Yamaha YZF-R125

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yamaha YZF-R125

Yamaha YZF-R125 tuli markkinoille vuonna 2008 ja se täydentää valmistajan maineikasta YZF-R-sarjaa. Se saavutti heti suuren suosion, ja toi vuosien tauon jälkeen Yamahan Suomen myydyimmäksi kevytmoottoripyörämalliksi. Mallia päivitettiin vuodelle 2014 mm. USD-keulalla ja muotoilua terävöittämällä.

Sisällysluettelo

Tekniikka

Moottori

Pyörässä on Yamaha-konserniin kuuluvan italialaisen Minarelli:n suunnittelema ja valmistama uusi yksisylinterinen, neliventtiilinen, 125-kuutionen, nestejäähdytteinen nelitahtikone ruiskulla, josta luvataan täydet 11 kilowattia. Sen konstruktio on kunnianhimoinen sisältäen mm. tasapainotusakselin ja kierrosherkkyyttä edesauttavan kevyen lyhythelmaisen männän. Moottorin kuluminen on alla linkitetyn MOTORRAD-lehden 25.000km loppuraportin (grafiikat jutun s.4) mukaan erittäin hidasta kunhan se saa asiallista kohtelua ja huoltoa. Asiasta alla tarkemmin.

MOTORRAD-kestotestin loppuraportti (saksaksi)

Monen nykyaikaisen mm. auton moottorin tavoin Minarelli vaatii asiallista lämmittelyajoa ennen kuin moottoria kuormitetaan raskaasti. Monen muun alumiinisen ja vesijäähdytteisen moottorin tavoin sen lämpöhukka on suuri, mikä ilmenee esimerkiksi öljynlämmön hitaana nousuna. Lyhythelmainen mäntä saattaa kylmänä, vielä suurilla välyksillä käyvää moottoria kuormitettaessa liikkua sylinteriputkeen nähden (kippailu), mistä viitteenä esimerkiksi linkitetyn kestotestin jälkeen havaittu männänhelman kuluminen. Rauhallisen lämmittelyajon (koleassa kelissä mielellään 5km) tekemättä jättäminen lisää ilmiötä, ja johtaa ennen pitkää alimman eli öljyrenkaan kulumisen myötä yllättävään ja varsin suureen öljynkulutukseen. Huomaamatta jäänyt öljymäärän väheneminen on usein johtanut voitelun puutteesta johtuvaan moottoririkkoon, eli mäntä leikkaa kiinni (lievästä jumittamisesta aina massiiviseen tuhoon) ja/tai kiertokangen laakerit rikkoutuvat. Vaurio ilmenee äkillisenä komentamattomana moottorijarrutuksena, ja moottori alkaa myös lonksottaa kuuluvasti laakerivian takia. Äkillisen öljyjanon on sanottu ilmenneen 15-25tkm haarukassa, eli öljymäärää on tarkkailtava mieluiten 500km välein. Moottoririkko on vältettävissä öljyä tarpeen mukaan lisäilemällä, mutta öljynkulutuksen lopettamiseksi mäntä on syytä vähintään rengastaa, mieluummin vaihtaa. Ilmiötä voi lykätä suuriin km-määriin asti kohtelemalla moottoria oikein ja huolehtimalla asiallisesta öljyn vaihtovälistä. Vahinkotapauksia on ollut joka puolella Eurooppaa, eli Suomen erityistekijät kuten heikohko 95-polttoaine voitaneen sulkea pois.

Edellä kuvatun vian aiheuttajaksi uumoiltu "laiha seos" ei ole järkeenkäypä: saastenormit täyttääkseen kaikki nykyaikaiset moottorit toimivat "laihalla" seoksella, ja ne kestävät sen moitteetta. Seossäätöä osaavasti hieman tarkentamalla (tavallisimmin DYNOJET:in Power Commander) tehoa saa sen sijaan mahdollisesti optimoitua hieman. Saksalaisen Tuning-Fibelin välittämä Dynojet:in käsitys optimista on 8-14% rikkaalla: tästä vielä lisää seosta rikastamalla teho alkaa laskea, ja moottori saattaa alkaa kerätä vajaasti palaneiden hiilivetyjen muodostamaa haitallista karstaa.

Yamaha/Minarelli näyttää reagoineen moottoririkkoihin ainakin varaosanumeron perusteella osia kehitellen (tarkistettu mäntä ja männänrengassarja), eli kun muut mitat eivät ole ilmeisesti vaihtuneet kannattaisi rikkotapauksessa varmaankin vaihtaa uusin mahdollinen versio. minkä kesto olisi kenties parempi. Asia olisi tietenkin tarkistettava Yamahalta ennen uudempien osien asentamista. Osanumerot ovat yamaha-ersatzteil.de:n mukaan olleet (vm/mäntä/männänrengassarja):

 • 2008-2010 / 5D7-E1631-00 / 1B9-11603-00
 • 2011-2013 / 5D7-E1631-01 / 39E-11603-00
 • 2014-> / 5D7-E1631-10 / 5D7-E1603-00

Jäähdytysjärjestelmä on paineistettu, eli nestemäärän arkitarkistusta ja mahdollista nesteen lisäystä varten on erillinen paineeton paisuntasäiliö: syylaria ei tarvitse eikä kuulu avata. Moottorissa on syytä jäähdytysneste vaihdettaessa käyttää Yamahan suosittelemaa jäähdytysnesteen tyyppiä koska vääräntyyppinen saattaa haurastuttaa tiivisteitä. Eri nestetyyppejä (väri) ei saa sekoittaa keskenään koska niiden kemiallinen koostumus eroaa ja ne reagoivat keskenään, jolloin nesteen korroosiosuoja heikkenee. Järjestelmän tilavuus on pieni, mikä altistaa erinäisille virheille: vaihto on tehtävä korjaamo-oppaassa merkityllä tavalla. Väärä toiminta jättää ilmalukon järjestelmään eli kierto ei lähde käyntiin ja moottori ylikuumenee, mikä johtaa alla kuvattuihin mahdollisiin seurausvahnkoihin. Vesipumppu on sijoitettu sylinterikanteen hyvin esille, ja se on nokka-akselin päässä. Sijainti on huoltamisen kannalta erinomainen, mutta pumppu on altis korkeille lämpötiloille ja aiheuttanut satunnaisesti murheita. Huolimaton nesteen vaihto nestekierto toimimattomaksi jättäen voi altistaa vesipumpun laakerin vaurioille, ja väärän tyyppinen neste voi haurastuttaa stefoja. Tällöin jäähdytysneste ja öljy voivat alkaa sekoittua, esimerkiksi samea värivirheinen öljy tai sen kaltaiset havainnot. Moottorin ylikuumentuminen voi johtaa sylinterikannen lämpölaajenemisen aiheuttamaan vääntymiseen jolloin kansitiiviste voi alkaa vuotaa (huono käynti, ylikuumeneminen, viipyilevä vaalea selvästi makeatuoksuinen jäähdytysaineesta johtuva savutus). Korjauksessa on syytä mitata onko kansi tasainen vai tarvittaisiinko sen "plaanaamista" eli tasoittamista - uuden kansitiivisteen vaihtaminen kieroon kanteen ei korjaa ongelmaa, uusittu kansitiivistekään ei kestä. Kannen, kuten monen muunkin moottorin osan, paikalleen kiristämisen on tarkoitus tapahtua määrätyssä järjestyksessä ja oikeaan momenttiin, jottei siihen jäisi jännitteitä ja se istuisi oikein paikalleen. Vesipumppu on asiallisesti toimittaessa varsin ongelmaton (vesipumppu on kaikissa sellaista käyttävissä jäähdytysjärjestelmissä arka ja vanhemmiten tarkkailua edellyttävä). Jäähdytysjärjestelmän letkut haurastuvat ajan saatossa, eli niiden kuntoa ja kiinnitystä tulisi seurailla: letkuvika ja jäähdytysnesteen menetys on matkan katkaiseva vika. Moottori EI OLE ajettavissa ilman toimivaa jäähdytystä, se ylikuumenee minuutissa-parissa ja voi rikkoutua massiivisesti.

YZF-R125:ssä kuuluu satunnaisesti esiintyvän sähköharmeja bensapumpussa, ja myös virtalukko kuuluu olevan altis häiriöille. Virtalukko-pulmat liittyvät mahdollisesti liian raskaisiin avainperiin joiden avainta/lukkoa rasittavat voimat ovat olleet tuttu pulma vuosikymmenten ajan. Moottorissa on erinäisiä elektronisia komponentteja jotka aiheuttavat joissain tilanteissa moottorihäiriö-merkkivalon syttymistä (virhekoodit ks. korjausopas), kuulemma esimerkiksi suditettaessa kun ECU ei ymmärrä korkean kierrosluvun ja 0km/t nopeuden yhdistelmää vaan sytyttää hysterisoituneena häiriöilmoituksen. Osa ongelmista johtaa esimerkiksi käynnistysvaikeuksiin ja edellyttää toimenpiteitä, osa on harmiton persoonallinen piirre. Moottoripyörän akku taas on yleinen pulma aika lyhyen käyttöikänsä takia, ja on yksi tyypillisistä aiheuttajista kun Yzän sähköt kiukuttelevat. Akun napojen ja akkukenkien hapettumat syövät jännitettä yllättävänkin paljon, eli ne kaipaavat ajoittaista puhdistamista, ja huollon jälkeen ne voi suojata naparasvalla (vaseliini l. petroolihyytelö) - kenkien asiallinen kiinnittäminen on myös tärkeää, esimerkiksi jos akku oli huoltotöiden ajaksi kytketty irti. Huonolla akulla ei kannata kitkutella ja rasittaa laturia, vaan vaihtaa ikäloppu kulutusosa ajallaan - halvankin tarvikeakun tekninen laatu on ok, laatuakut toki parempia. Suojavoitelu ("WD-40 on vanhenevan mp:n paras ystävä") vaikkapa hapettumisille alttiissa katkaisimissa tai liittimissä, sytytyslaitteiston eristäminen kosteusvaivoilta ohuella voitelukerroksella, tai erinäisten pikkuvikojen mahdollisimman pikainen korjailu kuuluvat arkihuollon pikku toimenpiteisiin joilla on yllättävän suuri vaikutus pyörän toimintavarmuuteen. Pyörän pitäminen puhtaana, ajoittainen suojavahailu ja sateelle tai vesiroiskeille alttiiden hallintalaitteiden nivelten voitelu, estävät lian pinttymiseltä tai korroosiolta, jolloin pyörän ulkonäkö (=jälleenmyyntiarvo) pysyy hyvänä.

Runko

Pyörän runkona toimii uudistunut Deltabox-runko. Alumiinisen takahaarukan kanssa on pyritty saamaan mahdollisimman jäykkä mutta kevyt runko. Pakoputkisto on muotoiltu keskittämään painoa matalalle.

Jarrut

Edessä ja takana tehokkaat Brembon levyjarrut 292- ja 230-millisellä jarrulevyllä.

Renkaat

17-tuumaiset valuvanteet, joissa kumien virkaa hoitavat vakiona Michelinin Pilot Sportit. Testikertomusten (mm. yllä linkitetty MOTORRAD-kestotesti) ja lukijakokemusten (mm. Moto-Station (Ranska) Maxitest-käyttäjien raportit) valossa alkuperäinen MICHELIN-rengastus on suboptimaalinen. Ajettavuuden on sanottu parantuneen tuntuvasti ainakin BRIDGESTONE:n BT39/45-rengastuksella, ja muitakin kelpo vaihtoehtoja kuten laadukas METZELER-merkki varmaan on. Yleistä rengastietämystä Rengas_FAQssa.

Muuta

Pyörässä on leditakavalo, digitaalinen mittaristo kierroslukumittarilla, GP-tyylinen äänenvaimennin ja muutenkin ulkonäkö on kuin suoraan Yamahan isoista sporttipyöristä, R1:stä ja R6:sta.

Etupumpun stefojen vaihto

Etupumpun stefojen vuotaminen on melko yleinen vika 10000-20000km paikkeilla. Keulimisen ja edoamisen on todettu melko nopeasti rikkovan stefat. Vaihto on melko simppeli homma jos vain pyörän etupään saa ilmaan.

Yamahan jälleenmyyjällä stefojen ja pölysuojien hinta on yhteensä n.50€ ja keulaöljyt n.10€. Öljyä menee 2,5dl. Itse käytin Motulin 10W medium öljyä ja tuntuu ehkä liian jäykältä, joten suosittelen ostamaan 5W öljyt tai laittamaan hieman vähemmän öljyä.

Vaihto: Etupää ylös. Rengas, letkut ja lokari irti pumpuista. Avaa kaikki pumppuja pitelevät ruuvit ja ota pumput irti.

Pumppujen alaosassa on kuusiokoloruuvi ja sen kun irroittaa niin liukuputket lähtevät irti ja vanhat öljyt valuvat pois. Sitten kiinnitä pumppu esim. ruuvipenkkiin ja pienellä talttapäällä irroita pölysuoja. Pölysuojan alla on sitten stefa ja stefan päällä rautalankalukitus joka lähtee helposti irti.

Itse stefa lähtee irti kun isolla talttapäällä kampeaa stefan alta ensin toiselta puolen ja sitten toiselta vuoronperään. Uuden stefan laittamiseen kannattaa käyttää vanhaa stefaa lyömäalustana uuden päällä, silloin menee helposti sisään.

Sitten rautalankahomma koloonsa stefan päälle ja pölysuoja paikalleen.

Seuraavaksi liukuputket takaisin paikalleeen ja öljyjen laitto. Sitten öljyä 2,5dl alaosan kuusiokolon reiästä sisään ja pultti kiinni.

Sen jälkeen pumput pyörään kiinni ja kaikki muu kasaan.

Tuntuma

Pyörän sanotaan olevan helppo hallittava. Hallintalaitteet toimivat tarkasti ja tuntuma on vakaa. Jousitus hoitaa hyvin tehtävänsä ja moottori vääntää hyvin koko kierrosalueen.

Lehdistö ja muita arvioita

Maxitest-arvioiden ranskankieli saattaa olla vaikeasti purettavissa, mutta jutussa on eri osa-alueilta (tabit) varsin selkeitä grafiikoita. Omistajien mielipiteitä oli (3/2014) 31 kappaletta, arvioiden keskiarvo on hyvä 8,33 ja ainakin muissa pyörissä niiden hyvät ja huonot puolet ovat nousseet arvioissa hyvin esille. Kirjoittajan omassa pyörässään ajokaudelta mittaama keskikulutus täsmäsi 2. desimaalin tarkkuudella Maxitest-lukemaan, tosin pyörällä ajettiin pääasiassa reipasvauhtista maantieajoa. Maxitest-kulutustieto perustuukin Ranskan kiivastahtisessa liikenteessä havaittuun - Suomen rauhallisemmassa arkiajossa kulutus on luultavimmin usean desilitran/100km pienempi.

Tekniset tiedot

Moottorin tyyppi Nestejäähdytys, 4-tahti, 4-venttiiliä, 1 sylinteri, SOHC
Iskutilavuus 124.66 cc
Sylinterin mitat 52.0 x 58.6 mm
Puristussuhde 11.2:1
Huipputeho 11.0 kW (15 PS) @ 9,000 rpm
Maksimivääntö 12.24 Nm (1,25 kg-m) @ 8,000 rpm
Voitelujärjestelmä Märkäsumppu
Polttoaineen syöttö Polttoaineen ruiskutus
Kytkintyyppi Märkä, monilevyinen
Sytytysjärjestelmä TCI
Käynnistysjärjestelmä Sähkökäynnistys
Vaihteen siirto Hammaspyörävaihteisto, 6 vaihdetta
Voiman siirto Ketju
Polttoainesäiliön tilavuus 13.8 L
Öljysäiliön tilavuus 1.15 L

Runko

Runko: Teräs, Deltabox
Etujousitus Teleskooppihaarukka
Etupään joustovara 130 mm
Takajousitus Keinuhaarukka (monocross)
Takapään joustovara 125 mm
Etujarru Jarrulevy, Ø 292 mm
Takajarru Jarrulevy, Ø 230 mm
Eturengas 100/80-17 M/C
Takarengas 130/70-17 M/C

Mitat

Pituus (mm) 2,015 mm
Leveys (mm) 660 mm
Korkeus (mm) 970 mm
Istuin korkeus (mm) 818 mm
Akseliväli (mm) 1,355 mm
Maavaraminimi (mm) 155 mm
Kuivapaino (kg) 126.5 kg

Lähteet:Bike ja Yamaha

Korjausoppaita

 • Yamahan 125-ykspyttynelareille (YBR 125, XT 125X /R, WR 125 X/R ja YZF-R125) on 3/2009 lähtien ollut saatavilla sveitsiläisen Bucheli-Verlag:in saksankielinen korjausopas, ISBN: 978-3-7168-21114. Kustantajan (www.paul-pietsch-verlage.de) hinta sille on 29,95€ + lähetyskulut. Esittelysivu. Buchelin kirjat ovat pikemminkin laajennettu käyttäjän ohjekirja jossa joitain arkisia töitä on selostettu, ja ainakin muiden kmp-mallien (mm. Honda Rebel) osalta teoksia on moitiskeltu epätarkkuuksista.
 • Haynes:ilta saa YZF-R:n englanninkielistä opasta, ISBN 9780857335432, kustantajan hinta 24,99 GBP + lähetyskulut. Esittelysivu.
 • Englanninkielinen YAMAHAn korjaamo-opas 2008-mallille, varaosanumero 5D7-F8197-E0, on ladattavissa PDF:nä täältä.

Olehyvä kunnioita tekijänoikeuslakia, eli saataville asetetun suojatun aineiston lataus omaan käyttöön on sallittu, mutta aineistoa ei pidä asettaa omanaan esille yleisön nähtäväksi tai ladattavaksi. Hyvän tavan ja lain noudattaminen pitää nämä tärkeät tietolähteet pyöräänsä kunnostavan harrastajan saatavilla.

Viritys

Yamahan YZF-R125 on ollut koko Euroopassa myyntimenestys, eli siihen löytyy runsaasti viritysputkistoja. Niiden yhteinen piirre on selvä painonsäästö alkuperäisputkeen nähden, jopa 2kg saksalaislähteen (MOTORRAD) mukaan. Sen sijaan vaikutus tehon ja vääntöön jää ainakin ilman asianmukaista seossäätöä vaatimattomaksi, kenties negatiiviseksi, ja vääntö näyttää useimmiten tosiasiassa laskevan. Vakiomoottorin seoksen korjaus Power Commanderilla (vitonen) ECU:n ja laitteiston väliin on yleistä ja suosittua. PCV:n hinta vaihtelee, Suomessa hieman vajaa 400€ (10/2014), mutta asennus ja säätö kenties 100-150€ tulevat päälle. Kirjoittajalla ei ole luotettavaa tietoa pyöräkohtaisen erillissäädön nettohyödystä, mutta pakoputkisto ja optimointi tuottanevat hienoisen tehon ja kenties väännönkin parannuksen vakioon nähden. Valmiskartat jättävät ainakin osittain toivomisen varaa - muun muassa koska Suomen jakeluketjut tarjoavat pääsääntönä vain NESTE-perusbensojen versioitaan (poikkeus 2013: St1/Shell, jonka peruspolttoaineet tulivat eurooppalaisilta toimittajilta), ja NESTEen lisäaineistus poikkeaa muun maailman vastaavasta - eli osaava erillissäätö asiantuntevassa Dynojet-pajassa on ihan asiaa.

Varsin niukkatehoisessa ja väänöltään lattearintaisessa 125-kuutioisessa nelitahtipyörässä voimansiirron hävikit ja turhat vastukset ovat todellisen käytettävissä olevan tehon kannalta merkittäviä. Huonosti huollettu ketju on ylivoimaisesti tärkein tarpeettoman voimansiirtohävikin aiheuttaja (jopa >1hv), mutta myös rengastus (alipaine tai tarpeettomasti kasvatettu eli rullausvastusta lisäävä koko) ja erinäiset muut tekijät syövät nimellisestä kampiakselitehosta (sallittu 11kW/15hv) oman osansa. Luonnollisesti vikasäädot, karsta, kulumiset ynnä muut seikat vaikuttavat "päivän kuntoon" myös varsin tuntuvasti - kätevänä mittaustapana huippunopeudessa (tasapainotilanne, jossa käytettävissä oleva voima = vastus) voi turhia hävikkejä poistamalla löytyä helposti mukava lisäys nuutuneeksi havaittuun kulkuun.

Mikäli lainvastaisuudesta huolimatta päätyisit Malossin 180-sarjoihin saattavat Malossin kartat (4kpl eri osakokoonpanoille) tarvita Suomen polttoainelaatuun sovitettua tarkennusta. Mahdollisesti tarvittava seoksen hienosäätö tapahtuu LOW, MID ja HIGH säätimistä kartan polttoainemäärää enintään +/- 20% muuttamalla, ja olisi hyvä tehdä seosmittauksen avulla. FM2:n vihreän (virta OK) ja keltaisen (säätö OK) merkkivalon pitää palaa, punaisen (ECU-virhe) sen sijaan ei. Moottori ei käynnisty, jos jokin LOW/MID/HIGH-säätimistä osoittaa punaisen nuolimerkin (kalibrointiasento) kohdalle MALOSSI-ohje, ks. YZF-R125:n 3114349 kohdat. Tyyriimmät säätölaitteistot kuten esimerkiksi Power Commander 5 sekä osaava erillissäätö ovat toki tarkempia kuin sarjan mukana toimitetu FM2. On sanottu, että 180-sarjan lisäruuti olisi johtanut kytkimen luistamiseen eli korjaus/parantelu saattaa olla edessä. Myös ketju on rasituksella (428:na hiukan alimittainen) eli sen kunnosta olisi huolehdittava. Katkenneen ketjun pää on joissain tapauksissa eturattaan ohi piiskatessaan lyönyt lohkoon reiän.

Virittämiseksi voisi käsittää myös erinäiset muutokset rengastuksessa, alustan komponenteissa tai jarrulaitteistossa. YZF-R125:n lukija-arviot ovat laajalti yhtä mieltä, että alkuperäisrengastus on epätyydyttävä, ja että hyvin toimivia olisivat mm. edellä mainitut Bridgestonen BT-sarjan renkaat. Vanhemmiten löystyneen alustan saa ryhdistettyä keulahuollolla ja joustinvaihdoilla, sekä uusimalla kuluvia pyöränripustuksen osia. Alustan paranteluun tarkoitettuja osia saa varmaan jo Suomestakin, mutta ainakin Italiasta ja Saksasta (joitain linkkejä lisättäkööt myöhemmin). Monesti ajettavuuden säätely tai parantelu antaa moottorin virittelyä suuremman arkihyödyn.

Ehdottomasti hauskinta ja tuottavinta on satsata ajotaitoihinsa. Parempaa osaamista ei tietenkään pidä ulosmitata kaahaamalla yleisen liikenteen seassa, vaan osaaminen kääntyy turvallisuudeksi ja siistillä ajotavalla - aika pieneltä vaikuttavalla "erilailla tekemisellä" - on jopa ällistyttävän suuri rahallinen arvo pyörän tai sen kulutusosien hitaampana kulumisena. Omien taitojensa kehittämisestä kiinnostuva kuljettaja löytää oppia esimerkiksi Ennakoivan Ajon kursseista (EAK) joita useat kerhot järjestävät, myös vaikkapa MP69 ry:n "Max 22" koulutuksista vain nuorille kuljettajille, tai kaupallisesta tarjonnasta (Trackday ym.). Linkkejä näihin ja moneen muuhunkin ajamiseel liittyvään juttuun löytyy Honda_VT_125_C_Shadow-Wikin 7-kohdasta (ajoturvallisuus ym.).

Ratastus

Gearing Commander tarjoaa ratasmuutosten vaikutusten laskentaan kätevän laskimen. YZF-R125:n (2008-2009) välityssuhdetiedot löytyvät suoraan laskimen datapankista.

Värikoodeja 2008-2014

 • Mallin/version/markkina-alueen ja värikoodin sisätävä tarra löytyy kuljettajan penkin alta akun vasemmalta puolelta rungosta
  • Tarraan on merkitty YZF-R125:n mallitunnus 5D7x, missä x = alfanumeerinen versiomerkki 1-K (vaikkapa 5D7K 2014:lle),
  • markkina-alue 050= SF (+ GR, Israel, PL, SL, TR, Ukraina)
  • alemmalla rivillä ao. värikoodi (korjaa, jos huomaat listassa puutteellista tietoa!), esim. "1193" tai "DPBM13" tai molemmat?
  • ao. taulukossa virallinen värinimi (maalaamo), Yamaha-koodi / lyhenne, (Japarts-tuotenumero), värinimi Yamaha, kontrastivärit A/B (jos tiedossa)
   • kontrastiväri sivukatteiden alaosa (värikoodi), peräkappale+tankkiraita (värikoodi), jos tiedossa - ks. erillinen selostava lista 2014 jälkeen


 • 2008 (RE06)
  • "vivid purplish blue candy 3", 935/VPBC3, (1614), "burning blue", MBL2, MBL2
  • "black metallic X", 903/SMX, (1382), "midnight black", LMNL, LMNL
  • "purplish white solid 1", 206/PWS1, (1906), "sports white", MBL, VRSA
  • "competition yellow", 26/CPY, (1815), "impact yellow", MBL2, YB
   • HUOM: motorradlack:illa oma tuotenumeronsa YZF-R125:n CPY:lle (!)
 • 2009
  • "vivid purplish blue candy 3", 935/VPBC3, (1614), "burning blue", MBL2, MBL2
  • "black metallic X", 903/SMX, (1382), "midnight black", MBL2, MBL2
  • "vivid yellowish red 1", 1140/VYR1, (3969) "sunset red", MBL2, MBL2
  • "deep purplish blue metallic 13", 1193/DPBM13, (ei), "yamaha blue", BWC1, BWC1
 • 2010
  • "mat black 2", 582/MBL2, (0954), "power black", SMX, SMX
  • "bluish white cocktail 1", 390/BWC1, (1645) "competition white", - , - (luultavasti MBL2)
  • "deep purplish blue metallic 13", 1193/DPBM13, (ei), "yamaha blue", BWC1, BWC1
  • "vivid yellowish red 1", 1140/VYR1, (3969), MBL2, MBL2
 • 2011
  • "deep purplish blue metallic 13", 1193/DPBM13 (ei), "yamaha blue", SMX, SMX
  • "mat black 2", 582/MBL2 (0954) "power black", SMX, SMX
  • "bluish white cocktail 1", 390/BWC1 (1645), "competition white", SMX, SMX
 • 2012
  • "mat white metallic 3", 1259/MWM3, (ei), "absolute white", MBL2, MBL2
  • "deep purplish blue metallic 13", 1193/DPBM13, (ei), "yamaha blue", BWC1, -
  • "mat grey metallic 3", 1278/MNM3, (1944), "matt grey", MBL2, MBL2
  • "bluish white cocktail 1", 390/BWC1, (1645), "competition white", -, -
 • 2013
  • "mat white metallic 3", 1259/MWM3, (ei), "absloulte white", MBL2, MBL2
  • "deep purplish blue metallic 13", 1193/DPBM13, (ei), "race blu", MNM3, MNM3
  • "mat grey metallic 3", 1278/MNM3, (1944), "matt grey", MBL2, MBL2


 • Erikoismalli "Rossi Race Replica" 2009: "deep purplish blue metallic 13", 1193/DPBM13, "yamaha blue", BWC1, BWC1
 • Erikoismalli "50th Anniversary" 2012: "bluish white cocktail 1", 390/BWC1, "competition white", MBL2, -
  • RS Bike Paint mukaan 50v-juhlamallia on saanut myös "vivid red cocktail 1"-värillä (ei vahvistusta)
  • YZF-R125 vannekulta motorradlack.de:n korjauskynän tuotenumero 15-3867 (setti), mahdollisen ruiskumaalin saatavuutta ei tarkistettu


 • 2014 (RE11)
  • "mat deep red metallic 3", uusi/MDRM3, (ei), "anodized red"
  • "mat gray metallic 3", 1278/MNM3, (1944), "matt grey", MBL2?, MBL2?
  • "deep purplish blye metallic 13", 1193/DPBM13, (ei Japarts-tietoa), DNMN, MBL2


 • kontrastivärien koodit
  • MBL2 = "mat black 2", 582/MBL2 (0954) "power black"
  • SMX = "black metallic X", 903/SMX (1382), "midnight black"
  • YB = "yamaha black", 33/YB
  • LMNL ="light gray metallic 1", 875/LNML - lähdevirhe, kirjaimet menneet sekaisin?
  • VRSA = "vivid red solid A", 430/VRSA
  • BWC1 = "bluish white cocktail 1", 390/BWC1 (1645) "competition white"
  • MNM3 = "mat grey metallic 3", 1278/MNM3
  • DNMN = "dark grey metallic N", 1366/DNMN


 • Lähteet:
  • värikoodit vuosimalleittain: Yamaha-Ersatzteil DE, keskikuvan alla reunustettu painike mallihakuun
  • värikoodiluettelo, aakkosellinen kirjainkoodin mukaan: Twowheelparts NL, uudemmista osa puuttuu, tai sävyä ei tunnistettu tarkasti (numerot sulkeisissa)
  • korjauskynät Yamaha, ei-aakkosellinen tuoteluettelo, myös ruiskumaalisettejä: Motorradlack DE

ECU:n itsediagnostiikan virhekoodeja

Lähde: Yamahan 2008-korjausopas. Jotkut koodit ovat saattaneet muuttua uudemmissa vuosimalleissa, ja ainakin niitä on tullut lisää (mm. 48). Uudempi lähdemateriaali olisi niissä tarpeen. Koodi ilmenee välähdyksistä: pitkät = kymmenluku, lyhyet = yksikköluku. Vilkkuva häiriövalo = ei starttaa/ei ajettavissa, palava häiriövalo = ei ehkä täysi teho käytettävissä.

 • 12 = Kampiakselin asentotunnistin, ei saa tietoa: ei starttaa / ei ole ajettavissa
 • 13 = Imuilman paineentunnistin, piiri auki tai oikosulussa: starttaa / on ajettavissa
 • 14 = Imuilman paineentunnistin, systeemivika (reikä tukossa?): starttaa / on ajettavissa
 • 15 = TPS, piiri auki tai okosulussa: starttaa / on ajettavissa
 • 16 = TPS, jumissa: starttaa / on ajettavissa
 • 19 = ECUn sini-keltainen johto, poikki tai irti: ei starttaa / ei ole ajettavissa
 • 21 = Jäähdytysveden lämpötunnistin: auki tai oikosulussa: starttaa / on ajettavissa
 • 22 = Imuilman lämpötunnistin: auki tai oikosulussa: starttaa / on ajettavissa
 • 30 = Kallistuskulman tunnistin: ei signaalia: ei starttaa / ei ole ajettavissa
 • 33 = Sytytyspuola: auki: ei starttaa / ei ole ajettavissa
 • 39 = Ruiskusuutin: auki tai oikosulussa: ei starttaa / ei ole ajettavissa
 • 41 = Kallistuskulman tunnistin: auki tai oikosulussa: ei starttaa / ei ole ajettavissa
 • 42 = Nopeustunnistin: ei signaalia: starttaa / on ajettavissa
 • 44 = EEPROM: luku- tai kirjoitusvirhe: starttaa / on ajettavissa
 • 46 = Ajoneuvojärjestelmien virtalähde, vika laturissa: starttaa / on ajettavissa
 • 50 = ECU, muistivirhe (memory check error, ei ehkä vikakoodinäyttöä): ei starttaa / ei ole ajettavissa
 • = Käynnistys mahdoton-varoitus, häiriövalo vilkkuu starttinappia painettaessa: ei starttaa / ei ajettavissa

Tarkemmat ohjeet YAMAHA-korjausoppaassa.

Linkkejä