Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Korotuspalat

Tämä aihe käsittelee lähinnä Husqvarna WRE 125:en ja Husqvarna SM 125 S korotuspaloja, mutta voi soveltaa muihinkin pyöriin.

Rungosta korottaminen

Nämä palat tulevat rungon ja takahäkin väliin, josta saattaa syntyä muutamia ongelmia. Jotkut ovat puhuneet, että penkki ei menisi kunnolla paikalleen, minulla ei tätä ongelmaa ollut, mutta kaasarin ja ilmanputsarin letkun kanssa sai taistella jonkun aikaa ennen kuin ne menivät kunnolla paikoilleen.

Palat ovat yksinkertaiset tehdä ja eivät vie aikaa kuin 5min/pala.

Hommaan tarvittava:

 • Itse materiaali; ~3-4mm paksuista ruostumatontaterästä (rosteria), mustaa rautaa tai alumiinia. (Omat palani ovat 4mm rosteria.)
 • Rautasaha/rälläkkä millä saat leikattua palat
 • Kynä/tussi tai joku muu millä piirtää. Mahdollisesti vielä maalarinteippiä mitä laitat työstettävän kappaleen päälle, niin saat piirrettyä tarkasti. (Itse käytin tätä tapaa.)
 • Porakone, 4mm ja 8mm metalliterät
 • Metalliviila
 • Joku tukeva alusta, esim. ruuvipenkki
 • Pistepuikko
 • Vasara
 • 4 kpl 8mm ja 25mm pitkiä pultteja ja 8mm mutterit jokaiseen

Vaihe 1 Ota valitsemasi materiaali ja piirrä pala siihen, noin 15-20mm * 30-35mm. Sahaa se irti ja pistä maalarinteippiä siihen päälle.

Vaihe 2 Merkkaa kynälläsi reikien kohdat haluamallesi etäisyydelle, noin 15-20mm on sopiva (itsellä on noin 17mm). Muista kuitenkin jättää reunoille tilaa ~10mm, koska reijät porataan 8mm terällä.

Takahäkin korotuspalat

Vaihe 3 Kun keskipisteet on merkattu, niin ota pistepuikko ja vasara ja lyö merkin kohtaan, näin poranterä ei lähde vaeltelemaan kappaleen päällä.

Vaihe 4 Ota 4mm poran terä ja porakone, tällä tehdään alkureikä. Sen jälkeen poraa 8mm terällä reikä.

Vaihe 5 Viimeistele viilalla terävät kulmat ja muotoile pala haluamaasi muotoon. Voit vielä antaa loppusilauksen paloille maalaamalla tai kiillottamalla.

Ensimmäinen palasi on valmis ja tee vielä loput 3. Pistä uudet pultit kun asennat palat, koska alkuperäiset ovat liian lyhyet.


Rieju MRT häkkikoro esimerkki: http://www.motot.net/galleria/kuvat/kayttaja/12/116693/IMG_7136.jpg

Iskunvaimentimesta korottaminen

Elikkä helpoiten iskarin saa pois kun ottaa pyörästä penkin, tankin ja takahäkin pois, sen jälkeen onkin tilaa työskennellä. Sitten vaan iskari pois. Seuraavaks iskarista pitää purkaa musta jousi pois ja se onnistuu helpoiten niin että iskari ruuvipenkkiin ylhäältä kiinni niin että iskari on ylösalaisin, sitten löysätään esijännitys prikat niin löysälle kuin voi, prikkojen löysääminen onnistuu joko siihen tarkoitetulla avaimella, minkä varmaankin saa mp-racingilta tilaamalla, putkipihdeillä taikka yleisimpänä tapana on käytetty ruuvimeisseliä ja vasaraa, eli ruuvimeiseli sinne prikoissa olevien lovien pohjalle viistosti ja alat naputtelemaan vasaralla. Sen jälkeen paina jousta alaspäin ja siinä y-kappalleen päällä on sellanen pyöree levy joka pitää ottaa irti ja sit lähtee musta jousi pois. Seuraavaksi pitää saada se itse y-tappi pois ja se lähtee niin että siitä messinkisestä kromisesta pienestä putkesta ruuvipenkkiin kiinni mahdollisimman lähelle y-tappia, jos siihen tulee jotain narmuja niin ei sitten ajossa mene ne naarmut iskarin sisään ja riko siellä tiivisteitä.

Seuraavaksi kuumennettaan sitä y-kappaletta kosaanilla tai kuumailmapuhaltimella. Kuumailmapuhaltimella sellanen 15min on sopiva aika riippuen puhaltimen tehosta. Kuumennus siksi että Y-tappi on kierteillä kiinni ja kierteissä olevat liimat pitää sulattaa/polttaa pois, tämän jälkeen kappale kierretään pois, voi olla tiukassakin, irroitamiseen tapoja on monia,
yksi tapa irroittamiseen

yksi keino kappaleen poistamiseen on laittaa pienemmän jakoavaimen toinen "kärki" reiästä sisään siten, että toinen kärki jää laipan ulkopuolelle ja pujotat isomman avaimen pienemmän jatkoksi ja väännät.

Korottamisen voi hoitaa jatkamalla pyörötankoa taikka tuosta u:n muotoisesta palasta, Yksi mahdollisuus on tehdä/teettää kokonaan uusi pala. Pyörötankoa jatkamalla lisätään hitsaamalla halutun pituinen ja halkaisijaltaan 20mm pyörötankoa Y-palassa olevan pyörö tangon jatkoksi, joko yläpäätyyn ja tehden uudet kierteet palaan taikka sahaamalla pyörötanko U-palkista irti ja lisäämällä alapäähän jolloin kierteitä ei tarvitse tehdä uudestaan. Itse suosittelisin kokonaan uuden palan teettämistä, etsitään paikkakunnalta sorvari ja viedään vanha Y-pala sorvarille ja tilataan samanlainen mutta pidempi. Taikka tehdään itse mikäli taitoa riittää. Kun koropala on valmis, sitten vain kasaat iskarin ja kiristät esijännityksen haluamallesi kireydelle ja iskari kiinni pyörään ja baanalle.

Koropalan liimaaminen kierreliimalla iskariin kiinni ei ole välttämätöntä mutta suotavaa, näin taataan kestävä liitos, sillä kovassa käytössä koropala voi löystyä sillä iskari pääsee liikkumaan jonkin verran kiinnikkeissään. Mitään erikeepperiähän sinne ei laiteta, vaan ihan kierreliimaa, toisella nimellä kierrelukitetta mitä saa monesta "romu"kaupasta kuten biltema tai motonetti, hintaa purkilla on 5-10 euroa. Liimaksi riittää keskiluja lukite.

Lopuksi vielä linkkiä piirrustuksiin, eivät ole ihan parhaasta päästä, mutta toimivat.

Takahäkki vs Iskari

Iskarista VS takahäkistä korotus. Eli kummastakin hyvät ja huonot puolet.

Takahäkki

 • + Helppo tehdä itse
 • + Saa nopeasti pois mikäli tarvitsee ottaa pois ennen takuuhuoltoa
 • - Änkkä ei mene vakiokiinnikeisiin, pitää tehdä väliinpala
 • - Penkki ei mene vakiolukolla kiinni pitää modata ja ilmanputsari on jollain vaikeeta saada kaasariin kiinni. Pitää tehdä väliin pala jos ei yllä.
 • - Jos teet änkkään välipalan niin änkkä saatta osua takarenkaaseen hidasteessa tai kaksi päällä ajettaessa

Iskari

 • + Kestää jos tehdään ammattitaidolla
 • + Ei tarvitse ottaa mitään koropaloja pois ennen takuuhuoltoa
 • + Kaikki menee suoraan kiinnikkeisiin (änkkä, penkki ja ilmanputsari)
 • - Vaati enemmän työtä kuin takahäkistä korottaminen
 • - Jos jostain syystä hajoaa niin taitaa olla iskari entinen

Vertailua

Takahäkistä kun korottaa niin ajoasento paranee, mutta perä nousee eli vain penkki nousee ylöspäin, mutta ainostaan loppupäästä. Näin syntyy sellainen kuoppa penkkiin missä istut. Iskarista korottamalla koko penkki nousee ja peräpää samassa suhteessa ja ajoasento paranee huomattavasti, omasta mielestäni mMakuasia. Kikkailussa jos on korottanut iskarista niin endo lähtee nousemaan helpommin ja keulaakin on helpompi vetää, kun taas takahäkistä korotetteassa tätä hyötyä ei oikestaan ole koska istut siinä penkissä siinä kuoppakohdassa joka on siis suunnilleen vakiokorkeudella. Siinä ois nyt sellanen pieni selostus :D. Varmasti jotain jäi puuttumaan lisätään kun keksitään lisättävää ja saa ehdotella parannus ehdotuksia.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista