Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Helkama Ässä

Faktaa

Helkama Ässä on Helkaman valmistama pienipyöräinen mopo. Ässää on valmistettu 80- ja 90-luvun aikana. Tekniikka on Ässässä pitkälti samaa kuin Raisuissa. Pakoputki on erilainen, mutta moottorissa ei juuri muita eroavaisuuksia ole.

Moottori

Ässässä on käytetty Minarellin P4R-moottoria, eli samaa, mitä CR-Raisussa. Vakiona moottori kestää vaikka mitä, mutta mikäpä moottori ei. Puristukset moottorissa on vakiona hyvät, mutta tuttuun tyyliin aukot alimitoitetut. Moottori kestää viritystä kohtuu hyvin. Kytkin voi alkaa tosin vahvistamattomana luistaa. Pakoputki on kokonaisuudessaan suurin kuristus. Se on vain kromattu suora putki, jossa ei ole minkäänlaista paisaria. Tämän takia tehoputki on välttämätön viritysten kanssa. Kärjellinen sytytys lienee suurin ongelma. Ongelmana ei ole se, etteikö se voisi kiertää (mitattu yli 12 000rpm lukemia) korkealle, vaan se, että kärkiä ei Suomesta enää saa. Mutta ei hätää. Jos magneetostasi ovat kärjet kulahtaneet loppuun, Tunturi Tigerin 18w sähköt pelastavat jälleen. Menevät suoraan kiinni, ilman mitään muutoksia.

Helkama Ässään on saanut monenlaisia sylintereitä, nykyään pääasiassa löytyy vain 50cc/58cc Zetan sylintereitä. Nämä ovat kohtalaisen tulisia pyttyjä, joilla Ässä kirmaa hyvän putken ja 20mm-> kaasuttimen kanssa noin 80km/h. Ässään on valmistettu myös 75cc Autisaa. Sylinteri on täysläppis, ja siitäkin löytyy tehoa. Kuten jo edellä mainittiin, pakoputki on vakiona aika onneton. Näyttävä kyllä, mutta tehoa siitä ei irtoa. Paras vaihtoehto on ostaa Raisun giannelli. Käy lähes suoraan, mutta maavara on aika onneton tämän jälkeen. Korojouset auttavat asiaa. Jos omistaa hitsausvehkeet, kannattaa putken kulmaa muuttaa hieman enemmän ylöspäin.

Pikkuvirinä kannattaaa Ässään ruuvata SHA14.14 -kaasutin vakion 9mm tilalle. Se tuo kummasti lisää virtaa.

Runko, jousitus ja renkaat

Ässässä on edessä nestevaimennettu Paiolin teleskooppihaarukka. Takana on kaksi jousta Suzuki PV:n ja Honda Monkeyn tyyliin. Vanteet ovat alumiinia, ja vakiona aika tyylikkäät. Vanhemmiten maali on vain yleensä haalistunut kellertävän vihertäväksi. Alunperin se on lähellä kullan hohtoa. Jarruina ovat Grimecan rumpujarrut sekä edessä että takana.

Runko on Ässässä vakiona hyvä, kunhan muistaa pitää koneen kiinnityspultit KAIKKI kiinni. Jos joku kiinnikkeistä repeää irti tai pultti ei ole paikoillaan, kannattaa asia heti korjata, muuten koko runko alkaa murenemaan käsiin.


Helkama Ässä

Moottorin tyyppi Minarelli P4R, 2-tahti
Iskutilavuus 49cm³
Sylinterin halkasija 38,8mm
Iskunpituus 42mm
Puristussuhde 10:1
Suurin teho 1,1kW / 4750r/minimissä
Kaasuttimen merkki ja malli Dellorto SHBA 12.9
Pääsuutin 47
Polttoainesekoitus 2,00%
Polttoainesäiliön tilavuus 5,6 litraa
Kytkin Märkä monilevy
Vaihteet 4 + vapaa.
Sytytysjärjestelmä Kärjellinen magneetto
Jännite 6V
Sytytysennakko -
Sytytystulppa NGK B6ES / Champion N5C
Sytytystulpan kärkiväli 0,4 - 0,6mm
Jousien jousto Ed/Tak 70mm/70mm
Eturengas Koko: 3,50/4.00 - 10 Paine: 2 bar
Takarengas Koko: 3,50/4.00 - 10 Paine: 2 Bar