Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tunturi Tiger Aqua/Air

Tiger Aqua peltotiellä

Historia

Tiger S:stä hieman muokattu ja paranneltu versio oli Tunturi Tiger Aqua, joka tuli markkinoille vuonna 1988. Se oli nestejäähdytteinen ja siinä oli hieman erilainen runko kuin Tiger S:ssä ja muitakin muutoksia oli tehty. Hieman myöhemmin, eli vuonna 1991 markkinoille tuli Tiger Air, joka oli melko samanlainen kuin "veljensä" Tiger Aqua, mutta se oli ilmajäähdytteinen ja siinä ei ollut edessä levyjarrua kuten Aquassa. Tunturin mallit pysyivät vuodesta 1990 eteenpäin lähes samanlaisina, kunnes niiden valmistaminen lopetettiin vuonna 1997 EU-direktiivin takia.

Tekniset Tiedot

Merkki ja Malli Tunturi Tiger Aqua Tunturi Tiger Air
Myyty 1988-1997 1991-1997
Moottori Morini FM GSA T4 Morini FM GS T4
Moottorin Tyyppi/Jäähdytys 2-Tahti/Nestejäähdytteinen 2-Tahti/Ilmajäähdytteinen
Kaasutin 1988-1990 Bing 8mm ja 1990-1997 Dell'Orto SHA 14.9 Dell'Orto SHA 14.9
Kaasuttimen pääsuutin (1988-1990) 44 ja (1990-1997) 43 43
Polttoainesekoitus (%) 2% 2%
Polttoainetankin Tilavuus 5,5 Litraa 5,5 Litraa
Maavara 320mm 320mm
Sähköjärjestelmä Vanhemmat mallit(1988-1990) 12V/18w, uudemmat (1990-1997) 12V/85w 12V/85w
Vaihteet 4kpl (1 alas, loput ylös.) 4kpl (1 alas, loput ylös.)
Suurin teho (hp) 1,75hv 1,78hv
Toisioveto Ketju Ketju
Voitelu Seosvoitelu, vaihteisto Seosvoitelu, vaihteisto

Aquan ja Airin erot

  • Aqua on nestejäähdytteinen ja Air Ilmajäähdytteinen.
  • Aquassa on levyjarru edessä, Airissa rumpujarrut.
  • Airin lokarit ovat eri väriset kuin Aquassa. (ainakin ensimmäisissä Air malleissa lokarit ovat mustat.)
  • Aireissa on uudemmat (12V/85w) sähköt, koska Aireja on alettu valmistaa vasta vuonna 1990, jolloin myös Aquaan tuli uudemmat sähköt.
  • Aireissa on hieman erilaiset tupet ja kaasu/kytkin kahvat kuin Aquassa.

Tunturi Tiger Aquan uudemman (1990-1997) ja vanhemman (1988-1990) mallin erot

  • Uudemmassa mallissa (1990-1997) on kaasuttimena Dell'Orto SHA 14.9 (eli 9 millinen) ja vanhemmissa malleissa Bing (8 millinen)
  • Uudemmissa Aquoissa on tehokkaammat eli 12V/85w:n sähköt, kun taas vanhemmissa Aquoissa on 12V/18w:n sähköt.
  • Vanhemman mallin pakoputkessa on paksu alkukäyrä ja ennen paisuntakammiota kuristus.
  • Uudemman mallin pakoputkessa on ohut alkukäyrä eikä kuristusta ennen paisuntakammiota.
  • Uudemman ja vanhemman mallin pakoputkissa on myös hieman erilaiset äänenvaimentimet.
  • Uudemmassa mallissa on takavalossa paikka myös jarruvalolle.
  • Uudemman mallin etuvalossa on lyhyet ja pitkät valot (lamppuun menee 3 johtoa, kun vanhemman mallin etulamppuun menee vain 2.)
  • Takaiskunvaimentimen kierteet ovat harvemmat uudemman mallin Aquassa kuin vanhemman.

Virittäminen

Virittämisestä en rupea sen enemmän kertomaan kuin, että vanhemman mallin pakoputkessa on ennen paisuntakammiota kuristus, jonka poistamalla saadaan hieman tehoa. Jos alkaa tosissaan virittämään, niin ostaa tehoputken ja isomman kaasarin. Välityksiä on helppo vaihtaa ja vapaavirtaussuodattimella saa helposti tehoa (muista suuttimen vaihto). 75cc sylinterisarjojakin löytyy vielä käytettynä sekä ilma- että nestejäähdytteisenä. Airin ja Aquan virittäminen on yhtä helppoa ja niihin käy samat osat.

Tuossa kuitenkin muutamia linkkejä, joissa on ohjeita Tigerin virittämiseen:

Muuta

Osien hankkiminen ja saatavuus

Nykyään tigereihin on saatavilla paljon pikkuosaa kuten kuraläppiä ja ilmanputsarikoteloita, mutta halutuimpia osia on vaikea löytää valmistuksen loppumisen vuoksi. Monet mopokaupat kantavat valikoimissaan näitä pieniä yleisosia, mutta laajin valikoima tunturi tigereiden (sekä myös monien muiden tunturi-mopojen) osia löytyy voimakone.fi :stä. Moottorin osia on vaikea löytää ja monesti paras tapa on etsiä purkuosia morinin koneellisista tuntureista tiger air/aqua/hopper. Alakerran osat sopivat suoraan ristiin. Kytkinlevyjä löytää onneksi uutenakin ja kytkinjousiksi menevät samat kuin esim. Suzuki PV:seen sekä rabasa D50B0 ja Minarelli AM6 moottoreihin. Kampiakseleita on vaikea löytää mutta kiertokankia saa vielä uutena joten jos kampuraan tulee välystä tulee yleensä helpoimmaksi ostaa uusi kierokanki (n. 25e) ja viedä koneistamoon jossa kanki vaihdetaan ja kampuran suoruus tarkistetaan (n. 50e). Sylintereitä on todella vaikea löytää, varsinkaan hyväkuntoisina ja alumiinisuuden takia niitä ei voi edes porata ylikokoon (tai no voi mutta hintaa kertyy pinnoituksineen roimat yli 300e). Mäntiä on silti myynnissä useammassakin kaupassa, hintaa n. 25-30e. Yksi vaihtoehto on muokata hopperin sylinteristä airiin/aquaan soveltuva. Hintaa sarjalla on 50e moposportilta. Alapuolta ei tarvitse muokata sillä lohkot ovat täysin samat, tämä tarkoittaa myös että aquaan saa ilmajäähy sylinterin ilman muuta muokkausta kuin syylärin irroittaminen. Itse muokkausta: pakoaukon laippa on eri kulmassa joten siihen täytyy joko tehdä adapteri tai kääntää putken laippaa. Imupuoli vaatii myös muokkausta, tarkemmin ottaen hopperin läppäventtiilin sekä imukaulan. Kansi on sama kuin airissa. Ketjuja ja rattaitakin saa uutena (415 jaolla), mutta pisimpien välitysten eli >14 eturattaat ja <36 takarattaat alkavat olemaan monesta paikasta loppu. Katteita saa vain käytettynä ja monesti ne ovat melko huonossa kunnossa tai maalattuja. Myös muttereiden kiinnityspaikat ovat monesti murtuneet hajalle. Jos etujarru hajoaa suosittelen tutkimaan onko missään myynnissä korjaavia osia ja jos ei, aquan keulan kinnikkeisiin menee suoraan modernimpi AJP jarrusetti. Jarrukenkiä ja keulan stefoja löytyy voimakoneelta. Moottorin laakerit ja stefat ovat standardikokoisia, omaan aquaani hain kaikki alakerran stefat ja laakerit paikallisesta laakeriliikkeestä. Aireissa ja uudemmissa aquaoissa sähköosat ovat samat kuin uudenmallin rabasassa (derbit, gilerat, apriliat - 06->) joten niitä saa helposti ja halvalla sekä asentaminen on helppoa. 18w sähköllisissä aquoissa kannattaa niiden hajotessa joko etsiä käytettyjä osia tai vaihtaa suoraan 85w ducatin sähköt.

Plussat (+) ja Miinukset (-)

+ Helppo virittää. (Varsinkin vakioon saa helposti lisätehoa ilmanputsarin vaihdolla)

+ Levyjarru edessä.

+ Kestävä moottori.

- Aika karun näköinen vakiona.

- Kytkin alkaa luistaa tai alakerta ei kestä, jos virittää paljon.

- Aika tehoton vakiona.

- Usein löystyneet mono jouset/iskarit.

- Osien hupeneva saatavuus.


Lisää tietoa kaasuttimesta ja sen väädöstä löytyy täältä;[2]


Tunturi Tiger Aquan ja Airin alkuperäinen käyttöohje löytyy täältä:[3]

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista