Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Randy Mamola (s. 10.11.1959 San José, Kalifornia) on karismaattinen entinen mp-kilpaluljettana, ja nykyään suosittu tv-selostaja. 13 vuoden aktiiviuransa aikana 151 voittoa ja 57 podium-tulosta saavuttanut mies on eräs "ainaisista kakkosista", eli oli kahteen kertaan MM-hopealla ja 11 kertaa top-10:ssä. Kirkkainta sijaa, maailmanmestaruutta hän ei sen sijaan saafuttanut. Mamola oli suosittu paitsi aggressiivisesta ja rohkeasta ajotyylistään, myös avoimesta kanssakäynnistään faniensa kanssa.

Uran alku

Kymmenvuotiaana Randy Mamolasta piti tulla muusikko, mutta 12-vuoriaana hän haltioitui myös Pohjois-Kaliforniasta kotoisin olevan Kenny Robertsin saavutuksista, ja moottoripyöräharrastus alkoi kurakumi-lajeista kunnes Yamaha otti hänet erääksi tukemistaan kuljettajalupaukseksi 14 vuoden iässä. Valmentajaksi tuli itsekin MM-sarjassa kokemusta kerännyt, Lontoossa (UK) syntynyt mutta amerikkalaistunut Ronald "Ron" Grant - hän oli vuonna ollut vuonna 1964 ensimmäinen yhdysvaltalaiskuljettaja, joka saavutti moottoripyörien MM-sarjassa podiumille USA:n osakilpailun 250ksm-luokassa. Grant oli aiemmin valmentanut myös Pat Henneniä (s. 1953), joka vuorostaan oli ensimmäinen yhdysvaltalainen GP-voittaja Imatran osakilpailussa 500ksm-luokassa.

Kilpailu-ura

Mamola aloitti kilpauransa vuonna 1977 AMA:n 250-kuutioisten ratamestaruussarjassa, ja tuli aloitusvuonnaan toiseksi kuuluisan Emde-suvun vesa David Emden jälkeen (ks. Don Emde). Seuraavana vuonna hän kiillotti sijoituksensa 250-luokan mestariksi, ja ansaitsi itselleen ajotyylinsä vuoksi "Baby Roberts"-lempinimen Kenny Robertsiin viitaten MM-sarjaan hän nousi vuonna 1979, mutta 250ksm-luokan Yamaha-Bimotan sponsoreiden kanssa kehkeytyi erimielisyyksiä, ja alle tuli Serge Zagon sponsoroima samankaltainen Yamaha. Zagon kuninkuusluokan kuljettaja Mike Baldwinin loukkaannuttua Mamola sai alleen tämän Suzuki RG500-kilpurin, ja saavutti hopeasijat niin Imatran Ajoissa kuin Ranskan osakilpailussa. Kausisaldoksi tuli 4. sija 250-luokassa ja 8. sija 500-luokassa. Menestyksensä vuoksi Mamola sai kaudelle 1980 Suzukin tehdastallipaikan 500-kuutioisissa (mikä oli jäänyt vapaaksi Barry Sheenen vaihdettua yksityistiimin Yamahaan). Hän kiitti voittamalla heti kaksi ensimmäistä osakilpailua, ja hän saavutti MM-sarjan hopeasijan "kuningas" Kenny Robertsin kannassa. Myös vuonna 1981 tuloksena oli MM-hopea Marco Lucchinellin kannassa Mamolan ollessa silloin vasta 21-vuotias: tarkkailijoiden mielestä oli vain ajan kysymys koska Mamola veisi mestaruuden. Kausi 1982 meni sen sijaan hieman heikommin, sillä työkaluksi jäi nyt jo ajastaan jäänyt RG500, ja kevyttä rakennetta suosivan Suzukin painonsäästökuuri tuotti monenlaisia vaikeuksia kuten joustavan rungon vaikeita ajo-ominaisuuksia. Tällä välin kilpailijoiden ykkösnyrkeillä, Freddie Spencerillä Honda ja Kenny Robertsilla Yamahan uudella V4-moottorilla oli ylivertainen kalusto: Spencerille nämä jättivät vain pronssisen MM-mitalin. Spencerin loukkaannuttua Mamola sai kaudelle 1983 Hondan tehdaskilpurin, mutta tiimikaveri Eddie Lawson vei mestaruuden, ja Mamola sai jälleen tyytyä hopeaan. Myös kausi 1984 meni Mamolalta penkin alle: kenties muistettavin saavutus oli kilpurin ihmeenomainen seivaus San Marinon GP:ssä. Siellä hänen Hondansa karkasi laajaan takapyöräluistoon ja sen oietessa "tankslapper"-vispailuun ja "highside":en, minkä aikana Mamola oli stonga-otetta lukuun ottamatta vispattu kokonaan pois kilpurinsa selästä. Pyörä ajautui pois radalta, mutta Mamola pääsi takaisin sen selkään Video Mamolan seivistä. Myös vuodet 1986 ja 1987 toivat MM-sarjan mitalisijat (pronssi ja jälleen hopea): vuoden 1987 päättävässä osakilpailussa kakkospaikalla ajava Mamola esitti maaliviivalla "stoppie":n, mikä ei "epäammattilaisena temppuna" huvittanut tiimipäällikkö Kenny Robertsia ollenkaan: tiimipaikka meni sen siliän tien. Jäljelle jäi 3-vuotinen pesti talousongelmista kärsivässä Cagiva-tiimissä. Uran saldoksi jäivät 13 voittoa, ja neljä MM-hopeaa.

Aktiiviuran päätyttyä

Aktiiviuransa jälkeen hän on toiminut Yamaha-kehityskuljettajana ja mp-kilpailujen selostajana. Mamola on myös osallistunut tai pistänyt aluilleen useita hyväntekeväisyyshankkeita. Osana tätä toimintaa Mamola tarjoaa 2-paikkaisella Ducatin Moto GP-kilpurilla vauhdikkaita kyydityksiä eri MM-kilparadoilla.

Kirjoitus pohjautuu Wikipedia EN-artikkeliin (käännös, Wikipedia FI:ssä ei ole Mamola-artikkelia), siksi GFDL-merkintä.


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista