikipedia DE:n "Tornax"-juttua ja Wikimedia Commons-kuvia, siksi GFDL:


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista