Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
KTM RC 2015 mp-messuilla
KTM RC 2015 mp-messuilla

KTM:n (Kronreif Trunkenpolz Mattighofen) RC 125 on yhtiön menestystä kilparadoilla juhlistava, syyskuussa 2014 myyntiin tullut urheilullinen uutuusmalli kaudelle 2015. Jo 2013 Milanon EICMA-messuilla esiteltyä RC-sarjaa valmistetaan KTM:n intialaispartneri Bajaj:n (tällä hetkellä maailman kolmanneksi suurin mp-valmistaja) tehtaalla, ja siihen kuuluvat Duke-sarjan pientä päätä vastaavasti myös RC 200 pääasiassa Aasian markkinoille sekä RC 390/RC 390 Cup, jotka tosin tulevat markkinoille piikkiversion perästä. RC 125 on varustettu Duke 125:n kaltaisella täydet 11kW tuottavalla nelitahtimoottorilla, ja kenties tärkeimpänä varusteena lukkiintumattomilla ABS-jarruilla. Se on korkeahkosta hinnastaan huolimatta epäilemättä kova vastustaja urheilullisten A1-nelareiden tyylilajia vuosia hallinneelle ja huikean menestyksekkäälle (myyty n. 50.000kpl) YAMAHA YZF-R125:lle. Pyörän ovh. Suomessa on 5.255€ (syksy 2014, Bikeworld, ilmeisesti toimituskulut päälle), Esite sis. kuvagallerian.

Lehtijuttujen tiedoista poiketen RC 125 ei KTM:n tehdastiedotteen mukaan korvaa 125 Duke:a vaan tulee sen rinnakkaismalliksi (tiedotteen leipätekstin 1. kappale, "joins"). Virhe näyttäisi esiintyvän englanninkielisissä jutuissa, eli mahdollisesti väärinkäsitys syntyi elokuisessa esittely- ja koeajotilaisuudessa pikku käännösfibasta. KTM:han haluaa tarjota 125/200/390-moottorillaan koko sarjan enduro-, naked- ja supersports-malleja. Vakiona 44hv tehoisen RC 390:n Cup-mallin merkkisarjan on tarkoitus tarjota edullinen polku mp-kilpailujen piiriin kaudesta 2015 alkaen. RC-mallien odotetaan myös nostavan KTM:n merkittäväksi tekijäksi Kiinan markkinoilla Lähde: Motomobil Itävalta.

Yleistä

RC 125 on ajettavuudeltaa herkulliseksi kehuttu "supersport"-piikki (KTM-luonnehdinta). Siinä on 125 Duke:sta ennestään tuttu yksisylinterinen 11kW @ 9.500/min ja 11,8Nm @ 8.000/min väännön tuottava nestejäähdytteinen neliventtiilinen 124,7cc nelitahtimoottori, jossa on värinöitä vaimentava tasapainotusakseli, ja joka täyttää jo EURO4-normin. Lyhytiskuisuus sallii venttiilien isohkon koon (22,5/19mm), ja moottorin terävyys onkin pitsikansimoottoreille tyypillisesti paras 7.500/min yläpuolella aina 11.000/min asti. Huoltoväli on kohtuulliset 7.500km, kun kilpailijoista esim. YZF-R125 haluaa uutta öljyä 3.000km:n, ja huoltoa 6.000km välein. Suunniteltu peruskorjausväli on nykyaikana luokan standardiksi tullut 80.000km (intialaislähde) - kohtelusta riippuen peruskorjaus saattaa toki tulla eteen jo aiemmin, tai jakso olla osaavissa käsissä paljonkin suunnitteluarvoa pidempi. Kevyttoiminen täsmällinen vaihteisto on 6-vaihteinen, ylimmän vaihteen ollessa ylivaihteen luonteinen. Polttoainesuosituksena on lyijytön super, 95 oktaania (RON). Suomen kannalta kiinnostava on käyttöohjekirjan maininta PON 91 ("pump octane number", AKI) eli suomalaisen 95E10:n PON/AKI 90,5-90,0 NESTE tuotetiedot ei täyttäisi vaatimusta. PON 91 löytyy myös 125 Duken käyttöohjekirjassa (2013-versiossa). Selvitettäväksi jäisi liittyvätkö Duke:n satunnaiset kansi/venttiiliviat nakutusongelmaan? Aja lämmittelyajo (0-3 segmenttiä veden lämpömittarissa) korkeita kierroksia ja raskasta vedättämistä liian matalilla kierroksilla välttäen: useat niin prätkien kuin autojenkin monimutkaisten nykymoottoreiden vakavammat häiriöt/rikot johtuvat vain ja ainoastaan kylmän moottorin ymmärtämättömästä ylikuormittamisesta.

Pyörässä on putkiristikkorunko ("trellis frame", "Gitterrohrrahmen") mikä keveydestään huolimatta on erittäin jäykkä (Duke:n runkoa jäykempi) ja luo siten täsmällisen perustan hiotuille ajo-ominaisuuksille. Keula on USD-mallinen ja 43mm liukuputkihalkaisijallaan yhtä vahva kuin KTM RC8-mallissa. Takana löytyy tuhti alumiinisvingi esijännitykseltä säädettävällä monojoustimella, kummatkin talon oman WP Suspensions B.V.:n tekoa. 150/60-17 koon takarengas on luokkansa levein, edessä 110/70-17, asennettu päheille oransseille valuvanteille. KTM on näillä eväillä voinut valita tavanomaista jyrkemmän ohjausakselin kulman eli lyhyemmän jätön sekä lyhyemmän akselivälin, eli alusta on huomattavan ketterä. Mitoituksen vuoksi vakaus kärsii jos tienpinta on epätasainen (jotkut koeajajat luonnehtivat käytöstä tosin vakaaksikin). Joustot (125mm/150mm) ovat napakoita (koeajossa tuloksen on kuitenkin sanottu yllättäneen mukavuudellaan, joidenkin mielestä keula jopa liian löysä), etujousto Dukea 25mm lyhyempi, ja RC 125 tarjoaa reilua kallistusvaraa. BREMBO:n intialaistytäryhtiö ByBre:n valmistama iso 300mm nelimäntäinen etujarru tarjoaa pysäytystehoa, takana 230mm-levy, ja pyörä on varustettu BOSCH:in mp-ABS:llä (mittariston piilokatkaisimesta pois päältä kytkettävissä) mikä on huomattava turvallisuusetu reippaassa ajossa. RC 125:n kuivapaino on 135kg (joissain lähteissä 140kg ja erään testin punnituksessa peräti 154kg).

Pyörän jälleen Kiska Designin kynästä lähtöisin oleva muotoilu noudattelee RC-sarjan piirteitä, ja on funktionaalinen eli kate ohjaa ajoviimaa pois kuskin kehosta. Mick Jagger-alahuuli jakaa ehkä mielipiteitä, mutta sille on aerodynaamiset perustelunsa: ilmavirta ei näin jää satimeen katteen ajovalosyvennykseen vaan ohjautuu sen yli - vaihtoehtoinen syvennyksen peittävä pleksi veisi valotehoa ja naarmuuntuisi herkästi. Tuplavalot ovat projektorimallisia, ja LED-vilkut integroitu peileihin - joiden näkökenttää ja säädettävyyttä tosin moitiskellaan (epäilemättä myös arat jos RC kaadetaan). Myös taka- ja jarruvalo sekä vilkut on toteutettu LED-tekniikalla. Polttoainesäiliö on tilavuudeltaan 10 litraa eli moottorin kulutukseen yhdistettynä tankillisella voi päästä yli 400km, säästöliekillä ajellessa yli 500km - erityisen tärkeä seikka Suomen harvaan asutuilla seuduilla tai yöaikaan. RC on varustettu Duken mittaripaneelia vastaavalla vaihtovalon sisältävällä monitoiminäytöllä, johon sisältyy "ajotietokone" eli mm. jäännösmatkan näyttö mukana olevalla polttoaineella. Sen oranssi taustavalo voi haitata luettavuutta hieman, ja näyttöön tarttunut pöly (jopa siitepöly) on syytä puhdistaa pois varovasti - ei missään nimessä pyyhkiä kuiviltaan koska tämä voi aiheuttaa naarmuja näyttöön. RC 125:n laatuvaikutelmaa on testeissä kehuttu korkeaksi.

Ajoasentoa on tyyliin nähden mainittu yllättävänkin mukavaksi, sillä "clip on-stonga" (integroitu yläkolmioon rakenteen yksinkertaistamiseksi ja painon säästämiseksi) on leveä ja suora: vaikka painoa lepääkin käsivarsilla on ergonomia kunnossa myös pidemmillä ajorupeamilla. Teisteissä 165-185cm kuskit ovat tunteneet kaiken osuvan kohdalleen hyvin. Satulavarustus on suunniteltu urheilulliseen ajoon, eli kuskin valtaistuinta on moitiskeltu varsin kovaksi (4/2015 KTM-shop tarjoaa +2cm topatumpaa kuljettajan satulapalaa), ja katetulta vaikuttava matkustajan istuin on itse asiassa pehmustettu, testeissä mainittu mukavaksi (mukavammaksi kuin YZF-R125:n). Intialaisen MRF:n REVZ-C rengastusta oli Duke-alkuaikojen kritiikin vuoksi päivitetty paremmin Keski-Euroopan oloihin sopiviksi, mutta lehdistö moittii yhä sen kapeaa pitorajaa kuivalla, ja pitoa märällä tai kolealla kelillä on haukuttu vähemmän vakuuttavaksi. Suomen oloissa rengaspaineen nosto +0,2 bar alku-/loppukauden kolealla säällä nopeuttaa renkaan lämpenemistä hieman (renkaiden heikkoa kylmäpitoa joutuu varomaan jokaisessa prätkässä), tai omistaja joutunee harkitsemaan RC:n kengittämistä paremmilla kiekoilla. Värivaihtoehto: mattapintainen musta (KTM-038), oranssi-valkoisilla teippauksilla.

Lisävarustelu

KTM:n omien lisävarusteiden lisäksi RG Racing (UK) näyttää lokakuun mittaan lisänneen RC 125:een sopivia lisävarusteita valikoimaansa runsaasti, entisten crash padien ja moottoriposkien suojusten lisäksi nyttemmin mm. muutettua kilpitelinettä, syylarimaskeja sekä peilien kiinnikkeiden peitepaloja katteeseen - ajotaitoa vielä etsiskellessä komeat ja varmaankin tyyriit alkuperäispeilit voivat olla vaaravyöhykkeessä. Varmaan kevääseen mennessä muutakin tarjontaa alkaa tulla, kenties myös Aasiassa missä RC 125:n kanssa pitkälti identtinen RC 200 on tulossa tuotapikaa tarjolle. Myös Ebay:ssa (hakusanat esimerkiksi "KTM RC 125 speed parts" löytyy jo vaikka ja mitä tarjontaa. Linkkejä voisi lisäillä kuka ensin ehtii.

RC 125:sta sanottua

RC 125 tekniset tiedot

  • Lähde: KTM omistajan käsikirja (tuoten:o 3213246en)
    • Tietoja referoitu laajasti jotta ne olisivat saatavilla tarvittaessa tien päälläkin, jos/kun käsikirja ei mukana


  • Tunnistetiedot
    • Tyyppikilpi ohjausakselissa oikealla puolella
    • Runkonumero rungon pitkittäisessä yläputkessa oikealla kuljettajan satulan alla
    • Moottorinumero lohkossa vasemmalla eturattaan alapuolella
    • Avainnumerot erillisessä avainkortissa ("keycard"), PIN-suojattu
  • Mitat
    • Yleismitat
      • Akseliväli 1.340 +/- 15 mm
      • Maavara 178,5mm (kuormaamaton)
      • Istuinkorkeus 820mm (kuormaamaton)
      • Ohjauskulma 66,5 astetta
      • Jättö 88mm
    • Painot
      • Kuivapaino 140kg (joissain lähteissä 135kg, ajokunnossa 154kg (testiarvo))
      • Suurin sallittu paino 335kg
        • josta etuakselipaino enintään 125kg
        • josta taka-akselipaino enintään 210kg
    • Polttoaine
      • Suositus lyijytöntä superbensiiniä vähintään 95 RON, 91 PON (AKI)
        • Suomen yleinen 95E10 ei täytä PON/AKI 91-vaatimusta: NESTE:en mukaan AKI on 95E:ssä vain 90,5-90,0 eli korkeapuristeisille moottoreille epäsuotuisissa tilanteissa liian vähän.
      • Venttiilikoneiston häiriöt ja nakutus saattavat olla yhteydessä Suomen 95E:n matalaan AKI-arvoon (venttiilikoneiston jumittumista kuuluu esiintyneen jo 95E:n alkuaikoina mm. Opel Asconan 1,3 S:n ja MB 200E "Väyrysen", kevareissa Sachs XTC:n Suzuki FX125-moottorissa), eli KTM:n 125cm³-pata saattaa Suomessa ongelmien välttämiseksi tarvita riittävän korkean AKI:n omaavaa 98E-polttoainetta. Hondan piikki-V2:ssa (Shadow/Varadero) 95E on Suomessa usein, mutta myös mm. Saksassa poikkeustapauksissa jopa nakuttanut ennenaikaisen syttymisen vuoksi mäntiä halki. Shell V-Powerin AKI on vielä hieman standardi 98E:tä korkeampi, eli suositeltava valinta mikäli mp:llä harrastetaan "karstanpoisto"-ajeluja.
      • Polttoaineen etanoliosuus enintään 10%, esimerkiksi RE85 ei käy
      • Lukollinen, tilavuus 10l (2,6 US-galloonaa) josta varamäärä n. 1,5 litraa
      • Testikulutus 1,9 -> alle 3l/100km, toimintamatka >300km, jopa 500km
      • KTM suosittelee talvisäilytyksen ajaksi stabilisointiainetta polttoaineen sekaan, pyörät tuettuna irti maasta
  • Moottori
    • Yleistä
      • Nelitahtinen vesijäähdytetty 1-sylinterinen DOHC-neliventtiilimoottori (rakenteeltaan sama kuin 125 Duke), täyttää Euro 4-päästönormin
      • Elektroninen BOSCH-moottoriohjaus sytytykselle ja polttoaineen ruiskutukselle
      • Sylinterimitat i/p/tilavuus 58,0 x 47,2 = 124,7 cm3
      • Puristussuhde 12,6 : 1
      • Suurin teho 11kW/15hv @ 9.500/min
      • Suurin vääntö 11,8 Nm @ 8.000/min
    • Elektroninen polttoaineenruiskutus
      • Tyhjäkäynti 1.450-1.550/min
    • Sytytys
      • Kärjetön, elektronisesti säätyvä, BOSCH
      • Sytytystulpat: BOSCH VR 5 NE (rako 0,8mm) tai BOSCH Super R6 VR 5 NEW (rako 1,0mm)
    • Venttiilit
      • Imuventtiilit 22,5mm, välys 0,08-0,12 kylmänä
      • Pakoventtiilit 19mm, välys 0,13-0,17 kylmänä
    • Öljy
      • Kokonaistilavuus 1,5 l
      • Öljytyyppi JASO T903 MA
        • Laatua SAE 15W-50 (0-50 asteen ulkolämpötila), 10W-40 (-10 - +40 astetta)
        • Öljypohjan proppu 24x1.5, kireys 15Nm - varo ylikiristämästä, kierre- tai lohkovaurion vaara
        • Öljymäärää tarkastettaessa pyörän oltava pystyasennossa, vaaterissa - MIN/MAX-merkkien välissä
        • anna öljyn valua pohjaan moottori sammutettuna minuutin-pari, vältä ylitäyttöä, älä aja vajailla öljyillä
      • Öljynsuodatin (malli puuttuu, lie sama kuin 125 Duke:ssa)
    • Jäähdytysjärjestelmä
      • Kokonaistilavuus 1,0 litraa
      • Suositeltu jäähdytysneste MOTOREX Coolant M3.0 tai korroosiosuojattu alumiinimoottorien jäähdytysneste, tislattu vesi
      • Painejärjestelmä, erillisellä paisuntasäiliöllä nestemäärän tarkastusta ja lisäämistä varten
      • Ylikuumenemisen varoitus 125 asteessa tai yli
      • Nesteen suositeltu pakkaskestävyys -25 ja -45 välillä
      • Tyhjennysruuvi vesipumpussa (8 Nm), ilmausruuvi jäähdyttimen kennossa (vasemmalla yläpinnassa)
    • Vaihteisto
      • Monilevyinen märkäkytkin
        • Kytkinkahvan vapaaliike 1-3mm
      • 6-vaihteinen, jalkakäyttoinen 1-N-2-3-4-5-6
      • Vaihdevivun asentosäätö siirtotangosta 12mm (säätömutterien momentti 10Nm)
      • Ensiövälitys 22:72 = 3,273
        • 1. vaihde 12:34 = 2,833
        • 2. vaihde 15:31 = 2,066
        • 3. vaihde 18:28 = 1,555
        • 4. vaihde 21:26 = 1,238
        • 5. vaihde 22:23 = 1,045
        • 6. vaihde 24:22 = 0.916
      • Toisiovälitys 14:45 = 3,214
        • Vakiotakarenkaan standardi-kehämitta 1.860 mm
      • Ketju, suositus 520 O-rengasketju
        • Kireys 5-7mm liike normaaliasennosta ylöspäin poikkeutettaessa, pyörä sivutuella
        • Kulumisen äärimitta 301,6mm (20 ketjulinkin niitin väli)


  • Alusta
    • Teräsputkiristikkorunko ("trellis"), pulverimaalattu
    • Joustimet WP Suspensions B.V., Alankomaat (kuuluu KTM-yritysryhmään)
      • Etujousitus WP Suspension 4357, USD, liukuputkien ulkohalkaisija 43mm
        • Öljylaatu SAE 4, määrä 460ml
      • Takajousitus WP Suspension 4618 EM, 10-portaisella esijännityksellä, säätötyökalu työkaluvarustuksessa
        • 1 klikkaus = mukava
        • 4 klikkausta = normaali/sport
        • 8 klikkausta = maksimipainolla
      • Staattinen painuma (static sag) 15mm
      • Ajopainuma (riding sag) 45-50mm
        • tavoittele eri kuormilla eo. takajousen painumaa jousen esijännitystä muuttamalla
    • Jarrut
      • 2-kanavainen pois kytkettävä BOSCH lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS)
      • Jarruneste DOT 4 tai DOT 5.1, silikonia sisältävä DOT 5 ei sallittu, vaihtoväli 2 vuotta
        • Jarruneste syövyttää muoviosia äkäisesti, ja vahingoittaa maalia/renkaita - varovaisuutta
        • Neste kompensoi jarrupalojen kulumista eli vähenee säiliössä ajon myötä (viikkotarkastus)
          • Mahdollisesti lisätty neste saattaa johtaa säiliön tulvimiseen uusia paloja vaihdettaessa
        • Minimimerkki stongasäiliössä
        • Enimmäistäyttömäärä stongasäiliössä nestepinta 5mm säiliön yläreunasta, säiliö vaaterissa
      • Vähimmäismäärä takasäiliössä MIN-merkkiviiva, pyörä pystyasennossa
        • ABS:n pois kytkeminen tarvittaessa painamalla vasenta mittaripaneelin painiketta 3-5 sek, muistutus mittaristossa
        • Etulevyjarru 300mm nelimäntäisellä uivalla satulalla, vähimmäisvahvuus 4,5mm
        • Takalevyjarru 230mm yksimäntäisellä uivalla satulalla, vähimmäisvahvuus 3,6mm
        • Jarrupalojen vähimmäisvahvuus 1,0mm
          • Palojen kuluessa loppuun levyjarru alkaa tuottaa hankausääniä (rohinaa) - vaihda palat, älä tärvele tyyristä laikkaa
          • Palanvaihdon jälkeen joitain satoja km sisäänajo, jarruteho voi alussa olla normaalia heikompi
          • Mahdollinen lasittuminen (pitkät mummoilujarrutukset) voi korjaantua muutaman kerran tehokkaasti jarruttamalla
        • Takajarrupolkimen vapaaliike 3-5mm
      • TALVIAJOSSA pese pyörän jäähdyttyä kylmällä vedellä suolat pois ainakin jarrulaitteista (lämmin vesi lisäisi korroosiovaikutusta), kuivaa


    • Pyörät
      • Etuvanne 17 x MT 3.0, rengas 110/70R-17 M/C 54S TL, OEM-rengas MRF revz-C
      • Takavanne 17 x MT 4.0, rengas 150/60R-17 M/C 66S TL, OEM-rengas MRF revz-C
        • alkuperäisrenkaiden pitoa moitittiin alkuaikoina
      • Rengaspaineet 2,0/2,0 (kuljettaja), 2,0/2,2 (kuljettaja+matkustaja)
      • Vähimmäiskuviosyvyys (suositus) 2,0mm, laillinen minimi (pääurissa) 1,0mm
        • Yleistä rengastietämystä Rengas_FAQ-Wikijutussa
        • Valmistajan hyväksymiä muita rengasmalleja ks. www.ktm.com/supersports/rc125/downloads.html linkki "tire authorisation"
          • RC125:n suositellut renkaat puuttuvat vielä 10/2014 mutta lienevät samat kuin 125 Duke:ssa (ao. lista)
          • MRF revz-C (OEM-rengasmalli)
          • Metzeler Sportec M5 Interact, tai Sportec M3
          • Pirelli Diablo Rosso II, tai Supercorsa Pro
          • Michelin Pilot Power
      • Taka-akselimutterin kireysmomentti 90 Nm, ABS-nopeusanturin kiinnitys 9 Nm, takarattaan joustinkumien klappi enintään 5mm
      • Etuakselimutterin kireysmomentti 20 Nm, sideruuvin 15 Nm, ABS-nopeusanturin kiinnitys 9 Nm
        • Suojavoitele pyörälaakerit/stefat longlife-rasvalla (mm. MOTOREX Bike Grease)


  • Sähköt
    • Akku
      • 12V 8 Ah, tyyppiä ETZ-9-BS
      • Kenkien irrotus neg -> pos irrotettaessa, pos -> neg kiinnitettäessä
      • Säilytyslämpötila 0-35 astetta
    • Laturi 12V 296W
    • ABS:n sulakerasia akun miinusnavan vieressä kotelossa (2 laattasulaketta 15A + 25A)
    • Sähköjärjestelmän sulakkeet akun plusnavan vieressä kotelossa (8+2 sulaketta)
      • sulake 1: pääsulake 30A
      • sulake 2: startin apurele, varashälytin (valinnainen) 15A
      • sulake 3: ECU, virtarele 15A
      • sulake 4: sytytyspuola 15A
      • sulake 5: jäähdyttimen flekti 15 A
      • sulake 6: äänimerkki, kaikki valot 15A
      • sulake 7: monitoiminäyttö (ABS-mallit) 10A - muuten tyhjä
      • sulake 8: ABS-pääyksikkö (ABS-mallit) 5A - muuten tyhjä
      • sulake 9: lisävaruste A, 10A - vapaa
      • sulake 10': lisävaruste B, 10A - vapaa
    • Polttimot
      • Lähi-/kaukovalo 12V 55W H11, kanta PGJ19-2, projektorityyppinen
        • saatavuudesta riippuen (reissut) varapolttimon mukana kuljettaminen voi olla asiaa
        • Suuntaus: 5m etäisyydellä keilan yläraja 5cm alle linssin keskiön jatkeen korkeuden (lähi/pitkä)
        • Korkeussäätönupit (kierrettävät) lähivalolle kotelon vasemmassa takanurkassa, kaukovalolle oikeassa
      • Muut valot toteutettu LED:einä
    • Monitoiminäyttö
      • 3 valintanäppäintä
      • 5 (sisältäen säädettävän vaihtovalon) +2 merkkivaloa
      • Näytön yläosa perustiedoille (numeerinen vaihde + km/h, graafis-numeerinen rpm, kokonais-km, trippimittari, trippi F polttoaineen ollessa vähissä)
      • Näytön alaosa monitoiminäyttö ajotietokoneelle
        • Kellonaika, lämpö- ja polttoaine jatkuvana nauhanäyttönä
          • Polttoaine 9-segmenttinen
          • Lämpömittari 13-segmenttinen: 0-3 kylmä, 4-10 ajolämmin, 11-13 kuuma
        • Varoitukset
          • Alhaisen öljynpaineen varoitus
          • Polttoaineen vähyyden varoitus
          • Ylikuumentumisvaroitus (>125 astetta C)
          • Sivutuen esillekääntymisen varoitus
          • Akkujännitteen vähyyden varoitus (< 10,8 V)
          • Huoltoväli (7.500km) ylitetty mittaria nollaamatta
        • Lisätoiminnot
          • Mittaustoiminnot valittavissa, kierto:
            • ajoaika - keskinopeus - keskikulutus - kulutus km/litra - jäännös-km huoltoon - jäännös-km tankilla
          • Vaihtovalon kierrosluvun säätö ("rpm 2") 50/min paloina, esimerkiksi 7.500/min sisäänajorajoitukselle
    • Virhekoodeja
    • virhekoodinäyttö ja diagnostiikkavalon (MIL-valon) välähdyssekvenssi
      • 02 / kaksi lyhyttä välähdystä -> kampiakselin asentotunnistin ei mittaa /ei virtaa
      • 06 / kuusi -"- -> kaasun asentotunnistin A, signaali liian matala/korkea
      • 09 / yhdeksän -"- -> imuilman paineen signaali liian matala/korkea
      • 11 / yksi pitkä, yksi lyhyt välähdys -> tyhjäkäynnin säädin, kierrosluku liian matala/korkea
      • 12 / yksi pitkä, kaksi lyhyttä -> jäähdytysnesteen lämpötila, signaali liian matala/korkea
      • 13 / yksi pitkä, kolme lyhyttä -> imuilman lämpö, signaali liian matala/korkea
      • 14 / 1p/4l -> pa-säiliön tunnistin, ei signaalia tai oikosulku (-/+)
      • 15 / 1p/5l -> kallistuskulmatunnistin, signaali epämielekäs tai oikosulku (-/+)
      • 16 / 1p/6l -> jäähdyttimen flekti, piirivirhe tai signaali liian matala/korkea
      • 17 / 1p/7l -> Lambdatunnistin, piirivirhe tai signaali liian matala/korkea tai epäkunnossa
      • 18 / 1p/8l -> MIL-merkkivalo (diagnostiikkavalo), piirivirhe tai oikosulku (-/+)
      • 19 / 1p/9l -> pa-pumpun merkkivalovika tai signaali liian matala/korkea
      • 21 / 2p/1l -> moottorisäädön relen poiskytkeytymisen viive
      • 22 / 2p/2l -> Kierroslukutieto, piirivirhe tai signaali liian matala/korkea
      • 23 / 2p/3l -> Ajonopeustunnistin, mittausalueen tai virransaannin ongelma
      • 24 / 2p/4l -> Systeemijännite, liian matala/korkea tai epäjohdonmukainen arvo
      • 25 / 2p/5l -> Sivutukikatkaisin, epämielekäs signaali tai piirivirhe tai oikosulku (-/+)
      • 26 / 2p/6l -> Sensori A:n referenssijännite, signaali liian matala/korkea
      • 27 / 2p/7l -> Sensori B:n referenssijännite, signaali liian matala/korkea
      • 33 / 3p/3l -> Ruiskusuutin, piirivirhe tai signaali liian matala/korkea
      • 41 / 4p/1l -> Pa-pumpun rele, piirivirhe tai signaali liian matala/korkea
      • 45 / 4p/5l -> Lambdatunnistimen lämmitys, piirivirhe tai oikosulku/piiri auki tai signaali liian korkea
      • 49 / 4p/9l -> Tyhjäkäynnin säätö, piirivirhe tai signaali liian matala/korkea

Viritys

Luonteikkaaksi ja charmikkaaksi koeajoissa (mm. Sveitsi) kehuttu RC 125 suorastaan huutaisi hieman enemmän ruutia... Duke 125:n kanssa pääosin yhteneväisen moottorin takia (Euro4-normin mahdolliset säätömuutokset sekä laajan BOSCH-moottorinohjauksen muuttelun vaikeudet huomioiden) sen viritystiedot lienevät sovellettavissa RC 125:een, esimerkiksi Athenan 157cc-kitti. Athenasta jm. KTM-koneen virittämisestä kirjoitusta ja linkkejä Duke 125 tekniikkathreadissa. Athenan korkea 13,4:1 puristussuhde tarkoittanee ehdotonta 98E-bensan käyttöä, tosin vakiomoottorikin sitä oikeastaan kaipaisi. Malossilla ei toistaiseksi ole tarjolla kuin tyyris slipari Dukeen, ja se vasta harkitsee (2012-tieto italialaisfoorumista) big bore-sarjan kehittämistä ko. moottorille. Ongelmia tuottanee, ettei sylinterihalkaisijaa voi määrättömästi kasvattaa lyhytiskuisessa moottorissa, tai 125-kannen hengittävyys ei enää ole optimaalinen isomman sylinterin kanssa. Moottorinohjauksen huijaaminen lisäboksilla (kuten myös PCV) on ehkä hankala. KTM-Shop on kasvattanut valikoimaansa RC 125-lisävarusteista mm. Akrapovic-putkella, jolla hieman moitteita saanut hiljainen pakoääni komistuu - myös muuta tarjontaa on päivitetty. REMUS kuulemma valmistelee kauden 2015 alkuun putkea myös RC 125:een, ja muutakin tarjontaa on jo noussut esiin.

Ajamisesta eli "kuskin virittelystä" ja liikenneturvallisuudesta on kaikenlaista hyvää aineistolinkkiä, ja pitkää vähemmän hyvää yleisjorinaa Honda_VT_125_C_Shadow-Wikin 7-kappaleessa jos kiinnostaa. Kuitenkin aika pikku jutuilla pystyy tehostamaan ajamistaan, eli pyörän tekniikka ja kulutusosat rasittuvat/kuluvat selvästi hitaammin (jopa 20-30%), turvallisuus paranee, ja vauhtikin nousee niin halutessa. Lowside-konttailun välttämiseksi lie hyvä tottua esimerkiksi jarrutuksen suorittamiseen ennen mutkaan kallistamista, jotta etujousitus ei ole kasaan painuneena (kiikkerä) tai takarengasta kapeampi eturengas ylikuormitu. Esimerkiksi kehutun Keith Code:n (MP69 ry:n suosittama) "Twist of the Wrist"-kirjat+videot ovat hyvää tietoa oikeasta ajotekniikasta. Sitä opiskellessa vauhtia ei tarvitse nostaa - pikemminkin päinvastoin: "slow is smooth, smooth is fast".

Linkkejä

  • Käyttäjän- ja korjausoppaita
    • KTM ladattava laaja omistajan käsikirja RC 125 EU ja RC 200 EU/Asia/MY (englanninkielinen PDF 4,6Mb)
    • tehtaan korjaamo-opas KTM-diilereille varmaan olemassa eri kielillä, mutta saatavuus varaosana (ja hinta) arvoitus


Jutun koosteli "mustavi" em. testikertomuksista, saa mielellään työstää paremmaksi.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista