Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vuoden 2005 malli

Husqvarna SMS on erityisesti katukäyttöön tarkoitettu 125-kuutioinen supermoto. Sopii kuitenkin hyvin radankiertämiseen (mikroauto/supermoto). Tämä ei ole varsinaisesti oikea 125 enduro supermotovanteilla, vaan viritysastetta on laskettu, jonka seurauksena moottorin huoltoväli on pitkä. Muita eroja mm. jousitus, ohjaustanko ja muut hallintalaitteet. Osiltaan kuitenkin hyvää laatua; San Remon vanteet, Marzocchi keula, Brembo jarrut ja muita tunnettuja valmistajia.

Erittäin hyvä pyörä, jota voit pitää 11kilowattisena, kuin myös huoletta tt:nä, jolloin hepokatteja olisi n.25. Mukava ajaa ja tuntuu pirteältä. Vetää myös alakierroksilta hienosti.

Hyvät ominaisuudet

Hyvin helppo käsitellä, kevyt ja kääntyy nopeasti. Muiden husqvarnojen osat sopivat (esim. ilmanputsari, takarattaat, muovit yms.), joten osia on saatavilla ja järkihintaan. WR:n eturatas ei sovi katu malliin, eteen sopiikin suoraan cagiva miton ratas, joka on täysin samanlainen kun husqvarnan oma. Pakko mainita hallittavuus toiseen kertaan. Aloittelijakin (kuten minä) pystyy ajamaan radalla mutkissa melkein samaa vauhtia, kuin isommilla supermotoilla, temppuilukin onnistuu kuten metsässä ja poluilla ajaminenkin. Kaatuminen ei haittaa! Paljoa ainakaan. Pyörä pysyy ehjänä ja vielä naarmuttomanakin, kunhan vauhtia on alle 60. Itselläni tuli vain lokasuojaan pieniä naarmuja ja käsisuojaan tähän mennessä kovimmasta kaatumisestani, kun ajoin mikroautoradalta ulos pitkän suoran jälkeen ja muita kaatumisia on 10, joissa osassa ollut myös vauhtia, mutta pyörä on ehjä ja muuten naarmuton. Helppo huoltaa, osat ovat hyvin esillä ja tehty niin, että tätä pystyy ilman kiroilua huoltamaan. Tuorevoitelussa ei ole mitään vikaa, vaikka usein kuulee huhupuheita, että se hajoaisi helposti. Näin ei ole käynyt varmaan kuin muutaman kerran ja juttu on mielestäni perätön. Sillä suurin syy voitelun puutteeseen on ollut käyttäjän virhe jossa letku on jäänyt johonkin väliin joka on estänyt öljyn kulkemisen, myös ilmakuplien syntymistä kannattaa seurata.

Huonot puolet

2005 vuoteen asti ollut analogimittari näyttää hyvin paljon väärää nopeutta. Vaihdelaatikossa on tehtaalta öljyt, jotka tekevät laatikosta kankean käytettävän ja vapaata ei paikallaan ollessaan meinaa löytää.

2006

Vuonna 2006 Husqvarnan ulkonäkö uudistui.

Ulkonäkö koki uudistuksen ja väreiksi tulivat italialaisen kotikaupungin värit. Lisäksi pyörään tuli parempi digimittari. Muuta mullistavaa ei tapahtunut, 2006 vuoden malleja pidetään luotettavampana kuin uusimpia -08 ja -07 vuosien malleja.

2007-08

Pyörään lisättiin kaasunasennon tunnistimella toimiva öljypumppu, tässä on luultavasti uusimpien mallien huonon maineen syy. Suurin osa kiinnileikkaamisista oli yhä käyttäjän syytä, joten kaasunasennon tunnistimella ei ole suurta osuutta asiaan. Näissä malleissa myös jännitteensäätimen johdot ovat herkkiä irtoilemaan, joten niitä kannattaa hieman seurata. Myös joillakin pyörä tykkää hyytyä uutena pahasti sateella, itselläni auttoi ilmanputsarin peseminen. Tästä eteenpäin pyörää virittessä olisi myös hyvä hankkia TT-setti kaasariin, johon kuuluu mm. suuttimia, luisti ja neula. Pyörä on jonkin verran tehottomampi A1 tehoissa vanhempiin husqvarnoihin verrattuna, itse ostin TT-setin suosiolla siinä vaiheessa kun derbi-mopo meinasi päästä ohi, eli en hirveästi suosittelisi pitämään näitä -07 ja uudempia A1 tehoissa, jos vakiona haluaa pitää niin luultavasti nelitahtinenkin kevari riittäisi. Toki virittäminen ei ole laillista mutta kevarilla kiinnijäämisen mahdollisuus on pienempi kuin mopoilla. A1 tehoissa huiput vaihtelevat 100km/h molemmin puolin ja TT:nä 120 ja 130 paikkeilla, muistetaan että pyörät ovat yksilöitä. Välityksien vaihto A1 tehoiseen ei ole kovin kannattavaa korkeamman huippunopeuden toivossa, sillä pyörä ei jaksa kelata niitä kovin helposti loppuun.

2009

Pyörä on kokenut paljon muutoksia ja parannuksia viime vuoden malliin, osa näkyviä, osa pieni teknisiä muutoksia.

Runko on nyt valkoinen ja vanteet mustat, näin värit ovat täysin yhtenevät Husqvarna isompien pyörämallien kanssa. Pakoaukon muunnin on nyt mekaaninen, jännitteensäädin ja sen johdot on uusittu, öljysäiliön letkun kulkureittiä on parannettu, takavalo on irroitettavassa jatkeessa, sekä bensatankin korkki on muutettu.

2-T moottori on edelleen Hussen voimapesä. Moottorin yksinkertaisuus palkitsee halpoina käyttökilometreinä, sekä keveys tuo ajamiseen ilon vaikka moottorin teho onkin rajoitettu alle 11kw. Koko moottoripyörä ei paina kuin 113,5kg eli se on luokkansa kevyimpiä. Nelitahtiset kilpailijat ovat jopa yli 20kg painavampia.

Lähteenä: Mp-racingin sivusto

2011

Husqvarna esitteli Eicman moottoripyörämessuilla suomalaisia hivelevän erikoismallin, 125-kuutioisen Supermoto mallin, joka on rakennettu Suomen Mauno Hermusen MM-kisapyörän innoittamana. SM 125 Hermunen Replica on varustettu varsin maukkailla lisävarusteilla tehdasasennettuna. Lisävarusteet: • Racing #1Tarrasarja • Racetech käsisuojat • Alumiininen racing tankinkorkki Husqvarna logolla • Punaiset ketjut • Punainen takaratas • Marzocchi Gold etuhaarukka • Pohjapanssari.

Vanteet vaihtuivat vähän kapeampiin ja takaiskarista poistettiin lisäkaasusäiliö.

Lähteenä: MP-Racing

Tuorevoitelu 2007 ja uudemmat

Käytössä on sähköinen tuorevoitelupumppu, toisin kuin -06 ja vanhemmissa oleva mekaaninen öljypumppu. Pumppu toimii uudemissa kaasunasennontunnistimen mukaan ja säätelee seokset tämän mukaan (kuulostaa paperilla hienolta). Moni pitää tuorevoitelua epäluotettavana ja syyttää tätä mahdollisista kiinnileikkaamisista niimpä muutamat ovat siirtyneet seosvoiteluun ottamalla tuorevoitelun pois käytöstä, ensiksi pitää ottaa kaasarille menevä letku pois ja tukkia siihen jäävä reikä vaikkapa puutapilla, seuraavaksi tankilta tuleva letku on laitettu menemään pumpun ulostulolle siten että öljy jää kiertämään kehää, filtteri on jätetty "säiliöksi". Viimeistään silloin, kun vaihtaa isomman kaasarin, tarvitsee myös kaasunasennontunnistin ohittaa, joko vastuksella tai näin: http://www.motot.net/galleria/kuva45813/ .

Yleensä seoksena käytetään noin 3% öljyä. Eli 10litraan bensaa tulisi 3dl öljyä. Ohjeet ovat foorumilta, siispä kritiikki sinne.

Omasta pyörästä ohitin öljyanturin 390kohmin 5% vastuksella ja öljypumpun 480ohmin 5% vastuksella.

Isomman kaasarin hankkiminen

Isommalla kaasarilla saadaan mukavasti vääntöä ja tehoa. Se myös helpottaa säätämistä huomattavasti, eikä esimerkiksi stunt-käytössä mene tukkoon niin helposti eikä vuoda. Suosittuja kaasareita näihin on litteäluistiset 32-38 milliset, erityisesti mikunin tmx-kaasarit, myös kotareiden keihinin 36mm kaasareita on näissä nähty. Muitakin kaasareita voi hyvin laittaa kiinni. Isomman kaasarin kanssa on mahdollista laittaa v-force läpät. Isomman kaasarin kanssa kannattaa hankkia wr imukaulan ja -torven (aikalailla pakko 36mm ylöspäin. Imukaulan ja -torven suosittelen ostamaan <--08 wr, sillä niissä on varmuudelta samanlainen runko kuin sms/wre. Säädöt ovat yksilöllisiä ja ne pitää itse kokeilla. Foorumilla voi tietenkin kysyä suuntaa-antavia säätöjä, jossei jaksa itse kokeilla. Isommilla kaasareilla pääasiassa tuorevoitelu on poistettava. Se tapahtuu siten että ohitat pumpun vastuksella tai laitat öljyn kiertämään kehää sen ympärillä. Koska kaasari vaihdetaan, tarvitsee myös kaasunasennontunnistin ohittaa, joko vastuksella tai näin: http://www.motot.net/galleria/kuva45813/ .

Kuristuksien poisto

Pakoputken paisuntakammiossa on iso metallirengas hitsattuna reunoistaan paisarin seinämiin. Kuristus sijaitsee putken Husqvarna-logon alapuolella olevan hitsaussauman alapuolella. Tästä hitsaussauman kohdalta putki kannattaa rautasahalla sahata tarkasti poikki, kunhan olet ensin merkinnyt, miten päin putken palaset hitsataan takaisin kiinni yhteen. Kuristus irtoaa esimerkiksi hiomalla saumat pois. Aikaa tähän kyllä menee hetki. Suuttimeksi minä laitoin 125, mutta kuulemma 120-135 väliltä ihmisillä niitä on. Suutin on 6mm kierteeltään (sama kuin Derbimopoissa) ja vaihto on todella yksinkertaista: Bensahana kiinni ja kohokammion pohjassa näkyvä messinginvärinen (ehkä jopa messinkiä) pultti auki ja suutin on siinä kiinni. Mitään ei tarvitse purkaa tai aukaista. [ http://www.motot.net/galleria/showphoto.php/photo/144034/cat/500/ppuser/25689 Kuva husqvarnan kuristuksesta]

2007 ja uudemmat

2007 ja eteenpäin olisi suositeltavaa hankkia tehtaan TT-setti, hintaa setillä on alle 100€ euroa. Pyörien yksilöllisyyden takia setin mukana tuleva 165 pääsuutin ei ole aina se oikea, mikäli on halua laittaa pyörä kunnolla säätöihin oikea suutin löytyy väliltä 160-175.

TT-settiin kuuluvat osat

Pakoaukonsäätimen kalibrointi

-07 ja -08 vuosimallin husseissa pitäisi suorittaa seuraava toimenpide aina kun pyörän kaasutin tai pakoaukonsäädin puretaan, vaihdetaan vaijeri tai puhdistetaan.

Proseduuri lyhyesti (kohta 3 eteenpäin liitteessä)

 1. Varmista että akku on kytkettynä ja sen jännite on yli 12V
 2. Öljysäiliö pitää olla täynnä
 3. Satulan alta löytyy kolminapainen liitin jonka 2 ja 3 johdot pitää liittää

yhteen virta pois kytkettynä (työkalu 8000A9751 tai johdon pätkä)

 1. Poista tyhjäkäyntiruuvi kaasuttimesta ja varmista ettei kaasuvaijeri ole niin kireällä että se nostaa sliidiä
 2. Säädä CTS/HTS muuntimen vaijerit niin, ettei niissä ole yhtään välystä ja säädin on oikeassa asennossa
 3. Käännä virta-avain ON asentoon
 4. Älä koske kaasuun. Paina ENGINE STOP nappi pohjaan. Punainen öljyvalo alkaa

vilkkua nopeammin, kun se palaa normaalirytmiin, voit lopettaa STOP nappulan painamisen

 1. Käännä kaasukahva täysille ja toista edellämainittu ENGINE STOP nappula "jumppa"
 2. CTS/HTS säätö: Älä koske kaasuun ja toista edellämainittu STOP nappula "jumppa", pakoaukonmuunnin kulkee laidasta laitaan ja kun punainen valo palaa normaalirytmiin voit lopettaa STOP napin painamisen
 3. Virta-avain OFF asentoon ja poista työkalu johtosarjasta
 4. Käynnistä pyörä ja säädä tyhjäkäynti takaisin.

Tehoputket

Rinon Tehoputki

HGS: http://www.skogracing.fi & http://www.motoracingcompany.com

DEP: http://www.bike-equipment.de/ & http://www.dirtbikebitz.com/

Jolly Moto: http://www.jamracing.fi/ & http://www.50cc.nl (?)

Arrow: http://www.mpt.fi/

CRD: http://www.crd-international.co.uk/

Rino: http://www.motocross-x.com/ & http://www.mimoto.fi

Doma: http://www.motocross-shop.de/

Pro Circuit: http://www.motocross-shop.de/ & http://www.btosports.com/ (jenkkimyymälä eli Suomeen tilattaessa voi olla omat ongelmat)

Messico: http://www.mp-racing.fi

Spes: ei tuoda enää Suomeen, mutta käytettynä saa.-(Spes:in äänenvaimentimia saa viellä --> http://www.mp-racing.fi/aanenvaim-crwrwresm-p-3482.html )-

FMF: http://www.denniskirk.com/ (myös jenkkimyymälä mutta hyvin onnistuu tilaaminen)

Muovit

Useinkysyttyihin 06--> sms/wre husseihin sopii kaikkien hussen 06-08 pyörien muovisarjat. Mutapyörissä muuttui 2009 moni asia aika radikaalisti, eli esimerkiksi hva wr 125 -09 muoveista sopii katupiikkeihin ainoastaa etulokari, ja takakatteet, pienellä etummaisen reiän viilauksella.

Jos siroja takakatteita haluaa, kannattaa ostaa juuri piikki wr:n -09--> takakatteet, mutta myös 250/450 tc/te ja 510 smr takakatteet menevät yhtä helposti. Tosin niissä on nelitahtien isojen äänenvaimentimien takia äänenvaimentimen leveennykset, jotka saattavat näyttää vähän erikoiselta.

<--08:ssa kilventeline on kiinni penkinjatkeessa, jos ei sitä halua tuhota, kannattaa ostaa vaikka -08 cr 125 penkinjatke. Siihen täytyy tehdä paikka ecu-boksille.

Vanhemmista <--05 husseihin eivä 06--> katteet mene, ilman että runkoa muokataan ja tankki sekä penkki vaihdetaan.


Katso myös

Tekniset tiedot

Moottori

Tyyppi Kaksitahtinen, 1-sylinterinen, läppäventtiili kampikammioon ja elektronisesti ohjattu H.T.S. -venttiili pakoaukossa (pakoaukonsäädin).
Jäähdytys: Neste
Poraus - isku: 54mm - 54,5mm
Iskutilavuus: 124,82cm³
Puristussuhde: 8,8:1
Käynnistys: Poljin

Voitelu

Moottori: Tuorevoitelujärjestelmä
Ensiöveto/vaihteisto: Öljy moottorilohkossa

Sytytys

Tyyppi: Elektroninen
Sytytyksen ajoitus: 1,5mm (17°) ennen yläkuolokohtaa
Sytytystulppa: Champion QN 84 tai NGK BR9 EG
Kärkiväli: 0,6mm

Kaasutin (<-2006)

Tyyppi: Dell'orto PHBH 28
Kurkun halkaisija: 28mm
Pääsuutin: 110
Tyhjäkäyntisuutin: 60
Sekoittaja: B 60
Käynnistyssuutin: 65
Neula: X3
Neulan asento: Sokka 3. ylimmässä lovessa
Neulasuutin: BN 264
Koho: 9,5g
Tyhjäkäyntiseoksen säätöruuvi: 1 kierrosta auki

Kaasutin (2006->)

Tyyppi: Dell'orto VHST 28-CS
Kurkun halkaisija: 28mm
Pääsuutin: 142
Tyhjäkäyntisuutin: U 38
Käynnistyssuutin: 60
Luisti: 55
Neula: D 48
Neulan asento: Sokka 2. ylimmässä lovessa, aluslevy luistin ja sokan välissä
Neulasuutin: HN 268
Koho: 9,5g
Tyhjäkäyntiseoksen säätöruuvi: 1,5 kierrosta auki

Ensiöveto

Kampiakselin hammaspyörä: z 22
Kytkimen hammaspyörä: z 72
Välityssuhde: 3,272

Vaihteisto

Tyyppi: Suorakytkentävaihteisto
Välityssuhteet: 1. vaihde (z 35/13) 2,692

2. ............ (z 27/15) 1,800

3. ............ (z 24/18) 1,333

4. ............ (z 22/20) 1,100

5. ............ (z 21/22) 0,954

6. ............ (z 20/23) 0,896

Toisioveto

WRE
Eturatas: 13
Takaratas: 49
Välityssuhde: 3,769
Ketju: 5/8"x1/4"
SMS
Eturatas: 14
Takaratas: 49
Välityssuhde 3,500
Ketju: 5/8"x1/4"

Kokonaisvälitys

WRE 1. vaihde 33,211

2. ............ 22,204

3. ............ 16,447

4. ............ 13,569

5. ............ 11,775

6. ............ 10,727

SMS 1. vaihde 30,839

2. ............ 20,618

3. ............ 15,273

4. ............ 12,600

5. ............ 10,934

6. ............ 9,960

Runko

Kaksoiskehto, valmistettu korkealujuuksisesta suorakaide- ja neliöprofiiliputkesta.

Jousitus

Etu
Tyyppi: Hydraulisesti vaimennettu teleskooppihaarukka. Liukuputkien halkaisija 41mm, joustomatka 260mm.
Taka
Tyyppi: Progressiivinen Soft Damp yhdellä vaimentajalla, jousen esijännitys säädettävissä.
Joustomatka: 290mm (wre)

282mm (sms)

Jarrut

Etu
Tyyppi: 260mm levy, hydraulikäyttöinen, liukuva jarrusatula
Taka
Tyyppi: 220mm levy, hydraulikäyttöinen, liukuva jarrusatula

Vanteet

Etu
Tyyppi: Kevytmetallikehä
Koko: 1,6"x21" (wre)

2,75"x17" (sms)

Taka
Tyyppi: Kevytmetallikehä
Koko: 2,15"x18" (wre) 4,25"x17" (sms)

Eturengas

Merkki, malli ja koko: Pirelli MT21 90/90-21" (wre) Pirelli MTR 22 Dragon EVO tai Dunlop D207-TL (58W) 120/70-17" (sms)
Rengaspaine/matkustajan kanssa: 1,2kg/cm³, 17,1psi / 1,5kg/cm³, 21,3psi (Kylmä rengas)

Mitat, painot ja täyttömäärät

Akseliväli wre/sms: 1475mm/1470mm
Kokonaispituus wre/sms: 2250mm/2210mm
Kokonaisleveys:
825mm
Kokonaiskorkeus wre/sms: 1245mm/1175mm
Istuinkorkeus wre/sms: 935mm/870mm
Maavara wre/sms: 330mm/265mm
Paino ajovalmiina (!) wre/sms: 111,1kg/113,5kg
Polttoainetankin tilavuus: 10,2l (varatankin osuus 2,2l)
Tuorevoiteluöljysäiliön tilavuus: 0,7l
Vaihteistoöljymäärä: 0,65l
Jäähdytysnestemäärä: 1l
Etuhaarukan öljymäärä /putki: 0,52l

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista